TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 Azië
 Australië
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Dominicaanse Republiek landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Cabarete,  Playa Cofresi,  Punta Cana,  Samana,  Santo Domingo,  Sosua, 

Klik hier voor ons reisaanbod Dominicaanse Republiek

Info over Dominicaanse Republiek
Algemeen
Dominicaanse RepubliekOp de grens tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan ligt het eiland Hispaniola. Het westelijke deel is het land Haïti. De rest van het eiland heeft een andere naam: de Dominicaanse Republiek. Hispaniola is het meest bergachtige eiland van de Caribische keten. Het grappige is dat het hoogste én het laagste punt van diezelfde eilandengroep zich op Hispaniola bevinden. Door dit verschil in hoogte groeien in de republiek veel verschillende soorten bomen, planten en bloemen. En daardoor leven er weer veel verschillende dieren. Vooral in de moeras- en berggebieden leven veel vogels als kolibries, pelikanen, flamingo's en papegaaien. De laatste wordt samen met een ander zangvogeltje, de palmtapuit ofwel 'Dulus dominicus', als nationaal mascotte beschouwd.
HoofdstadSanto Domingo
Oppervlakte48.422 km2
Hoogste punt3.175 m. (Pico Duarte)
Laagste punt-39 m. (Lago Enriquillo)
Aantal inwoners7.998.766
AutoletterDOM
VoertaalSpaans
Talen die ook gesproken wordenCreools-Frans en Engels.
Elektriciteit110 V., Amerikaans stekkertype.
Tijdverschil5 uur vroeger.

Bestemming Cabarete in Dominicaanse Republiek
Info Cabarete
Cabarete Dominicaanse RepubliekMooie stranden overspoeld door het water van de Atlantische Oceaan, barnsteenmijnen en de uitvalsbasis van Columbus' ontdekking van Amerika.

Dit zijn ingrediënten voor een aantrekkingskracht van reizigers over de hele wereld en dan hebben we het niet eens over de aantrekkelijke weersomstandigheden die er het hele jaar heersen.

Cabarete is favoriet bij windsurfers, maar vanwege het lekkere briesje, het altijd populaire strand en het gezellige dorpje ook een must voor de luie(-re) vakantieganger.

StrandCabarete ligt aan een prachtig strand, dus naast bruin worden kun je ook de kustlijn per paardenrug verkennen.
WatersportWindsurfers over de hele wereld houden van Cabarete, zee en wind zorgen voor een goede surf.
OutdoorEen beetje in de bergen banjeren is altijd mogelijk! Je kunt kiezen uit mountainbiken of riviertochten. Verder kun je snorkelen in de lagune, een kanotocht op zee maken... vervelen is haast onmogelijk.
Recreatie & diversenWil je ook na terugkeer van de vakantie de clubkampioen tennis of golf blijven, dan kun je hier je 'killer-slag' perfectioneren, want er zijn genoeg banen.

Bestemming Playa Cofresi in Dominicaanse Republiek
Info Playa Cofresi
Playa Cofresi Dominicaanse RepubliekVoorbij het Caribische stadje Puerto Plata ligt Playa Cofresi, een knus strand aan een mooie baai. Het landschap is typerend Dominicaans; groene bergen, wuivende palmbomen en een sprankelende blauwe zee....

Bestemming Punta Cana in Dominicaanse Republiek
Info Punta Cana
Punta Cana Dominicaanse RepubliekOp het moment dat je het vliegtuig uitrolt, rijst het vermoeden dat je een onbedorven gebied binnengaat. Een vakantie zonder zorgen ligt in het verschiet!

Punta Cana is een ideale bestemming voor de rustzoekende en comfort waarderende reiziger.

NatuurWil je nu echt eens zo'n vakantie met hagelwitte bountystranden, dan moet je hier zijn.
SeizoeninfoHet zeebriesje verkoelt het tropische klimaat en hierdoor is het gehele jaar door aangenaam. De warmste maand is augustus en het regenseizoen valt tussen mei en juli.
Gem. temperatuur zomer27 graden
Gem. temperatuur winter18 graden
WatersportBen je het zonnen een beetje beu, dan kun je ter afwisseling snorkelen en duiken.

Bestemming Samana in Dominicaanse Republiek
Info Samana
Samana Dominicaanse RepubliekSamana, een schiereiland, is een paradijsje op aarde. Een stukje Dominicaanse Republiek zoals maar weinig die kennen. Op blote voeten urenlang wandelen langs verlaten stranden omzoomd door wuivende kokospalmen. Genieten van pure eenvoud en van een adembenemende mooie natuur. Bergen, watervallen en de oceaan.
Verstilde plaatsjes, kleurige houten huisjes, vrolijk lachende dorpsbewoners, vissersbootjes op het strand.
Samana is gelegen aan de noord-oost kust van de Dominicaanse Republiek, op circa 3 uur rijden van de luchthaven van Puerto Plata.
Cayo Levantado wordt ook wel het 'Bacardi eiland' genoemd. Jaarlijks keren de zeldzame bultrugwalvissen terug in de baai van Samana. Bovendien beschikt Samana over een Nationaal Park, Los Haitises genaamd.
Absolute aanrader als je op zoek bent naar 'weer eens iets anders'.

Bestemming Santo Domingo in Dominicaanse Republiek
Info Santo Domingo
Santo Domingo Dominicaanse RepubliekSanto Domingo is met ruim 1,5 miljoen inwoners verreweg de grootste stad in de Dominicaanse Republiek. De plaats werd in 1496 als eerste Europese stad in de Nieuwe Wereld gesticht door de broer van Columbus. Het werd een echt familie-onderonsje, want in 1509 kwam Diego-Colon, de zoon van Columbus, als onderkoning naar Santo Domingo. Ondanks plunderingen, aardbevingen en politieke onlusten in het verleden zijn veel oude koloniale gebouwen in het centrum van de stad goed bewaard gebleven. Daarnaast is in het kader van het 500 jaar herdenkingsfeest in 1992 is een groot aantal gebouwen gerestaureerd. Naast al deze bouwkundige hoogstandjes heeft de stad echter nog veel meer te bieden, zoals pittoreske restaurantjes en een bruisend nachtleven. Als de tropische zon is ondergegaan komen de vele barretjes in de stad tot leven. Een sprookjesachtig tafereel speelt zich als de hemel zich langzaam vult met sterren en het Columbus Lighthouse in the spotlights wordt gezet.
Historische plekOnderkoning Diego Colon liet voor zichzelf en zijn vrouw langs de rivier een schitterend paleis bouwen. Dit Alcazar vormt samen met een groot aantal andere bouwwerken uit die tijd nog steeds het hart van de stad. Het paleis heeft een gothische en renaissance stijl en werd tussen 1510 en 1514 gebouwd door meer dan 1500 indianen. In 1957 is het geheel gerestaureerd. Het geeft de bezoeker een goede indruk van hoe de toenmalige gezaghebbers leefden. Veel beroemde gasten uit de Oude en Nieuwe Wereld hebben er gelogeerd.

Bestemming Sosua in Dominicaanse Republiek
Info Sosua
Sosua Dominicaanse RepubliekHet aantrekkelijke dorp Sosua ligt op 15 kilometer afstand van Puerto Plata. In het moderne deel, El Batey, is een keur aan restaurants, bars en andere uitgaansmogelijkheden.
Er is ook een mooi strand, omzoomd door palmen en amandelbomen. Het water heeft hier vele schakeringen azuurblauw en rolt in hoge golven de kust op. Deze plaats is uitermate geschikt voor zeilen en surfen. Voor een aangename afwisseling zorgt de gezellige oude wijk Los Charamicos met zijn vele winkeltjes, goedkope restaurants en lokale cafés waaruit flarden Merenque muziek klinken om de voorbijganger te lokken.

Communicatie
Internationale landen code1809
NL. Ambassade ter plaatse Ambassade Santo Domingo De Dominicaanse Republiek

Website: www.holanda.org.do

Open: maandag-donderdag 08:00-16:30 (consulaire zaken)
vrijdag 08:00-13:30 (consulaire zaken)
maandag-donderdag 08:00-12:30 en 13:00-17:00 (kantoor)
vrijdag 08:00-14:00 (kantoor)
Tijdsverschil (t.o.v. Nederland): -5
Paspoortuitgifte: Ja
Uitgifte NL-identiteitskaart: Nee

Ambassadeur: Mw. Drs. H.E.C.M. Ter Braack
Ambtsgebied: Dominicaanse Republiek en Haïti

Adres: Calle Max Henriquez Ureña # 50
Piantini
Santo Domingo

Tel. 00-1-809-2620320
Fax 00-1-809-5654685
E-mail: std@minbuza.nl

Ambassade NederlandBevoegd is de ambassade in Zwitserland:
Rue de Lausanne 65 2e étage
1202 Genève
Tel: 00-4122-7313079
NoodnummerBestaat niet, hulp bij politie vragen.
Toeristenbureau in Nederland00-322-6461300 (Brussel)

Cultuur
Met ongeveer 7 miljoen inwoners is de Dominicaanse Republiek één van de dichtbevolktste gebieden van heel Latijns-Amerika. In de hoofdstad Santo Domingo is het erg druk, daar woont bijna een derde van de Dominicanen. Een klein deel van de bevolking is rijk. Ze stammen af van de Spanjaarden of zijn rijk geworden militairen en zakenlieden. Het overgrote deel, vooral arbeiders en boeren, is armer. Naast het christelijke geloof bestaan er verschillende natuurreligies.
ReligieRooms-katholiek, protestants en joods.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Drie koningen
27 februari, Onafhankelijkheidsdag (1844)
1 mei: Dag van de Arbeid
25 december: Kerstmis

Eten en drinken
De Dominicaanse keuken is vooral Creoolse georiëteerd. De Afrikanen, die als slaven naar de Dominicaanse Republiek gehaald zijn in vroeger tijden, hebben hun kookgewoontes meegenomen. Ook de kookkunsten van andere eilanden in het Caribisch gebied komen terug in de Creoolse keuken.

Geld
Je bent verplicht met de Dominicaanse Peso te betalen. Het geld mag niet in- of uitgevoerd worden, dus je zult moeten wisselen bij aankomst of vertrek. Bij vertrek moet je daarom met je transactie-afschrift kunnen bewijzen dat je inderdaad buitenlandse valuta hebt omgewisseld in Pesos. Ook mag je niet meer geld uitvoeren dan US$ 5000,-, dus je moet ook mog eens opletten hoeveel geld je meeneemt.
Travellercheques in Amerikaanse dollars zijn goed inwisselbaar. Credit cards als American Express, Eurocard/MasterCard en Visa worden vrijwel overal geaccepteerd.
MunteenheidDominicaanse Peso, onderverdeeld 100 centavos.
Openingstijden bankenMaandag tot vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Gezondheid
Hepatitis A, malaria, tyfus zijn inentingen die aanbevolen worden. Verplicht je bent hier niet toe verplicht, maar het kan een hoop gedoe verkomen.
WaterJe kunt beter water uit flessen drinken.

Grensformaliteiten
Op vertoon van je geldige paspoort ben je verplicht een toeristenkaart aan te schaffen. Soms kun je deze al in het vliegtuig kopen. Je mag het land alleen in als je een retourticket en hotelreservering kunt laten zien. Daarnaast zul je een immigratie-formulier in moeten vullen.
VisumJe hebt een geldig visum nodig.
PaspoortHet paspoort moet vanzelfsprekend geldig zijn.

Infrastructuur
Het beste vervoersmiddel op dit eiland is de auto. Een auto kun je maximaal 90 dagen huren met een buitenlands rijbewijs. Over het algemeen moet je minimaal 23 jaar zijn.
Bussen rijden wel, maar erg onregelmatig. Kleine minibusjes die ze 'gauguas' noemen, rijden ook veel rond. De chauffeur ervan is ook meestal de eigenaar.
In het centrum van kleine dorpjes en aan de rand van grotere steden vind je plekken waar je de busjes kan laten stoppen.
'Camiontas' rijden in het binnenland. Het zijn gewoon open trucks waarin je plaats kan nemen naast alle goederen die ze vervoeren. Lekker hobbelen over de wegen! Misschien vind je het makkelijker om voor een langer stuk een vliegtuig te pakken. Dat kan met een lokale chartermaatschappij.
Max. snelheid80 km/u.

Weer en klimaat
De Dominicaanse Republiek heeft een zonnig klimaat! Augustus is de warmste maand, in januari is het koeler, maar niet koud. In de bergen is het af en toe wel freezy. Dat komt natuurlijk door de hoogte, maar ook de noord-oosten wind zorgt alijd voor verkoeling. Als je niet in een orkaan verzeild wilt raken, kun je beter niet komen tussen augustus en oktober. Vooral mid-september schijnt dé favoriete periode te zijn voor orkanen om in deze regio huis te houden.
KlimaattypeTropisch regenwoud- en zeeklimaat.
Gem. temp. zomer27 graden.
Gem. temp. winter24 graden.
Gem. neerslag in mm.1.418 mm.
RegenSeizoenIn mei en juli vallen korte, heftige buien.
Beste periode om land te bezoekenDecember tot april.
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help