TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 AziŽ
 AustraliŽ
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Rusland landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Moskou,  Rondreis,   Sint Petersburg, 

Info over Rusland
Algemeen
RuslandHet eens zo machtige Rusland beleeft verwarrende en zware tijden. De overgang van het strenge staatscommunisme naar een vrije markteconomie en parlementaire democratie verloopt bijzonder moeizaam. Er is de laatste jaren een ernstige toename van werkloosheid, armoede, criminaliteit en corruptie. Steeds meer Russen proberen de ellende weg te spoelen met wodka, met alle gevolgen vandien. Eind 1999 heeft de oude en zieke president Jeltsin plaats gemaakt voor de 'sterke man' Poetin, op wie nu alle hoop is gevestigd.
Toch zijn er ook nu al gunstige ontwikkelingen. Sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989 mag het land zich bijvoorbeeld verheugen in een groeiende stroom westerse toeristen, die veel harde valuta in het laadje brengen. Topattracties zijn de steden Moskou en Sint Petersburg, niet alleen vanwege de talloze bezienswaardigheden maar ook omdat ze relatief toegankelijk zijn. Daarnaast verkennen buitenlandse bezoekers steeds vaker het onmetelijke Rusland - dat qua oppervlakte bijna twee keer zo groot is als de Verenigde Staten - via romantische cruises over de Wolga of per trein met de duizenden kilometers lange Trans-SiberiŽ-Express naar Vladivostok.
HoofdstadMoskou
Oppervlakte17.075.400 km2
Hoogste punt5642 m. (Elbroes, Kaukasus).
Laagste punt-30 m. (Kaspische Zee).
Aantal inwoners146.861.022
AutoletterRUS
VoertaalRussisch
Talen die ook gesproken wordenOekraÔens, Duits, Tataars.
Elektriciteit220 V.
Tijdverschil1 tot 11 uur later.

Bestemming Moskou in Rusland
Info Moskou
MoskouEťn op de vijftien Russen woont in Moskou, waar burgemeester Luzhkov dezer dagen de hoofdstad onderwerpt aan een gigantische gedaantewisseling. In razend tempo verdwijnen oude en verschijnen nieuwe gebouwen.

Moskou is het brandpunt van Ruslands maatschappelijke hervormingen. Het uitgaansleven kookt, de cultuur bloeit, veel oude verarmde Moskovieten haken af en een kleine, jonge elite van nieuwe rijken rukt op. De bevolking leeft tussen hoop en vrees.

In het stadscentrum ligt het Rode Plein, met aan ťťn kant het Kremlin - het historisch complex van tsaristische paleizen en kerken dat omringd wordt door een grote rode muur. Het is al eeuwen lang een decor van politieke drama's, met hoofdrolspelers als Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote, Stalin en Gorbatjov.

Historische plekHet Kremlin is de plaats waar in Moskou alle wegen naartoe lijken te leiden..... of is dit gewoon spreekwoordelijk heel mooi gezegd?
Hoe dan ook, vanuit deze plaats dirigeerden Ivan de Verschrikkelijke en Stalin hun legers en zag Napoleon toe hoe de stad onder zijn aanvallen brandde. Maar ook in de laatste eeuw maakten leiders van het land voor de ogen van volk en wereldpers hun politieke statements (denk maar eens aan Croetsjov, Gorbatsjov en Jeltsin). Hoe historisch wil je het hebben?

Het overbekende Rode Plein ligt (buiten de muren) aan de oostelijke kant. De toren van Kutafya, die de entree vormt voor de vele bezoekers die hier komen, ligt aan de westelijke kant.

Verder zijn er ook heel veel kerken te vinden in deze stad, iets wat veel mensen verbaast. Dat is niet helemaal gek als je bedenkt dat Rusland lange tijd een atheÔstische staat was waarin elke vorm van religie niet toegestaan was. Voor deze tijden vormde het Kremlin naast het politieke ook het religieuze centrum van de Russische kerk. In deze kerken kun je tombes van religieuze leiders en bergen iconen bewonderen.

Communicatie infoBuiten telefooncellen zijn er tegenwoordig ook internetcafť's te vinden in deze stad. Neem bijvoorbeeld cafť image.ru. Tegen niet al te hoge tarieven kun je tussen 9.00 en 21.00 je familie op de hoogte houden van je avonturen. Je kunt het vinden op Novoslobodskaya str. 16, vlakbij de metrostation Mendeleevskaya.
Internet sitewww.moscow-guide.ru/
Resortcamwww.kremlinkam.com

Bestemming Rondreis Rusland in Rusland
Info Rondreis Rusland
Rondreis RuslandAls je wat meer wilt zien van het onmetelijke Rusland zijn er uitstekende mogelijkheden voor een mooie rondreis. Je kunt onder andere kiezen voor een romantische riviercruise (bijvoorbeeld over de Wolga), een avontuurlijke treinreis (zoals de Trans-SiberiŽ-Expres) of een snelle en comfortabele binnenlandse vlucht.

Bestemming Sint Petersburg in Rusland
Info Sint Petersburg
Sint PetersburgSint Petersburg is de grootste haven en industriestad van Rusland, telt 5 miljoen inwoners en heeft een wervelend uitgaansleven en bloeiend cultureel klimaat.
De stad is in 1712 door tsaar Peter de Grote uitgeroepen tot hoofdstad van zijn machtig rijk. Hij noemde Sint Petersburg zijn 'venster op het Westen'. De fraaie gebouwen zijn ontworpen volgens de achttiende en negentiende eeuwse Europese traditie van pracht en praal. Velen beschouwen Sint Petersburg dan ook als ťťn van de mooiste steden van Europa.

Helaas hebben we op de site nog geen aanbod voor deze plaats beschikbaar, maar als je toch wilt weten wat er eventueel voor mogelijkheden zijn....Stuur een mailtje!

Historische plekEnkele belangrijke bezienswaardigheden zijn het Winter Paleis, de historische Admiraliteit (voormalig hoofdkantoor van de Russische marine), de Sint Isaak Kathedraal, het eiland Vasilevski (met prachtige gebouwen) en natuurlijk de wereldberoemde Hermitage (met een unieke kunstcollectie).
Internet siteSOFIT te vinden op Mira str. 10
Resortcamhttp://livecam.spb.osi.ru/

Communicatie
Vanuit grote steden als Moskou en St. Petersburg kun je (normaal gesproken) rechtstreeks internationale gesprekken voeren. In kleinere plaatsen ben je meestal afhankelijk van een operator, en moet je een gesprek ruim van te voren aanvragen.
Het verzenden van faxen en telegrams kan vanuit grotere hotels. Op het gebied van Internet staat in Rusland nog in de kinderschoenen. Maar er is er bijvoorbeeld eentje bij de Russische universiteit RGGU. Je moet uitstappen bij metrostation NOVOSLOBODSKAYA (?!). gelegen aan Chayanova str 15. Je vindt het cafť op de eerste verdieping.
Internationale landen code7
NL. Ambassade ter plaatseKalashny Pereulok 6
103009 Moscow
Tel.: 00-7-501-7972900
Fax: 00-7-501-7972904
E-mail: nederl@dol.ru
Ambassade NederlandAndries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag

Afd. consulaire aangelegenheden:
Laan van Meerdervoort 1
2517 AA Den Haag
Tel.: 070-3467940
Geopend: maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur

Noodnummer01 (brandweer), 02 (politie), 03 (ambulance).
Toeristenbureau in Nederland020-6798964
Internet sitehttp://russia-tourism.com

Cultuur
Hoewel communisme en godsdienst slecht samengaan heeft de Russisch-Orthodoxe Kerk het Sovjet-tijdperk glansrijk overleefd. De kerken, met hun karakteristieke ui-vormige daken, stromen tegenwoordig weer vol. De prachtige religieuze iconen behoren tot Ruslands traditionele en uiterst kostbare kunstschatten.
De Russische cultuur blinkt uit in veel disciplines, zoals literatuur (Gogol, Poesjkin, Tolstoi, Nabokov), klassieke muziek (Tjaikovski, Rachmaninov, Prokovjev, Sjostakovitch), film (Eisenstein en Tarkovski) en ballet (Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky, Marius Petipa).
ReligieRussisch-orthodox, joods, katholiek en islam.
Feestdagen12 juni: Onafhankelijkheidsdag
Vaste gebruiken en gewoontenRussen voelen zich soms niet begrepen door buitenlanders omdat die niet over de 'Russische ziel' beschikken. In zijn meest voorkomende variant is dit chauvinistisch sentiment te vergelijken met ons Oranjegevoel, maar in bepaalde kringen (die zich lijken uit te breiden) escaleert het in een Blut-und-Bodem-ideologie.
Bovendien zijn Russen vaak bijzonder vriendelijk en gastvrij. Als ze echter het gevoel krijgen dat hiervan misbruik wordt gemaakt, kan plotseling de stemming met dezelfde passie volledig omslaan.

Eten en drinken
De Russische keuken is eenvoudig en voedzaam, en onder andere gebaseerd op borsch (maaltijdsoep met rode bieten), boekweit (voor pap of 'blini') en shaslik (shish kebab). Tijdens feesten en bijzondere gelegenheden worden gerechten gereserveerd als gebraden eend gevuld met appels en gans gevuld met boekweit.
En verder staan Russen terecht bekend als stevige drinkers. Wodka wordt gedronken als water.

Vooral in Moskou en Sint Petersburg verschijnen de laatste jaren steeds meer cafťs en restaurants met internationale keukens: Italiaans, Frans, Indiaas, Chinees en nog veel meer.

FooiFooi geven is niet gebruikelijk in Rusland. Grote hotels en restaurants tellen 5 tot 15 procent bij de rekening op voor de verleende service.
Winkels hebben vastgestelde prijzen, maar op de markt moet je onderhandelen.

Geld
Buitenlandse valuta mogen alleen worden gewisseld bij officiŽle instanties. Alle transacties moeten worden genoteerd op het geldformulier dat bij aankomst wordt uitgereikt. Wisselkantoren zijn ruim aanwezig, en sommige grote hotels bieden ook de mogelijkheid tot wisselen.

De bekendste creditcards worden algemeen geaccepteerd in grote hotels en restaurants. Contant geld (roebels) hebben echter de voorkeur.
Reischeques kunnen worden gewisseld bij banken, soms tegen een ongunstige koers (vooraf informeren!).

MunteenheidRoebel (RUR), onderverdeeld in 100 kopeken.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur.

Gezondheid
De Russische gezondheidszorg is over het algemeen goed. Toeristen worden in geval van nood vrijwel gratis behandeld (alleen onkostenvergoeding voor medicijnen e.d.). Wanneer verblijf in een ziekenhuis voor langere tijd nodig is kunnen de kosten echter enorm oplopen. Zorg daarom voor een ruimdekkende verzekering!

Water moet voor gebruik (drinken, tanden poetsen, eten, etc.) altijd worden gekookt. Eet alleen goed gekookt vlees en vis. Groente moet ook gekookt worden en fruit geschild. Melk is gepasteuriseerd en levert dus geen gezondheidsrisico's op.

Inentingen zijn nodig tegen Hepatitis A, tyfus (oost- en centraal-SiberiŽ) en rabies (hondsdolheid).
Bezoekers die langer dan 3 maanden willen blijven moeten een certificaat kunnen overhandigen waarin staat dat ze HIV-negatief zijn.

Grensformaliteiten
De regels voor paspoorten en visas worden regelmatig aangepast, dus vraag vooraf altijd om actuele informatie bij ambassade of consulaat.
Je moet je in Rusland te allen tijde kunnen identificeren, dus neem altijd (bij voorkeur kopieŽn van) paspoort en visum mee.
VisumVerplicht en op tijd aanvragen!
PaspoortGeldig paspoort.

Infrastructuur
Het internationale luchtverkeer gaat allemaal via Moskou, dat vier vliegvelden heeft. Van hieruit kun je met Aeroflot naar de meeste grote Russische steden.
Openbaar vervoer in de steden (meestal tram, trolleybus of metro) is uitgebreid en goedkoop. De chique metro's van Moskou en Sint Petersburg zijn een attractie op zich.
Ook rijden er veel taxi's, maar let op dat je niet bij 'n illegale taxi instapt.

Minder snel, maar soms bijzonder avontuurlijk en romantisch, is het reizen per trein. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Trans-SiberiŽ-Express van Moskou tot Vladivostok. Een andere recreatieve manier van reizen is per boot over fraaie rivieren als de Wolga, Lena en Ob.

Max. snelheid90 km/u.

Weer en klimaat
Door de enorme omvang van het land heeft Rusland verschillende klimaattypen zoals; continentaal, steppe-, berg-, subarctisch en arctisch. Zoals je misschien al kunt afleiden uit de soorten, is het er niet bepaald het hele jaar door lekker warm...
Gem. temp. zomer18 graden
Gem. temp. winter-13 graden
Gem. neerslag in mm.624 mm.
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help