TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenEcuador landeninformatie. TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Galapagos, 

Info over Ecuador
Algemeen
Ecuador - het kleinste land van Zuid-Amerika - heeft regenwouden, vulkanen en tropische stranden.
Ecuador ligt aan de Grote Oceaan, tussen Colombia en Peru. Het land bestaat uit vier gebieden: de Galápagos Eilanden, de Costa (de kustlijn met suiker-, koffie- en bananenplantages), de Sierra oftewel de hooglanden van de Andes en de Oriënte (de Amazone-jungle).
Vooral de Galápagos Eilanden hebben Ecuador tot een bekend vakantieland gemaakt. Je vindt hier de meest uiteenlopende en zeldzame diersoorten: van zeeleeuwen, leguanen en flamingo's tot reuzeschildpadden, pinguïns en dolfijnen. De negentiende eeuwse bioloog Charles Darwin vond hier inspiratie voor het ontwikkelen van zijn wereldberoemde evolutietheorie.
De hoofdstad van Ecuador is Quito, gebouwd op de ruïnes van een Inca-hoofdstad. Nog steeds vind je hier een levendige indianencultuur. En niet eens zo ver uit de buurt liggen kleurrijke indianendorpjes tussen besneeuwde bergen. Verder heeft Quito nog diverse bijzondere koloniale Spaanse gebouwen.
Hoofdstad Quito
Oppervlakte 272.045 km2
Hoogste punt 6267 meter.
Aantal inwoners 11.698.496
Openingstijden winkels Van 9.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 19.00 uur.
Voertaal Spaans
Talen die ook gesproken worden Quechua en een beetje Engels.
Elektriciteit 110 V. en 120 V.
Tijdverschil 4 uur later.

Bestemming Galapagos Eilanden in Ecuador
Info Galapagos Eilanden
De Galápagos Eilanden worden wel gezien als 's werelds grootste natuurlijke schatkist. De unieke diversiteit aan planten en dieren maken dit gebied tot een droombestemming voor natuurliefhebbers. De door woeste winden en zeestromingen bezochte eilanden liggen zo afgelegen, dat er geen belangrijke inheemse vleeseters voorkomen. Hierdoor vertonen de lokale dieren geen angst en kun je ze tot heel dichtbij benaderen.
Toen de negentiende eeuwse bioloog Charles Darwin op deze eilanden pinguïns tegenkwam, ontwikkelde hij de grondslag voor zijn evolutietheorie. Deze beesten hadden zich namelijk zo goed aangepast aan hun omgeving, dat ze zelfs overleefden in de hitte rond de evenaar.

In het totaal tellen de Galápagos 13 grotere en 6 kleinere eilanden. Sinds 1832 vallen de Galápagos Eilanden onder het bestuur van Ecuador. In 1958 werd het officieel een nationaal park.
Tegenwoordig trekken deze eilanden meer dan 60.000 bezoekers per jaar. Om niet teveel van het natuurlijk evenwicht op de eilanden te verstoren, mag je er alleen komen onder begeleiding van een gids. Tevens zijn niet alle delen toegankelijk voor toeristen.

NatuurDe Galápagos Eilanden zijn ontstaan rondom een aantal angstaanjagende vulkanen. Hierdoor is er een ruig en afwisselend landschap ontstaan. Je kunt wandelen over hagelwitte stranden, klimmen over rotsen, de onderwaterwereld verkennen of door de bossen struinen in de hoop dat ene zeldzame dier te vinden.

Galápagos is het Spaanse woord voor zadel en verwijst naar de grote zadelschildpadden die vroeger in grote getalen over de stranden sukkelden. Tegenwoordig is dit aantal flink gedaald tot 15.000. De bekendste vogel die op deze eilanden broedt, is de blauwpotige Jan-van-Gent.

SeizoeninfoTussen januari en april is het heet en regenachtig. Deze periode is niet zo goed om de flora en fauna te bezichtigen, maar juist wel om te gaan snorkelen of duiken. De rest van het jaar is het water namelijk koeler.
HoogseizoenHalf december t/m januari en juni t/m augustus.
Gem. temperatuur water20 graden.
WatersportOp een aantal plaatsen kun je duiken, maar niet alle mooie delen zijn toegankelijk voor toeristen.
Internet sitewww.galapagos.org

Communicatie
In Ecuador kun je rechtstreeks naar het buitenland bellen, zonder tussenkomst van een telefoniste. Telegrammen kunnen in grote steden verstuurd worden. Tevens bevinden zich in de hoofdstad Quito een aantal internetcafé's. Dit is een goedkopere manier van communiceren met de thuisblijvers dan bellen: C@feWeb.par en dit café is te vinden op Amazonas Av. 333 & G.
In Ecuador verschijnen twee Engelstalige kranten; 'Inside' en de 'Q'. Internationale kranten zijn alleen verkrijgbaar bij internationale vliegvelden en een enkele boekwinkel.
Internationale landen code593
NL. Ambassade ter plaatseEdificio World Trade Center
12 de Octubre 1942 y Cordero
Piso 1 Quito
Tel.: 00-593-2-229230
E-mail: holgui@attglobal.net
Ambassade Nederland Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel.: 070-3469563 Consulaat: 070-3463753
Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur.
Lunchpauze tussen 13 en 14 uur.
Website: www.embajadaecuador.nl
Noodnummer110 (politie) en 112 (brandweer).

Cultuur
In de steden van Ecuador zijn naast prachtige koloniale gebouwen ook veel musea te bezichtigen. Verder staan er schitterende katholieke kerken, versierd met het goud dat de Spaanse kolonisten van de Inca's hebben geroofd. Vooral Cuenca is een bijzondere cultuurstad.
Zeker zo boeiend is het dorpsleven van de indianen, die je eventueel onder begeleiding kunt bezoeken. Op markten verkopen indianen voedsel en lokaal handwerk, zoals kleurrijke sierraden, manden, keramiek, truien, hoeden en wandkleden.
ReligieRooms Katholiek (95%).
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
februari/maart: Carnaval
april: Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
24 mei: Slag van Pichincha
24 juli: Verjaardag van Simón Bolívar
10 augustus: Onafhankelijkheid van Quito
9 oktober: Onafhankelijkheid van Guayaquil
12 oktober: Dag van Columbus
2 november: Allerzielen
6 december: Stichting van Quito
25 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontenHet wordt niet geaccepteerd om elders met strandkleding rond te lopen dan op het strand. Ook kun je in de stad beter geen al te uitdagende kleding dragen.
Er is bijna geen uitgaansleven, behalve in Quito en Guayaquil, waar goede restaurantjes zijn en andere uitgaansgelegenheden. In kleine dorpjes vindt het sociale leven plaats thuis of in besloten clubs. De bioscoop is het meest populair.

Eten en drinken
De bekendste nationale specialiteit is 'naingachos', oftewel pannekoeken met gestampte aardappelen en kaas.
Een bekend lokaal drankje is 'paico', gemaakt van verse citroen.
'Naranjilla' is een lekker fruitdrankje dat een beetje smaakt naar citrus of perzik. Verder behoort het bier van Ecuador tot de beste van Zuid-Amerika.
FooiHet is gebruikelijk om 10 procent fooi te geven.

Geld
Sucre was tot 2000 de officiële munt van Ecuador. Als gevolg van een grote financiële crisis veranderde Ecuador toen hun munteenheid in de Amerikaanse dollar (13/09/2000). De Sucre werd verdeeld in 100 centavos. Meer info op nl.Wikipedia.com
MunteenheidDe Amerikaanse Dollar

Gezondheid
Voordat je naar Ecuador reist moet je je laten inenten tegen gele koorts, cholera, polio, tyfus, hepatitus en malaria.
Water moet je vóór gebruik (drinken, tanden poetsen) altijd koken. Water in flessen is verkrijgbaar en aan te raden. Daarnaast moet melk ook gekookt worden, maar je kunt beter melkpoeder gebruiken en dit mengen met water uit flessen. Vermijd producten waarvan je denkt dat ze zijn gemaakt van melk dat niet gekookt is.
Eet alleen gekookte vis en vlees, het liefst heet geserveerd. Varkensvlees, salades en mayonaise hebben een verhoogd risico. Groenten moeten gekookt zijn en fruit moet gepeld worden.
Alleen in de grote steden kun je goede medische hulp krijgen.
In je toilettasNeem in ieder geval goed muggenspul mee. Daarnaast is het ook aan te raden om een of een ander soort douchegel mee te nemen die een desinfecterende werking heeft. Tevens is het niet overbodig om verband, gaas, desinfectiemiddel, pleisters, middelen tegen diarree, een klamboe en wat pijnstillers mee te nemen.

Grensformaliteiten
Iedereen die langer dan drie maanden (maximaal 6) in Ecuador wil verblijven heeft een visum nodig. Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn. Tevens is het verplicht om altijd je paspoort bij je te dragen, want er wordt in Ecuador zelf en aan de grenzen veel gecontroleerd.
VisumVerplicht vanaf 3 maanden verblijf.
PaspoortJe paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn.
ControleVeel: zowel aan de grens als in het land zelf.

Infrastructuur
Er loopt een snelweg van de grens met Colombia naar de grens met Peru. De wegen zijn soms slecht begaanbaar, als gevolg van aardbevingen en overstromingen.
Voor busreizen kun je het beste opstappen bij centrale busstations ('terminal terrestre'), waar je van tevoren al een kaartje kunt kopen. Doe dit op tijd, want in een bus kan het erg druk en oncomfortabel worden. Tevens houdt men zich niet altijd aan de vaste vertrektijden. Er zijn twee busmaatschappijen die regelmatige verbindingen hebben naar buurlanden; Panamericana en Rutas de America. Er wordt in Ecuador én aan de grenzen veel gecontroleerd, zorg dus dat je je paspoort altijd bij de hand hebt. Wanneer je Ecuador per vliegtuig verlaat, moet je altijd een tax betalen van 25 dollar.
Taxi's zijn in de grotere steden overal verkrijgbaar. Ze zijn goedkoop, maar de prijs moet wel vooraf afgesproken worden. Het reizen tussen steden gebeurd vaak per vliegtuig. Er zijn vliegvelden in Guayaquil, Quito, Cuenca, Manta, Esmeraldas, Agrio en Coca. Ook naar de Galapágos Eilanden gaan dagelijkse vluchten.
Kano's worden vaak voor vervoer gebruikt naar plaatsen waar geen wegen naar toe lopen, zoals de kust in het noordwesten.
Ecuador heeft ook een aantal treinverbindingen. De treinroute van Guayaquil naar Quito biedt mooie uitzichten, en stijgt tot 3609 meter hoogte.

Weer en klimaat
Het Andesgebergte en de kuststrook zorgen ervoor dat je het klimaat en de temperaturen niet onder één noemer kan brengen. In de Andes is het meestal veel koeler dan aan de kustgebieden. Vooral 's nachts kan het erg koud worden. Er valt voornamelijk veel regen aan de kust en in het regenwoud. Vooral in dit subtropische gedeelte is het handig om kleding van licht katoen en linnen aan te trekken.
In de Andes doe je er verstandig aan om warmere kleding mee te nemen, een warme trui zou niet misstaan.

Er is weinig verschil tussen de zomers en winters in Ecuador. Dit komt doordat de evenaar precies over het land loopt.

KlimaattypeBergklimaat en een tropisch klimaat.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp