TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 AziŽ
 AustraliŽ
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Noorwegen landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Rondreis,  

Info over Noorwegen
Algemeen
NoorwegenNiet alleen het landschap van Noorwegen maar ook de nationale geschiedenis lijkt een sprookje. Allereerst waren er de woeste Vikingers, die vanaf eind achtste eeuw plunderend door Europa trokken. Rond 900 werd Noorwegen verenigd door de Vikingleider Harald Fairhair. Honderd jaar later bekeerde koning Olaf zijn volk tot het christendom, de religie van de landen die hij had veroverd. Het tijdperk van de Vikingers eindigde in 1066, met de nederlaag van koning Harald Hardrada in de Slag van Stamford Bridge in Engeland.
Inmiddels is het Skandinavisch land al 1000 jaar een monarchie. Tot 1905, toen de Noren eindelijk hun eigen koning kozen, was het Noorse koninkrijk verbonden met Zweedse en Deense vorstenhuizen.

Waterval Hardanger FjordNoorwegen is het land van hoge bergen, diepe fjorden en ijsblauwe gletsjers. De laatste jaren maakt de regering zich grote zorgen over het behoud van deze schitterende natuur. Bossen en meren zijn aangetast door zuren regen. Bovendien is het bewaken van de visstand van levensbelang voor de vissersdorpen langs de duizenden kilometers lange kust. In 1995 heeft de bevolking zich via een referendum uitgesproken tegen aansluiting bij de Europese Unie.
's Zomers kent Noorwegen lange dagen en wintersport is het hele jaar door mogelijk. Ook de hoofdstad Oslo is zeker een bezoek waard.

HoofdstadOslo
Oppervlakte323.880 km2
Hoogste punt2470 meter.
Aantal inwoners4,4 miljoen.
AutoletterN
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. 9.00 tot 16.00, do. tot 19.00 uur.
VoertaalNoors
Talen die ook gesproken wordenLaps, Engels en Duits.
Elektriciteit220 V.
TijdverschilGeen

Bestemming Rondreis Noorwegen in Noorwegen
Info Rondreis Noorwegen
Fjord tour per bootDiepblauwe gletsjers, hoge fjorden met watervallen, rivieren, bossen, open vlakten, rustige meren, grotten en schilderachtige dorpjes. Dit alles kun je tegenkomen op een rondreis door het ruige Noorwegen.
Je kunt ook bijvoorbeeld echte 'Nordic'tochten afleggen! Met langlaufski's en een rugzak trek je door de woeste en besneeuwde natuur van Noorwegen.

Communicatie
De meeste telefooncellen accepteren munten van 1, 5 en 10 krone. Tegelijkertijd kun je meestal ook met telefoonkaarten bellen, wat overigens iets goedkoper is. Telefoonkaarten zijn te koop in postkantoren en krantenkiosken. Faxen is mogelijk in de meeste postkantoren en hotels. Veel openbare bibliotheken hebben computers met internet, maar deze zijn wel vaak druk bezet. Enkele grotere hotels hebben ook internet-computers in hun lobby, waarvan je gebruik kunt maken met creditcards.
Internationale landen code47
NL. Ambassade ter plaatse00-47-22602193 (Oslo)
Ambassade Nederland070-3117611
Noodnummer110 (brandweer), 112 (politie), 113 (ambulance).
Toeristenbureau in Nederland0900-8991170
Collect call nr. naar NL80019931
Internet sitewww.noorsverkeersbureau.nl

Cultuur
Noren zijn over het algemeen onafhankelijk ingesteld, wat weer eens bleek in 1995 toen ze via een referendum besloten buiten de Europese Unie te blijven.
Bovendien zijn het sportieve en actieve buitenmensen, wat logisch is gezien de uitdagend woeste natuur. Outdoor-activiteiten als hiking, boating, vissen, skiŽn en snowboarden worden massaal beoefend.
Eeuwenoude tradities als volksdansen, zingen, verhalen vertellen en het tonen van klederdracht worden vooral tijdens verschillende festivals in ere gehouden.
ReligieOverwegend Luthers.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
Pasen
1 mei: Dag van de arbeid
17 mei: Dag van de Grondwet (1814)
25-26 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontenDe Dag van de Grondwet, op 17 mei, is de grootste feestdag. Noren gaan dan massaal de straat op in traditionele klederdracht. Vooral in Oslo wordt het uitbundig gevierd.
De Sami, oftewel Lappen, gaan vooral uit hun dak rond Pasen. In Kautokeino en Karasjok worden dan onder andere rendierraces georganiseerd en traditionele gezangen ('joik') ten gehore gebracht.
Ten slotte is ook het Midzomernachtfeest een mooie belevenis, dat vaak samenvalt met St. Hans dag op 23 juni. Op strand worden dan bijvoorbeeld vreugdevuren onstoken.

Eten en drinken
De prijzen voor eten en drinken kunnen erg hoog uitvallen. Om de kosten te drukken kun je het beste regelmatig zelf inkopen doen.
In heel Noorwegen vind je zogenaamde 'konditori', (banket)bakkers met tafeltjes, waar je betaalbare broodjes of plaatselijke lekkernijen kunt eten. Daarnaast staan overal op straat eetkraampjes ('gatekjokken') met goedkope hapjes.

Iets duurder maar ook uitgebreider en gezonder zijn de 'kafeterias', die eenvoudige doch voedzame maaltijden serveren.
In gewone restaurants betaal je al snel 100 krone voor het avondeten, maar vaak kun je hier ook een iets goedkopere dagschotel bestellen.
Typisch Noorse gerechten zijn 'torsk' (kabeljauw), 'laks' (gegrilde of gerookte zalm), 'reker' (gekookte garnalen) en 'geitost' (zoete geitenkaas).

FooiRekeningen van restaurants en taxi's zijn inclusief servicekosten.

Geld
In postkantoren en banken kun je contant geld en reischeques wisselen. Met de belangrijkste creditcards kun je vrijwel overal betalen.
MunteenheidNoorse krone (NOK), onderverdeeld in 100 ore.

Gezondheid
Geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten
PaspoortEen geldig paspoort of toeristenkaart.

Infrastructuur
Noorwegen heeft een uitgebreid en effiŽnt busnetwerk. Veel busmaatschappijen geven studenten korting tussen de 25 en 50 procent. De spoorwegmaatschappij heet Norwegian State Railways (NSB). Om zeker te zijn van een stoel kun je altijd reserveren, wat ongeveer 20 kronen extra kost. Als je in de auto stapt, vergeet dan niet dat het verplicht is altijd met lichten aan te rijden. Bovendien moet elke inzittende een autogordel omdoen.
Max. snelheid90 km/u.
max toegestane alcohol promillage0,5 promille.

Weer en klimaat
De warme golfstroom zorgt voor een verrassend mild zeeklimaat in de Noorse kustgebieden. In Bergen daalt 's winters de temperatuur niet beneden de 0 graden, terwijl in Vardo, in het hoge noorden, de gemiddelde wintertemperatuur slechts -4 graden is. In het bergachtige binnenland zijn de winters uiteraard wel zeer streng.
Noorwegen is op z'n mooist van mei tot en met september.
KlimaattypeMaritiem, subarctisch en arctisch.
Gem. temp. zomer18 graden (Oslo).
Gem. temp. winter-5 graden (Oslo).
Beste periode om land te bezoekenMei tot en met september.
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help