TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Andorra, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat

Info over Andorra
Algemeen
Andorra tussen de bergenHet mini-staatje Andorra ligt in de Pyreneeën, ingeklemd tussen twee machtige buurlanden: Spanje en Frankrijk. Het is alleen per auto of bus te bereiken en dus niet rechtstreeks met het vliegtuig of de trein. Wanneer je Andorra binnenrijdt wordt je meteen geconfronteerd met een grote drukte. Bij het eerste benzinestation staan soms lange rijen auto's te wachten en loopt veel winkelend publiek. Andorra is dan ook 'het vorstendom van taxfree shoppen'. Wil je dat lekkere geurtje voor je vriendinnetje kopen, eindelijk eens die hi-fi installatie aanschaffen en dit alles combineren met een leuke sportieve outdoor vakantie, dan kom je in Andorra zeker aan je trekken.

Skieen in AndorraHet eerste plaatsje dat je tegenkomt is Pas de la Casa. Rijd je dit hectische dorp uit dan ontwaar je onmiddellijk een uitzicht dat zeker de moeite waard is. Skipistes lopen langs de slingerweg en bergtoppen lachen je vriendelijk toe. En het wordt steeds beter.
Andorra is voor veel bezoekers vaak nog kleiner dan verwacht. Het ene idyllische dorpje rijd je nog niet uit of de andere doemt in de verte alweer op. Deze kleinschalige sfeer heeft iets knus. Ook verdwalen op het wegennet zal niet snel gebeuren want er loopt maar één hoofdweg door Andorra.
Het mini-staatje telt vijf skigebieden die allemaal binnen een paar uur bereikbaar zijn. Als je geen zin om de gehele vakantie in één gebied te zitten dan kun je dus moeiteloos van omgeving veranderen.
Ook in de zomer heeft Andorra veel te bieden. Doordat het landje in de bergen ligt vermaken de meeste toeristen zich met outdoor-activiteiten. Je kunt er bijvoorbeeld van hut naar hut trekken, klimmen, mountainbiken, paardrijden, vissen of helidroppen.
HoofdstadAndorra la Vella
Oppervlakte467.8 km2
Hoogste punt2.946 m. (Coma Pedrosa)
Laagste punt840 m. (Piu Valira)
Aantal inwoners64.479
AutoletterAN
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. :9.00 tot 13.00 + 14.00 tot 20.00 uur.
VoertaalCatalaans
Talen die ook gesproken wordenFrans en Spaans.
Elektriciteit240 V. en 125 V.
Tijdverschil1 uur later.

Communicatie
NL. Ambassade ter plaatseDe Nederlandse ambassade in Frankrijk:
7 - 9 Rue Eblé
75007 Parijs
Tel.: 00-33-1-40623301
Ambassade NederlandGevestigd in België:
B 100 Brussel
Rue de la Montagne
Bus 110
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Cultuur
De Romaanse architectuur vind je in kerken, huizen en andere bouwwerken. Of het nu gaat om festivals, schilderijen of bruggen; veel Andorese kunstuitingen hebben een religieuze inslag. Vaak hebben de festivals bovendien te maken met de natuurlijke cyclus van de aarde, zoals 'het feest van de mensen' waarmee de zonnewende wordt gevierd.
In de hoofdstad Andorra la Vella kun je een kerk uit de twaalfde eeuw bezichtigen of de Casa de la Val, een voormalig regeringsgebouw. Ook kun je er goed winkelen, maar voor de rest valt er weinig te zien of beleven. Een bezoek aan de idyllische dorpjes El Serrat of Encamp is meer de moeite waard.
ReligieKatholiek
Feestdagen8 september: Mare de Deu de Meritxell.

Eten en drinken
De Andorese keuken is over het algemeen Catalaans en gebaseerd op de nationale exportproducten paardenvlees, varkensvlees en schapenvlees. Vegetariërs kunnen in Andorra dus beter zelf hun maaltijden bereiden. De prijzen van restaurants zijn vrij hoog. Alcoholische dranken zijn in supermarkten goedkoop maar in bars en discotheken een stuk duurder. De horecagelegenheden blijven meestal lang open.
SpecialiteitenTrinxat: aardappel, groenekool, spek en haring
Truites de carreroles: een omelet met champignons
Tupí: kaas dat gegist is in een vat met knoflook en alcohol
FooiObers verwachten ongeveer 10 procent fooi. Om te verkomen dat een portier verandert in een uitsmijter is het verstandig hem niet alleen een hand te geven.

Geld
MunteenheidAndorra heeft geen nationale munteenheid. De Euro wordt overal geaccepteerd.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Gezondheid
In je toilettasNeem in ieder geval zonnebrandolie mee. Verbranden gaat snel, zo hoog in de bergen met weerkaatsende sneeuw.

Grensformaliteiten
Vooral bij het verlaten van Andorra kan je streng gecontroleerd worden. Frankrijk en Spanje willen namelijk niet dat te veel goedkope spullen hun land worden ingevoerd. Let dus op dat je de maximale toegestane hoeveelheid producten niet overschrijdt.
Per persoon mag je bijvoorbeeld twee sloffen sigaretten het land uitnemen.
VisumVerplicht bij verblijf langer dan drie maanden.

Infrastructuur
Andorra heeft geen spoorwegen. Daarentegen rijden er regelmatig bussen, die de meeste plaatsen aandoen. Let wel op de tijden want soms moet je lang wachten.
Als je 's winters met de auto naar Andorra gaat moet je vooral niet vergeten sneeuwkettingen mee te nemen.

Weer en klimaat
Omdat Andorra hoog en zuidelijk ligt is het over het algemeen lekker fris met een aangenaam zonnetje.
KlimaattypeLandklimaat
Gem. temp. zomer18 graden
Gem. temp. winter4 graden
Gem. neerslag in mm.80 mm.
Beste periode om land te bezoekenHet gehele jaar door.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp