TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 AziŽ
 AustraliŽ
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Jamaica landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Kingston,  Ocho Rios, 

Klik hier voor ons reisaanbod Jamaica

Info over Jamaica
Algemeen
JamaicaHet land van de rum en reggae is absoluut ťťn van de mooiste eilanden in het Caribische gebied. Dit veelbezongen 'Island in the Sun' werd oorspronkelijk bewoond door de Arawak Indianen, die het Xaymaca (letterlijke vertaling: land van woud en water) noemden. Later is dit verbasterd tot de naam die iedereen kent: Jamaica.
Eeuwenlang was het een belangrijke post voor vers voedsel en water want het eiland lag langs de grote handels- en scheepsroutes van die tijd. Hierdoor is het eiland is dan ook een smeltkroes van vele, vooral Afrikaanse, Spaanse en Engelse culturen. De Engelssprekende bevolking is kleurrijk en leidt een levenslustig bestaan op het relaxte ritme van reggae.

Gelokt door de verhalen over een hof van Eden aan een blauwe zee en het heilzame water van Doctor's Cave Beach kwamen rond 1925 de eerste toeristen naar Jamaica. Vandaag de dag trekken ze nog steeds in grote aantallen naar plaatsen zoals Montego Bay. Ook Port Antonio is erg populair. Filmster Errol Flynn biechtte een keer op dat "Deze plaats mooier is dan enige vrouw die ik ooit heb gezien".
Om uit te zoeken of hij gelijk had zijn sinds die uitspraak drommen filmsterren en miljonairs hier regelmatig op vakantie gekomen. Maar je hoeft echt geen beroemdheid te zijn om hier de vakantie van je leven te hebben....

HoofdstadKingston
Oppervlakte10.991 km2
Hoogste punt0 meter
Laagste punt-2.256 meter (Blue Mountain Peak)
Aantal inwoners2.634.678
AutoletterJA
Openingstijden winkels9.00 tot 14.00 uur
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenEngels-Creools, Patois
Elektriciteit110-220 V.
Tijdverschil6 uur vroeger

Bestemming Kingston in Jamaica
Info Kingston
KingstonIn Kingston ontmoeten niet alleen mensen elkaar, maar ook nieuwe en oude cultuur. Je vindt er bijvoorbeeld Port Royal, het 16de-eeuwse bolwerk van de piraat Henry Morgan. In het nabij gelegen Spanish Town herinneren oude woningen aan de oorspronkelijk bewoners, de Arawak. En dan is er natuurlijk ook nog het Bob Marley Museum, de vader van de Jamaicaanse raggae.

Klik hier voor producten over Jamaica

Historische plekDe National Gallery heeft naÔeve en intuÔtieve kunst van locale rasta's. Harmony Hall is een centrum voor handgemaakte lokale toegepaste kunst (en herbergt ook nog eens Toscaninni, een Italiaans restaurant waar de Jamaicanen voor van heinde en ver komen om hier een hapje te eten!).
StrandFrenchman's Cove is het allermooiste strand. Het ligt verscholen in een inham met zoet water en heeft een prachtige tropische begroeiing.
NatuurNet buiten Spanish Town ligt het Serenity Fishing and Wildlife Sanctuary, een wildpark van 50 hectare waar je allerlei exotische vogels kunt bewonderen. Verder is er een kinderboerderij en gelegenheid tot paardrijden, vissen en peddelen.

De watervallen bij Port Antonio, Somerset Falls en Reach Falls zijn erg populair maar daarom niet minder het bezoeken waard.

SeizoeninfoJamaica is een bestemming waar je het hele jaar door naar toe kan. dankzij het tropisch maritiem klimaat.
Jaargetijden zoals wij die kennen bestaan daar vrijwel niet omdat de temperatuur altijd ergens tussen de 28 en 25 graden schommelt!
Als je plannen hebt om aan de oostkust of in de Blue Mountains te verblijven, hou dan rekening met het regenseizoen. Aan de andere kant is het niet zo vervelend als het klinkt. Het valt tussen mei en november en heeft zijn pieken in mei/juni en oktober/november. De regen valt in korte tijd met bakken uit de lucht, zodat het zelf in deze tijd mogelijk is om gewoon van de zon te kunnen genieten.

Het hoogseizoen valt tussen midden december tot midden april met als drukste tijden kerst en pasen. In deze periode wordt het eiland overspoeld met zwermen toeristen (en liggen de prijzen ook hoger met het verschijnen van deze vakantiegangers). Wil je in een wat rustiger moment komen, doe dit dan ergens tussen mei en november.

HoogseizoenMidden december tot midden april.
Gem. temperatuur zomer28 graden
Gem. temperatuur winter25 graden
Gem. temperatuur waterRond de 26 graden.
OutdoorRaften op de Rio Grande! Je wordt hoog in de Blue Mountains gebracht, waarna het aan jou is om in een paar uur weer naar beneden te komen.
Recreatie & diversenOcho Rios is ook de plaats waar veel cruiseschepen aanmeren om hun passagiers even een paar uur aan de wal te laten..... drukte gegarandeerd!
Internet cafeCybervillage: Shop 22, Arawak Plaza, Half-Way-Tree.
Internet sitewww.jamaicatravel.com
Resortcamwww.jamaicanetworks.com/cams/webcam.html

Bestemming Ocho Rios in Jamaica
Info Ocho Rios
Ocho Rios JamaicaColumbus, de eerste toerist (nou ja, toerist...) die Ocho Rios bezocht, beschreef deze omgeving als het mooiste land wat hij had gezien. Het kustgebergte rijst hier steil omhoog uit de Caribische zee en van Runwaway Bay tot Ocho Rios wordt de kust onderbroken door baaien en inhammen. Menig mens is naar Jamaica gekomen voor vakantie maar bleef uiteindelijk hier wonen, dus....?

Klik hier voor producten over Jamaica

NatuurDe Fern Gully is een gebied waar meer dan vijfhonderd soorten varens groeien die nergens anders ter wereld voorkomen.
Watervallen zijn er genoeg, eentje vlak in de buurt is de geliefde Dunn's River Fall. Zeker gaan bekijken!
SeizoeninfoJamaica is een bestemming waar je het hele jaar door naar toe kan. dankzij het tropisch maritiem klimaat.
Jaargetijden zoals wij die kennen bestaan daar vrijwel niet omdat de temperatuur altijd ergens tussen de 28 en 25 graden schommelt.
Als je plannen hebt om aan de oostkust of in de Blue Mountains te verblijven, hou dan rekening met het regenseizoen. Aan de andere kant is het niet zo vervelend als het klinkt. Het valt tussen mei en november en heeft zijn pieken in mei/juni en oktober/november. De regen valt in korte tijd met bakken uit de lucht, zodat het zelf in deze tijd mogelijk is om gewoon van de zon te kunnen genieten.

Het hoogseizoen valt tussen midden december tot midden april met als drukste tijden kerst en pasen. In deze periode wordt het eiland overspoeld met zwermen toeristen (en liggen de prijzen ook hoger met het verschijnen van deze vakantiegangers). Wil je in een wat rustiger moment komen, doe dit dan ergens tussen mei en november.

HoogseizoenMidden december tot midden april
Gem. temperatuur zomer28 graden
Gem. temperatuur winter25 graden
Gem. temperatuur waterRond de 26 graden
OutdoorOm erachter te komen waarom de Spanjaarden deze plek oorspronkelijk Las Chorreras (de watervallen) noemden, moet je naar de top van de Dunn's River Falls klimmen.
Voor een goede tocht op de mountainbike moet je de route naar Nine Miles eens proberen (overigens ook de geboorteplaats van Bob Marley)

Communicatie
Internationale landen code001876
Noodnummer110 (ambulance)

Cultuur
Officieel gezien is Engels de voertaal , maar in de praktijk zit het toch een beetje anders in elkaar.
Jamaica is een bilinguaal land (dat wil zeggen dat er meerdere hoofdtalen zijn die overal gesproken worden, niet te verwarren met het dialect). De onofficiŽle is Patois, een taaltje met een typisch muzikaal ritme. Patois is ontstaan uit een stoofpotje van Creools-Engels, Rastafari met gepeperde talen zoals Afrikaans, Portugees en Spaanse termen.
FeestdagenJamaica heeft veel muzikale evenementen. Reggae Sunsplash en Reggae Sumfest zijn de grootste festivals van het eiland en worden vlak na elkaar gehouden (juli/augustus). Sunsplash wordt vlakbij Ocho Rios gehouden en Sumfest bij Montego Bay. Beiden zijn (zoals je misschien al zou verwachten) echte strandfeesten die gegarandeerd staan voor veel plezier en dans. Carnaval valt in maart of april, in ieder geval de week na Pasen en wordt gevierd op de campus van de universiteit van Kingston. In kleinere plaatsen zijn eenvoudiger vormen van carnaval te vinden, maar net zo leuk! Het is een uitbundige puinhoop, voornamelijk veroorzaakt door de Jamaicanen zelf wat gepaard gaat met veel geschud van lichaamsdelen. Hou je van Reggae, Calypso en Soca dan moet je hier eigenlijk zeker bij zijn!
Jonkanoo is (oorspronkelijk afkomstig uit het westelijke deel van Afrika) de traditionele kerstviering die vergezeld gaat met maskerades door de straten.

1 januari: Nieuwjaarsdag
13 april: Goede Vrijdag
15/16 april : Pasen
23 mei: Dag van de Arbeid
1ste maandag in augustus: Onafhankelijkheidsdag (1962)
19 oktober: Dag van de Nationale Helden
25/26 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoontenVroeger werd alcohol voornamelijk door mannen gedronken, hoewel er ook dames waren die hun mannetje stonden. Maar vooral vaders, opa's en overgrootopa's en al diegenen voor hen, hielden wel van een drankje op z'n tijd.
De taken uit het dagelijkse leven werd verdeeld zodat mannen op het veld werkten en vrouwen het huishouden en de zorg voor het kroost werd toebedeeld (zoals zo ongeveer overal ter wereld). Voordat manlief het huis verliet om te gaan werken was het gebruikelijk dat ze bij - of in plaats van - het ontbijt iets dronken om de ogen open te krijgen. Da's weer eens wat anders dan koffie....
Alcohol neemt nog steeds een belangrijke plaats in bij de levensgenietende Jamaicanen. Let wel op: als ze tegen je zeggen dat "they are going to drink two waters", dan betekent het niets anders dan dan ze een glaasje rum achterover gaan slaan!

Eten en drinken
Jamaica eigen keuken bestaat uit een samensmelting van verschillende ethnische traditionele gerechten van Arawak-Indiaanse, Spaanse, Afrikaanse, Chineese, Britse en Arabische afkomst. Als je goed proeft, zijn ze allemaal terug te vinden op je bord!

Een typisch Jamaicaans ontbijt is ackee, een fruitsoort die wanneer hij gekookt wordt, nog het meest op roerei lijkt (maar met een fruitige smaakje).
Tijdens het middaguur bestaat de lunch meestal uit een licht hapje van vlees of een groentetaart.
Het avondeten bestaat over het algemeen uit geiten- of varkensvlees geserveerd met rijst en bonen. Visgerechten zijn ook populair op de menukaart. Deze gerechten komen meestal gebakken met pepers en ui.

Thee is de algemene naam in Jamaica voor een heet drankje en kan soms gemaakt zijn van alleen kruiden, maar je kunt er ook rum, melk, specerijen en soms zelfs vis in hebben drijven!
Bier en rum zijn de meest gedronken dranken.

SpecialiteitenIets wat veel gegeten wordt is Jerk. Het geeft niet zo zeer aan wat het is, maar meer hoe het klaargemaakt wordt. Eerst wordt het vlees gekookt, daarna gemarineerd en vervolgens geroosterd boven een vuur van pimento-hout wat het vlees zijn specifieke smaak geeft.
Skyjuice is een populair koud drankje, gemaakt van geschaafd ijs en siroop. Ook kokosmelk 'recht uit de noot' wordt veel gedronken.
FooiOp de rekeningen in hotels en restaurants wordt gewoonlijk 12% bedieningsgeld geheven. Niettemin is een fooi van 10 tot 15% op het eindbedrag gebruikelijk. Bellboys en kamermeisjes verwachten ook fooi.

Geld
De lokale munteenheid is de Jamaicaanse Dollar, die je niet in- of uitvoeren. Buitenlandse valuta mag je daarentegen onbeperkt binnenbrengen en mee terug nemen. Bij aankomst op de luchthaven moet je het ingevoerde bedrag opgeven.
Eurocheques en girobetaalkaarten worden niet geaccepteerd, het is beter als je uitsluitend Amerikaanse Dollars in traveller's cheques of in contanten meeneemt.

In hotels, grote restaurants en winkels met een groot assortiment worden de bekende internationale creditcards geaccepteerd. Bij een bank kun je natuurlijk ook contant geld opnemen, maar hiervoor moet je wel een geldig paspoort kunnen laten zien.

MunteenheidJamaicaanse Dollar (JMD), 100 cent.
Openingstijden bankenGeopend van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 en op vrijdag tussen 9.00 tot 12.00 en 14.30 tot 17.00.

Gezondheid
In tegenstelling tot het imago dat sommige mensen van Jamaica mogen hebben: Marihuana (ook wel bekend onder de naam Ganja) is hier illegaal. Er is geen wetgeving rondom het gebruik van drugs, maar het bij je dragen van kleine hoeveelheden wordt nog wel eens 'door de vingers gezien'.
Word je nu toch aangehouden door politie, werk dan gewoon mee, blijf rustig en hoop op het beste, Ga vooral NIET openlijk met geld staan zwaaien. Ook geld geven kan risico's met zich meebrengen. Want als ze je geld al aannemen, dan nog loop je kans om een nachtje cel te krijgen.
Wil je ondanks bovenstaande toch roken, doe dit dan op discrete plaatsen want anders ben je overgeleverd aan de genade van de agenten....

Grensformaliteiten
Amerikaanse en Canadese toeristen hoeven tot een verblijf van 6 maanden niet eens een paspoort in te pakken, terwijl alle anderen er wel degelijk eentje mee moeten nemen. Westerse toeristen hebben tot een verblijf van 90 dagen geen visum nodig.
VisumGeen tot een verblijf van 90 dagen.
PaspoortJe hebt een geldig paspoort nodig.

Infrastructuur
Jamaica's bus 'systeem' is het toonbeeld van totale chaos. Tijdschema's bestaan er niet echt en de bussen zijn vrijwel altijd meer dan overvol. Pluspunt van deze manier van vervoer is dat echt elk dorpje onderweg aangedaan wordt, dus als je plannen hebt in de richting van het 'echte' Jamaicaanse leven leren kennen, dan is dit DE manier om het te ontdekken! Verder is het een goedkope manier om van de ene plaats naar de andere te reizen. Of het nu leuk of frustrerend is om met het openbaar vervoer te reizen hangt helemaal van je eigen instelling af.

Verschillende bedrijven verhuren auto's en motoren. De wegen varieren van prima tot ellendig en ook het humeur van je medeweggebruikers ligt ergens tussen ongeduldig tot aan de grens van suicidaal. Verwacht gewoon dat je van de weg af getoeterd zal worden, dan valt dat gescheld vanachter het stuur ook wel mee.... Blijf gewoon rustig en laat je vooral niet meeslepen in een emotioneel geruzie met een Jamaicaan.
En wat fietsen betreft: je kunt ze in vrijwel elke stad huren, het hangt van jou af of je na het lezen van bovenstaande nog behoefte hebt om een eindje te gaan peddelen....

O ja. Mocht je je op de weg willen begeven: ze rijden hier links.

Weer en klimaat
Stel je een wereld voor waar tropische regenwouden grenzen aan savanneachtige vlaktes. Waar voorhistorische bergketens van vulkanische oorsprong steil afdalen in een kobaltblauwe zee. Miljoenen jaren oude grotten en overal in het wild groeiende orchideeŽn, boomvarens en bananen.

Jamaica is een bestemming waar je het hele jaar door naar toe kan. dankzij het tropisch maritiem klimaat.
Jaargetijden zoals wij die kennen bestaan daar vrijwel niet omdat de temperatuur altijd ergens tussen de 28 en 25 graden schommelt.
Als je plannen hebt om aan de oostkust of in de Blue Mountains te verblijven, hou dan rekening met het regenseizoen. Aan de andere kant is het niet zo vervelend als het klinkt. Het valt tussen mei en november en heeft zijn pieken in mei/juni en oktober/november. De regen valt in korte tijd met bakken uit de lucht, zodat het zelf in deze tijd mogelijk is om gewoon van de zon te kunnen genieten.

Het hoogseizoen valt tussen midden december tot midden april met als drukste tijden kerst en pasen. In deze periode wordt het eiland overspoeld met zwermen toeristen (en liggen de prijzen ook hoger met het verschijnen van deze vakantiegangers). Wil je in een wat rustiger moment komen, doe dit dan ergens tussen mei en november.

KlimaattypeTropisch maritiem
Gem. temp. zomer28 graden
Gem. temp. winter25 graden
Gem. neerslag in mm.852 mm.
RegenSeizoenMei tot november
Beste periode om land te bezoekenDecember - maart
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help