TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Micronesië, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Yap,  

Info over MicronesiŽ
Algemeen
MicronesiëMicronesiŽ betekent 'kleine eilanden'. De meer dan 2000 tropische eilandjes liggen ongeveer 5000 kilometer ten zuidwesten van Honolulu in de Grote Oceaan. Ze liggen verspreid in een groot gebied en zijn door vulkanische activiteit ontstaan. Alleen Yap is nog een stukje van het Aziatische continent. Wat hoger gelegen eilanden hebben kliffen en zijn begroeid met tropische bossen. Andere eilanden zijn koraal-atollen met blauwgroene lagunes: mooie plekken om te duiken en vissen.
De Federale Staten van MicronesiŽ heeft vier eilandengroepen: Kosrae, Pohnpei, Truk en Yap. Vanaf de Tweede Wereldoorlog werden ze 'beschermd' door de Verenigde Staten, maar in 2000 zijn ze echt onafhankelijk geworden. Hier gaat een hele lange geschiedenis aan vooraf:
Ergens tussen 4000 en 2000 voor Christus kwamen de eerste mensen vanuit de Filipijnen en IndonesiŽ naar Yap gepeddeld. Wat later kwamen ook MelanesiŽrs naar Kosrae, Yap, Truk en Pohnpei. Zo ontstond de Micronesische cultuur. Ze waren goed in navigeren op zee en vertelden elkaar graag sterke verhalen en legendes. Van deze beschaving is niet veel overgebleven, alleen nog wat inkervingen in stenen zijn over. De rest is vernietigd... bij de invasie van Europeanen. In 1521 kwam de Portugees Ferdinand Magellan, op zijn reis rond de wereld, met zijn zeilschip terecht bij de eilanden van MicronesiŽ. Na die tijd werden ze gebruikt als stop op weg naar Europese koloniŽn. Britse en Amerikaanse walvisvaarders kwamen begin 19e eeuw. EpidemieŽn, die door hun komst uitbraken, hebben een groot deel van de bevolking geveld. En dat naast alle mensen die gewoonweg afgemaakt zijn door deze 'beschaafde' westerse bezoekers. Protestantse missionarissen waren de volgenden die hun stempel drukten op de MicronesiŽrs. En nadat het een Spaanse en een Duitse kolonie is geweest, hebben Japanners beslag gelegd op de archipel. Zij maakten er een kopie van hun eigen land van. In de tijd van de twee wereldoorlogen hebben ze veel eilanden gecultiveerd.
In de Tweede Wereldoorlog bezette Japan, na het bombardement op Pearl Harbor, het eiland Guam. Dit gebied, net ten noorden van MicronesiŽ, werd de belangrijkste basis van de Japanse vloot. In februari 1944 volgde een maanden durend gevecht tussen de Japanners en de Verenigde Staten. Echt veel bleef er niet over van de door de Japanners aangelegde infrastructuur.
Alsof het allemaal nog niet genoeg was, hebben de Amerikanen ook nog eens 66 nucleaire bommen getest op de Marshall Eilanden, de buureilanden van MicronesiŽ.
HoofdstadPalikir (Pohnpei)
Oppervlakte701 km2
Hoogste punt772 m (Nahnalaud of Big Mountain, Pohnpei)
Laagste punt0 m (zeeniveau)
Aantal inwoners129.658
Openingstijden winkelsVanaf 08.00 tot 19.00 uur
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenMicronesisch
Elektriciteit110 V (Amerikaans stekkermodel)
TijdverschilTruk/Yap: 9 uur later, Korae/Pohnpei: 10 uur later

Bestemming Yap in MicronesiŽ
Info Yap
Yap MicronesiëYap bestaat uit vier eilanden: Yap, Tomil-Gagil, Map en Rumung. In dit gebied heerst een bijzondere cultuur. De enorme ronde stenen met in het midden een gat zijn hier een voorbeeld van. Het is bizar, maar deze stenen zijn het lokale geld. Hoe groter de steen, hoe meer geld hij vertegenwoordigt. Ook de kleding laat zien hoe traditioneel de bewoners zijn: sommige vrouwen dragen er nog grasrokjes en mannen een lendedoek.
Historische plek
StrandYap is een mooi tropisch eiland met groene kokosnootpalmen en enkele zandstranden. Het zijn wel allemaal privť-stranden, maar je kunt ze voor een redelijke prijs huren. Lekker voor een feestje.
NatuurHet landschap van Yap is anders dan de drie andere staten van de FSM. Dit komt doordat Yap nog een onderdeel is van het Aziatiscche continent. Het heeft alleen meer glooiende heuvels en dalen. Mooie natuur kun je ook onderwater vinden; koralen, anemonen, walvissen en supergrote schelpen.
UitgaanstipsIn de hoofdstad Colonia hangen alle tieners rond na schooltijd. Een kleine 'mall' trekt mensen aan van het hele eiland. Vooral in de zomer is het gezellig druk.
WatersportDe manta's zijn de reden om naar dit eiland te komen. Veel duikers hebben weleens gehoord van de manta-garantie van Bill-Acker. Realiseer je wel dat al heb je maar een schaduw in de verte gezien, deze garantie al vervuld is! Dat neemt niet weg dat ze er vrijwel altijd zijn. Manta's echter eten plankton, wat het water troebel maakt. Buiten deze grote roggen tref je natuurlijk ook nog een tropisch koraalrif aan van goede kwaliteit.
Communicatie infoEr zijn geen munttelefoons op Yap, maar wel een handvol kaarttelefoons in winkels in Colonia. De kaarten kun je ook ter plekke kopen.
PostkantoorIn Colonia is het enige postkantoor.
Telefoonnummer VVV00-691-350-2298

Communicatie
Alle districten hebben telefoonsystemen. De afgelegen eilanden kunnen bereikt worden met radioverbindingen. Op de kleinere eilanden kun je vragen of je gebruik mag maken van de telefoon van een hotel of winkel.
Internationale landen code691 FSM.
NL. Ambassade ter plaatseBevoegd is de ambassade op de Filipijnen: 2129 C. Races Avenue
Makati
Metro Manilla
Ambassade NederlandEr is geen ambassade in Nederland.

Cultuur
De familiebanden zijn erg hecht in MicronesiŽ. Er worden regelmatig traditionele dansen uitgevoerd, maar vooral op Yap staan ze geregeld te schudden en schuifelen. Meestal wordt er op privť-terrein gedanst. Voor de toeristen wordt een optreden verzorgd.
Door alle verwoestingen in het verleden zijn er maar weinig originele gebouwen overgebleven. Ze werden van houten planken gemaakt en hadden daken van palmtakken. Ook in het bouwen van kano's zijn de MicronesiŽrs erg goed. Ze worden gemaakt van een uitgeholde broodfruitboom.
ReligieRooms-katholiek en protestants
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
eerste week van maart: Dag van Yap
10 mei: FSM Constitution Dag
8 september: Kosrae's Vrijheidsdag
3 november: FSM Onafhankelijkheidsdag
4e donderdag in november: Thanksgiving
25 december: Kerstmis

Eten en drinken
Vis MicronesiëDe sterke Amerikaanse en Japanse invloeden vind je terug in de keuken. Alle grote gerechten uit deze landen staan dan ook op de kaart. Na enig zoekwerk kun je hier en daar van de traditionele Micronesische kookkunst genieten. Broodplant en zeevruchten zijn daar de belangrijkste ingrediŽnten van. Op Pohnpei serveren ze 'hond' bij traditionele feesten. In deze staat drinken ze graag Sakau, een drankje gemaakt van de wortels van peperplanten. Het heeft een verdovende werking... fijn in combinatie met de hitte!
SpecialiteitenAlles wat er uit de zee wordt opgevist. Smaken verschillen, maar toch is tonijn het lekkerst!
FooiNiet gebruikelijk

Geld
Betalen met creditcard is in Pohnpei en Kosrea mogelijk in de grote hotels en resorts. Op Truk en Yap is het gebruik minder makkelijk. Alleen travellercheques in Amerikaanse dollars worden verzilverd. Er zijn geen commerciŽle banken, dus zorg ervoor dat je genoeg geld bij je hebt.
MunteenheidAmerikaanse dollar, onderverdeeld in 100 cents.
Openingstijden bankenMaandag tot en met donderdag van 10.00 tot 15.00 uur, vrijdag tot 18.00 uur.

Gezondheid
Geadviseerd wordt om je in te enten tegen hepatitis A en tyfus.

Grensformaliteiten
VisumVerplicht
PaspoortJe hebt een geldig paspoort nodig

Infrastructuur
Wegen kun je over het algemeen alleen maar vinden op de iets grotere eilanden, verder zijn er geen wegen van enige betekenis. Yap is het enige eiland dat een enigszins functionerend openbaar bussysteem heeft. Met een soort schoolbussen kun je twee keer per dag vanuit Colonia naar dorpjes in de omgeving. Truk heeft een goed taxisysteem. Als je van de grotere eilanden iets meer wilt zien, kun je beter een auto huren. Wil je van het ene naar het andere eiland, dan kun je een bootje huren. Maar is je portomonnee iets beter gevuld, dan kun je naar elk eilandje vliegen waar je landt op een klein veld of in zee.
Geldigheid rijbewijsJe hebt een internationaal rijbewijs nodig.

Weer en klimaat
MicronesiŽ heeft een klimaat met zo ongeveer de meest stabiele temperaturen van de wereld. Het is er altijd warm en vochtig. Het is een beetje koeler, droger en winderiger tussen december en maart. April en mei zijn de nattere maanden, dus niet echt de tijd om op een camping in het binnenland van Pohnpei te gaan staan. Tyfonen kunnen voorkomen tussen augustus en december.
KlimaattypeTropisch maritiem
Gem. temp. zomer27 graden
Gem. temp. winter27 graden
Gem. neerslag in mm.4.917 mm
RegenSeizoenApril en mei
Beste periode om land te bezoekenBuiten het regenseizoen
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp