TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 Azië
 Australië
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Nederland landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Amsterdam,  Het Grevelingenmeer,   Hoek van Holland,  Rotterdam,  

Info over Nederland
Algemeen
Nederland'Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan ...'
Het dichtbevolkte landje aan de Noordzee is om uiteenlopende redenen bekend over de hele wereld. Het Nederlandse platteland zwemt als het ware in een zee van romantische beelden: molens, koeien, bloemenvelden, brede rivieren en eenzame fietsers. Daar tegenover staat de hectische Randstad met zijn grote steden. Deze regio laat een zakelijk en modern gezicht zien: belangrijke handelscentra, internationale vliegvelden en de grootste haven ter wereld.
Mede dankzij het koloniale verleden is Nederland tegenwoordig een opmerkelijk kleurrijke samenleving, waarin iedere bevolkingsgroep zijn invloed uitoefent.
HoofdstadAmsterdam
Oppervlakte34.000 km2
Aantal inwoners15,9 miljoen.
AutoletterNL
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. van 9.00 tot 18.00 uur.
VoertaalNederlands
Talen die ook gesproken wordenFries, Engels en Duits.
Elektriciteit220 V.

Bestemming Amsterdam in Nederland
Info Amsterdam
AmsterdamKlik hier voor producten over Amsterdam

Als er één stad in Nederland is die geen goed beeld geeft van de hele samenleving, is het wel Amsterdam. Onze hoofdstad is een wereld op zich. Het eigenwijze Amsterdamse leven bestaat uit winkelen, uitgaan in restaurants, café's en discotheken, museum- en concertbezoek, sex & drugs of wandelingen over de grachten. Vooral 's zomers komen hier massa's Nederlandse én buitenlandse toeristen op af.
Wat misschien wel typisch Hollands is aan Amsterdam, zijn de oude gebouwen. Een sfeervolle oude wijk is bijvoorbeeld de Jordaan, ook wel 'het Mont-Martre van Amsterdam' genoemd. De bewoners bestaan dan ook uit een gemixt publiek: studenten, kunstenaars, yuppen en natuurlijk de echte Jordanezen. Naast de smalle straatjes met restaurants en café's vormen het Anne Frankhuis en de Westerkerk een drukbezochte plek.

Historische plek Grachtenpanden in AmsterdamDe oude stadskern van Amsterdam heeft ongeveer 5.000 beschermde historische monumenten. Je snapt vast wel dat er genoeg te zien is, maar hier volgen een paar aanraders.
De architectuur van Amsterdam wordt grotendeels bepaald door de zeventiende- en achttiende eeuwse woonhuizen langs de grachten en elders in de stad. Samuel Sarphati (1813-1866) wilde van Amsterdam een moderne stad maken. Hij ontwierp een uitbreidingsplan voor het zuidelijke deel van de stad met als centrum het Paleis van Volksvlijt op het Frederiksplein. De architect van het paleis was Cornelis Oudshoorn (1812-1875) en in 1864 was het gebouw gereed. Later is het in rook opgegaan. Een ander voorbeeld van zijn hand is het Amstelhotel.
Het plan van Kalff (een belangrijk gemeentefiguur) uit 1876 voorzag in de aanleg van een woonwijk met parken en pleinen in het zuidwestelijk deel van Amsterdam. Het middelpunt werd het Vondelpark. In het bijzonder de architecten van de zogenaamde Amsterdamse School hebben aan de invulling van dit plan een belangrijke bijdrage geleverd, waarvan nog veel gebouwen behouden zijn.
Het Rembrandthuis geeft je een uniek beeld van Rembrandt als persoon, schilder, leraar en verzamelaar. De keuken en de woon/slaapkamer met hun bedsteden en fraai bewerkte schouwen geven een indruk van de privévertrekken. In de zogenaamde kunstkamer bewaarde Rembrandt allerlei curieuze en uitzonderlijke voorwerpen zoals opgezette dieren, oosters porselein, beelden, munten, wapens en prentenalbums. Rembrandt had verder ook nog een grafisch atelier waar hij en zijn leerlingen prenten vervaardigden.
NatuurHet Vondelpark is al 125 jaar voor veel Amsterdammers een groene oase van rust. Een park dat voor alle Amsterdammers en hun kleinkinderen behouden blijft, goed onderhouden wordt en gelukkig nog niet verstikt wordt door alle opdringerige nieuwbouw. Het heeft een unieke aanleg, een bijzondere en gevarieerde begroeiing met grote oude bomen. De laatste jaren is het park niet meer zo rustig. Op zondagmiddag is ongeveer half Amsterdam hier actief bezig. Dit varieert van inline-skaten tot een potje rennen met hond of een verzameling kinderen.
SeizoeninfoNederland heeft dankzij de ligging aan zee een gematigd en redelijk wisselvallig klimaat, waarbij ieder seizoen zijn charmes kent. Het zou alleen wat minder mogen regenen, en 's winters wat vaker sneeuwen.
WinterseizoenVan december tot maart
ZomerseizoenVan juni tot september
HoogseizoenHet hele jaar door, vooral in de vakantieperiode
Gem. temperatuur zomer20 graden
Gem. temperatuur winter4 graden
UitgaanstipsOm te beginnen is er een wekelijks magazine, Amsterdam This Week, dat je een goed overzicht geeft van wat je met je vrije tijd allemaal kunt doen. De meeste clubs liggn tussen het Leidse- en het Rembrandtsplein in, waar je vermaak kunt vinden van cabaret tot moderne jazz en alles daar tussenin.
De Melkweg is een plek waar je van alles kunt doen. Het heeft een theater, een bioscoop en een café. Verder kun je in The Max regelmatig grote bands zien optreden.
Paradiso heeft een grote reputatie als het gaat om popmuziek. Veel buitenlandse bands doen tijdens Europese tours deze tempel van de popmuziek aan. Naast popconcerten worden elke maand speciale dansavonden gehouden, met oude discotoppers of stevige crossover.
TrendsportOp enkele plekken in Amsterdam kun je goed skaten. Neem bijvoorbeeld het Beursplein. Het asfalt had misschien beter gekund, maar wat weer voor deze lokatie pleit is dat de junk-foodvoorzieningen erg goed zijn. Het Museumplein heeft een kleine halfpipe en een Vert-ramp.
Vooral 's zomers komen hier veel mensen kijken, dus als je van een beetje aandacht houdt heb je een dankbaar publiek. Behalve inline-skaters en rollerskaters zijn ook skateboarders goed vertegenwoordigd.
Recreatie & diversenEen nog niet zo bekend stadsdeel van Amsterdam - en waar je zonder de drukte van de stad rustig kunt rondlopen - is het Bikkerseiland. Op dit kleine eilandje achter het Centraal Station kom je mooie oude pakhuizen tegen. Deze worden vooral bewoond door kunstenaars die hier hun ateliers hebben. Sommige ateliers zijn ook toegankelijk voor publiek.
Waar je nog meer rond kunt lopen, maar ook actief bezig kunt zijn is het educatieve en recreatieve wetenschapscentrum New Metropolis. Het gebouw is een ontwerp van de wereldberoemde Italiaanse architect Renzo Piano. Het centrum is gebouwd boven de IJ-tunnel en rust grotendeels op de fundering daarvan. Waar de tunnel onder het water schiet, loopt een voetgangersbrug van de kade naar het dak van New Metropolis. Het gebouw is een wereld waarin je zelf het grootste wonder bent. Interactieve tentoonstellingen dagen je uit en je ervaart wat het betekent om te leven in een snel veranderende maatschappij. Op een luchtige manier raak je vertrouwd met moderne wetenschap en technologie.
Openbare telefoonDoor de hele stad te vinden.
Internet cafeMadProcessor, Bloemgracht 82, www.madprocessor.com
PostkantoorIn elke stadswijk zijn één of meerdere te vinden.
Telefoonnummer VVV0900-4004040
Internet sitewww.visitamsterdam.com
Resortcamwww.cwi.nl

Bestemming Grevelingenmeer in Nederland
Info Grevelingenmeer
Het GrevelingenmeerHet Grevelingenmeer ligt tussen Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. De Brouwersdam verbindt deze eilanden en houdt het zeewater bij extreme vloed tegen. Door afsluiting aan de oostkant is het Grevelingenmeer een zoutwatermeer geworden.
Veel mensen denken dat Goeree Overflakkee bij Zeeland hoort, maar de grens tussen de provincies ligt midden over het Grevelingenmeer. Wel spreken de bewoners van dit eiland een dialect dat erg op Zeeuws lijkt. En net als de rest heeft ook dit eiland te lijden gehad onder de invloeden van de Noordzee. Dat de zee altijd een grote rol heeft gespeeld in het leven van de bewoners is logisch. Ook aan het eten is dat te merken. Als je van vis en zeevruchten houdt, kun je heerlijk eten in een van de vele restaurants.
Historische plekOp de eilanden liggen veel oude dorpjes. Goedereede heeft bijvoorbeeld een historisch centrum dat geregeld gebruikt wordt als filmdecor. De kerktoren van het dorp deed vroeger ook dienst als vuurtoren. De hoofdplaats van Schouwen Duiveland is het historische Zierikzee, met goed bewaard gebleven monumenten.
StrandWaar je ook in Zeeland bent, als je naar het water wilt hoef je meestal niet langer dan 15 minuten te reizen. Er zijn veel zoet- en zoutwaterstranden. Voor een strandwandeling met kinderen is het huren van een bolderkar misschien een leuk idee.
Bekende badplaatsen op Schouwen Duiveland zijn Renesse, Burgh-Haamstede en Scharendijke.
NatuurHet uitzicht op de eilanden is vaak heel weids. Het is vooral heel vlak polderland met groene weiden, uitgestrekte korenvelden, tuinbouwgebieden en fruitboomgaarden. Er zijn veel bloemzadenkwekerijen, van juli tot september staat de Kop van Goeree in bloei.
Langs de kust is meer dan strand te vinden. Hier en daar zijn bijzondere natuurgebieden in de duinen. Sommige mag je alleen betreden als je lid bent van de Stichting Natuurmonumenten, de Kwade Hoek bijvoorbeeld. Op eilandjes die zich in het midden van het meer bevinden zijn broed- en rustplaatsen voor vogels.
SeizoeninfoDe zon schijnt in deze regio gemiddeld 140 uur langer dan in de rest van Nederland
HoogseizoenVan juli tot september.
UitgaanstipsBrouwershaven en Ouddorp zijn plaatsjes met een gezellige oude woonkern. Hier vind je winkels, een discotheek, cafés, restaurants, een zwembad en een manege.
WatersportHet Grevelingenmeer is vooral een bekend gebied bij watersporters. Het westelijk en oostelijk deel zijn het meest geschikt. Er zijn volop mogelijkheden voor watersport in alle vormen: zeilen, moterbootvaren, surfen, waterskiën, kanoën, zwemmen, sportvissen of sportduiken.
In Scharendijke is Grevelingse duikcentrum. Onder begeleiding van goede instructeurs kun je zeil- of surflessen nemen bij het centrum bij de Brouwersdam.
Verder liggen in het Grevelingenmeer drie watersporteilanden. Mocht je nodig moeten, meer dan even hier aan; ze hebben toiletten.
Recreatie & diversenEr wordt veel gewandeld en gefietst. Op dagen met mooi weer rijden mensen in 'n soort optochtjes over de fietspaden, geen onbekend verschijnsel in Nederland. Op westelijk Schouwen Duiveland ligt direct achter het strand een groot bos- en duingebied dat grotendeels vrij toegankelijk is met kilometers lange fiets-, wandel- en ruiterpaden. Ook op het water kun je een rondje maken, met een van de rondvaarten.
De ruim dertig musea in Zeeland zeggen te beschikken over gevarieerde en interessante collecties.
Communicatie infowww.zeelandnet.nl
Telefoonnummer VVV0900-9282
Internet sitewww.zeelandnet.nl

Bestemming Hoek van Holland in Nederland
Info Hoek van Holland
Hoek van HollandHoek van Holland is de bekendste badplaats van de regio Rijnmond (Rotterdam en omstreken). Het ligt aan de monding van de Nieuwe Waterweg, de toegangspoort naar de Rotterdamse haven. In Hoek van Holland vind je bossen, duinen, de Berghaven en een kleine dorpskern. Tevens vertrekt vanuit Hoek van Holland de Stena Line, een dagelijkse veerdienst tussen Nederland en de plaats Harwich in Engeland.
Historische plekVlak bij het 'grote strand' bevindt zich het Fort, dat in 1889 werd gebouwd om de toegang tot Rotterdam te beschermen. Tegenwoordig vind je in het Fort het Kustverdedigingsmuseum. Hier wordt de geschiedenis van de Nederlandse kustverdediging tot de twintigste eeuw uitgebreid beschreven. Hoek van Holland was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de zwaarst verdedigde lokaties uit de 'Atlantische Muur' van de Duitsers.
Het is zéér de moeite waard om eens langs de Nieuwe Waterweg te wandelen en het grootste waterbouwwerk van Nederland te aanschouwen: de stormvloedkering. Het gevaarte is bijna even lang als de Eiffeltoren en vier keer zo zwaar. De stormvloedkering werd in 1997 gebouwd om Nederland te beschermen tegen het zeewater en is het sluitstuk van de Deltawerken. Tevens kun je hier van heel dichtbij gigantische olietankers en andere zeeschepen aanschouwen.
StrandHoek van holland kent twee stranden. Vooral de Hoekenezen willen dit onderscheid nog wel eens maken. Het 'grote/Hoekse strand' wordt in de zomer grotendeels bevolkt door Rotterdammers en ligt aan de pier. Hier zul je de meeste terrasjes en eettentjes vinden. Daarnaast kun je op een aantal grote parkeerplaatsen je auto kwijt, waar parkeerwachten de boel in de gaten houden. De inwoners van Hoek van Holland zul je niet snel op dit strand tegenkomen. Zij bezetten liever het 'kleine strand', waar zich de plaatselijke watersportvereniging bevindt. Verder richting 's-Gravenzande ligt ook nog een officieel FKK naturistenstrand. Het kleine- en grote strand worden in de zomermaanden door strandwachten in de gaten gehouden.
Wanneer het een beetje waait (wat natuurlijk vaker voorkomt dan de meeste Nederlanders zouden willen) kun je op het strand gaan vliegeren.
NatuurOp de grens van Hoek van Holland en 's-Gravenzande ligt het Staelduinsebos. Dit bos is rijk aan flora en fauna en wordt daarom beschermd door Natuurmonumenten. Verder ligt dichter bij de kust een aantal bossen en wordt de hele kustlijn omarmd door een duinenrij.
SeizoeninfoVooral in de lente, zomer en herfst is het lekker om eens Hoek van Holland te bezoeken. Je kunt door de bossen of over het strand lange wandelingen maken of met mountainbike of skates via het duinpad helemaal naar Kijkduin rijden. 's Winters is er weinig te doen en ligt het strand er verlaten bij.
UitgaanstipsIn Hoek van Holland staat een hotel/discotheek waar veel jongeren hun zaterdagavond doorbrengen. Dit hotel draagt de naam Hotel America (van de Holland-Amerikalijn). Daarnaast zijn er genoeg kroegen te vinden en is er een echte coffeeshop. 's Zomers wordt in Hoek van Holland Beach Pop georganiseerd, met optredens van allerlei bekende bands.
WatersportHet Hoekse strand leent zich goed voor watersporten. Je kan er catamaranzeilen, windsurfen en waterskiën. Tevens kun je er op goede dagen golfsurfen en hebben ze tegenwoordig een grote container op het strand staan waar je kano's en kajaks kunt huren. Natuurlijk is een lekkere duik in het koele zeewater een verademing op een warme dag.
TrendsportKitesurfen wordt steeds groter in Nederland en dus ook op het strand van Hoek van Holland.
Recreatie & diversenHoek van Holland telt twee maneges, een tennisvereniging en zelfs een schietsportvereniging. Daarnaast zijn er genoeg fietspaden aangelegd die door de bossen en duinen lopen.
Internet siteHoek van Holland

Bestemming Rotterdam in Nederland
Info Rotterdam
Kubus woningen in Rotterdam Rotterdam heeft alles wat nodig is om een bruisende stad te zijn. Je komt er veel verschillende gezichten tegen. Van zakenman tot student, van autochtoon tot allochtoon: allemaal geven ze kleur aan het stadsleven. Het centrum is erg divers. Je vindt er veel hoge spiegelende kantoorgebouwen die de stad een zakelijk karakter geven, maar als je om je heen kijkt in plaats van omhoog zie je een heel ander Rotterdam. De stad heeft heeft veel gebouwen die in een experimentele stijl zijn opgezet. Heel opvallend is bijvoorbeeld het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut. Tussen de moderne bouwwerken staan historische panden die nog steeds de allure hebben van vervlogen tijden. Verder zijn er allerlei instellingen die culturele evenementen organiseren. Denk maar eens aan het wereldwijd gewaardeerde Internationaal Filmfestival Rotterdam, dat ieder jaar weer meer bezoekers trekt. Verder is iedereen die iets met bootjes heeft ongetwijfeld op de hoogte van de het jaarlijkse Wereldhavenfestival. Het voormalig gebouw van de Holland-Amerikalijn is weer in zijn oude glorie hersteld en trekt tegenwoordig als Hotel New York veel toeristen. Vanaf het terras hebben ze een schitterend uitzicht op de drukbevaarde Maas én op de adembenemende Erasmusbrug, oftewel 'de zwaan', 'de harp' kortom: de brug der bruggen.
Historische plek RotterdamSinds de 19de eeuw heeft Rotterdam de grootste haven van Nederland en sinds begin jaren zestig zelfs van de wereld. Je wordt hier tijdens een stadswandeling herhaaldelijk op gewezen door de straatnamen en natuurlijk door de Maas die door de stad heenstroomt. Een oude wijk die door de jaren heen bewaard is gebleven is het historische stadsdeel Delfshaven. Als je langs de statige herenhuizen loopt krijg je een mooi beeld van hoe Rotterdam er voor de oorlog uit heeft gezien. Een gebouw dat een ander aspect van het 'waterverleden' laat zien is het veelzijdige Hotel New York. Dit gebouw diende vroeger als kantoor van de Holand-Amerikalijn. In de nabijgelegen vertrekhallen, die deels nog steeds intact zijn, is menige traan gevallen bij het uitzwaaien van geliefden. Sinds kort is deze verbinding weer in gebruik genomen; met het afmeren van grote cruiseschepen is een nieuwe impuls gegeven aan de Rotterdamse toeristische sector. Hotel New York is allereerst een romantische plaats om te overnachten, maar je kunt ook één van de enorme bibliotheekzalen of directievertrekken als vergader- of feestzaal huren. In de zomer komen zakenmannen hier samen met heel hip Rotterdam om er in de zon iets te eten of drinken.
SeizoeninfoHet Nederlandse weer is nogal onvoorspelbaar, maar als je ergens tussen mei en september de stad aandoet dan is de kans groot dat je lekker op een terrasje een biertje kunt drinken. Ook kun je met een rondvaartboot vanaf het water de stad bewonderen.
Gem. temperatuur zomer20 graden.
Gem. temperatuur winter3 graden.
UitgaanstipsVoor ieder wat wils, moeten de grote horeca-bazen gedacht hebben toen ze het Rotterdamse uitgaansleven wilden inrichten. Waar kun je met wie wat doen? Concerten of theatervoorstellingen bezoeken, lekker dansen of aan de bar hangen, het kan allemaal.

Het Oude Haven-gebied is het uitgaansgebied voor studenten, terwijl rond de Nieuwe Binnenweg meer de café's liggen die door hipper publiek worden bezocht. Uitgaan hoeft niet echt veel te kosten: de prijzen voor eten en drinken zijn redelijk en eetcafeetjes zijn soms heel voordelig.

Bijzondere films of theatervoorstellingen kun je zien in Lantaarn/Venster, terwijl bandjes van over de hele wereld in Nighttown, de Vlerk of Rotown spelen.

UitgaansprijzenDe prijs voor eten en drinken is heel redelijk.
TrendsportDe stad bouwt aan verschillende skate-faciliteiten. Er is een groot indoor-skatecentrum (4.000 m2) voor alle takken van de rollersport. Stuntskaten, skateboarden, vert- en poolskaten hebben speciale ruimtes. De overgebleven skatevloer van 850 m2 wordt afwisselend gebruikt voor inline hockey, een rollerdisco (op elke zaterdagavond), skatecursussen en 'Kiddieland' waar ukkies vanaf 4 jaar kunnen rondrolleren. Verder kun je er alles huren wat je nodig denkt te hebben. 's Zomers toert een slinger van skaters op vaste avonden door de stad.
Communicatie infoOveral kun je wel bellen, maar let er wel even op dat het gebruik van muntgeld erg prehistorisch is in deze moderne stad. Je kunt in ieder postkantoor of tabakswinkel een telefoonkaart kopen. Bellen en faxen kun je ook in het postkantoor, dat van 9.00 tot 17.00 open is. In het weekend is het postkantoor op de Coolsingel ook 's ochtends geopend.
Openbare telefoonDoor de hele stad te vinden.
Internet cafePassage 1 of Parkhaven 20: www.cat@zine.net
PostkantoorCoolsingel 80.
Telefoonnummer VVVCoolsingel 67. Tel.: 0900-4034065.
Internet siteWelcome to Rotjeknor

Communicatie
Internationale landen code31
Ambassade Nederland
Noodnummer112
Algemene vervoersinfo0900-9292
Toeristenbureau in Nederland070-3705705. Fax: 070-3201654
Internet sitewww.visitholland.com of www.goholland.com

Cultuur
Door de multiculturele samenleving in het land is het woord 'Nederlander' een verzamelnaam geworden voor allerlei bevolkingsgroepen. De inwoners hebben allemaal een ding gemeen en dat is de trots op hun afkomst. Nergens anders in Europa vind je zoveel verschillende religies en culturen naast elkaar. Met name op religieus gebied bestaan grote verschillen: alle wereldgodsdiensten zijn vertegenwoordigd. Het is dan ook geen uitzondering om een moskee naast een katholieke kerk te zien staan.
ReligieKatholiek, protestants, joods en islamitisch.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
30 april: Koniginnedag
4 mei: Dodenherdenking
5 mei: Bevrijdingsdag
25 en 26 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontenNederlanders hebben dankzij hun verschillende achtergronden veel te vieren en herdenken. Typisch Hollandse feestdagen, waarop het 'oranjegevoel' hoogtij viert, zijn Koninginnedag op 30 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Bevrijdingsdag wordt voorafgegaan door de nationale Dodenherdenking op 4 mei, wanneer om 20.00 uur 's avonds 'het ganse land' een moment stilte in acht neemt om de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De volgende dag vieren de Nederlanders massaal en uitbundig dat op 5 mei 1945 hun land werd bevrijd door de geallieerde troepen. In alle uithoeken van Nederland vinden dan popfestivals, markten en anderssoortige volksfeesten plaats.
Een andere speciale feestdag is Koninginnedag, dat op 30 april valt (de verjaardag van de 'koninginmoeder' prinses Juliana). Op deze dag vinden allerlei feestelijke activiteiten plaats ter ere van het Nederlandse koningshuis. De mensen drinken een speciaal alcoholisch drankje - 'oranjebitter' - en door het hele land kunnen worden oude of zelfgemaakte spullen op zogenaamde vrijmarkten verkocht.
Maar niet alleen verjaardagen of herdenkingen nemen een speciale plaats in de samenleving in. Als de zomer in aantocht is dalen veel muziekliefhebbers weer af naar de zuidelijke provincie Limburg voor Pinkpop, een tweedaags en groots muziekfestival dat in zijn opzet ooit het eerste festival in Europa was. Vooral jongeren trekken hier in groten getale naartoe, ook vanuit het buitenland.

Eten en drinken
De Nederlandse keuken blinkt niet echt uit in pittigheid, maar deze kleine handicap wordt gecompenseerd door de hoge kwaliteit van de ingrediënten. Een doorsnee Nederlands gerecht bestaat uit vlees of vis, aardappels en groenten.
Nederlanders zijn thuis in haast elke buitenlandse keuken. Door de multiculturele invloeden kun je 'werelds' eten: in elke stad is een overvloed aan Chinese, Surinaamse, Italiaanse, Griekse en Turkse restaurantjes.
Veel mensen eten iets zoets bij de koffie. Dit kan een stuk appeltaart zijn of een stroopwafel. Maar ook de kleinere warme gerechten zijn het proeven waard. Aanraders zijn de poffertjes en de pannenkoeken die in speciale pannenkoekenhuisjes gegeten kunnen worden. Deze gerechten bestaan uit een beslag van meel en eieren. Dit wordt gebakken in boter en bestrooid met poedersuiker. Vooral kinderen zijn er dol op.
SpecialiteitenAan de westkust van Nederland worden veel mosselen gegeten. Deze Zeeuwse mosselen worden in wijn gekookt of gebakken. Een andere zeevrucht die populair is in Nederland is de haring. Deze wordt bij een viskraam op straat gekocht en (eventueel met uien) rauw gegeten.
Een typisch Nederlands alcoholisch drankje is jenever. Deze sterke drank wordt gestookt van bessen en vooral stokoude rimpelige mannetjes drinken het graag. Niet iedereen vindt het lekker om te drinken, dus is er ook nog bier. Het Nederlandse bier heeft als voornaamste kenmerk dat het heldergeel van kleur is en dat het een schuimlaag heeft. Als je toch nieuwsgierig bent naar de jenever, dan kun je in elke bar een 'kopstootje' bestellen. Een kopstootje is een glas ijskoude jenever met een glas bier. Het is de bedoeling dat je in één teug de jenever achterover slaat en daarna een slok van het bier drinkt. Niet teveel van bestellen, want je wordt er gruwelijk dronken van! In het zuiden van Nederland wordt ook zwaarder spul gebrouwen, dat 'abdijbier' heet.
FooiJe kunt zelf beoordelen of je fooi wilt geven, maar het wordt door het personeel natuurlijk wel gewaardeerd.

Geld
De banken zijn open vanaf 9.00 's ochtends. In Nederland is er een goed netwerk van pinautomaten. Op de automaten zelf staat aangegeven welke passen bruikbaar zijn om geld te kunnen pinnen. Verder kun je op vrijwel elk groot station een Grenswisselkantoor vinden (GWK). Bij deze wisselkantoren kun je allerlei valuta wisselen. Als je een studentenpas kunt laten zien krijg je korting op de commissiekosten. In de grote steden vind je bovendien particuliere wisselkantoren, maar die hanteren ongunstige wisselkoersen. Ook in postkantoren kun je geldbedragen en reischeques wisselen.
MunteenheidDe Euro.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en soms op zaterdag tot 12.00 uur.

Gezondheid
Nederland staat bekend om haar liberale drugsbeleid. Ondanks alle wilde verhalen is het streng verboden om drugs in of uit te voeren. Ook het gebruik van drugs in het openbaar is uit den boze. In de meeste steden zijn er zogenaamde 'coffeeshops' waar je allerlei soorten soft- en smartdrugs kan kopen en consumeren. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit meer dan 5 gram in je bezit hebt, want je kunt bij overschrijding van deze hoeveelheid in de gevangenis komen.
De Nederlandse gezondheidszorg is uitstekend.

Grensformaliteiten
VisumEr is geen visum nodig.
PaspoortIn Nederland is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs bij je te dragen.
ControleEr wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Infrastructuur
Nederland heeft een goed wegennet. Ook met het openbaar vervoer kun je overal komen. Met name in de Randstad zijn de voorzieningen uitstekend. In de grote steden kun je je verplaatsen met tram, metro, trein of bus. Bij de treinstations kun je reisschema's krijgen en ook bij de chauffeurs van tram, trein of bus kun je informatie inwinnen.
Hou wel rekening met vertragingen als je met het openbaar vervoer gaat reizen!!
Verder rijden er overal taxi's.
Max. snelheid120 km.
Geldigheid rijbewijsEen geldig rijbewijs is verplicht.

Weer en klimaat
Nederland ligt aan zee en heeft daardoor koele zomers en milde winters. De weersomstandigheden zijn over het algemeen erg wisselvallig en het regent vaak. De zonnigste en warmste periode van het jaar is van mei tot september.
KlimaattypeZeeklimaat
Gem. temp. zomer19 graden.
Gem. temp. winter3 graden.
Gem. neerslag in mm.60 mm.
Beste periode om land te bezoekenVan april tot oktober.
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help