TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 AziŽ
 AustraliŽ
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Honduras landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Bay Island Roatan, 

Info over Honduras
Algemeen
HondurasHet laagland van Honduras heeft veel bananenplantages, dus je zou kunnen zeggen dat deze reisbestemming letterlijk een bananenrepubliek is. De industrie heeft hier gelukkig nog weinig wortel geschoten, wat duidelijk te merken is aan de mooie, uitgestrekte regenwouden. Honduras heeft een turbulente politieke geschiedenis en wordt regelmatig door orkanen geteisterd. De cultuur, die sterk is beÔnvloed door de Maya's en de Spaanse kolonisten, is echter zo betoverend dat velen het land voor altijd in hun hart hebben gesloten.
HoofdstadTegucigalpa
Oppervlakte112.088 km2
Hoogste punt2.856 m
Aantal inwoners5.861.955
Openingstijden winkelsMa. t/m za. van 8.00 tot 18.00 uur
VoertaalSpaans
Talen die ook gesproken wordenEngels en Maya-talen
Elektriciteit110 V en 220 V
Tijdverschil7 uur vroeger

Bestemming Roatan in Honduras
Info Roatan
Bay Island RoatanDe 'Bay Islands' RoatŠn, Guanaja en Utila liggen 50 kilometer voor de kust van Honduras. Roatan is het grootste eiland. Om de eilanden heen liggen riffen die uitstekende duikmogelijkheden bieden. De economie van het eiland is grotendeels gebaseerd op visserij, maar de laatste jaren begint ook hier heel langzaam toerisme een goede bron van inkomsten te vormen. Maar terwijl de overige Caribische eilanden overspoeld worden met enorme aantallen neuzelende vakantiegangers, lijkt Roatan nog een stukje paradijs op aarde. Ssssst, niet verder vertellen.
Historische plekRoatan heeft een interessante geschiedenis te vertellen. Natuurlijk heb je de onvermijdelijke Maya-cultuur, maar de ontdekkingsreiziger Columbus heeft in 1502 ook zijn weg naar dit plekje gevonden. Helaas heeft de buitenlandse bemoeienis tot gevolg gehad dat de Spanjaarden veel eilandbewoners hebben meegenomen om elders grof geld aan hen te verdienen. Ze hebben er in ieder geval wel voor gezorgd dat er op een bepaald moment wel heel erg weinig mensen op Roatan woonden. Piraten hebben hier ook rondgevaren. Franse, Engelse en Nederlandse zeecriminelen hebben los van elkaar een tijdje het eiland bezet. Het historisch museum geeft een goed zicht op Roatans culturele en maatschappelijke verleden.
StrandRoatan lijkt het eiland te zijn waar ze al die tropische reclames opnemen. Als je met handdoekje en zonnebrandolie het strand gaat verkennen zul je niets anders zien dan wuivende palmbomen, koraalriffen en rotsformaties in zee. Nu die heerlijke tropische verrassing nog.
NatuurHeerlijke stranden en heuvels die bedekt zijn met allerlei bijzondere boomsoorten zijn typerend voor Roatan. De jungle is onaangetast en propvol met allerlei bontgekleurde vreemde vogels. In een vogelpark zie je alle exemplaren rondfladderen.
SeizoeninfoHet weer is eigenlijk altijd aangenaam op Roatan. Je kunt er het hele jaar door een aangename tijd hebben. Maar zorg ervoor dat je insectenspul meeneemt, want vooral tijdens het regenseizoen stikt het van de irritante zandvliegjes.
Gem. temperatuur zomer29 graden.
Gem. temperatuur winter18 graden.
UitgaanstipsRoatan heeft genoeg restaurantjes en cafťs om je even bij te laten komen van alle drukke bezigheden overdag. Het nachtleven is niet zo bruisend als dat van een grote stad, maar dat is nu net de charme. Hier en daar spelen garifuna-bandjes, zodat je lekker op het ritme kunt heupschudden.
WatersportDuikers maken zichzelf belachelijk als ze hier niet rond gaan neuzen tussen de riffen. Je kunt ook wat peddelen in een kajak.
OutdoorSchaduwen van groene bomen, heuvels en bergpieken die uit het aardoppervlakte steken trekken veel hikers en natuurliefhebbers aan. Naast bergen en dierenleven kun je spelonken of archeologische bouwsels bekijken.
Recreatie & diversenOp het strand draven op een paard is eens wat anders, maar een bootje huren en wat vissen op zee kan je ook een mooi zicht op het eiland geven.
Communicatie infoRoatan is het enige 'Bay Island' met een fatsoenlijke autoweg en telefoonnetwerk. Een urgent telefoongesprek kan nog wel eens een opgave worden, want veel openbare telefooncellen zijn er niet op het eiland. Gelukkig hebben de meeste resorts op het eiland ook telefoonvoorzienignen.
Openbare telefoonDe telefooncellen zijn schaars.
Internet cafeThicket mouh road: internetcafe@roatanet.com

Communicatie
Honduras heeft een redelijk modern netwerk, waar onder andere internetten tot de mogelijkheden behoort.
Internationale landen code504
Ambassade NederlandDe ambassade is te vinden in Den Haag: Johan van Oldenbarneveltlaan 85, 2582 NK, 070-3586118.
Noodnummer198 (brand) en 199 (politie)
Internet sitewww.honduras.com

Cultuur
Overal zijn souvenirs te koop, zoals houten beeldjes, amuletten, aardewerk en handgemaakte kleding. Zo ongeveer alle heiligendagen worden in Honduras gevierd. Er zijn vaak optochten, met vrolijk uitgedoste mensen en enthousiaste muzikanten. In mei en juni zijn in het hele land talloze marktjes en evenementen. In La Ceiba wordt bijvoorbeeld in mei een week lang carnaval gevierd. Ook erg gezellig is de Feria Centroamericana de Tourismo y ArtesanŪa, een jaarmarkt die van 6 tot 16 december plaatsvindt in Tegucigalpa. Een andere culturele jaarmarkt wordt gehouden in CopŠn Ruinas, van 15 tot 21 december.
ReligieKatholiek (90%) en protestants (3%).
Feestdagen15 september: Onafhankelijkheidsdag (1821) 1 mei: Dag van de Arbeid 3 oktober: Soldatendag 12 oktober: Columbus-dag.

Eten en drinken
Drie elementen zijn altijd terug te vinden in de plaatselijke gerechten: maÔs, rijst en bonen. Heb je bij controle deze ingrediŽnten niet op je bord liggen, dan word je opgelicht. Dan heb je namelijk niet te maken met een traditionele maaltijd! Allerlei baksels bestaan uit maÔsmeel, zoals tortillas, nacatamales en posol. MaÔskolven worden geroosterd, gebakken of gekookt. Hier en daar krijg je een gebakken banaan erbij. Visgerechten zijn ook erg smakelijk om te eten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit kreeft, inktvis of garnalen. Een lekkere Hondurese specialiteit is 'plato tŪpico', met gegrild vlees, kaassaus, bonen, avocado en zure room. 'Guaro' is een sterke drank, waarvan ze een mix maken die 'mistela' heet.
FooiOngeveer 10 procent fooi is netjes.

Geld
Banken zijn de beste plaats om reischeques of buitenlands geld te wisselen.
MunteenheidLempira (HNL), onderverdeeld in 100 cevantos.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur.

Gezondheid
Neem je voorzorgsmaatregelen tegen gele koorts, hepatitis A, malaria en tyfus.
In je toilettasMiddeltjes tegen diarree ťn tegen steekbeestjes als je de jungle in gaat. Een muskietennetje is ook handig.
WaterDrink water uit een fles.
EtenWees voorzichtig met rauw vlees.

Grensformaliteiten
PaspoortEen paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is.

Infrastructuur
Er is een regelmatige busverbinding van en naar de meeste grote steden. Bij het krieken van de dag gaat het allemaal rijden en ergens aan 't eind van de middag maken ze hun laatste ritje. De treinen die rijden zijn langzaam, erg eenvoudig maar ook goedkoop. Het wil met die treindiensten nogal eens misgaan (nog veel erger dan in Nederland) dus check even of de trein die je wil nemen ook daadwerkelijk rijdt. Boten zijn het vervoermiddel tussen de eilanden en de kust. Een taxi in de stad nemen kan, maar onderhandel voordat je gaat rijden wel over de prijs. De taxi's hier hebben namelijk geen meter. Heb je geen zin in onderhandelen, dan kun je een auto huren. Het is maar de vraag of dit leuker of beter is, want de wegen zijn buiten stadsgrenzen soms erg onbegaanbaar.

Weer en klimaat
Het gevarieerde klimaat in het land zorgt ervoor dat de weersomstandigheden in de uiterste delen van het land erg verschillen. Het zuiden van Honduras is erg warm en droog, terwijl het noorden juist vochtig is (en natuurlijk ook warm, maar dat is logisch). Aan de kustplaatsen is het altijd aangenaam, rond de 29 graden. De bergen hebben daarentegen koeler en vaak ook regenachtiger weer. De droogste periode valt tussen november en mei.
KlimaattypeTropisch regenwoud- en savanneklimaat
Gem. temp. zomer23 graden
Gem. temp. winter20 graden
RegenSeizoenJuni tot oktober
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help