TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Denemarken, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Kopenhagen, 

Info over Denemarken
Algemeen
DenemarkenNiet alleen de sprookjes van Hans Christian Andersen spreken tot ieders verbeelding. Landelijke gebieden, schitterende kastelen , mooie zandstranden en gezellige vissersdorpjes; dit alles heeft Denemarken te bieden.
Denemarken is het kleinste van de drie Scandinavische landen. Het koningshuis regeert over bijna 6 miljoen mensen die in het land zelf of op de Faroer eilanden wonen. In totaal omvat Denemarken 406 eilanden waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn. De hoofdstad Kopenhagen ligt op het grootste eiland, namelijk Zealand.
Het landschap van Denemarken bestaat uit overwegend laagland, met wat glooiende heuvels en een 'berg' die liefkozend de Hemelberg wordt genoemd. Deze berg is meteen ook het hoogste punt van het land.
Eén van de beroemdste Denen is toch wel Hans Christian Anderson. Het eiland waar hij is geboren -Fyn- en dan vooral zijn huis in Odense wordt druk bezocht door toeristen. Niet helemaal raar, want zijn sprookjes zijn in veel landen vertaald.
HoofdstadKopenhagen.
Oppervlakte42.394 km2
Hoogste punt175 meter
Aantal inwoners5.25 miljoen
AutoletterDK
Openingstijden winkelsma. t/m vr. van 9.00 tot 17.30, za. tot 14.00
VoertaalDeens
Talen die ook gesproken wordenEngels
Elektriciteit220 V.
TijdverschilGeen.

Bestemming Kopenhagen in Denemarken
Info Kopenhagen
Nyhaven in KopenhagenDe havenstad Kopenhagen en haar omgeving hebben een grote reputatie op het gebied van kunst en cultuur. Van musea met zowel Deense kunst en Hollandse klassiekers tot paleizen als Amalienborg. Daarnaast is de stad het knooppunt tussen Scandinavië, Europa en de Baltische staten.
In de Deense hoofdstad zetelt de oudste monarchie ter wereld. Maar Kopenhagen is gelijktijdig een overzichtelijke stad waar het nooit ver is van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Een wandeling door het centrum met van die middeleeuwse straatjes, galerieën, musea en theaters geeft al gauw goed beeld van Kopenhagen.
De langste winkelstraat van Europa, de voetgangersstraat Strøget, slingert zich door de hele binnenstad met zijn winkels die onder andere bekend zijn vanwege het geliefde Deense design.
In de bruggenwijk, die om de binnenstad ligt, worden in een multiculturele sfeer alle nieuwste trends naar voren gebracht. Deze wijk trekt vooral een jong publiek.
Gezelligheid vind je in Nyhaven dat met zijn pakhuizen aan het water een beetje aan Amsterdam doet denken.
Daarnaast is Kopenhagen bekend vanwege het populaire Carlsberg bier. De brouwerij van dit bier ligt in het centrum van de stad en is een van de grootste ter wereld. Je kunt het bezoeken en zien hoe het gebrouwen wordt. Natuurlijk kun je proeven!!
Historische plekVoor sommigen onder ons is het sprookje van de kleine zeemeermin het meest romantische en zieligste van allemaal. Dat hebben ze daar snel doorgekregen en daarom hebben ze in 1913 een beeld van dit ongelukkige zeemeerminnetje in Langelinie neergezet.
En ondanks de kleine afmetingen van het beeld is ze een belangrijke dame, want ze is een toeristische trekpleister geworden. Daarnaast is ze ook synoniem geworden aan de stad.
Verder heeft de stad een rijke geschiedenis die ergens loopt van de Vikingen tot aan goed bewaarde middeleeuwse gebouwen.
NatuurDe Denen leven in een klimaat die goed met die van Nederland te vergelijken valt, maar gelukkig (?) hebben ze onze stampvolle randstad niet. De helft van de bewoners woont in de stad, zodat je daarbuiten haast ruimtevrees zou krijgen: het landschap is weids. De steden zijn trekpleisters voor jongeren en hierdoor heb je op het platteland het rijk voor jezelf. Je zou kunnen zeggen dat de natuur juist hier je helpt te onthaasten van het snelle leven thuis.
WinterseizoenNovember - februari
ZomerseizoenJuni - augustus
HoogseizoenJuli en augustus.
Gem. temperatuur zomer25 graden.
Gem. temperatuur winterRondom het vriespunt.
UitgaanstipsDe Stroget wordt zowel overdag als 's avonds druk bezocht en biedt een variatie aan winkels, bars en terrassen.
Kopenhagen heeft een naam hoog te houden op het gebied van ballet, opera en muziek in bijvoorbeeld Det Kongelige Teater of in de concertzaal van Tivoli. Rock, pop en jazz komen eveneens flink aan bod in de Deense hoofdstad.
In de zomer wordt er op pleinen en straten vaak jazz en rock gespeeld terwijl in de parken klassieke concerten of moderne theateruitvoeringen in de openlucht wordt geboden.
Recreatie & diversenHet wereldbekende pretspark Tivoli (gelegen in het centrum van de stad) is al vanaf 1843 één van de grootste attracties van de Deense hoofdstad. In de concertzaal van Tivoli staan de grootste artiesten van de wereld op het podium en op het grasveld is iedere vrijdagavond een rockconcert.
Bloemen, fonteinen en meer dan 110.000 gekleurde lampjes betoveren de bezoekers. In december staat het park in het teken van dwergen, winterse decors en de meest romantische schaatsbaan van de wereld. Deens kerstdesign en warme dranken met daarbij veel kaarslicht maken Tivoli tot een sprookjesachtig kerstpark. En misschien doe je ook nog wat originele ideeën voor de komende kerstdagen op.
Internet sitewww.denmark.dk

Communicatie
Internationale landen code45
NL. Ambassade ter plaatse Ambassade Kopenhagen. Het Koninkrijk Denemarken

Website: http://www.nlembassy.dk

Open: maandag-vrijdag 09:00-12:00 (consulair), maandag-vrijdag 08:30-12:30, 13:00-16:30 (kantoor)
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): 0
Paspoortuitgifte: Ja
Uitgifte NL-identiteitskaart: Ja

Ambtsgebied: Denemarken, Faeröer, Groenland

Adres:
Toldbodgade 33
1253 Kopenhagen K

Tel. 00-45-33-707200
Fax 00-45-33-140350
E-mail: nlgovkop@newmail.dk
Ambassade NederlandConsulaat-Generaal Amsterdam
Radarweg 503
1043 NZ
Tel.: 020-6829991<

Consulaat Rotterdam
Westerkade 27
3016 CM
Tel.: 010-4360177

Noodnummer112
Toeristenbureau in Nederland00-45-3311-1325 (Kopenhagen)
Collect call nr. naar NL80010331
Internet sitewww.denmark.org

Cultuur
De tijd van de vikingen is één van de belangrijkste perioden uit de geschiedenis van Denemarken. De vikingen trokken vaak redelijk plunderend door Europa en voeren over Noordzee en Atlantische Oceaan. Maar ze lieten ook sporen in het Deense landschap na. De herinneringen aan de tijden van de vikingen zijn het best bewaard in die gebieden waar de mensen de natuur zijn natuurlijke gang hebben laten gaan en niet hebben ingegrepen. Maar overblijfselen van de vikingen liggen echter niet allemaal onder de blote hemel. Er zijn tal van musea, opgravingen en gereconstrueerde huizen. Daarbij zijn er vikingcentra, vikingmarkten en vikingspelen te vinden.

In Jelling kun je een grafheuvel vinden waar een goed verhaal aan vast zit:
Ergens tussen 958 en 959 begroef koning Blåtand (laten we hem voor het gemak Blauwtand noemen) hier zijn vader voor wie hij een grote grafheuvel liet aanleggen. Nauwelijks een jaar later bekeerde Blauwtand zich tot het christendom en veranderde hij deze heidense plek in een christelijk monument. Hij liet een houten kerk bouwen, die later door een stenen kerk werd vervangen. Dicht bij deze plaats staan imposante runenstenen. Op de ene steen staat een afbeelding van Christus en een opschrift waarmee Blauwtand meedeelde dat hij Denemarken tot het christendom had bekeerd. Deze steen wordt ook wel de doopakte van Denemarken genoemd.

Op een hoogte met een prachtig uitzicht over Aalborg en de Limfjord ligt Lindholm Høje, de grootste begraafplaats van Denemarken uit de vikingtijd. Een dikke laag stuifzand heeft deze plek eeuwenlang in de oorspronkelijke staat gehouden. De meeste graven zijn omzoomd door driehoekige, ovale of scheepsvormige afbakeningen van stenen. Bij de graven zijn sporen van een dorp gevonden.

ReligieLuthers
Feestdagen1 januari - Nieuwjaarsdag
5 juni - Dag van de grondwet
Vaste gebruiken en gewoontenDenen schijnen net zo rustig en vriendelijk te zijn als hun weidse landschap, al zijn er mensen die rondlopen met hele andere ervaringen. Het duurt even voordat je misschien doorkrijgt dat de vriendelijkheid niet aangeleerd is maar gewoon een onderdeel is van Deense omgangsvormen.

Eten en drinken
Er is op het gebied van eten in Denemarken een scala aan mogelijkheden. Denemarken heeft veel land- en tuinbouw en ook de visserij is een middel van bestaan. De Deense keuken kan daarom op vele fronten gebruik maken van producten uit eigen land en zee. De oorsprong van Deense traditionele streekgerechtengaat vaak eeuwen terug.

De aardappel is een vast ingrediënt voor de traditionele Deense maaltijd, maar ook veel vruchten en groenten horen hier bij. Kies je voor echt Deens eten dan staat er altijd een salade op tafel bij. Het smørrebrød is het meest bekende Deense eten. In de laatste jaren krijgt deze Deense specialiteit weer extra aandacht bij de Denen zelf, maar vanzelfsprekend ook bij de gasten, die Denemarken bezoeken.

Smørrebrød wordt in de regel als lunch gebruikt met drank aquavit en bier. Er zijn vele soorten brood en diverse vleessoorten, vis, sla en sauzen voor smørrebrød nodig. Zoals bijvoorbeeld roggebrood met ham en ei, rosbief met augurk of leverpastei met zout vlees. Een delicatesse uit de Deense zomer zijn de kleine garnalen, die naast de haringen en andere vissoorten tijdens de lunch worden gegeten. Op het Deense eiland Bornholm - gelegen 'onder' Zweden - is versgerookte haring een ware lekkernij.
Moet het echt feestelijk worden dan zijn er de oesters.
Versgevangen vis is in Denemarken een must, zeker als je ergens aan de zee verblijft.
Een goede afsluiting van de lunch of het diner is de Deense kaas, net als koffie met zelfgebakken gebak 'kage' of wienerbrød.

SpecialiteitenSpecialiteiten in Denemarken op het gebied van eten zijn onder andere:
Frikadeller - gehaktballen van gemalen rundvlees
Kogt torsk - gepocheerde kabeljauw in mosterdsaus
Floeskesteg - geroosterd varkensvlees met zwoerd
Hvid labskovs - stampot van rundvlees en aardappels

Denemarken brouwt heerlijk bier waar Carlsberg en Tuborg de bekendste merken van zijn. Ze beginnen een drinkavondje vaak met een caraway-spiced Aalborg aquavit gevolgd door een biertje.

FooiDe servicekosten zitten al in de prijzen van de restaurants en de taxi’s. Alhoewel het geven van fooien niet noodzakelijk is worden rekeningen wel vaak naar boven afgerond.

Geld
Denemarken is een prijzig land. De 'schuld' hiervan ligt bij een belastingheffinkje van ongeveer25% die doorberekend is in de prijs van een simpele winkelaankoop tot een overnachting. Hoeveel je precies uitgeeft hangt af van hoe je reist.
Reischeques worden geaccepteerd, maar de wisselkoersen bij de banken zijn niet erg gunstig.
MunteenheidDeense Kronen, onderverdeeld in 100 ore.
Openingstijden bankenGeopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.00 en op donderdag tot 18.00.

Grensformaliteiten
VisumEr is geen visum nodig.
PaspoortJe moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of Toeristenkaart.

Infrastructuur
Het wegennet van Denemarken is in goede conditie en goed gemarkeerd. Als je in de auto stapt, moet je erop letten dat je autogordelgordels draagt (logisch). Verder moet je er ook voor zorgen dat je een gevarendriehoek in de auto hebt liggen. Het Deens Verkeersbureau geeft een blad uit waarin onder andere een overzicht van veerdiensten staat Ook tolgelden voor de nieuwe brug en de Øresundsverbinding staat erin vermeld.
Tijdens de spits in de steden is het erg druk, de enige verzekering om een zitplaats te hebben is als je toevallig de bestuurder van het voertuig bent.
Max. snelheid110 km.
TOLVoor de Grote Beltbrug en de Øresundsverbinding.
Openbaar vervoerAlle grote steden hebben een lokaal bussysteem.
max toegestane alcohol promillage0.05 promille

Weer en klimaat
Denemarken heeft een mild klimaat en is goed te vergelijken met de weersomstandigheden in Nederland. Alleen hebben ze daar betere winters...
KlimaattypeZeeklimaat
Gem. temp. zomer25 graden
Gem. temp. winterRond het vriespunt.
Beste periode om land te bezoekenVan mei tot en met september.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp