TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Fiji, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Beqa & Denba,   Kadavu,  Taveuni, 

Info over Fiji
Algemeen
Fiji eilandenPalmen, hagelwitte stranden en een groenblauwe zee. Fiji was vroeger berucht vanwege de koppensnellers, maar is nu één van de vriendelijkste en kleurrijkste landen van de Zuid-Pacific. De archipel was tot 1970 een Britse kolonie en bestaat uit 322 eilandjes, waarvan er 100 bewoond worden door Maleisiërs, Polynesiërs, Chinezen en wat nieuwsgierige Europeanen. Allemaal hebben ze uit hun land van herkomst cultuur meegenomen, wat een verrassende mix oplevert. Ook de diversiteit van de natuur en de gastvrijheid van de bewoners maken de Fiji-eilanden tot een fascinerende vakantiebestemming.

Klik hier voor het reisaanbod Nieuw Zeeland

HoofdstadSuva
Oppervlakte18.333 km2
Hoogste punt1323 m
Laagste punt1000 m
Aantal inwoners772.000
Openingstijden winkels9.00 tot 17.00 uur; ook op zondag open
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenDialecten, zoals Bauan en Fiji-Hindi
Elektriciteit240 V
Tijdverschil11 uur later

Bestemming Beqa/Denba in Fiji
Info Beqa/Denba
Beqa FijiOp 500 meter voor de zuidkust van Viti Levu - oftewel 'Coral Coast' - ligt een enorm koraalrif. In dezelfde omgeving ligt Bequa, het Vuureiland, waar je fantastisch kunt duiken. Je kunt duiken bij scheepswrakken, in stromend water, bij de kleurrijke koraalriffen of - voor de 'durvers' - in grotten en spelonken. Ondanks dat het eiland maar 10 kilometer van Viti Levu ligt, komen er (buiten duikers) geen andere toeristen. Er liggen acht dorpjes op het eiland, waar nog helemaal in traditionele sfeer geleefd wordt.
NatuurDe lagune van Bequa is erg populair en trekt duikers uit allerlei landen. Ze hebben hier al hee lsnel begrepen dat de natuur haar grootste schat is en zowel aan land als in zee wordt alle mogelijke moeite gedaan om de natuur in stand te houden.
SeizoeninfoHet cycloonseizoen valt in de 'natte tijd', zo ongeveer van december tot april. Net zomin als het in die tijd elke dag regent, zijn er ook niet elk jaar cyclonen. Je moet er eigenlijk een beetje geluk bij hebben. De zichtomstandigheden onder water zijn wisselend en hebben de neiging om beter te zijn in de koele tijd, al kun je er niet echt peil op trekken.
WatersportNaast duiken kun je ook raften en sportvissen.

Bestemming Kadavu in Fiji
Info Kadavu
Kadavu op de Fiji eilanden OceaniëKadavu heeft een gevarieerd landschap, met watervallen, stranden en riffen. Als je door het landschap trekt, zullen talrijke vogelsoorten je schreeuwend begroeten. In 1870 legden hier de eerste stoomboten uit Nieuw-Zeeland en Australië aan, waarna de economische handel en wandel op gang kwam. Door deze impuls had Kadavu een belangrijke positie op Fiji in kunnen nemen, maar uiteindelijk werd er voor Viti Levu gekozen. Hierdoor heeft het eiland een achterstand opgelopen, maar het moderne leven komt nu langzaam op gang: er wordt een fatsoenlijk wegennet opgezet en door uitbreiding van het vliegveld lijkt Kadavu het toerisme te willen lokken.
StrandDe stranden van Kadavu zijn prachtig en de riffen zijn een uitstekende plaats om tijdens het snorkelen wat scholen visjes te bekijken.
NatuurHet bosrijke gebied van het eiland geeft een thuis aan veel verschillende vogelsoorten. Het is haast onmogelijk om geen vogels te zien, want vanuit elke boomkruin blèren ze je welkom.
SeizoeninfoHet cycloonseizoen valt in de 'natte tijd', zo ongeveer van december tot april. Net zomin als het in die tijd elke dag regent, zijn er ook niet elk jaar cyclonen. Je moet er eigenlijk een beetje geluk bij hebben. De zichtomstandigheden onder water zijn wisselend en hebben de neiging om beter te zijn in de koele tijd, al kun je er niet echt peil op trekken.
UitgaanstipsHet toerisme is nog niet ontwikkeld, dus het uitgaansleven is niet bepaald bruisend te noemen. Natuurlijk kun je altijd het plaatselijke kroegje binnenstappen om de eilandbewoners te leren kennen. Vunisea heeft geen restaurantjes, maar wel een koffiehuis dat 's ochtends open is. Op de markt worden bij verschillende kraampjes thee en scones geserveerd. Er zijn ook geen banken op het eiland, dus schat van tevoren in hoeveel geld je nodig hebt.
WatersportHet Great Astrobale Reef strekt zich langs de kust uit over een lengte van 30 kilometer. Deze riffen lenen zich uitstekend om kleurrijke vissoorten te ontdekken. De onder water gelegen grotten en spelonken (ontstaan door aardverschuivingen) moet je in ieder geval even bekijken. Voor surfers is er de mogelijkheid om bij Cape Washington mooie golven te pakken. Verder kun je een kleine boot of kajak huren om langs de kust te varen.
OutdoorNabukelevu is een uitloper van Mount Washington. De berg beklimmen is mogelijk, mits je onder begeleiding van een goede gids op pad gaat.

Bestemming Taveuni in Fiji
Info Taveuni
Taveuni op de Fiji eilanden OceaniëTaveuni is misschien wel één van de mooiste eilanden van Fiji. De vulkanische ondergrond maakt Taveuni erg vruchtbaar. Het eiland is één groot groen tropisch regenwoud, met adembenemende watervallen. Zestig procent van het eiland bestaat uit bosgebied. Het is dan ook logisch dat in de bossen een enorme variatie aan dieren voorkomt. Veel toeristen komen bovendien naar dit eiland om te duiken. Omgeven door de koraalriffen van het 'rainbow reef' is dit voor een ervaren duiker dé plek om het water in te gaan.
Hoogte gebied1.241 m
StrandDe stranden zijn uitgestrekt en je kunt er van die typische tropische vakantiefoto's maken vanwege al de palmbomen. Lekker langs de kustlijn wandelen of even uitrusten van een blitse surfactie kan natuurlijk ook op het strand.
NatuurDit eiland bestaat voor 60 procent uit bos, dus dat zit wel snor met de natuur. Door het regenwoud bevolken veel vogelsoorten dit eiland.
SeizoeninfoHet cycloonseizoen valt in de 'natte tijd', zo ongeveer van december tot april. Net zomin als het in die tijd elke dag regent, zijn er ook niet elk jaar cyclonen. Je moet er eigenlijk een beetje geluk bij hebben. De zichtomstandigheden onder water zijn wisselend en hebben de neiging om beter te zijn in de koele tijd, al kun je daar niet echt vanuit gaan.
Gem. temperatuur zomer30 graden
Gem. temperatuur winter22 graden
UitgaanstipsHet uitgaansleven is niet erg op toeristen ingesteld. Er zijn niet veel kroegen op het eiland, maar de country club (Taveuni Country Club in Waiyevo) schijnt wel gezellig te zijn vanwege het feit dat de inwoners graag hun drankje daar nuttigen. Een ideale plaats voor ontmoetingen met de eilandbewoners dus. Je kunt ook shows bezoeken waarin traditionele dansen opgevoerd worden. Voor filmliefhebbers: lijkt het je niet geinig om in een paradijselijk decor als Taveuni horror- of vechtfilms te bekijken? In Wairiki bevindt zich het vrij bizarre bioscoopje The 180 Meridian Cinema.
WatersportTaveuni is omgeven door koraalriffen, met zo'n 25 verschillende duiklocaties.
Het duikwater is hier van wereldklasse. De Somosomo Strait is erg bekend onder duikers. Duikplaatsen als Rainbow Reef - bekend om de onwaarschijnlijke hoeveelheden zacht koraal in alle kleuren van de regenboog - en The Great White Wall - een onderzeese canyon met wit koraal - zijn enkele voorbeelden. De duikbasis hier is een Padi Golden Palm Resort, het beste wat er te krijgen is!

De Somosomo Strait staat bekend om zijn sterke stromingen en daarom moet je wel ervaren zijn om hier veilig te kunnen duiken of met een goede dive-master te duiken. Dit is echt GEEN BEGINNERSPLEK (of je moet je wel heel kwetsbaar op willen stellen), maar wel een hele bijzondere.

OutdoorEen uitdaging is het klimmen naar Lake Tangimauthia. Dit meer ligt op een hoogte van 823 meter. Je kunt het beste vanuit Somosomo vertrekken. Het eerste deel van de tocht is het zwaarste omdat de natuur om je heen erg grillig is. Wat dacht je bijvoorbeeld van een (in het gunstigste geval) half uurtje door de modder zwoegen waarin je tot aan je knieën wegzakt? Je moet er wat voor over hebben om de krater te passeren, maar dan krijg je uiteindelijk ook een welverdiende beloning.

Communicatie
Om te kunnen bellen is het handig om op één van de eilanden een telefoonkaart aan te schaffen. Het is wel aan te raden om van tevoren even te controleren of de telefoon het doet, want de helft van de 500 telefooncellen is op de meest onhandige momenten buiten werking. Je kunt ook in openbare telefoonruimten bellen, maar de kans dat iedereen mee probeert te luisteren is erg groot. Onlangs heeft het eerste internetcafé van Fiji haar deuren geopend. Je kunt het vinden in Laukota: The Last Call Italian Restaurant, 21 Tui Street.
Internationale landen code679
NL. Ambassade ter plaatseVertegenwoordiger in Nieuw-Zeeland: Featherstone-Balance Streets Wellington New Zealand
Luchthaven infowww.bulafiji.com/airlines/airpac
Algemene vervoersinfoToeristenbureau (Suva) Box 92; tel. 302970.
Collect call nr. naar NLIs niet mogelijk, terugbellen vanuit Nederland wel
Internet sitewww.bulafiji.com

Cultuur
Fiji cultuurIn Fiji lijkt de tijd letterlijk en figuurlijk niet gelijk te lopen met die van de westerse wereld, maar dat is ook meteen de charme van deze eilandengroep. Veel producten worden nog op de traditionele manier met de hand gemaakt. Toch beginnen er langzaamaan ook hier westerse invloeden door te sijpelen, wat grotendeels te 'danken' is aan het toerisme. Fiji heeft een kleine gemeenschap van schrijvers, met beroemde figuren zoals Jo Nacola, Vilsoni Hereniko en Joseph Veramu. De laatste heeft een verhalenreeks heeft geschreven genaamd 'the Black Messiah'. Verder heeft Veramu een roman geschreven over de jongeren in Suva, getiteld 'Moving Through the Streets'. Sommige lokale schrijvers vertellen hun verhalen in dialect, die later weer vertaald worden in Engels en Hindi.
ReligieChristelijk(53%), hindoeïstisch(38%), islam.(8%).
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag. Februari: Festival van de kleuren April: Geboorte van Rama Naumi Juli: Geboorte van Mohammed September: Suikerfeest Oktober: Onafhankelijkheidsdag November: Feest van het licht
Vaste gebruiken en gewoontenDe traditionele dans heeft nog altijd een sterke plaats in de samenleving. Ook de daarbij gezongen traditionele volksliederen worden daarmee in ere gehouden. Zang en dans wordt van generatie op generatie overgedragen en men gelooft dat hierbij een direct contact in stand wordt gehouden met de geestenwereld. Voor elke belangrijke gebeurtenis (geboorte, overlijden, oorlog, huwelijken en het uitwisselen van bezit) is een dans met begeleidende zang. Daarnaast wordt er sinds jaar en dag de Kava-ceremonie opgevoerd. Het gaat hier om een dans, vergezeld van het bereiden van 'kava'. Deze drank bestaat uit het sap van de wortels van een plaatselijke plantensoort, die een verdovende werking heeft op de wangen en lippen. De Fijianen gebruiken kava vooral tegen pijnen en om te ontspannen aan de dagelijkse ellende. Huisjes op Taveuni, Fiji eilandenDe ceremonie wordt tegenwoordig voor toeristen nog regelmatig opgevoerd. Als je buiten de luxueuze resorts een dorpje bezoekt, is het beleefd om buiten de dorpsgrenzen even te stoppen om aan het dorpshoofd toestemming te vragen om het dorp binnen te rijden. Je krijgt altijd toestemming, maar het is een blijk van respect voor de inwoners. Ben je bij één van de dorpelingen thuis uitgenodigd, dan kun je maar beter niet te lang bewonderend naar het interieur staren. De mensen voelen zich dan vaak (uit beleefdheid) verplicht om het bewonderde voorwerp aan je te geven. Het is natuurlijk wel 'n goedkope manier om aan souvenirs te komen...

Eten en drinken
Het eten en drinken in deze eilandengroep is integenstelling tot andere Zuid-Pacificlanden, erg goedkoop. Voor het avondeten kun je het beste bij een Chinees terecht, waar er ook alcohol bij het eten geserveerd kan worden. Als je rond lunchtijd als hongerig bent geworden kun je op zoek gaan naar een Indiaas eettentje. De gerechten uit deze keuken zijn pittig. Verwacht geen enorme keus aan vleesgerechten, want religieuze groeperingen zoals moslims en hindoestanen eten uit overtuiging bepaalde vleessoorten niet.
SpecialiteitenSpecialiteiten zijn:
Roti: een platte pannenkoek van deeg, vaak gevuld met roergebakken groenten en ei. Wordt de roti in een oven gebakken, dan wordt het deeg hard en noem je het ineens 'naan' (het lijkt dan meer op een pitabroodje).
Palau is een rijstgerecht met erwten en andere groentesoorten. Lassi is een yoghurt aangelengd met water. Het wordt geserveerd als verfrissend drankje.
Mahimahi is een vissoort die veel gegeten wordt. Je moet het visje in kwestie maar zie als een zwaardvis die bereid wordt op de barbecue.
FooiEr wordt niet van je verwacht dat je fooi geeft als je ergens hebt gegeten. Onderhandelen over de prijs wordt (behalve door taxichauffeurs) zelfs als beledigend gezien. De uitzondering op deze ongeschreven regel is van toepassing op de Fiji-indianen. Buiten de luxe resorts leven deze mensen in armoedige omstandigheden. Daar is het weer gebruikelijk om te onderhandelen. Ook geloven ze dat het ongeluk brengt als de eerste klant van de dag uiteindelijk niets koopt, dus de onderhandelingen kunnen ook nog eens goed uitvallen. Vooral handig als je heel graag iets wil hebben: vroeg komen is het advies.

Geld
Het is niet een onmogelijke opgave om veel van Fiji te zien en tegelijkertijd relatief weinig geld uit te geven. Toch is het erg verleidelijk om je rugzak helemaal vol te laden met toeristische hebbedingetjes, want overal op straat kom je wel zo'n geweldig kraampje tegen. Het voordeligste ben je uit als je in backpacker-hotels overnacht, soms eens zelf iets te eten klaarmaakt en hier-en-daar wat lift. Op deze manier ben je vaak nog minder dan 20 dollar kwijt. Het is logisch dat je, als je iets meer comfort wilt, meer geld kwijt bent. Reischeques kunnen bij banken, wisselkantoren, hotels en duty-free shops omgeruild worden voor contant geld. De gunstigste munteenheden zijn Australische, Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse dollars. Internationale creditcards worden in de meeste winkels en restaurants en hotels geaccepteerd als betaalmiddel. Hou er wel rekening mee dat de meeste winkels nog primitief ingesteld zijn. De pinautomaten zijn regelmatig buiten gebruik, wat niet altijd even praktisch is als je zonder centen zit. Om het nog wat onhandiger te maken: alleen in Nandi en Suva zijn er pinautomaten. Op het vliegveld is een pinautomaat in de aankomsthal te vinden. Dit is de beste plek om de eerste Fiji-dollars op te nemen.
MunteenheidFiji-dollar (FJD), onderverdeeld in 100 cents
Openingstijden bankenDe banken zijn geopend op maandag tot donderdag van 9.30 tot 15.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur; en dat alleen op Vitu Levu. Ze zijn echter alleen op het vliegveld in Nadi en in Suva te vinden. De andere eilanden hebben geen pin-voorzieningen, dus hou daar rekening mee als je het vaste land verlaat.

Gezondheid
Je moet oppassen voor muggen, want je loopt het risico om door hun beet de zogenaamde dengue-koorts op te lopen. Een inenting tegen tetanus, tyfus en difterie is aan te raden als je van plan bent om echt door de natuur te trekken. Als je de eilanden Tuvalu, Nauru of Kiribati gaat bezoeken, moet je ingeënt zijn tegen cholera. Als je in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst, moet je hiertegen 6 maanden van tevoren een inenting hebben gehad.
In je toilettasZonnebrandolie, lippenbalsem met zonnefactor en middeltjes tegen diarree.
WaterWater drinken dat uit een fles komt.

Grensformaliteiten
Je hebt voor een verblijf van maximaal vier maanden geen visum nodig voor dit land. Na zes maanden moet je Fiji verlaten. Je hebt officieel uitreispapieren nodig om het land te kunnen verlaten, maar daar wordt zelden naar gekeken. Bij aankomst op het vliegveld moet je luchthavenbelasting betalen van rond de 15 Euro.
VisumGeen visum nodig tot vier maanden.
PaspoortGeldig paspoort.
ControleEr wordt zelden gecontroleerd.

Infrastructuur
Je kunt vrij eenvoudig door Fiji reizen tegen een lage prijs. Vooral reizen met veerboot of kleine particuliere bootjes kan voordelig zijn. Op de eilanden is reizen per bus ook een mogelijkheid. Het is er erg gezellig: de reizigers knus op elkaar naar films te kijken. Ondanks al die lichamen is het niet erg warm, want er zitten over het algemeen geen ruiten in een bus. Bedenk je onderweg dat je vergeten bent om een cadeautje te kopen voor een vriend, dan kun je bij elke bushalte iets kopen van een handelaar. Handig. Per taxi kun je ook aardig wat van het land zien. Afdingen is een 'must' en zorg ervoor dat je voordat je de taxi instapt een prijs hebt afgesproken. Veel chauffeurs proberen je te laten geloven dat ze geen wisselgeld hebben, dus probeer een prijs af te spreken die je gepast kunt betalen. Het enige probleem met openbaar vervoer is dat er op Vitu Levu maar één geasfalteerde rondweg is, die rondcirkelt tussen de hoofdstad Suva en Nadi. Op de andere eilanden is geen openbaar vervoer aanwezig.
Max. snelheidAls het je lukt: 90 km/u.

Weer en klimaat
De eilanden hebben schitterende riffen, lagunes en bosgebieden. Vele zijn nog onaangetast door het toerisme. Sinds de jaren zestig zijn er veel bossen gekapt, wat voor erosie heeft gezorgd. Er is nooit veel aandacht aan het natuurwelzijn geschonken, waardoor sommige visgebieden vervuild zijn geraakt. Fiji heeft een stabiel klimaat, dankzij de grote watervlakten die de eilandengroep omgeven. Op zee kan elke storm uitrazen voordat ze, in veel onschuldiger vorm, het vasteland gaat bezoeken. Alleen in de periode tussen november en april kunnen er cyclonen voorkomen. De regenperiode is op Vitu Levu iets bijzonders: de oostkant van het eiland maken de regenbuien het land groen, terwijl het aan de westzijde van het eiland droog blijft.
KlimaattypeTropisch klimaat
Gem. temp. zomer25 graden
RegenSeizoenVan november tot april
Beste periode om land te bezoekenVan mei tot oktober
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp