TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLandeninformatie Suriname. TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Paramaribo, 

Info over Suriname
Algemeen
vlag van Suriname Als je dit leest, sta je op het punt het land te ontdekken waarover anderhalve eeuw geleden de in Antwerpen geboren Pierre Jaques Benoit bij aankomst over Suriname schreef: "... temidden van het talrijke groen zie je de gouden schittering van een citroenboom, terwijl vogels in duizenden kleuren in het rond vliegen ... Gebouwen waarvan het gracieuze uiterlijk dat van Europese woningen ervaart, verheffen zich aan de oevers van de rivieren..." Geneuzel? Kan zijn, maar als hij in deze tijd een beschrijving had moeten geven, was het niet veel anders geweest.

Suriname ligt zo'n beetje noordelijk-centraal van Zuid Amerika wordt begrensd door Guyana en BraziliŰ. Het land is nog steeds erg groen, aangezien 90% uit bos bestaat. De mensen wonen zo ongeveer allemaal aan de kust, waarvan ruim 2/3 in en rondom Paramaribo.

Lange tijd is het land een kolonie van Nederland geweest, een invloed die terug te vinden is in de taal, de architectuur en de namen die je tegenkomt. Naast Nederlanders hebben bijvoorbeeld hier ook Britten, IndonesiŰrs, Chinezen naartoe gebracht. Dit heeft gezorgd voor een smeltkroes van culturen, die stuk voor stuk hun gebruiken in ere houden.
In 1975 kreeg het land zijn onafhankelijkheidsstatus, maar ondanks dit heeft Suriname nog nauwe banden met Nederland. De voornaamste reden is dat veel Nederlanders van Surinaamse origine in Nederland wonen, een groep die ongeveer net zo groot is als het aantal inwoners van Suriname zelf.

HoofdstadParamaribo
Oppervlakte163.265 km2.
Laagste punt-1.280 meter (Julianadorp, Wilhelminagebergte)
Aantal inwoners427.980
AutoletterSME
VoertaalNederlands
Talen die ook gesproken wordenSranantongo, Javaans, Chinees en Engels.
Elektriciteit110 V. en 220 V.
Tijdverschil4 uur vroeger.

Bestemming Paramaribo in Suriname
Info Paramaribo
Paramaribo Suriname Als je eens de moeite neemt om het letterlijk hogerop te zoeken, dan is Paramaribo veel groener dan het vanaf de straat lijkt.
De koloniale geschiedenis is terug te vinden in de typische bouwstijl van de stad, die in het verleden ook wel de houten stad uit het Cara´bisch gebied werd genoemd.

Vanuit de toren van de Petruskathedraal kun je de hoofdstad heel goed overzien. Naast roestige golfplaten waarmee veel daken bedekt zijn, zie je huizen van hout (vandaar die bijnaam). Verschillende van deze houten huizen zijn inmiddels voorgedragen voor de monumentenlijst. Een goed idee, want talloze branden hebben in de loop der tijd al verschillende panden vernietigd. De wil om te behouden is groot, het geldgebrek om plannen uit te kunnen voeren helaas groter. Heel langzaam werkt Paramaribo aan het restaureren van zijn binnenstad.

De stedelingen zijn afkomstig uit verschillende culturen die het stadsbeeld een afwisselende sfeer geven. Als een paal boven water staat dat sommige toeristen vreemd opkijken als ze de grootste moskee van Zuid Amerika en de joodse synagoge gebroederlijk naast elkaar staan in het centrum.

NatuurDe kuststrook is bebost, ten zuiden van de kustvlakte zijn er savannen, die een meer zanderige bodem hebben. Er komen verschillende vegetatie-typen voor op de savanne: bos (vaak met 'Cola-kreken', ook wel kleine riviertjes met doorzichtig bruin water), struiksavanne en open savanne met dwergstruiken en gras.

Naast het stuwmeer ligt Brownsberg, een klein bergje in het regenwoud, van 500 meter hoog. Dit gebied is nu een natuurpark, met bovenop de berg een kampement voor beheerders en bezoekers. Over het algemeen is een tropisch regenwoud helemaal niet de jungle of die groene hel, zoals je die vaak in films ziet. Slechts waar het zonlicht de bodem kan bereiken, een open plek, of langs een rivier: daar heb je wel je hakmes nodig, om je een weg te banen. Zoals overal in de natuur, moet je ook hier goed je ogen de kost geven, en geduld hebben, om te zien wat er te zien is.

In een tropisch regenwoud zijn er vaak drie boomlagen, en in Suriname is het meestal de middelste boomlaag die een gesloten bladerdak vormt, op zo'n 35 meter boven de grond. Maar er zijn heel wat woudreuzen die daar bovenuit steken. Van onderaf gezien zie je eigenlijk niks, alleen een stam die in het bladerdak verdwijnt.

SeizoeninfoSuriname heeft 4 seizoenen; een kleine regentijd, de echte (grote?) regentijd, de droge en een kurkdroge periode. Begrippen zoals zomer, lente, herfst en winter zoals wij die hier kennen zijn hier niet bepaald mee te vergelijken.
Gem. temperatuur zomer27 graden.
Gem. temperatuur winter26 graden.
Recreatie & diversenDe verschillende markten zijn een gezellige mengelmoes van culturen met hun eigen producten die vanuit allerlei landen ter wereld ge´mporteerd zijn.
Internet sitehttp://www.sr.net/srnet/InfoSurinam/welcome.html

Communicatie
Internationale landen code00597
NL. Ambassade ter plaatseVan Roosenveltkade 5
Paramaribo
00 597 477211
Ambassade NederlandAlexander Gogelweg 2
2517 JH
Den Haag
070- 365 08 44
Internet sitehttp://www.waterkant.net/

Cultuur
Suriname is een soort eiland (figuurlijk) binnen Zuid-Amerika. De culturele samenstelling van de bevolking vertoont het land meer overeenkomsten met het Cara´bisch gebied, dan met Latijns Amerika. Er wonen ongeveer evenveel mensen van Afrikaanse afkomst (Creolen) als mensen van wie de overgrootouders uit India kwamen (Hindoestanen).
Hierdoor telt Suriname meerdere bevolingsgroepen, zoals Indianen, Bosnegers, Chinezen, Creolen, Europeanen, IndiŰrs en Javanen. Verder zijn er nog belangrijke minderheden van Javanen, Chinezen, Indianen en Bosnegers. De talen, die in Suriname worden gesproken zijn: Nederlands, Sarnami en Javaans. De meeste inwoners spreken ook Sranan Tongo. Chinees, Engels, Frans en Spaans worden ook gesproken.

De Creolen zijn overwegend stadsbewoners, en de Hindoes voor het merendeel kleine boeren.
Het overgrote deel van de bevolking woont in de kuststrook. De oorspronklijke bewoners van deze kustgebieden zijn de Indianen. Er wonen twee indianenstammen: de Arowakken en de Cara´ben. De eerstgenoemden zijn de oudste bewoners van Suriname.
De Bosnegers, of Marrons, zijn de afstammelingen van zwarte slaven, die meer dan twee eeuwen geleden ontsnapten van de plantages.
De verschillende groepen ontsnapte slaven behielden hun Afrikaanse cultuur, en vormden weer stammengemeenschappen. Elk dorp heeft zijn eigen mondelinge geschiedenis, en men kan precies navertellen van welke plantage de voorouders van dat dorp ontsnapten, met veel details en namen en avonturen van hun helden. Ook de blanke bazen zijn nog bij naam bekend. In 1760 werd een vredesverdrag gesloten tussen de Bosnegers en de Hollanders, waarbij de stammen der Marrons autonomie verleend werd binnen Suriname. Die gebeurtenis wordt nog steeds in ere gehouden.
De 'Lingua Franca', de taal die in het openbaar voor communicatie tussen deze culturen gebruikt wordt, is het Sranantongo. Het is ontstaan uit een mengeling van voornamelijk (17e eeuws) Engels en Nederlands, plus elementen uit alle andere genoemde culturele groepen.

ReligieChristendom, Islam, Hindoe en Winti-religie.
Feestdagen- 1 januari
- 1 mei
- 1 juli: Afschaffing van de slavernij (1863)
- 25 november: Onafhankelijkheidsdag (1975)
- 25 december
Vaste gebruiken en gewoontenDe bonen van de Kokrikiboom worden tot sieraden verwerkt. Deze hangen samen met de vruchtbaarheid, die weer centraal staat bij het feest dat gevierd wordt wanneer een kind de volwassenheid bereikt.áMuziek brengt mensen in trance, en sommigen gaan letterlijk door het vuur...

Een andere festiviteit is de 'dag van de doden'. Wat dat nu precies is blijft voor buitenstaanders onduidelijk, maar wanneer er iemand sterft, is de begrafenis niet de laatste ceremonie. Het duurt nog minstens een jaar voordat ook de ziel de aarde verlaat, en zo'n gebeurtenis verlangt natuurlijk de nodige rituelen. Die worden uitgevoerd door de verzamelde dorpshoofden (Kabiten).

Eten en drinken
De Surinaamse keuken is een mengeling van Chineese, Indonesische en Nederlandse elementen. Zowel gekookte aardappelen als garnalen kunnen hier gebroederlijk in een gerecht voorkomen.
SpecialiteitenGerookte vis spoelt lekker weg met een mok Kasiri (vergelijkbaar in populariteit met bier in Nederland), wat uit het giftige sap van de Cassave-knol bereid wordt. Een perfecte combinatie - voor wie er van houdt...

Geld
MunteenheidSurinaamse gulden (SRG), onderverdeeld in 100 cent
Openingstijden bankenDe banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 7.30 en 14.00.

Gezondheid
Malaria is de laatste jaren enorm toegenomen. Verder werd een toename van diarree geconstateerd. Dit is een jaarlijks terugkerende trend die waarschijnlijk samengaat met de regenval.
Het is verplicht om je in te laten enten tegen gele koorts, Hepatitis A, malaria en typhus. Neem voor verdere details contact op met je huisarts.
WaterDrink water uit flessen.

Grensformaliteiten
PaspoortNeem een geldig paspoort mee.

Infrastructuur
Je kunt in de grote steden een auto huren.
Openbaar vervoerEr rijden bussen en taxi's rond.

Weer en klimaat
Suriname is voor het grootste deel bedekt met regenwoud. Het in cultuur gebrachte gebied bevindt zich voornamelijk in het noorden. Het zuiden staat bekend om zijn rijke flora en fauna. In Suriname zijn vele zeldzame dier- en plantensoorten te vinden. Deze kun je onder andere bezichtigen in natuurreservaten en -parken.
KlimaattypeTropisch regenwoudklimaat.
Gem. temp. zomer27 graden.
Gem. temp. winter26 graden.
RegenSeizoenVanaf december tot en met april.
Beste periode om land te bezoekenIn december en januari (zgn. kleine regentijd).
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp