TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Ijsland, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Reykjavik, 

Info over IJsland
Algemeen
IjslandHet verhaal gaat dat ergens op aarde een land bestaat waar lucht, water en aarde nog zuiver zijn. IJsland komt als één van de weinige Europese landen hiervoor in aanmerking. Nergens is de kracht van de natuur zo zichtbaar. Je vind in IJsland gletjers, warmwaterbronnen, kraters, vulkanen en met sneeuw bedekte vlakten, waardoor je je in een andere wereld waant. Misschien is het wel daarom dat de mensen hier in het bestaan van elfjes, berggeesten en dwergen geloven. Het landschap is ruig, onaangetast en lijkt zo ondoordringbaar dat het eigenlijk helemaal niet zo vreemd zou zijn als ergens een sprookjesvolk huist.
HoofdstadReykjavik
Oppervlakte103.000 km2
Hoogste punt2.115 m.
Laagste punt500 m.
Aantal inwoners275.264
AutoletterIS
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. van 9.00 tot 18.00 uur.
VoertaalIJslands
Talen die ook gesproken wordenEngels, Deens, Frans en Duits.
Elektriciteit220 V
Tijdverschil1 uur vroeger.

Links
www.sirpa.myweb.nlWebsite over IJsland onderverdeeld in de onderwerpen natuur, geologie (hete bronnen), terreinrijden, links en algemene informatie.

Bestemming Reykjavik in IJsland
Info Reykjavik
Reykjavik, foto gemaakt door Gerry van SlobbeReykjavik is de hoofdstad van de republiek IJsland en ligt aan de voet van de berg Esja. De inwoners werken voornamelijk in de visserij, fabrieksindustrie, handel en dienstverlening. Reykjavik is het nationaal centrum voor handel en transport, overheidsinstellingen, onderwijs, sociale en gezondheidsdiensten. Daarnaast is het één van de belangrijkste vissershavens van het land.
Volgens de legende is Reykjavik gesticht in de Middeleeuwen door IJslands eerste kolonist Ingölfur Arnarson. Toen hij in 874 de zuidkust van IJsland naderde gooide hij balken overboord. Arnarson zwoer dat hij op de plaats waar de balken aan land zouden spoelen zijn boerderij zou bouwen. Hij vond ze terug op de plek waar nu IJslands hoofstad ligt. De vesting werd Reykjavik oftwel 'rookbaai' genoemd vanwege de stoom die opstijgt uit hete bronnen in de omgeving. De stad zelf is volledig rookvrij sinds alle huizen verwarmd worden door geothermisch water. Het dorpje Reykjavik groeide uit tot een stad aan het eind van de achttiende eeuw.
Hoogte gebied2.119 meter.
Historische plekHet 'Althing' is zowel de oudste als grootste overheidsinstelling. Het begon in 930 als een in de open lucht gehouden vergadering. Op deze bijeenkomsten kwamen de belangrijkste leiders bijeen om te beslissen over wetgeving en andere zaken.
Het belangrijkste punt was de rotspunt Lögberg, oftewel de berg van de rechtspraak. Hierop zat de officiële voorzitter van de vergadering. Eén van zijn taken was het jaarlijks hardop uitspreken van de geldende wetten.
De Lögrétta, het wetgevende deel van de bijeenkomst, was het machtigste onderdeel. Deze bestond uit de 39 belangrijkste leiders, 9 andere leden en de voorzitter. De Lögrétta loste conflicten op en nam nieuwe wetten aan.
NatuurEen staaltje van IJslands karakteristieke natuur is 'the blue lagoon'. In tegenstelling tot wat de naam beweert is dit water geen lagune maar een meer. Het bijzondere aan dit meer is dat het water een constante temperatuur van 20 graden heeft. Hierdoor zwem je tussen nevel en mistwolken en alsof het nog niet sprookjesachtig genoeg is, kan het je gebeuren dat er plotseling een geiser warm water gaat blazen.
UitgaanstipsReykjavik heeft een bruisend uitgaansleven. Vrijwel alle populaire pubs, café's en nachtclubs liggen in het centrum van de stad. Bars, restaurants en discotheken vind je verspreid over de Laugavegur en de zijstraten Austurstrćti, Hafnarstrćti en Laekjargata. Ook Kringlan heeft een aantal populaire bars en restaurants, waaronder Reykjaviks eigen Hard Rock Café. Voordat de IJslanders uitgaan drinken ze thuis alvast voor, vanwege de hemeltergend hoge prijzen.
UitgaansprijzenHemeltergend hoog. Vooral de alcohol is duur.
OutdoorDoor de woeste en sprookjesachtige natuur zijn veel plaatsen het bezoeken waard. Zo liggen ongeveer 130 kilometer buiten Reykjavik de 'bossen van Thor', oftewel Porsmörk. Deze vallei heeft een vreselijk mooie variatie aan bomen en bloemen. Als je om je heen kijkt kun je de besneeuwde bergtoppen en gletsjers zien.
Als de zomer aanbreekt wordt het gebied (vooral 's weekends) overspoeld door mensen die trektochten maken. Op deze wijze laten ze het drukke stadsleven even voor wat het is. De mooiste en populairste tochten lopen van Landmannalaugar naar Posmörk en van Posmörk naar Skogar.
Communicatie infoHet hoofdkantoor aan de Posthússtraeti is elke werkdag open van 8.30 tot 15.30 uur en in de zomer ook op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Faxen kunnen verzonden of ontvangen worden bij het belcentrum aan de Kirkjusstraeti van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Het toeristenbureau aan de Bankstrati heeft ook fax- en telefoonfaciliteiten.
Openbare telefoonOp de hoek van Hafnarstraeti en Laekjargata.
Internet cafeXNET.IS, tel.: 5626000. E-mail: xnet@xnet.is
PostkantoorAan de Posthússtraeti.
Telefoonnummer VVVBankastrati 2. Tel.: 5623045
Internet sitewww.ijsland.com

Communicatie
GSM'etjes zijn alleen bruikbaar in de dichtbevolkte gebieden. Er kunnen ook telefoons gehuurd worden. De borg dient met een creditcard te worden betaald. GSM'etjes zijn te huur voor ISK 300 en telefoons voor ISK 1250 per dag. Let wel op: de kosten van elke tik zijn bij gehuurde toestellen dubbel!!
Er zijn twee typen openbare telefooncellen: één voor muntgeld en één voor telefoonkaarten. Deze kaarten zijn op ieder postkantoor en bij de telefooncentrales verkrijgbaar voor ISK 500 per stuk.
Vind je het makkelijker om vanuit je hotel te bellen dan kunnen de belkosten hoger uitvallen dan in publieke telefoonruimtes, omdat er een servicetoeslag wordt berekend.
Internationale landen code354
NL. Ambassade ter plaatse00-354-5800555
Ambassade Nederland020-4313114
Noodnummer112
Toeristenbureau in Nederland020-6270136
Collect call nr. naar NL8009031
Internet sitewww.icetourist.is of www.ijsland.com

Cultuur
De nationale godsdienst is de Evangelische Lutherse Kerk. Dat betekent onder andere dat de IJslander bij geboorte lid wordt van deze kerk. Er staan dan ook veel Lutherse kerken in IJsland. Behalve een katholieke kerk in Landakot (met de Nederlandse bisschop Gijssen) staan in de hoofdstad ook een aantal kerken van andere geloofsgemeenschappen. Meer dan de helft van de bevolking woont in Reykjavik. Het is een drukke stad waar ouderwetse houten architectuur bestaan naast grote moderne gebouwen.
IJsland heeft een rijke literaire traditie, van de beroemde Middeleeuwse sagen tot moderne schrijvers als de Nobelprijswinnaar Halldór Laxness. Ook muzikaal gezien blazen de IJslanders hun toontje mee. Zowel de traditionele romantische volksmuziek als moderne popmuziek genieten wereldwijd waardering, met als beroemdste zangeres (en tegenwoordig ook bekroond actrice) Björk.
ReligieOverwegend Luthers, Rooms-Katholiek (1%).
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
3 april: Eerste dag van de zomer
1 mei: Dag van de arbeid
17 juni: Onafhankelijkheidsdag

Eten en drinken
Sommige IJslandse gerechten lijken voor ons regelrecht uit een horrorfilm te komen. Een populaire specialiteit is bijvoorbeeld bedorven haaienvlees ('Hakarl')... Maar gelukkig smaakt het heel anders dan dat de naam belooft.
In Reykjavik zijn verschillende café's waar je terecht kunt voor een biertje of een maaltijd, maar waar je ook uren met een kop koffie voor je neus ongestoord kun rondhangen. Vooral koffiedrinkend Nederland zal hier aan zijn trekken komen, want koffie is in dit land een waar begrip. Als het gaat om alcohol val je wat minder in de prijzen (of eigenlijk wat meer): alcohol is erg duur. De overheid probeert met zeer hoge prijzen de alcoholconsumptie te ontmoedigen, maar het heeft alleen maar tot gevolg gehad dat mensen zelf illegaal alcohol gaan stoken. Mocht je toch iets alcoholisch willen drinken dan is dat alleen toegestaan als je ouder bent dan 20 jaar.
Dineren in een restaurant is alleen te doen als je een dikke portemonnee hebt meegenomen, want ook dit is nogal duur. Over het algemeen is het verstandig te reserveren, vooral gedurende het weekend wanneer de IJslanders zelf vaak uit eten gaan. Hoewel er geen echte dresscode bestaat en je dus overal in vrijetijdskleding toegelaten wordt, zul je merken dat IJslanders meestal modieus en netjes gekleed uitgaan.
SpecialiteitenHakarl: dit is bedorven haaienvlees dat 3 tot 6 maanden onder het zand is begraven. Harofiskur: schelvis die schoongemaakt en gedroogd wordt in de buitenlucht zodat het uitgedroogd en broos wordt. Dit wordt in stukken gesneden en gegeten met boter als een soort tussendoortje.
De traditionele IJslandse borrel heet Brennivin, gemaakt van aardappelen en karwij.
FooiHet is niet gebruikelijk om een fooi te geven. De bediening is al opgenomen in de rekening.

Geld
Geld is tegen een redelijk voordelige koers om te wisselen bij een bank. Het is niet verstandig om bij particuliere wisselkantoren valuta te wisselen want je betaalt torenhoge toeslagen! Als je weer terug gaat naar huis is het mogelijk bij de grens kronen weer om te wisselen in guldens. Pinnen is mogelijk met een Mastercard, Visa of CirrusATM-kaart. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd.
MunteenheidIJslandse kronen, onderverdeeld in 100 aurar(IKR).

Gezondheid
Zieken worden uitsluitend in ziekenhuizen opgenomen als ze door een arts zijn doorverwezen. Bij spoedgevallen kun je onmiddellijk worden opgenomen in het ziekenhuis dat op dat moment als eerstehulpziekenhuis fungeert. De huisartsen zijn in dienst van gezondheidscentra. Patiënten behoeven voor consulten of voor de dienstverlening van de gezondheidscentra niet te betalen.

Grensformaliteiten
VisumJe hebt geen visum nodig.
PaspoortEen geldig paspoort of toeristenkaart.

Infrastructuur
Het openbaar vervoer op IJsland beperkt zich tot bussen en veerboten. Gedurende het voor- en naseizoen zijn de busdiensten beperkt maar gedurende het hoogseizoen is heel IJsland bereikbaar. De bushaltes vind je in dorpen en steden langs de ringweg, maar je kunt ze ook altijd onderweg aanhouden.
Voor langere afstanden is het binnenlandse luchtverkeer een relatief goedkoop alternatief. In de belangrijkste plaatsen bestaat de mogelijkheid een (meestal splinternieuwe) auto te huren.
Voor degenen die niet twee keer hetzelfde willen zien is een combinatie van vliegen en autorijden de juiste keuze. Met een huurauto volg je je eigen route, vervolgens laat je de auto achter bij één van de drop-off-stations en tenslotte neem je voor de terugreis het vliegtuig (of omgekeerd).
Autohuur valt heel goed te combineren met (vrij) kamperen, overnachten op de boerderij of in hotels. Het is ook populair in combinatie met een bustocht naar het binnenland. Een auto huren op IJsland is echter niet goedkoop. Let op: het besturen van een voertuig is na alcoholgebruik (zelfs na één slok) ten strengste verboden!!
Openbaar vervoerEr is een goede regeling voor busvervoer.
max toegestane alcohol promillage0,00

Weer en klimaat
IJsland heeft een grillige natuur en een wisselvallig klimaat, waarin milde zomers en koude winters geen bijzonderheid zijn. De IJslanders zeggen zelf over de weersomstandigheden het volgende: "IJsland heeft geen klimaat, alleen weer". Er is ook nogal wat invloed van de Warme Golfstroom. IJsland is het dunst bevolkte land in Europa met gemiddeld zeven inwoners per vierkante mijl. Bijna 80 procent van het land is onbewoonbaar, waardoor de mensen alleen maar langs de smalle kuststrook, in de valleien en de laaglanden in het zuiden en zuidwesten wonen.
KlimaattypeWisselvallig klimaat.
Beste periode om land te bezoekenEind mei tot begin augustus.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp