TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenNepal landen informatie, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Rondreis, 

Info over Nepal
Algemeen
NepalDe trefwoorden voor de koninklijke bergstaat Nepal zijn: spectaculaire landschappen, exotische cultuur en gastvrije mensen. Het is ook een land van uitersten. Nepal heeft bijvoorbeeld zowel laagvlakten (150 meter) als de hoogste berg ter wereld (8.848 meter). Bijzonder zijn ook de stomende jungles en valleien met terrassen op de hellingen, afgelegen tempels en natuurreservaten. Nepal bestaat pas 300 jaar, daarvoor was het verdeeld in kleine staatjes. Ruim honderd jaar bekleedden leden van de familie Rana de functie van premier, als ware het een erfelijk ambt. Daaraan kwam een eind in 1951, maar vervolgens werd in 1959 een democratisch verkozen regering na ÚÚn jaar door de koning afgezet. Hij nam de volledige macht in handen en verbood alle politieke partijen. In de jaren tachtig groeide echter het verzet tegen het dictatoriale bewind. Na enkele bloedig neergeslagen demonstraties kreeg Nepal in 1990 eindelijk een grondwet en een parlementaire democratie. Geografisch gezien kan het land verdeeld worden in drie verschillende regio's. Het zuiden bestaat uit vlakten, moerassen en bossen. Het noorden wordt geheel bedekt door het Himalaya-gebergte met zijn hoge pieken. De hoofdstad Kathmandu en het grootste gedeelte van de bevolking bevinden zich in het relatief laag gelegen centrale gedeelte van Nepal.
HoofdstadKathmandu
Oppervlakte147.181 km2
Hoogste punt8848 m (Mount Everest)
Laagste punt150 m (Terai)
Aantal inwoners23.698.000
Openingstijden winkels10.00 tot 19.00 uur
VoertaalNepalees
Talen die ook gesproken wordenBihari, Tibetaans en Engels
Elektriciteit220 V
Tijdverschil+4.45 (winter) en +3.45 (zomer)

Bestemming Rondreis Nepal in Nepal
Info Rondreis Nepal
Rondreis NepalHet koninkrijk Nepal is voor de sportieve cultuur- en natuurliefhebber een waar paradijsje. Van de 3000 km lange Himalaya-bergketen ligt zo'n 900 km op Nepalees grondgebied, inclusief negen van de 14 hoogste bergtoppen (vanaf 8000 m) ter wereld.
Als enig land ter wereld kent Nepal het hindoe´sme als officiŰle religie. Van noord naar zuid is er een bijzondere verscheidenheid in landschap, bevolkingsgroepen en cultuur. Een aspect waarmee je tijdens een intensieve rondreis zeker kennis zullen maken.

Communicatie
Rechtstreeks bellen naar het buitenland kan alleen in Kathmandu. In de rest van Nepal bel je via een operator. Internationaal bellen, faxen en e-mailen kan ook in bepaalde hotels en private communicatiecentra. In de meeste plaatsen zijn postkantoren aanwezig.
Internationale landen code977
NL. Ambassade ter plaatse6/50F
Shantipath
Chanakyapuri
P.B.3 New Delhi 110 021
INDIA
Ambassade NederlandDe ambassade van Nepal is gevestigd te Brussel:
Winston Churchillaan 68
1180 Brussel
Tel.:00-32-2-3462658
Internet sitewww.travel-nepal.com

Cultuur
In het hindoe´stische koninkrijk Nepal leven meer dan dertig verschillende bevolkingsgroepen, die allemaal hun eigen taal en cultuur hebben. Uit Tibet komen bijvoorbeeld de Sherpa's. Het dagelijks leven is doortrokken van religie: overal zie je tempels, godenbeelden en kleine heiligdommen. Het tolerante hindoe´sme is in Nepal sterk vermengd met het boeddhisme. Daarnaast is er een kleine minderheid van moslims. De godsdiensten drukken een duidelijke stempel op de Nepalese kunstuitingen, zoals tempels en beelden.
ReligieHindoe´stisch (90%), boeddhistisch (5%),islam (3%)
Feestdagen11 januari; 29 jaunari; 8 maart; 8 november; 28 december: verjaardag koning
Vaste gebruiken en gewoontenAls je in de toeristische gebieden blijft kun je je in principe met Engels goed redden. Maar het is natuurlijk veel beter om een paar zinnetjes Nepalees te spreken om het ijs te kunnen breken met de mensen. 'Namaste' is de groet die je gebruikt als je mensen tegenkomt, 'tatopani' is heet water of douche.
Verder moet je als je mensen de weg vraagt nooit wijzen en vragen of de route daar langs gaat. Omdat ze je niet teleur willen stellen zal een Nepalees vaak zeggen dat dat inderdaad de goede richting is. Veel beter is de Nepalees zelf te laten wijzen wat de goede richting is.

Eten en drinken
Ondanks de ge´soleerde ligging heeft Nepal niet een geheel eigen keuken ontwikkeld. De meeste gerechten zijn van Indiase afkomst. Een echte Sherpa-maaltijd is Gurr (smaakt veel beter dan het klinkt), dat bestaat uit rauwe aardappels geprakt met rijst en specerijen. Daarna wordt het eten op een hete steen gebakken in de vorm van een pannenkoek.
Het nationale drankje is Chiya, thee met melk en kruiden. In de bergen zouten ze het nog een beetje met yak boter.
Let op: hoe hoger je gaat des te sneller je uitdroogt, dus zorg dat je altijd genoeg water bij je hebt.
FooiIn de betere restaurants is het gebruikelijk 10 procent fooi te geven. In taxi's of goedkope eettentjes hoef je geen fooi te geven, tenzij ze zich erg hebben uitgesloofd.

Geld
Reischeques zijn inwisselbaar bij alle banken. Met Nederlands geld kun je nergens terecht. Je kunt het beste Amerikaanse dollars meenemen. Geld wisselen is veruit het voordeligst op de zwarte markt, maar dat is uiteraard niet zonder risico. Je moet al het officieel gewisselde geld vˇˇr vertrek opmaken. Nepalese roepies mogen niet worden uitgevoerd.
MunteenheidNepalese roepie (NPR), onderverdeeld in 100 paisa
Openingstijden bankenZondag t/m donderdag van 10.00 tot 14.50 uur. Vrijdag tot 12.30 uur.

Gezondheid
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Nepal. Toch wordt er geadviseerd om een aantal inentingen te halen. Raadpleeg je huisarts of de GGD voor de laatste informatie betreffende vaccinaties. Genoeg drinken en eten is ook belangrijk, vooral als je op grote hoogte zit. Het is verstandig om niet teveel vlees te eten. Pas op met melk! Alle verkochte melk is ongekookt. Gebruik liever poedermelk.
In je toilettasMiddeltjes tegen diarree en waterzuiveringstabletten.
WaterAl het water dient gekookt te worden.
EtenPas op met vlees en eten uit kraampjes.

Grensformaliteiten
Je moet voor de reis naar Nepal in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht en is te verkrijgen bij het consulaat van Nepal in Amsterdam (telefoon 020-6241530). De kosten van dit visum bedragen â95,- en het is 90 dagen geldig. Deze prijzen en de procedure van aanvraag zijn soms aan verandering onderhevig dus informeer altijd even bij het consulaat. Een 15-daags visum kun je voor 40 dollar op het vliegveld kopen, maar het is beter om dat hier in Nederland te regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij het consulaat of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieŰn van je reisdocumenten zoals paspoort en visum achter te laten bij familie of bekenden.
VisumJe visum is tot 3 maanden geldig
PaspoortJe paspoort moet minstens een half jaar geldig zijn wil je in aanmerking komen voor een visum.

Infrastructuur
Helikopters kunnen geboekt worden via de Royal Nepal Airlines Corporation. Verder is er een heel netwerk van kleine vliegveldjes die de grote steden met elkaar verbinden.
Er rijden ook treinen, maar die zijn weinig comfortabel.
Als je met een taxi gaat spreek dan van te voren een prijs af. 's Avonds geld een verhoging van 50 procent.
Let op: in Nepal wordt links gereden.
Openbaar vervoerIs vooral gesitueerd rond de hoofdstad.

Weer en klimaat
Het weer in Nepal is goed voorspelbaar en over het algemeen aangenaam. De zomer en het regenseizoen is van juni tot oktober. De rest van het seizoen is grotendeels droog. Lente en herfst zijn de meest aangename periodes om het land te bezoeken. In de winter daalt de temperatuur tot tegen het vriespunt en sneeuwt het veel in het bergachtige noorden.
Lichte en tropische kleding met paraplu zijn aan te raden voor juni of augustus. Tussen oktober en maart wordt in Kathmandu lichtgewicht kleding gedragen en een jas erbij voor 's avonds. Voor in de bergen warme kleding meenemen!
De maanden januari en februari zijn perfect voor wandelingen en trektochten op lagere hoogten. Het regenseizoen is allang ten einde en de luchten zijn vaak stralend blauw, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor een bezoek aan het Chitwan National Park zijn vooral de maanden januari en februari geschikt!
KlimaattypeBergklimaat (noorden) en subtropisch (westen)
Gem. temp. zomer25 graden (Kathmandu)
Gem. temp. winter10 graden (Kathmandu)
Gem. neerslag in mm.1.472 mm (Kathmandu)
RegenSeizoenJuni t/m oktober
Beste periode om land te bezoekenDecember t/m februari
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp