TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
 Afrika Auteur : Arie Graus
Azië 
Australië E-mail adres : a.graus02@freeler.nl
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://www.gironet.nl/home/arie02/nl.html
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Harare->Kaapstad         Kenya         Rondreis : Zimbabwe --> Zanzibar


 Harare Zimbabwe -> Kaapstad Zuid Afrika reis, reisverhaal Arie Graus. TravelSource.nl

Afrikaans motief

Dit verslag beschrijft de belevenissen tijdens een reis van Harare Zimbabwe naar Kaapstad Zuid Afrika. Het betreft een 25 daagse groepsreis met de Nederlandse reisorganisatie Djoser gemaakt in november 1997. Tijdens de reis wordt er gebruik gemaakt van kleine koepeltenten. De diverse maaltijden worden onder leiding van een lokale kok door de reizigers zelf bereidt. Het vervoermiddel is een kanariegele safari truck die bestand is tegen een stootje. De reis wordt begeleid door een Nederlandse reisleidster.


Vertrek.....

We vliegen naar Harare, de grootste stad in Zimbabwe met bijna 2 miljoen inwoners. In Zimbabwe wonen totaal 12 miljoen mensen en de oppervlakte is ca. 11 maal zo groot als Nederland. We verblijven in het George hotel in een buitenwijk van Harare. Het centrum van de stad ziet er modern uit met wolkenkrabbers en veel verkeer. Zoals in de meeste steden in Afrika zijn er altijd veel mensen op straat die proberen hun kostje te verdienen met straathandel. We verblijven slechts n dag in de stad en hebben dus niet al te veel tijd om in de stad en zijn bezienswaardigheden rond te kijken.


De volgende dag is ons eerste reisdoel de "Great Zimbab ruinen" nabij de plaats Masvingo. Dit zijn de grootste stenen runes die er ten zuiden van de Sahara te vinden zijn. Deze runes stammen waarschijnlijk uit de dertiende eeuw maar de versie van de geschiedenis waarin dit omschreven staat is inmiddels omstreden. Ook over wie de bouwers geweest zijn lopen de mening nogal uiteen. De ruinen zijn bijzondere bouwwerken van platte en onregelmatig van grootte stenen die zonder een vorm van specie zijn opgestapeld tot muren van soms wel 2 meter dik.

We verblijven op een campsite, dicht bij de ruinen, die is voorzien van stromend water en toiletten. Ook de op de camping rond scharrelende apen drinken uit de aanwezige tappunten en proberen zo hier en daar wat te eten te bemachtigen. Oppassen geblazen dus, voor je het weet ben je een boterham van je bord kwijt. De eenvoudige tweepersoons tenten worden opgezet en de eerste nacht in de natuur is altijd weer een belevenis, alle geluiden die je hoort van de verschillende dieren en ook de sterrenhemel is altijd weer indrukwekkend.

Bulawayo

De reis gaat verder naar de tweede stad van Zimbabwe, Bulawayo. Deze stad kenmerkt zich vooral door de enorme brede straten. Deze straten zijn zo breed omdat in het verleden de ossewagens, met soms wel 6 ossen ervoor, moesten kunnen draaien. Ook in deze stad veel moderne gebouwen en veel verschillende soorten restaurants. We verblijven twee nachten in hotel Burkley's Place, een eenvoudig hotel in het centrum van de stad. Vanuit Bulawayo maken we de volgende dag onder begeleiding van twee lokale gidsen een excursie naar het Rhodes Matopos National Park op een uurtje rijden van Bulawayo. Dit nationale park bevat o.a. rotstekeningen die gemaakt zijn door de San oftewel de bosjesmannen die hier vroeger voorkwamen. Van deze tekeningen is niet veel meer over gebleven ook omdat vandalen het nodig vinden om hun naam in de wanden te krassen. We nemen ook een kijkje op de rots die "Worlds View"wordt genoemd en waar Cecil Rhodes begraven ligt. Een hele klim maar zeker de moeite waard en als je toch een plaats kunt uitkiezen om te worden begraven dan lijkt me dit geen verkeerde plek. We rijden verder naar het Matopos wildpark om een Game drive door het park te maken. Er komen hier geen olifanten en leeuwen voor en het is toegestaan onder begeleiding van een gids de truck te verlaten. Als onze gids een aantal neushoorns ontdekt besluit hij om deze voorzichtig te voet te benaderen. Een riskante onderneming maar het lukt ons om ze tot ongeveer 20 meter te benaderen en een foto te maken. Imposante beesten maar achteraf besef je eigenlijk pas wat voor risico we hebben gelopen. Verder zien we nog veel antilopen soorten giraffes. 's Avonds in het hotel hebben we in ieder geval genoeg stof om over door te praten onder het genot van een biertje.

Vic falls

De volgende dag vertrekken we al om half zes naar Victoria Falls, een tocht over 400 km. Vic Falls ligt op de grens van Zimbabwe en Zambia. We kamperen op een campsite midden in het stadje. De plaats heeft zijn bekendheid te danken aan de door Livingstone ontdekte Victoria watervallen in de Zambezi rivier. Je kunt er Bungee Jumpen, paardrijden, mountain biken, helikopter,- en Ultralight vluchten maken en ook raften. Wij maken beide een sprong aan een elastiek, vanaf de hoogste natuurlijke plaats waar dit mogelijk is namelijk 111 meter, vanaf de brug over de Zambezi.


Een enerverende ervaring die verschillende reacties oplevert. Vic Falls is een toeristische plek en ook de prijzen zijn behoorlijk hoog. 's Avonds maken we een sunset cruise over de rivier. We blijven nog een dag in Vic Falls en de tenten kunnen dus blijven staan. We maken vandaag om acht uur een vlucht met een Ultra light toestel boven het dorp en boven de watervallen. We stijgen en landen op het vliegveld van Victoria Falls, net buiten de stad. Het vliegen met een dergelijk toestel is een aparte ervaring. Het heeft slecht een 70 PK motor en je vliegt op 500 meter hoogte met een snelheid van ongeveer 60 km per uur. We maken ieder apart een vlucht van drie kwartier want je kunt slecht met twee personen in het toestel. De vlucht is schitterend en je hebt een mooi uitzicht over de watervallen.

Het is nu het eind van de droge tijd dus de waterstand in de rivier is laag. De waterval is na de regentijd wel 1,7 km breed maar nu zo ongeveer 400 meter. Vanuit de lucht zie je ook de rubberboten die over de rivier aan het raften zijn. 's Middags maken we een wandeling langs de toch wel indrukwekkende watervallen. Het water valt zo'n kleine honderd meter naar beneden en veroorzaakt een enorme waterdamp van opspattend water.
Na de regentijd moet dit helemaal een indrukwekkend lawaai zijn. Door de waterdamp is er rondom de watervallen zelfs een stukje regenwoud ontstaan.

Botswana

Ons volgende reisdoel ligt zon 360 km verder en is het plaatsje naar Nata in Botswana en we overschrijden de grens in het plaatsje Kazungula. De temperatuur ligt vandaag zeker op zo'n 43 graden. Het douane kantoortje is opvallend modern en voorzien van airco. De formaliteiten verlopen redelijk vlot . Het landschap is vrij eentonig en menigeen sluit stiekem de ogen, de warmte en het vroege opstaan begint zijn tol te eisen. In Nata verblijven we niet in onze tenten maar in kleine huisjes.

huisje Interieur

Het plaatsje Nata stelt verder niet veel voor en is eigenlijk niet meer dan een tussenstop. Vanuit Nata kun je een tweetal zoutpannen bezoeken namelijk de Sowa en de Ntwetwe pan. Op de vlaktes kun je vooral veel verschillende soorten vogels zien. s Avonds zien we nog een kleine apensoort, die ook wel bush babies worden genoemd, en die eigenlijk alleen in het donker actief zijn. Dag 9 rijden we naar het plaatsje Maun aan de monding van de Okavanga Delta. De afstand is slechts 300 km in westelijke richting over de A3, dwars door het Makgadikgadi Game Reserve waar we verschillende antilopen soorten zien. Ook de campsite in Maun blijkt weer voorzien van een zwembad en goede sanitaire voorzieningen. Ook de open lucht bar is reuze gezellig. De rest van de dag vermaken we ons dan ook maar bij het zwembad om wat uit te rusten van de toch wel vermoeiende reis. 's avonds steekt er plotseling een krachtige wind de kop op en na een aantal minuten gaan de hemelsluizen open. Niemand had hierop gerekend en de ramen van de tenten staan bijna bij iedereen open. Het regent zo hard dat het geen zin heeft om ze dicht te gaan doen en bijna iedereen slaapt die nacht dan ook in een natte tent. We blijven dan ook maar wat langer in de bar ook al weten we dat we morgenochtend om zes uur moeten opstaan, maar een natte slaapzak trekt ook niet zo aan.

Okavanga Delta

Vandaag worden we opgehaald door een safari truck die ons door het terrein naar de monding van de okavanga delta brengt. Hier liggen de mokoro's op ons te wachten. Dit zijn uitgeholde boomstammen die worden gebruikt als vaartuig. Dit is de enige (toegestane) manier om het Moremi Wildlife Reserve te betreden. Per mokoro worden er twee mensen en hun bagage meegenomen. De tenten, keukenspullen en etenswaren worden in aparte bootjes meegenomen. We varen in colonne door het doolhof van smalle waterwegen die soms maar net breed genoeg zijn. De bootjes worden voortgeduwd door een "pooler" die telkens een lange stok in de grond duwt en zo het bootje voortduwt.
mokoroDe waterwegen zijn over het algemeen niet dieper dan 1 tot 1,5 meter. Soms steken we een soort plas over waar wat gezwommen kan worden. Er komen hier wel bloedzuigers voor dus zelf wagen we ons maar niet aan een zwempartijtje. Na ongeveer 1,5 uur varen gaan we aan land om onder leiding van een gids een kleine wandeling te maken en te lunchen. Voordat we vertrokken hebben we trouwens vernomen dat er een aantal dagen ervoor een Duits meisje was vertrapt door een olifant en een aantal weken daarvoor een Australisch meisje zwaar verwond door een leeuw. We zijn tijdens de wandeling door het schitterende gebied dus niet echt op ons gemak.

mokoro Na de lunch en nog een uurtje varen komen we aan op een plek waar we zullen overnachten. We maken na het opzetten van de tenten nog een wandeling door de bush en bezoeken een dorpje in de buurt. In dit dorpje heeft ook al het toerisme zijn intrede gedaan en je kunt er zelfs koude frisdrank kopen. Tijdens de wandeling terug naar de tenten zien we veel antilopen en ook leeuwe,- en olifantensporen. Na de wandeling wordt er door de corvee ploeg nog een heerlijke maaltijd met rijst gemaakt. Als we gaan slapen horen we heel veel geluiden van allerlei soorten dieren en het feit dat het kampvuur vannacht blijft branden geeft nog enigszins een veilig gevoel........

De volgende ochtend worden we om vijf uur worden gewekt en zonder te ontbijten gaan we bij zonsopkomst op wandelsafari. Onderweg zien we heel veel antilope soorten en ook weer leeuwesporen. Ook lopen we een groep van zes olifanten "tegen het lijf". We naderen met de groep tot zo'n veertig meter waarna de gids ook nog eens met tweetallen om de beurt tot ongeveer tien meter van de olifanten nadert. Dit wordt blijkbaar ook de olifanten, die tussen de struiken en bomen staan, te gevaarlijk en terecht. Ze worden onrustig en maken lawaai en klapperen met hun oren. Daar wordt ook onze gids zichtbaar onrustig van en hij weet eigenlijk niet zo goed wat te doen, althans in onze ogen. Alles loopt toch goed af en we bereiken veilig het tentenkamp. Na te hebben ontbeten vertrekken we weer met de mokoro's terug naar de vaste wal. Ook dit levert nogal wat commotie op omdat we een plas moeten oversteken waar twee nijlpaarden met een jong zwemmen. Ook dit loopt goed af en na 2,5 uur schommelen in het bootje bereiken we met genoeg gesprekstof weer de wal. Met de truck worden we weer teruggebracht naar de campsite in Maun waar we rest van de dag weer wat luieren en "sterke verhalen" vertellen in de bar.


Vervolg reisverhaal naar Namibi en Zuid Afrika
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp