TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Griekenland Deel 1, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Athene,  Corfu,   Cruise,  Islandhopping,   Kos,  Kreta,   Lesbos,  Mt. Parnassos,  Rhodos,  Zakynthos, 

Info over Griekenland
Algemeen
GriekenlandOnassis, Nana Mouskouri, Aristoteles en Zorba zijn enkelen van 's werelds bekendste Grieken. Griekenland heeft een ruig landschap, een helderblauwe zee en een klassieke cultuur. Na de val van de militaire junta in 1974 werd het land een parlementaire democratie.
Inmiddels hebben velen hun weg naar dit land gevonden. De vele kustplaatsen en eilanden zijn immers ideaal voor de individualistisch ingestelde reiziger.
Griekenland bestaat uit het vaste land en meer dan 2000 eilandjes, waarvan er ongeveer 130 bewoond zijn. De Middellandse Zee heeft uiteraard veel invloed uitgeoefend op het Griekse landschap, de geschiedenis en de cultuur. Zo heeft Griekenland van oudsher een sterke visserij en handel en zijn veel klassieke mythologische verhalen door de zee geïnspireerd.
HoofdstadAthene
Oppervlakte131.900 km2
Hoogste punt2.917 m.
Aantal inwoners10,6 miljoen.
AutoletterGR
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. 8.00 tot 13.30 en 17.30 tot 20.30 uur.
VoertaalGrieks
Talen die ook gesproken wordenEngels
Elektriciteit220 V.
Tijdverschil1 uur later.

Bestemming Athene in Griekenland
Info Athene
AtheneEeuwen geleden vormde Griekenland de bakermat van de Westerse beschaving, waarvan Athene het absolute middelpunt was. Hier startte het democratische systeem. En dan hebben we het niet eens over de grote filosofen zoals Socrates en Plato die hier hebben rondgelopen.
De noord- en oostgrens van de stad wordt gevormd door bergen. In het westen en zuiden ligt Piraeus, een havenstad aan de zee. De positie is uitstekend. De stad wordt omgeven door mooie heuvels met op één van hen de legendarische Acropolis met de perfecte architectuur van het Parthenon, de tempel van Nike en het Erechtion.
Athene heeft graag de allure van een moderne metropool, maar de laatste veertig jaar is de stad erg gegroeid. Er zijn veel inwoners (ongeveer 4.500.000 samen met Pireaus), veel gebouwen en auto's en weinig vrije plaatsen met bomen te vinden. Maar je kan door goed te speuren nog mooie plaatsen ontdekken, vooral in het oude deel van de stad vlakbij de Akropolis. In de wijk Plaka bijvoorbeeld, vlak onder de vleugels van de Acropolis, herleven oude tijden. Hier vind je talloze restaurantjes, eethuisjes en beleef je Griekenland op zijn best.
De stad biedt heerlijke mogelijkheden voor een paar dagen er even helemaal tussenuit...
Historische plekGezien het feit dat Athene een rijk verleden heeft, zijn er talrijke musea in de stad te vinden. Daarnaast zijn aardig wat tempels en triomfbogen bewaard gebleven en omgeturnd tot toeristische trekpleisters. Ook al heb je helemaal niks met geschiedenis, toch zou het zonde zijn als je niet een beetje geld neertelt om iets van de oudheid te proeven. Omdat men een vernieuwd metrostelsel aan het aanleggen is, worden er weer bakken archeologische ontdekkingen gedaan. In het cycladisch museum hebben ze een hele mooie tentoonstelling over de stad onder de stad. Op deze manier zie je hoe de ontwikkeling van Athene als stad zich heeft voltrokken. Dan heb je natuurllijk ook nog de Acropolis zelf, de toren van de zeven winden (Plaka) en het Syntagmaplein waar het parlementsgebouw gevestigd is.
SeizoeninfoHet klimaat is droog en bijna het hele jaar zacht.
UitgaanstipsAthene is de stad met uitersten. Je kunt er heel goed uitgaan en uitstekend winkelen. Wat kun je vinden in Athene: veel musea met archeologie, een heleboel taverna's (dit zijn een soort kleine restaurantjes met bouzouki muziek), disco's, theaters en een paar openlucht bioscopen.
Recreatie & diversenAls je de bezienswaardigen zoals de Acropolis, Monastiraki en het Nationaal Museum al gezien hebt, kun je plannen maken voor andere mooie plekjes in Griekenland.
Bijvoorbeeld: het Kaisaiani klooster, gebouwd in de 11e eeuw, ligt op een hele mooie locatie: namelijk de berg Hymettos. Het klooster is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel die op zijn beurt weer op de fundamenten van een nog oudere Grieks heiligdom gevestigd was. Bij het klooster is een fontein waar uit de marmeren bek van een ram water stroomt. In oude tijden dacht men dat het water genezende krachten had. Het klooster is trouwens ook een prima startpunt voor hikingacticiteiten want alle paden vanaf dit punt leiden regelrecht naar bebost gebied.
Een reisje naar Marathon is ook een optie. Marathon heeft een mooie omgeving. De wegen lopen langs olijf- en wijngaarden, er zijn stranden in de buurt waar je goed kunt zwemmen (de stranden vlakbij de stad zijn namelijk niet zo mooi). Eén van de aanraders is het strand bij Schinias, waar het lijkt alsof de bomen pas gaan groeien waar het strand stopt.

De verbindingen zijn goed met de metro die nu wordt uitgebreid met oost-west verbinding naar o.a. de nieuwe luchthaven in Spata. Surf voor een plattegrond naar: (zie communicatie info)

Communicatie infoPlattegrond van de Metro:
Klik hier!
Internet site:
Klik hier!
Internet Café 'Billies' op de 7 Vouliagmenis Ave.& E.Venizelou str. Glyfada:
Klik hier!

Bestemming Corfu in Griekenland
Info Corfu
CorfuDie Griekse goden zijn ook net mensen. De oppergod Zeus werd op een dag verliefd op de nimf Kerkyra, beter bekend als Corfu. Hij bracht haar naar dit eiland om met samen te zijn. Het was ook hier waar Odysseus zijn laatste stop maakte voordat hij naar zijn eindbestemming Ithaka voer.
Verder heeft Corfu grote dichters en schrijvers - zoals Goethe, Oscar Wilde en natuurlijk Homerus zelf - eindeloos geïnspireerd om het eiland uitvoerig te bejubelen in hun literaire werken.
Historische plekHet klooster van Panagia Palaiokastritissa is gebouwd in 1228. Je kunt hier een goed beeld krijgen van hoe de monniken leefden en verder kun je iconen en heilige rituele voorwerpen bezichtigen. Agios Spyridonas is de patroonheilige van Corfu en de gelijknamige kerk is aan hem gewijd. De kerk is in 1589 gebouwd met de bedoeling om de veel oudere kerk van Sorokos te vervangen, want die werd door uitbeiding van de stad afgebroken.
StrandLangs de kust liggen tal van badplaatsen, waarvan sommige de Griekse sfeer nog niet verloren hebben. Bij Dasia, Kassiopi, Sidari, Agios Stefanos en Mesoggi liggen mooie stranden.
Natuur CorfuEen regelmatig regenbuitje en een mild klimaat zorgen ervoor dat het eiland groen is. De natuur is bijzonder fraai: bergen, dalen begroeid met talloze pijn- en olijvenbomen, wijn- en fruitgaarden wisselen elkaar af. Het schijnt zo te zijn dat Corfu in de prehistorie aan de Albanese kust heeft vastgezeten.
Een reeks aardbevingen hebben ervoor gezorgd dat het van het vasteland loskwam. Het gebied waar alle Ionische eilanden liggen heeft zo nu en dan nog wel eens een lichte aardbeving te verduren.
SeizoeninfoDe zomers zijn warm en droog, terwijl de winters mild zijn. Corfu is één van de weinige Griekse eilanden die in dit warme klimaat groen zijn.
De beste tijd om Corfu te bezoeken is in de lente (niet zo druk en warm). De zomermaanden zijn ideaal voor liefhebbers van drukte en zweterige nachten.
WinterseizoenVan december tot april.
ZomerseizoenVan juli tot september.
HoogseizoenJuli en augustus.
Gem. temperatuur zomer30 graden.
UitgaanstipsIdeaal voor nachtuilen, dat wordt wel eens gezegd over het uitgaansleven van Corfu. Met name de stad Corfu Ipsos is een broeiboel van nachtelijke activiteiten die doorgaan tot het ochtendgloren.
WatersportWaterskiën, snorkelen, windsurfen. Op verschillende manieren kun je tekeer gaan in en op het water.
Recreatie & diversen CorfuDe stad Corfu is beslist een bezoekje waard. Deze bedrijvige havenstad wordt gedomineerd door twee Venetiaanse vestingen en heeft talloze bezienswaardigheden, zoals het Koninklijk Paleis, het schitterende Spiadha Paleis, de Paleon Frourion Citadel en een archeologisch museum.
Een ander populair excursiedoel is het plaatsje Kanoni, gelegen aan een schilderachtige baai met een afgesloten lagune. Hier staat bijvoorbeeld een kanon uit de tijd van de bezetting door Napoleon.
Internet cafeKalohairetoy:www.netoikos.gr/internet.htm
PostkantoorGeopend van 7.30 tot 14.00 uur.
Internet sitewww.gmor.com/infoxenios

Bestemming Cruise in Griekenland
Info Cruise
Cruisen in GriekenlandCruises in de regio Griekenland... snel en simpel een indruk krijgen van de diversiteit van de Griekse eilanden!!!

Bestemming Island Hopping in Griekenland
Info Island Hopping
Island hopping in GriekenlandWil je een vakantie op de Griekse eilanden en kun je niet kiezen, dan is island hopping een leuke alternatief!
Je vliegt naar Griekenland, stapt aan boord van een boot en vaart naar een eiland. Of je pakt een vliegtuig. Daar blijf je een aantal dagen, om vervolgens te verkassen en de sfeer te proeven op een ander eiland, wat je wilt. Afwisselender dan 'hoppen' kan een vakantie niet zijn!
Andere wensen? Vragen? Stuur een mailtje!

Bestemming Kos in Griekenland
Info Kos
Het eiland Kos in GriekenlandHeimwee is het meest voorkomende thema in de traditionele volksliederen van Kos. Het schijnt zo te zijn dat de bewoners van dit eiland niet graag hun thuis verlaten. Maar naast deze honkvastheid staan ze ook bekend om hun gevoel voor ironie en zelfstandigheid. De grootste beroemdheid die deze karakteristieke bevolking ooit heeft voortgebracht is ongetwijfeld Hippocrates. Deze grote geleerde uit de Oudheid stond aan de wieg van de huidige westerse geneeskunde. Kos heeft niet echt veel hoge bergen. Dikeos is met 875 meter de hoogste uitschieter. Uiteraard heeft ook dit Griekse eiland behalve alle klassieke kunst en cultuur een bruisend uitgaansleven.
Hoogte gebied875 m.
Historische plekVenetiaanse bouwkunst is overal nog te vinden, al dan niet in gerestaureerde vorm. Ook kun je op verschillende plaatsen Hellenistische en Romeinse ruïnes vinden. Een typisch Romeins bouwwerk dat je in Kos kunt vinden is het Gymniasium, een groot badhuis, dat rijk versierd is met kleurrijke mozaïeken.
StrandDe stranden bij Marmaris en Kamari zijn het beste en drukst bezocht van heel het eiland. Maar laat je vooral niet tegenhouden om op de wat minder bezochte plekken een handdoekje neer te gooien.
NatuurOp Kos is één van de oudste bomen van Europa te vinden: een 500 jaar oude plataan. Ook wel grappig is het zoutmeer tussen Marmari en Tigaki! Vlakbij kun je onder andere schildpadden, flamingo's en (in het voorjaar) ooievaars bekijken.
SeizoeninfoHet klimaat op Kos is mediterraan: natte milde winters en droge hete zomermaanden.
De mooiste tijd om hier rond te reizen ligt ergens tussen maart en mei. Dan is het nog niet zo bloedverziekend warm en zijn nog niet zoveel toeristen die je in de weg lopen. September en oktober zijn wat het weer betreft ook geschikt met als bijkomend voordeel dat het zeewater dan een stuk warmer is dan in het voorjaar.
WinterseizoenVan december tot april.
ZomerseizoenVan juni tot september.
HoogseizoenJuli en augustus.
UitgaanstipsKos is de grootste stad van het eiland en daarmee de meest toertistische plaats met veel hotels, winkels, discotheken en nieuwbouw. Verder zijn vooral Kardamena en Tigaki steden waar je flink kunt stappen.
Heb je geen zin in stampende muziek, dan kun je volksmuziek luisteren in Asfenidou en Kardamena.
WatersportKos heeft goede mogelijkheden om te windsurfen of achter een bootje te hangen op waterski's of een reusachtig opblaasbare banaan.
Recreatie & diversenDoen als je het strand helemaal zat bent! Je kunt een balletje meppen op de tennisbaan. Paardrijden is ook iets om te ondernemen. Je kunt met een lokaal prachtexemplaar over het strand lopen, maar ook gezellig met een excursie meehobbelen. De kustlijn van Kos kun je vanuit een excursiebootje bewonderen.
Internet cafeAlexandrou 4: www.cybercafe.gr
PostkantoorGeopend van 7.30 tot 14.00 uur.
Internet sitewww.gmor.com/infoxenios

Bestemming Kreta in Griekenland
Info Kreta
KretaHet verhaal gaat dat de godin Athene de eerste olijfboom op Kreta heeft geplant. Olijfolie was in het oude Griekenland net zo waardevol als goud. Tegenwoordig is de waarde van dit glibberige goud wel gedaald, maar de olijfolie uit Kreta staat nog altijd bij veel chefkoks op het aanrecht.
Door de eeuwen heen is Kreta een soort toevluchtsoort geweest voor kunstenaars, schrijvers en filosofen. Karzantakis heeft hier Zorba de Griek geschreven en de schilder Domenicos Theokoloulos - beter bekend onder de naam El Greco - is een rasechte Kretenzer. Ook als je niet zo geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis kun je op dit grootste eiland van Griekenland nog steeds veel doen. Zo zijn de badplaatsen van Kreta stuk voor stuk erg modern bebouwd met hotels en apartementen. In de lente staat Kreta in bloei en overheerst rust. Hét moment dus om Kreta te verkennen, voordat de natuur verdort en het massatoerisme het eiland in bezit neemt.

Het volgende reisverslag is er over Kreta bij opvakantie.nl te vinden:
Feest op Kreta

Historische plekNet zoals veel eilanden in de Egeïsche zee is ook Kreta ooit onder Venetiaans bewind geweest. Dit verklaart waarom er nog steeds zoveel Italiaanse namen en bouwstijlen te vinden zijn. Chania is een oude Venetiaanse stad waar nog steeds veel Italiaanse overblijfselen te vinden zijn. Buiten deze stad zijn nog talloze middeleeuwse ruïnes en gebouwen te vinden. Bijvoorbeeld een Venetiaanse haven en de kerk van San Francesco, waar trouwens het archeologisch museum gevestigd is. Ongeveer 73 kilometer ten zuiden van Chania liggen de ruïnes van Castel Selino. Dit fort is in 1279 gebouwd door de hertog Marino Gradenigo.
Een ander historisch bouwwerk is Frangokastello, dat ten oosten van Chora Sfakion (Sfakia) ligt. Het is een oud kasteel uit 1371, gebouwd als verdediging tegen piraten en rebellen. De grot Dikteon Andron was volgens de oude Grieken de geboorteplaats van de oppergod Zeus. Uit archeologische vondsten is gebleken dat deze cultus een belangrijke invloed heeft gehad. Het is overigens niet de enige grot die met de godenwereld verbonden is. Zo'n 200 grotten hebben één of meerdere mythen aan zich kleven. Ten zuiden van Anogia ligt bijvoorbeeld Ideon Andron. Deze grot schijnt nogal heilig te zijn, want hier hield Rea de kleine baby Zeus verborgen voor de moordlustige Saturnus. Ook op deze plaats zijn cultus-objecten gevonden zoals beelden en bronzen schilden. Als je benieuwd bent hoe ze eruit zien dan kun je vondsten uit al deze grotten bezichtigen in het historisch museum in Heraklion.
StrandHet zuidwestlijke deel van het eiland heeft hele mooie witte zandstranden.
Iets wat je echt met eigen ogen moet hebben gezien is het schiereilandje van Elafonisi. Het zit met een 800 meter lang rif aan Kreta vast. Het water is hier blauwer dan blauw.
NatuurKreta is bergachtig en je kunt hier prima fietsen. Op het eiland kun je overwegend bergketens vinden, maar de drie hoogste zijn; Lefka Dikti (2.148 m.), Ida (2.456 m.) en Ori (2.453 m.).
Voor een rondrit over het eiland moet je aardig wat meters klimmen. Wil het er eens op wagen, vraag jezelf dan wel even af of je conditie wel voldoende is.
SeizoeninfoHet klimaat op Kreta is mediterraan: natte milde winters en droge hete zomermaanden. De mooiste tijd om rond te reizen ligt ergens tussen maart en mei. Het weer is dan aangenaam en het eiland groen.
De zomers in Kreta zijn droog en heet vanwege de zuidelijke ligging van het eiland. Ondanks de hitte trekken grote stromen toeristen in deze periode hier naartoe.
De temperatuur is ook aangenaam in september en oktober, maar het eiland is dan kaal en dor.
WinterseizoenVan december tot maart.
ZomerseizoenVan juni tot september.
HoogseizoenJuli en augustus.
Gem. temperatuur zomer30 graden.
Gem. temperatuur winter10 graden.
UitgaanstipsKreta is een groot en toeristisch eiland, dus het uitgaansleven biedt voor elk wat wils. Je kunt ook lekker gaan tafelen. Het eten in de meeste tavernes is goed en goedkoop. De keuze aan vlees- (lam en geit) en visgerechten is uitgebreid.
Op Kreta is het populairste drankje ráki. Kretenzer ráki is een destillaat uit druivendroesem, vergelijkbaar met de Italiaanse grappa. Voor de liefhhebbers, want één slokje brandt je keel weg.
WatersportJe kunt je prima in en op het water vermaken als je van snorkelen, zwemmen, jetskiën of meer van dat soort dingen houdt.
Communicatie infoJe kunt informatie krijgen over zaken als openbaar vervoer bij een instantie die (letterlijk vertaald) de bizarre naam 'toeristenpolitie' draagt.
PostkantoorGeopend van 7.30 tot 14.00 uur.
Internet sitewww.gmor.com/infoxeniosc

vervolg Landeninformatie Griekenland

  Lesbos, 
Mt. Parnassos, 
Rhodos, 
Zakynthos, 
Communicatie, 
Cultuur, 
Eten & Drinken, 
Geldzaken, 
Gezondheid, 
Grensformaliteiten, 
Infrastructuur, 
Het weer, 
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp