TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Ierland, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Rondreis, 

Info over Ierland
Algemeen
IerlandSinds 1948 bestaat de Ierland als republiek. Voor die tijd waren de Britten er lange tijd de baas. Protestante Engelsen hebben de katholieke bewoners van het eiland eeuwenlang overheerst, waarvan de gevolgen nog altijd in het nieuws te horen zijn.
Noord-Ierland behoort tot Engeland en wordt vanuit Londen bestuurd.

Gelukkig zijn er ook nog andere dingen te vertellen over Ierland.
Hoe zit het bijvoorbeeld met de natuur? Het centrale gedeelte van het eiland komt kort samengevat neer op een vlakte bezaaid met meren. Dit trekt visfanaten aan die al jaren naar Ierland komen om in alle rust een hengel uit te werpen. Het is hier in ieder geval een stuk rustiger zitten dan in Schotland, waar ze nog steeds te kampen hebben met al die gasten die naar die Nessie komen speuren. Ze jagen wel mooi de vissen weg.
De Shannon is de langste rivier van Ierland (hij is namelijk 370 kilometer lang) en doorstroomt het eiland van het noordwesten tot het zuidwesten. Geen enkel dorpje is verder dan 96 kilometer van de zee verwijderd. Naar de kust toe wordt dit landschap heuvelachtig en zelfs wat bergachtig.

Net zoals in Schotland en Wales leven hier de sagen van de Keltische voorouders nog steeds, iets wat niet helemaal vreemd is als je goed naar de omgeving kijkt. De uitgestrekte bossen en heuvels kunnen voor een elfje of trol een prima bergplaats bieden. Als je in een volkspub binnenstapt, zit er altijd wel ergens een oud mannetje die je, in ruil voor een pint, een sprookje wil vertellen.

HoofdstadDublin
Oppervlakte70.280 km2
Hoogste punt1.040 meter.
Aantal inwoners3,6 miljoen
AutoletterIRL
Openingstijden winkelsMa. tot en met vr. van 9.00 tot 17.30 uur.
VoertaalEngels.
Talen die ook gesproken wordenIers (Gaelic).
Elektriciteit220 V, men gebruikt veel platte driepoolsstekkers.
Tijdverschil1 uur vroeger.

Bestemming Rondreis Ierland in Ierland
Info Rondreis Ierland
Rondreis Ierland Ierland heeft iets mysterieus. Het landschap én het weer werken er fijn aan mee om dat beeld te krijgen. De Atlantische westkust met zijn diep het land instekende baaien is ruig en weerbarstig. De rotskust van de noordelijke graafschappen of counties is spectaculair.
Maar er is meer dat je doet denken dat je in een oud verhaal beland bent. Kastelen waar je de ridders zo bij kan denken. Bijvoorbeeld Bunratty Castle dat is gebouwd ergens in de 15e eeuw en ligt bij de monding van de Shannon-rivier. Ten zuidwesten van Dublin ligt het plaatsje Kells waar een hoogkruis staat, waarschijnlijk is hier het graf van de Ierse koning Niall Caille (9e eeuw).

Aan het einde van een inspannende dagtocht word je altijd gastvrij ontvangen in wat voor pub dan ook. Dan kun je bijkomen achter een welverdiend glas schuimend bier en een beetje luisteren naar de verhalen en Keltische liederen (niet voor niets winnen ze altijd weer het Eurovisiesongfestival met prachtige ballades!). De Ieren zijn absoluut de toppers onder de Europeanen wat betreft gezelligheid in de kroeg. En je bent altijd welkom om mee te feesten.

Communicatie
Om te bellen kun je in de huidige Ierse Republiek bijna niet meer zonder telefoonkaart, op veel plaatsen verkrijgbaar (10, 20, 50 of 100 beleenheden). Voor inlichtingen over telefoonnummers kun je binnen Ierland bellen naar 1190.
Internationale landen code353
NL. Ambassade ter plaatse00-353-1-2693444 (Dublin)
Ambassade Nederland070-3630993
Noodnummer999
Ierland Toerisme020-504 0689
Collect call nr. naar NL1800550031
Internet sitewww.ierland.nl

Cultuur
Ieren lijken over het algemeen vrij stug en conservatief. Politieke en religieuze standpunten worden ook vaak fanatiek verdedigd. Maar dezelfde Ieren zijn tegelijkertijd ook erg gastvrij en vriendelijk. Ze zijn op hun best in de pub, als een avond wordt afgesloten wordt met het lied “Danny Boy”, ook wel het tweede Ierse volkslied genoemd.

William Butler Yeats, George Russell, G. B. Shaw, Samuel Beckett, James Joyce, Edna O'Brien, zijn namen die je vooral bekend in de oren zullen klinken als je geïnteresseerd bent in literatuur. Deze schrijvers hebben met hun bijdragen ook ver buiten Ierland hun stempel gedrukt op de lezers van vroeger en nu. Ieren zijn hier natuurlijk trots op en ze houden in het kader daarvan in de zomer allerlei literaire festivals. Door Dublin kun je de 'James Joyce Tour' maken. Deze tocht voert je langs plaatsen die hij in één van zijn bekenste boeken, namelijk 'Ulysses' heeft beschreven.

De Ierse muziek moet natuurlijk ook even genoemd worden. Kinderen leren al vroeg op school blokfluit spelen. Het wordt ze met de paplepel ingegoten, waardoor het niet zo gek is dat er zoveel bekende Ieren in de muziekwereld zijn.

ReligieKatholiek en protestants.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
17 maart: St. Patrick’s Day
25-26 december: Kerstmis

Eten en drinken
Ierland heeft een 'boeren-eettraditie'. Klinkt nogal lullig, maar je zou het ook anders kunnen zeggen: de gerechten een beetje op de Nederlandse brouwsels lijken. Of zoiets dan. In de gerechten zijn groenten, vlees en vis de belangrijkste ingrediënten.
SpecialiteitenEen specialiteit op het gebied van drinken is de Ierse whiskey. 'Irish stew'is het meest bekende voedsel op de kaart. Het is een stoofschotel van schapenvlees, aardappel en uien.
FooiDure hotels hebben vaak een servicetoeslag van 10 tot 15 procent. Taxi’s en pub personeel hoeft niet getipt te worden mocht je dat toch willen doen, dan is 10 procent tip genoeg.

Geld
Geld pinnen is in Ierland de makkelijkste en de goedkoopste manier om aan geld te komen. Met een creditcard kom je er natuurlijk ook.
MunteenheidDe Euro.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Gezondheid
Geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten
De laatste jaren is het op politiek gebied wat rustiger geworden, maar toch kan het niet voorkomen worden dat soms nog een (bom-)aanslag gepleegd wordt. Het enige geruststellende hieraan is dat deze aanslagen niet tegen toeristen gericht zijn, maar bedoeld zijn om de politiek weer even door elkaar te schudden. Door dit 'risico' wordt er aan de grenzen goed gecontroleerd.
VisumEr is geen visum nodig.
PaspoortEen geldig paspoort of toeristenkaart.
ControleEr is altijd controle aan de grens.

Infrastructuur
Net als in Groot-Brittannië rijdt het Ierse verkeer links. Niet vergeten dus, vooral als je zelf achter het stuur gaat zitten! Inhalen mag bijvoorbeeld alleen rechts.
Behalve een geldig rijbewijs moet je ook een geldig kentekenbewijs en een groene kaart bezitten.
Bus Eireann is de Ierse nationale buslijn die opereert door heel Ierland. De bus is vaak goedkoper en gemakkelijker dan reizen met de trein. Er zijn twee bedrijven die de Ierse spoorwegen regelen: De Iarnrod Eireann en de Northern Ireland Railways.
Max. snelheid110 km.
Openbaar vervoerErg in orde, vooral de busdiensten.
Geldigheid rijbewijsJa, samen met een kentekenbewijs en groene kaart.
max toegestane alcohol promillage0,8

Weer en klimaat
Ierland heeft een gematigd zeeklimaat met zachte winters en vrij koele zomers. Juni, juli en augustus zijn de zonnigste maanden. December en januari zijn de koudste.
KlimaattypeMaritiem klimaat.
Gem. temp. zomer16 graden.
Gem. temp. winter5 graden.
Gem. neerslag in mm.762 mm. (Dublin).
Beste periode om land te bezoekenJuni, juli en augustus.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp