TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 Azië
 Australië
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Cuba landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Guardalavaca & Playa Esmeralda,  Rondreis door Cuba, 

Klik hier voor ons reisaanbod Cuba.

Info over Cuba
Algemeen
CubaWie Cuba zegt, denkt aan sigaren, Fidel en de lichte hoofdpijn die je hebt na een avondje teveel Cuba Libres drinken. Maar wie dit grootste eiland van het Caraïbische gebied bezoekt, zal er geen kater aan overhouden. Het land is een interessante bestemming, vol met koloniale pracht waar soms de jaren '50 nog tot leven komen als je al die oldmobiels ziet rondrijden. Of je nu wilt rondreizen of vakantie op het strand wilt vieren: het is allemaal mogelijk.

Toch is het nog niet zo lang geleden dat een vakantie naar dit exotische land vrijwel onmogelijk was. Cuba is namelijk sinds het begin van de jaren zestig een anti-VS- en socialistische staat. Fidel Castro leidt sinds die tijd het land nadat hij het bevrijdde van dictator Batista (die door de Verenigde Staten wird gesteund. De VS verbraken alle banden met het land, wat tot op de dag van vandaag nog van kracht is. Noodgedwongen moest Castro steun zoeken bij andere bondgenoten en hij vond dit bij China en Rusland. De toeristen die sinds die tijd Cuba bezochten, waren dan ook voornamelijk van hen afkomstig.Na het vallen van het Oostblok en hiermee de economische hulp van zijn bondgenoten, werden alsnog de grenzen opengesteld voor westerse toeristen.

(foto: SP)

HoofdstadLa Habana, Havana.
Oppervlakte110.922 km2 (2,7 x Nederland)
Aantal inwoners11.050.729
AutoletterC
Openingstijden winkelsma-vr: 09.00-15.00, za tot 10.30.
VoertaalSpaans.
Talen die ook gesproken wordenEngels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch.
Elektriciteit110-120 V., Amerikaans, continentaal.
Tijdverschil6 uur vroeger.

Bestemming Guardalavaca/ Playa Esmeralda in Cuba
Info Guardalavaca/ Playa Esmeralda
GuardalavacaGuardalavaca ligt zo'n zestig kilometer ten noordoosten van Holguin en is de laatste tijd een geduchte concurrent van Varadero geworden. Het plaatsje bevindt zich in de streek waar Columbus op 27 oktober 1492 voor het eerst voet aan wal zette en verklaarde dat Cuba het mooiste land was, dat hij ooit had gezien. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? Het water is hier ongelooflijk helder, het zand parelwit, de zon is altijd aanwezig en het koraalrif voor de kust vormt een wijkplaats voor allerlei planten, vissen en andere zeebewoners. Vanuit Guardalavaca zijn er diverse excursies te maken. De omgeving is echter met name geschikt voor liefhebbers van zon, zee en strand.
Historische plekDertig kilometer ten zuidoosten van Guardalavaca ligt het stadje Banes, beroemd om zijn Museo Indocubano. In dit museum vind je alles over de geschiedenis en de cultuur van de Taínos, de Guanahatabey en de Siboney, de drie pre-Columbiaanse indianenvolken van Cuba.

Een andere plek van geschiedkundige betekenis bevindt zich in Chorro de Maita, tussen Banes en Guardalavaca, waar een massagraf met zo'n honderd Indiaanse skeletten is blootgelegd. Een aantal daarvan is overgebracht naar diverse musea en wetenschappelijke instituten, zodat er nog een stuk of 70 resteren. Opvallend is de foetushouding van de dode Indianen, een positie waarin de overledenen van vrijwel alle pre-Columbiaanse volken werden gelegd tijdens hun begrafenis. In de omgeving van het massagraf bevindt zich waarschijnlijk nog een groot aantal onontdekte skeletten.

StrandParelwit, wuivende palmbomen en maar liefst drie kilometer lang!
SeizoeninfoCuba kent twee seizoenen: zomer en winter. De zomer wordt gekenmerkt door korte, hevige regenbuien en (soms zeer) hoge temperaturen, in de winter is het iets minder heet en wat droger (alhoewel het dan kan voorkomen dat het gedurende langere tijd motregent).
Winterseizoennovember t/m april
Zomerseizoenmei t/m oktober
Hoogseizoendecember t/m februari, juli en augustus
Gem. temperatuur zomer32 graden
Gem. temperatuur winter23 graden
Gem. temperatuur water24 à 29 graden
WatersportWatersporters zullen zich hier opperbest voelen: zwemmen, snorkelen, surfen, duiken........ je kunt hier werkelijk alles doen. 'Sea Lovers Diving Centre' is een duikcentrum met uitgebreide faciliteiten, waar zowel beginners als gevorderden terecht kunnen.
Internet sitewww.cubanacan.cu

Bestemming Rondreis Cuba in Cuba
Info Rondreis Cuba
Rondreis CubaEr zijn 2 manieren om Cuba te ontdekken. Of je boekt een heerlijk verzorgde reis, of je kiest het avontuurlijke pad en gaat enkele dagen of weken rondreizen. Het echte Cuba ontdek je tenslotte temidden van de Cubanen zelf. Cuba biedt voor iedereen wel iets. Voor diegenen die interesse koesteren voor oude steden, zijn er onder ondere Santiago de Cuba, Trinidad of Baracoa. Het culturele centrum van het land is Havana, een levendige stad met een bruisend nachtleven en architectonische pracht die veel mensen trekt. Wie in zijn dagelijkse leven al genoeg drukte om zich heen heeft, is er de ruige natuur op het schiereiland Peninsula de Zapata of in het met oerwoud bedekte gebergte van de Sierra Maestra. Ook de heuvels en de tabaksvelden van de provincie Pinar de Rio zijn erg goed voor het maken van lange tochten.
Het echte Cuba ontdek je tenslotte temidden van de Cubanen zelf.

Cuba biedt voor iedereen wel iets. Voor diegenen die interesse koesteren voor oude steden zijn er onder ondere Santiago de Cuba, Trinidad of Baracoa. Het culturele centrum van het land is Havana, een levendige stad met een bruisend nachtleven en architectonische pracht veel mensen trekt.
Wie in zijn dagelijks leven al genoeg drukte om zich heen heeft is er ruige natuur op het schiereiland Peninsula de Zapata of in het met oerwoud bedekte gebergte van de Sierra Maestra. Ook de heuvels en de tabaksvelden van de provincie Pinar de Rio zijn erg goed voor het maken van lange tochten...

Communicatie
Meer informatie over Cuba kun je krijgen bij de volgende instanties:
- Cubanacan International bv
Vlissingerlaan 20
2288 ER Rijswijk
- Cubatur
Postbus 74679
1070 BR Amsterdam
- Cuban Tourist Board
Jan van Gentstraat 130
1171 GN
Badhoevedorp
Tel: 020 6599271 Fax: 020 6599218
NL. Ambassade ter plaatse8 Calle 307
Entre Avenidas 3 y 5
Miramar, La Habana
0053-07-332511/ 332512/ 332534/ 3325708

Postadres ambassade in Cuba:
Embajada de Holanda
Apartado 2674
La Habana, Cuba

Noodnummer199; ambulance, politie en brandweer.
Internet sitewww.cuba.com Cuban Tourist Board Jan van Gentstraat 130, 1171 GN Badhoevedorp Tel: 31.20.659.9271 Fax: 31.20.659.9218

Cultuur
Cuba is een van die weinige multiculturele samenlevingen waar de verschillende bevolkingsgroepen zonder al te veel problemen met elkaar kunnen omgaan. De mensen zijn over het algemeen erg gastvrij, levendig en sympathiek, wat gezien de moeilijke leefomstandigheden als een bewonderenswaardig iets gezien mag worden.
ReligieKatholiek, Santería, Palo Monte en Abakuá.
FeestdagenCuba heeft een aardig aantal nationale gedenkdagen. De feest-en gedenkdagen staan meestal in het teken van de Revolutie of van een onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje.
Christelijke feestdagen als kerstmis en pasen worden vanwege het socialistische klimaat niet gevierd.

1 januari: Dia de la Liberiation
2 januari: Dia de Victoria
28 januari: Geboortedag José Martí
8 maart: Dia de la Mujer
19 april: Herdenking bestorming Varkensbaai 1961
1 mei: Dia del Trabajo
26 juli: Dia de la Rebeldia Nacional
8 oktober: Sterfdag Che Guevara
10 oktober: Dia de la Cultura Cubana
2 december: Begin Cubaanse Revolutie

Vaste gebruiken en gewoontenHet leven van de gemiddelde Cubaan bezit een aantal elementen zoals de dagelijkse strijd tegen armoede, deelname aan (verplichte) sociaal-politieke organisaties en 'revolutionaire' evenementen en de voortdurende controle door de staat.Nu is het niet zo dat ze echt honger lijden, maar een vetpot is het leven ook weer niet. Al het voedsel is hier op de bon en wat ze van dit magere ratsoen kunnen 'kopen', is niet echt om over naar huis te schrijven. In verband met de schaarste van sommige producten kan het ook voorkomen dat maandenlang in een stad of dorpje geen olie wordt gedistribueerd, iets wat ook geldt voor noodzakelijke dingen zoals tandpasta of een eenvoudig stukje zeep. Het is dan ook niet echt raar te noemen dat de zwarte markt hier levendig is. Dominant aanwezig is ook het verschil tussen man en vrouw. Hoewel op papier man en vrouw dezelfde rechten hebben, ziet men in de praktijk vaak het tegenovergestelde.Mannen zijn de stoere haantjes die uitgaan en jacht op het andere geslacht maken, terwijl vrouwen het lieve, zorgzame moedertype zijn en de rol van perfecte echtgenote vervullen. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die zich bezighouden met politiek en het bedrijfsleven, maar het is nog steeds de mannelijke bevolking die het sociale, economische en politieke leven beheerst. De emancipatie is hier nog niet sterk voortgeschreden.

Eten en drinken
Cubaanse 'cuisine' is in een land waar het voedsel op de bon is, niet erg hoogstaand. Laat staan dat ze zich regelmatig tegoed doen aan allerlei culinaire hoogstandjes. In de doorsnee toeristenhotels zijn de maaltijden wel goed, maar ook al zeg je het 40.000 keer tegen jezelf dat pizza, kip met rijst en een gebakken ei typisch Cubaanse gerechten zijn: dat zijn ze dus NIET.
Alleen in de sjiekere restaurants kun je als toerist nog echt goed eten. Havana, Guardalavaca en Cayo Largo hebben goede restaurants, dus buiten deze steden - en dan vooral in de kleinere plaatsen - zal je maag regelmatig op de proef worden gesteld!!!
SpecialiteitenDe Cubaanse keuken is een mixje van Spaanse, Afrikaanse, Indiaanse en Franse invloeden. Het eten is niet zo gekruid als in bijvoorbeeld Mexico, maar de porties zijn stevig en bestaan uit vis of vlees, groenten en rijst. Gewoon lekker en voedzaam dus.

De specialiteit is moros y cristianos; rijst met zwarte bonen. Je hebt ook een variant met rode bonen.
Andere lekkernijen zijn plátno frito (gebakken banaan), fufú (geplette banaan met varkenszwoerd), puerco asado (gestoofd varkensvlees), picadillo (rundergoulash met gebakken bananen). Verder zijn er gerechten met kip, rundvlees, vis, konijn en kreeft.

De Cubaanse biertjes zijn van goede kwaliteit (en voor ons erg hip natuurlijk). Heb je zin in een slokkie, dan kies je (of niet en probeer je alles want het is tenslotte vakantie!) tussen de merken Mayabe, Hatuey en Cristal. Wijn wordt amper gedronken, maar je kunt je in plaats hiervoor eens wagen aan cocktails en de rum. Heb je om wat voor reden dan ook he-le-maal geen zin in alcohol, dan zijn er genoeg fruitsappen die je kunt drinken. Is nog gezonder ook trouwens.

FooiEr wordt geen vette fooi verwacht, maar met enkele dollarcents of pesos maak je het bedienend personeel vrolijk. Fooien waren namelijk verboden, dus een echt fooiengebruik kent het land nog niet.

Geld
MunteenheidCubaanse peso (CUP)= 100 centavos.

Gezondheid
Voor vertrek naar Cuba kun je het beste even langsgaan bij de GG&GD om informatie in te winnen over maatregelen tegen allerlei besmettingen en beten. Het advies geldt dat je jezelf het beste tegen DTP, typhus en hepatitis-A kunt laten inenten.

Om geen irritante diarree-aanval te krijgen: was je handen voor het eten, was alle groenten en fruit goed.

Inentingen zijn niet verplicht. Als je meer informatie wilt hierover kan kun je bellen met het Travel Clinic Rotterdams Havenziekenhuis (0900 5034090, kost wel een piek per minuut).

In je toilettasDiacure, zonnebrand, zonnebril.
WaterGEEN kraanwater drinken, ook geen ijsklontjes.

Grensformaliteiten
Nadat het IJzeren Gordijn opengeschoven is, lijkt Cuba meer en meer toegankelijker te worden voor toerisme op grote schaal.

De volgende geoderen mogen door iedereen ouder dan 14 jaar worden ingevoerd; sigaretten, sigaren, alcohol en parfum. Voor producten zoals fruit, groenten, vlees en melk geldt een importverbod.
De import van buitenlandse valuta moeten bij aankomst worden gedeclareerd, zodat ze bij vertrek ook weer kunnen worden uitgevoerd, hoewel dit in de praktijk ook wel eens achterwege gelaten wordt. De in- en uitvoer van Cubaanse pesos is verboden.

Je kunt als toerist alleen met US Dollars betalen. De Cubaanse Peso wordt alleen door de Cubanen gebruikt. Pinnen kan niet, met een credit card betalen is alleen mogelijk in dure restaurants en toeristische winkels. American Expres wordt nergens geaccepteerd, neem naast contant geld ook traveler cheques mee (maar ook weer niet die van American Expres).

VisumVisum is nodig.
PaspoortJe hebt een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden na vertrek uit Cuba geldig is.

Infrastructuur
Wil je 'n Cubaan echt gek krijgen, sleur hem dan aan zijn haren een reguliere bus in onder het voorwendels dat je een gezellig dagje uit gaat. Het openbaar vervoer is namelijk erg slecht. Hebje geen zin om dit echt aan den lijve te ondervinden, dan neem je gewoon een luxe excursiebus of dure taxi.
Het is bijna niet te geloven dat er echt mensen zijn die teveel tijd op chaotische stations doorbrengen in de hoop dat ze een beetje rap op de plaats van bestemming te komen.

Gebrek aan brandstof en goed materieel hebben er voor gezorgd dat er heel weinig bussen en treinen rijden en het aantal reizigers zeker niet minder is geworden.

Max. snelheidBinnen 50, buiten 80, snelweg 100 km/u.
Openbaar vervoerSlecht, traag, nooit op tijd, maar goedkoop...
Geldigheid rijbewijsEen geldig nationaal of internationaal rijbewijs.
max toegestane alcohol promillage8

Weer en klimaat
Cuba ligt in de tropen, wat meteen aangeeft dat het klimaat lekker warm is. Hierdoor is de variatie aan natuur enorm. Een groot deel van het land bestaat uit koraalrif, regenwoud en moeras, waar natuurlijk op het gebied van dieren ook van alles rondloopt.
KlimaattypeTropisch klimaat.
Gem. temp. zomer28 graden.
Gem. temp. winter24 graden.
Gem. neerslag in mm.1.225 mm.
RegenSeizoenVan mei tot en met oktober.
Beste periode om land te bezoekenoktober - mei.
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help