TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 Azië
 Australië
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Nederlandse Antillen landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Live verslag,  Aruba,  Bonaire,  Curaçao,  Cruise,  St. Maarten, 

Klik hier voor ons reisaanbod Aruba, Bonaire en Curacao.

Info over Nederlandse Antillen
Algemeen
De Nederlandse AntillenDe Nederlandse Antillen bestaan uit vijf eilanden (Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustachius en St. Maarten) en liggen in de Caribische Zee. Elk eiland heeft eigen charme maar allemaal kennen zij de typische Antilliaanse sfeer. Het eiland Aruba heeft sinds enkele jaren een 'status aparte', oftewel bestuurlijke autonomie.
HoofdstadWillemstad, Curaçao
Oppervlakte800 km2
Hoogste punt873 m. (Mount Scenery op Saba)
Aantal inwoners205.693
Openingstijden winkels08.00 - 12.00 en 14.00 - 18.00
VoertaalNederlands en Papiamento.
Talen die ook gesproken wordenEngels en Spaans.
Elektriciteit110 - 130 V. (Amerikaans)
Tijdverschil- 5 uur (wintertijd) en - 6 uur (zomertijd).

Live verslag Marc & Rhena vanuit Curaçao
 

Op 14 januari 2001 stapten Marc & Rhena op het vliegtuig naar Curaçao. Marc werkt daar als webdesigner bij een internet service provider, terwijl Rhena zich staande houdt door te werken bij een strandtent. Lees al hun avonturen en bekijk hun nieuwste foto's. Allemaal te zien op hun website :

               www.marcable.com/

Bestemming Aruba in Nederlandse Antillen
Info Aruba
ArubaKlik hier voor producten over de Antillen

Aruba is met haar 193 km2 het kleinste van de Benedenwindse Eilanden. Het tropische klimaat zorgt voor veel zon en een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Erg prettig. Zeker doordat een passaatwind hier vaak waait is het goed toeven.

Historische plekDe hoofdstad Oranjestad ligt aan de Paardenbaai. Betico Croes is de hoofdstraat van Oranjestad en het belangrijkste winkelcentrum van het eiland. Je vind hier nog enkele koloniale gebouwen, zoals de vuurtoren en de Wilhelminastraat met huizen in oudhollandse stijl. Fort Zoutman is gebouwd als bescherming tegen invallen van zeerovers en ander gespuis die het Caribische gebied onveilig maakten. Het is het oudst bewaard gebleven gebouw op Aruba. Rondom dit fort is Oranjestad ontstaan. De haven is uitgegroeid tot een moderne zeehaven. In de grotten van Fontein zijn Indiaanse rotstekeningen te zien op het plafond.
De Nederlanders hebben natuurlijk ook iets typisch achtergelaten: een molen: in 1962 werden de onderdelen naar Aruba verscheept en hier weer in oorspronkelijke staat herbouwd. Nu kun je er eten in restaurant The Mill.
Aruba heeft een indirecte link met onze haring. Dat klinkt je misschien vreemd in de oren, maar het is echt waar. Met het op Aruba gewonnen zout konden, de Hollanders haring langer bewaren. Bij Palm Beach en Savaneta liggen oude zoutpannen, nu vooral belangrijk als broedplaats voor een groot aantal vogelsoorten.
Strand Eagle Beach op ArubaHet bekendste strand is 'Palm Beach', een bijna twee kilometer lang strand met een zeer rustige zee. Langs dit deel van de kust staan hotels met eigen strand en zwembad. 'Eagle Beach' is een stuk rustiger. De kust loopt steil af waardoor er meer golven zijn. Een strand dat meer geschikt is voor kinderen is 'Baby Beach'.
NatuurHet landschap van Aruba is droog en heuvelachtig met metershoge cactussen, doornige struiken en de opvallende divi divi-bomen of watapana's, die vanwege de passaatwind in één richting wijzen, met hun kruin bijna tegen de grond.
Vlak bij de grotten van Fontein liggen de duinen Prins. De witte duinen liggen tussen rotspartijen. Bij de baai van Andicouri is door het geweld van de branding een soort brug ontstaan in de kalkstenen rotsen.
Gem. temperatuur zomer29 graden.
Gem. temperatuur winter27 graden.
UitgaanstipsRestaurants zijn volop te vinden op Aruba. En na het eten van een Argentijnse biefstuk of Thaise maaltijd, kun je je storten in het nachtleven. Er bestaat een bar-hopping tour die je naar de beste plekken van het eiland brengt, zodat je lekker kunt dansen op een Arubaanse beat. Daarnaast zijn er elf casino's.
WatersportBijna elk hotel heeft duikvoorzieningen en anders zijn ze in de buurt te vinden. Scuba Aruba op Palm Beach en Adventure Diverste vinden op de Cura Cubai zijn duikclubs waar je terecht kunt voor ervaren instrukteurs. Ook S.E.A. Scuba is een ervaren firma.
Snorkelplekjes zijn volop te vinden. Boca Grandi ligt in een baai - dus lekker beschut - aan de noordkust net ten oosten van Seroe Colorado. Erg populair zijn Arashi en Malmok. Deze liggen bij de uiterste noordwestpunt van Aruba. Rondom het eiland krioelt het van de veelkleurige koraalvissen.
Recreatie & diversenVenezolanen voorzien Aruba van verse groenten en fruit. Op Aruba zelf groeit namelijk bijna niets. In de haven van Oranjestad is bijna dagelijks een markt.

Op Aruba kun je talrijke watersporten beoefenen, met als belangrijkste de duiksport en snorkelen. Maar je kunt er ook tennissen, bowlen, diepzeevissen en fietsen. Aruba heeft een 9 holes baan bij San Nicolas met twintig zand- en vijf waterobstakels en een 18-holes golfbaan bij Malmok.

Internet cafeOranjestad:Café Internet
Internet sitewww.arubatourism.com

Bestemming Bonaire in Nederlandse Antillen
Info Bonaire
BonaireKlik hier voor producten over de Antillen

Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland van de ABC - Eilanden (Aruba, Curaçao en Bonaire en bevindt zich maar 64 kilometer ten noorden van Venezuela, 80 kilometer van Curaçao en 138 kilometer van Aruba. Het landschap van Bonaire is gevormd door het droge klimaat en de plantengroei bestaat voor een groot deel uit een verschillende soorten cactussen. De zuidwestkant is gemoedelijk en heeft stranden en kalme wateren, aan de noordkant zijn de golven woest en is de kustlijn ruig. Het strand is bedekt met stenen en rotsblokken die veelal glad zijn geworden door het geweld van de oceaan. De vaak krachtige passatwind heeft de 'divi-divi' bomen hier zonderling vervormd.

De hoofdstad Kralendijk is klein, gezellig en biedt een vleugje oud-Hollandse traditie vermengd met een Caribische uitstraling. Tegenover de baai voor de hoofdstad ligt het onbewoonde eilandje Klein Bonaire.

Historische plek Gevel in BonaireBonaire werd 1499 door Spanjaarden ontdekt. Het eiland werd toen nog bewoond door Arawak-indianen die het 'Bojnay' noemden, wat 'Lage landen' betekent. Op het eiland kun je, net buiten Rincon, 500 jaar oude rotstekeningen en inscripties van de Arawak Indianen bewonderen. Spanje heeft van 1527 tot 1633 geprobeerd om het eiland te koloniseren maar in 1634 namen Nederlanders Bonaire in beslag en vestigden zij hier een militaire basis. De komende 100 jaar werd Bonaire bestuurd door de Verenigde Westindische Compagnie. Zij importeerden slaven en hielden zich bezig met zout-productie, maïsoogst en veeteelt.

Na een korte Engelse bezetting, waarbij Bonaire werd geteisterd door overvallen van Engelse en Franse piraten, kwam het bestuur weer in handen van Nederland. Een ernstige economische recessie eind 19e, begin 20e eeuw dwong veel bewoners van Bonaire te emigreren. Pas in 1950 begon de economie door het toerisme weer een beetje aan te trekken.

Natuur De kust van BonaireAls gevolg van een vulkanische uitbarsting onder water, die miljoenen jaren geleden heeft plaatsgevonden, is Bonaire de top van een berg met diepe glooiende riffen. Deze riffen zijn vanaf het eiland makkelijk bereikbaar: Je kunt gewoon vanaf de kant een 'shore dive' maken en een onderwaterspectakel bewonderen dat behoort tot één van de mooiste ter wereld.

Het zicht onder water is vaak meer dan 30 meter en de temperatuur gemiddeld 26 graden. De wateren rondom het eiland zijn aangeduid als Marine National Park, wat inhoudt dat er alles aan wordt gedaan om het onderwaterleven zo goed mogelijk te beschermen. Wie duikt betaalt een klein bedrag ($10) ten gunste van het park en draagt zo bij aan het behoud. Het is ten strengste verboden om voor anker te gaan met een boot of koraal te verzamelen. 80 Duik spots worden duidelijk aangegeven, de meesten zijn vanaf de weg langs de kust zichtbaar. Het enige dat je nodig hebt is een huurauto, een buddy en duikspullen om in je eigen tempo het rif te verkennen.

SeizoeninfoBonaire kent een tropisch klimaat met veel zon en een gemiddelde jaartemperatuur van 28 graden. Het grootste deel van de (ongeveer) 56 centimeter regen dat jaarlijks valt, valt in de maanden oktober tot januari.
UitgaanstipsJe kunt in Kralendijk lekker eten. Of je Hollands (Zeezicht, de Tuin), Frans (Caribbean Point), Caribisch (Shamballa's), Amerikaanse fastfood (Kentucky Fried Chicken) of een combinatie van verschillende soorten gerechten wilt maakt niet uit, je vindt van alles in de hoofdstad. Vrijwel direct aan het water voor Kralendijk zijn de meest populaire uitgaansgelegenheden. Waaronder City Café en Karel's Place die de belangrijkste trekpleisters voor toeristen en locals, op zoek naar gezelligheid, vormen.

Bonaire is echter niet een bestemming waar je speciaal heen moet om uit te gaan, omdat je de populaire plaatsen in één avond eigenlijk wel gezien hebt. Je zult waarschijnlijk dezelfde mensen op dezelfde plek (en elke avond weer) tegenkomen, wat typisch is voor een eiland. Dit heeft uiteraard ook bepaalde charme en kan een zeer gemoedelijke sfeer scheppen. De verschillende (luxe duik-)resorts hebben bijna allemaal een bar en restaurant. Hier vind je in principe voornamelijk Amerikaanse(duik-)toeristen.

UitgaansprijzenBiertjes zijn goed te doen.
Recreatie & diversenHoewel Bonaire bij uitstek bekend staat als een duik en snorkellocatie, kun je er ook prima windsurfen op de Lac Baai (bij Jibe City of Bonaire's Windsurf Place) of de baai voor Kralingendijk.
Washington Slagbaai National Park, gelegen in het noordwesten van het eiland, is een natuurpark met vogels (190 verschillende soorten!), hagedissen, geiten en iguana's waar je kunt hiken of touren met een auto.

Het Goto-meer is een broedplaats voor flamingo's. Het eiland heeft meer dan 300 kilometer aan paden voor fietsers. Verder wordt aan zee- en 'mangrove'kajakken, vissen en paardrijden gedaan.

Communicatie infoMet dank aan (voor infomatie en foto's):
Bonaire Tourist Office
Visseringelaan 24
2288 ER Rijswijk
tel 070 - 3954444

Bonaire VVV
Tourism Corporation Bonaire
Kaya Libertador Simon Bolivar 12
Kralendijk, Bonaire, Ned. Antillen.
tel : (00) 599-7-8322

Noodnummer: 114
Telefoonnr Flamingo Airport: 5660
Taxi standplaats (op het vliegveld): 8100

Openbare telefoonJa, maar je hebt wel een kaart nodig.
Internet cafeKralendijk:detuin.com
PostkantoorJa, in Kralendijk.
Telefoonnummer VVV070 - 3954444
Internet siteInfoBonaire.com

vervolg Landeninformatie Nederlandse Antillen

  Curaçao, 
Cruise, 
St. Maarten, 
Communicatie, 
Cultuur, 
Eten & Drinken, 
Geldzaken, 
Gezondheid, 
Grensformaliteiten, 
Infrastructuur, 
Het weer, 
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help