TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
 Afrika Auteur : Paul en Monique Schilders
Azië 
Australië E-mail adres : monique.schilders@planet.nl
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://home.planet.nl/~monique.schilders/
Zuid Amerika   Duitsland   Egypte   Florida   Frankrijk  Italië  (Sicilië)  Jordanië   Israël
Wereldreizen Reisverhalen : N.Zeeland  Noorwegen  Ruta Maya   USA+Canada   USA   Zuidelijk Afrika


 Egypte, reisverslag Paul en Monique Schilders. TravelSource.nl

Egypte '96

1e DAG 31-03-96 Amsterdam - Caïro

Op Schiphol melden we ons om 15.00 uur bij de medewerker van Djoser om onze tickets op te halen. Als de groep compleet is worden de tickets verdeeld en krijgen we te horen dat we al minstens 2 uur vertraging hebben.

Tijd genoeg dus om kennis te maken met de rest van de groep:

Jacqueline Warmerdam
Niki Dings
Frits van Schaick-Zillesen
Anja van Schaick-Zillesen
Sjan Kivits
Bert van Schaik
Majorie van Schaik-Vos
Els Hermes
Fred van der Kley
Arend Bongers
Rob Oldersma
Marjan Strijker

Als we langs de douane zijn zien we op de schermen dat de vertraging inmiddels is opgelopen tot vier uur.

Het is 21.15 uur als we met de 'Cheops', een Airbus 320 van Egypt Air, vertrekken richting Egypte.

Om 1.40 uur maken we een tussenlanding op het vliegveld van het aan de Rode zee gelegen Hurgada. Vervolgens vliegen we terug naar het noorden en landen na deze omweg om 3.00 uur op het vliegveld van Caïro.

We pikken onze bagage op en ontvangen bij de douane een aantal indrukwekkende zegeltjes en stempels in ons paspoort. Tevergeefs proberen we geld op te nemen, onze cheques worden niet geaccepteerd.

Buiten ontmoeten we Karina, onze reisleidster, die samen met Arjen, reisleider in opleiding, al die tijd op ons heeft moeten wachten. Als de bagage op de bus ligt rijden we met een vliegende vaart dwars door Caïro naar het Windsor hotel. Onderweg worden er wat formaliteiten afgehandeld.

In de bar van het hotel krijgen we een kort welkomstwoordje van Karina en gaan daarna vlug slapen, het is inmiddels 5.15 uur.

2e DAG 01-04-96 Caïro

Het drukke verkeer zorgt ervoor dat we om 8.30 uur al wakker zijn, ruim een uur voor we gewekt zouden worden. Na een sober ontbijt beginnen we om 10.30 uur aan het programma van vandaag met een wandeling door Caïro naar het Egyptisch museum.

Egyptisch museum: Dit rode gebouw is tot de nok gevuld met belangrijke vondsten uit de geschiedenis van Egypte. De eerste verdieping wordt voor een groot deel in beslag genomen door de voorwerpen uit het graf van Toetanchamon. In de mummiekamer van het museum liggen 12 beroemde mummies opgebaard.

Dodenmasker van Toetanchamon Monique en ik besluiten eerst de voorwerpen uit het graf van Toetanchamon te bekijken. Het ene voorwerp is nog mooier als het andere maar toch springen het beroemde dodenmasker en de twee aanwezige sarcofagen er bovenuit. Na een bezoek aan de mummiekamer dwalen we nog een uurtje door het museum en houden het daarna voor gezien. We wandelen naar het verzamelpunt, het Nile Hilton hotel.

Als iedereen z'n eerste broodje shoarma achter de kiezen heeft rijden we met een taxi naar de Ibn Tulun moskee. Tijdens de rit verbazen we ons over het geclaxoneer, het negeren van stoplichten en agenten, de gebaren en het geschreeuw, kortom chaos. Vanaf de moskee lopen we via een aantal sloppenwijken naar de dodenstad Zinab. Onderweg blijven we ons verbazen over het feit dat Caïro zo ongelooflijk smerig is.

Dodenstad Zinab: De infrastruktuur van Caïro is berekend op 5 miljoen inwoners terwijl er zo'n 20 miljoen wonen. Hoe groot de woningnood is kan men zien in Zinab. Deze dodenstad blijkt niets anders te zijn dan een begraafplaats. Het bijzondere is echter dat de tempeltjes op de graven door de woningnood gekraakt zijn.

Na een rondleiding door twee plaatselijke schoffies rijden we met een taxi terug naar het hotel. Opnieuw is de rit door de verkeerschaos een belevenis. Terug in het 'Windsor' lessen we onze dorst met een paar flessen Stella bier.

s'Avonds eten we met de hele club in het Happyton Hotel. Zittend op kussens aan een laag tafeltje proberen we verschillende egyptische gerechten. Na het eten lopen we samen met Rob en Marjan terug richting het hotel, maar onderweg verdwalen we. Gelukkig lopen we Frits en Anja tegen het lijf. Zij kennen de weg naar het hotel en zo liggen we toch nog om 22.00 uur in bed.

3e DAG 02-04-96 Caïro

Voor vandaag staat een bezoek aan onder andere Saqqara en de pyramiden van Gizeh op het programma. Na een uur tevergeefs wachten op de bus ontploft onze reislei(ij)dster bijna. Ze besluit de programma's van vandaag en morgen om te wisselen.

Het is 8.30 uur als we de stad inlopen. Onderweg raken Rob en ik achterop omdat we foto's willen maken. Een stukje verder is het zover, vlakbij de Citadel raken we de groep kwijt. We besluiten dat zoeken in deze stad geen zin heeft en gaan zelf op pad. De citadel is het eerst aan de beurt.

De Citadel: Midden in Caïro staat, op een uitloper van het Moqqatam gebergte, een vestingwerk uit de 12e eeuw, onder andere gebouwd met stenen van de pyramiden van Gizeh. Via het poortgebouw komt men op de binnenplaats van deze citadel. De blikvanger in de citadel is de 'marmeren' Mohammed Ali moskee, gebouwd in de 19e eeuw. Vanaf de heuvel heeft men een goed uitzicht over Caïro met in het bijzonder de Sultan Hassan moskee en de Er Rifai moskee.

Na een bezoek aan de Mohammed Ali moskee lopen we naar de twee moskeeën die we vanaf het uitzichtpunt hebben gezien.

In de Sultan Hassan moskee moeten we opnieuw onze schoenen uittrekken. Als ik m'n schoenen in het rek zet zie ik de schoenen van Monique staan. De groep, die eerst de Ibn Tulun moskee heeft bekeken, is weer compleet.

Sultan Hassan moskee: Dit 14e eeuws mausoleum van Sultan Hassan is gebouwd in de vorm van een kruis. Rond het centrale binnenhof maken vier imposante nissen deze vorm compleet.

Terwijl de groep de citadel bezoekt, gaan Rob en ik op zoek naar de Ibn Tulun moskee. In deze moskee hoeven we onze schoenen niet uit te doen maar worden er zakjes omheen gebonden.

Ibn Tulun moskee: De binnenplaats van deze 'openlucht' moskee uit de 9e eeuw wordt gevormd door een grindveld omgeven door zuilengalerijen. De gebedsruimte bevindt zich tussen de zuilen tegenover de hoofdingang.

We halen de zakjes van onze schoenen en lopen terug naar het Mohammed Ali plein onder aan de citadel. Omdat we nog kaartjes hebben voor de Er Rifai moskee gaan we deze eerst bekijken voor we de groep weer op gaan zoeken.

Er Rifai moskee: Deze moskee staat naast de Sultan Hassan moskee. In dit mausoleum, uit het begin van deze eeuw, ligt onder andere de voormalige Sjah van Perzië begraven.

Met een inmiddels uitgedunde groep eten we een Egyptian pancake en lopen vervolgens naar de Chan el cahlili. Monique en ik slenteren een uur door deze grote bazaar. Met de taxi rijden we daarna naar het Nile Hilton hotel om wat te drinken.

Als onze dorst gelest is, steken we te voet de Nijl over en lopen naar de Caïro-tower. Vanaf de top van deze 187 meter hoge toren hebben we goed uitzicht over Caïro, zo goed zelfs dat we de pyramiden van Gizeh zien liggen. Te voet steken we de Nijl weer over en nemen een taxi terug naar het 'Windsor'.

Met de groep eten we in het Fellafa restaurant. Na een slaapmuts in de bar van het hotel gaan we om 24.00 uur slapen.

4e DAG 03-04-96 Memphis - Saqqara - Gizeh

De dag begint voor mij (Paul) met spetterpoep. De bus is op tijd dus vertrekken we meteen na het ontbijt om 7.30 uur richting Saqqara.

Onze eerste stop is bij Memphis, ooit de hoofdstad van Egypte.

Memphis: Een 13.5 meter hoog liggend beeld van Ramses II, waar een beschermend gebouwtje omheen is gezet, maakt het meeste indruk. Van de overige monumenten, uit deze voormalige koningsstad, is niet veel meer over.

Vervolgens rijden we verder naar Saqqara, de dodenstad van het oude Memphis.

Saqqara: Via een gerestaureerd deel van de ringmuur komt men in het complex rond de trap-pyramide van Djoser. Deze 60 meter hoge getrapte blikvanger van de dodenstad is de oudste pyramide van Egypte. Bijzonder zijn daarnaast de graven van de Perzen. Om bij deze drie graven te komen moet men via een wenteltrap met 160 treden afdalen in een 60 meter diepe schacht. De Mastaba van Mereruka is een grafcomplex met 32 ruimten waarin fraaie reliëfs zijn aangebracht. In het Serapeum, een ondergrondse begraafplaats voor heilige stieren, staan 20 kolossale granieten sarcofagen.

Na de lunch, in een bedoeïnentent, is het zicht plotseling een stuk beter. Hierdoor zijn de pyramiden van Gizeh, ons volgende doel, zichtbaar geworden aan de horizon. Via de Pyramidenweg rijden we dwars door Gizeh tot we plotseling aan de voet van de pyramiden staan.

Pyramiden De pyramiden van Gizeh: Deze indrukwekkende grafmonumenten staan op een plateau aan de rand van de stad en de woestijn. De Pyramide van Cheops is met zijn hoogte van 147 meter en zijn zijden van 230 meter de grootste pyramide van Egypte. Pal naast deze pyramide is boven de bootbegraafplaats, in een museum, de gevonden zonne-boot herbouwd. Door de positie op het plateau lijkt de Pyramide van Chefren, met als enige nog de kalkstenenbekleding op de top, hoger dan die van Cheops maar meet 'slechts' 143.5 meter. Naast de daltempel van Chefren staat de Sphinx. De Pyramide van Mykerinos is 66.5 meter hoog en daarmee de kleinste van de 3 pyramiden.

Voor een bezoek aan de grafkamers van de 'Great Pyramid' klimmen we door een lage stijle gang naar de grote galerij. Vanaf hier gaat het via gangen en trappen verder naar de koninginnenkamer en de boven in de galerij gelegen koningskamer. Na het inspannende bezoek aan dit hete en benauwde grafmonument wandelen we langs de andere pyramiden en bekijken we de zonne-boot in het museum. Vervolgens dalen we af van het plateau naar de daltempel van Chefren, die vroeger pal aan de Nijl stond. Hier hebben we een goed uitzicht op de indrukwekkende sphinx die in de steigers staat.

Met een deel van de groep rijden we op een kameel een halfuur de woestijn in naar een heuvel waar we goed uitzicht hebben op de pyramiden. Vanaf de heuvel zien we de pyramiden zoals we ze kennen van de foto's, naast elkaar en midden in de woestijn. Terug in Gizeh rijden we, met de bus, terug naar Caïro.

Nadat we samen met Frits en Anja chinees hebben gegeten in het Peking restaurant, pakken we nog wat te drinken in de bar van het hotel en gaan daarna slapen.

5e DAG 04-04-96 Caïro - Aswan

Karina wilde de vlucht van vandaag naar Aswan vervroegen omdat we de belangrijkste bezienswaardigheden in Caïro gezien hebben. Omdat haar dat niet gelukt is, lopen Monique en ik meteen na het ontbijt, samen met 'co-assistent' Arjen, de stad in op zoek naar de oude stadsmuren.

Onderweg passeren we typische wijken waar de middenstand maar één produkt lijkt te verkopen, zoals bijvoorbeeld naaimachines. Toevallig komen we ook door een wijk waar losse schoenzolen brood op de plank moeten brengen. Hier vraag ik (Paul) of mijn schoenzool, die in de afdaling in de pyramide van Cheops losgeraakt is, vastgelijmd kan worden. Onder het genot van een kopje thee kijken we toe hoe de plaatselijke lijmexpert mijn schoenen vakkundig volkliedert met lijm. Na drie pogingen geeft hij het op en laat mijn schoen ergens stikken. Na drie dagen gezeur om 'baksjiesj' (fooi) lopen we verbaasd verder als zowel de reparatie als de thee gratis blijken te zijn. Ondanks de 'Lonely planet' van Arjen 'de bananenman' vinden we met veel moeite de stadsmuren.

Stadsmuren: Via de Hakim moskee, vlakbij de Bab en Nasr, de poort van de overwinning, heeft men toegang tot deze verdedigingswerken die in de 11e eeuw rond de hele stad gebouwd zijn.

Vanaf de stadsmuren hebben we een goed uitzicht op het gekrioel onder ons. Monique en Arjen klimmen in een minarret, die op de muur gebouwd is, voor een nog beter uitzicht. We verlaten via de moskee de stadsmuren en lopen terug naar het hotel.

Om 14.15 uur vertrekken we naar het vliegveld. Met de Osiris, een Airbus 300 van Egypt Air, vliegen we met een tussenlanding in Luxor naar Aswan.

Hier rijden we onder politiebegeleiding, via de oude Aswandam, naar het centrum. Het is 20.30 uur als we inchecken in het Isis hotel, een soort bungalowpark aan de oever van de Nijl.

We eten een hapje in het op de Nijl drijvende restaurant Aswan Moon en kruipen om 23.15 uur onder de wol.

6e DAG 05-04-96 Hoge dam - Philae - Onvoltooide obelisk

Via de oude Aswandam rijden we om 8.30 uur naar de nieuwe, de Hoge dam.

Oude Aswandam: Om de Nijl beter te kunnen reguleren bouwden de Engelsen aan het eind van de vorige eeuw de Aswandam. Ondanks dat de dam tweemaal werd verhoogd kon nooit voldoende regulering worden bereikt. Mede door de groeiende vraag naar elektriciteit is men in 1960 begonnen met de vervanger van de oude dam, de 'high dam'.

Hoge dam: Met de bouw van deze Sadd el Ali, die in 1970 werd voltooid, is het grootste stuwmeer ter wereld, het Nassermeer, ontstaan. Met de 60.000 Nubiërs die hierdoor moesten verhuizen heeft men ook ruim 60 monumenten verplaatst om te voorkomen dat deze zouden 'verdrinken'.

Terwijl we vanaf de dam uitkijken over 'lake Nasser' en de Nijl valt de typische vorm van de dam op. De dikte varieert namelijk van 1 kilometer aan de voet tot 40 meter aan de bovenzijde. Na een korte wandeling over de dam brengen we een bezoek aan het monument dat Rusland gebouwd heeft ter herinnering aan de samenwerking bij de bouw van de dam. Hier treffen we vrolijke Egyptenaren en veel schoolkinderen aan in hun beste kleren. Het is in Egypte vandaag namelijk zondag, terwijl het voor ons pas vrijdag is.

Met de bus rijden we naar de eerste 'cataract' (stroomversnelling) in de Nijl. Hier gaan we aan boord van een klein bootje dat ons naar, het 1 kilometer verder gelegen, eiland Philae brengt.

Philae: Tussen de dammen ligt het eiland Philae, met daarop de Isis-tempel en de Trajanus-kiosk. Door de komst van de oude dam kwamen de monumenten elk jaar van januari tot juni onder water te staan. Met de komst van de hoge dam werd het eiland dagelijks bedreigd door wisselende waterstanden. Daarom heeft men de monumenten, tussen 1972 en 1980, verplaatst van het oorspronkelijke eiland Philae naar Agilkia.

Na een bezoek van anderhalf uur aan het Isis-heiligdom varen we terug en rijden naar een granietgroeve net buiten Aswan. Hier ligt de onvoltooide obelisk van Hatsjepsoet.

Onvoltooide obelisk: Tijdens het werk aan deze 42 meter hoge kolos barstte het 1000 ton zware blok graniet. Hierdoor is de grootste obelisk van Egypte nooit voltooid.

Om een goede indruk te krijgen van de rood/grijze kolos klimmen we op de obelisk en de heuvels er omheen.

Terug in Aswan (14.00 uur) eten we weer een hapje in het restaurant Aswan moon. Door de hitte besluiten we ons plan om naar de rotsgraven op de 'Westbank' te gaan af te blazen en lekker naar het zwembad te gaan.

Met zo ongeveer de hele groep eten we opnieuw in het Aswan Moon restaurant. Voor we gaan slapen lopen we met Rob, Marjan en Arjen nog een stukje over de 'shouk' (markt).

7e DAG 06-04-96 Abu Simbel

Tempel van Abu Simbel Vandaag brengen we een bezoek aan Abu Simbel vlakbij de grens met Sudan. Om de hitte en drukte voor te zijn vertrekken we vroeg. Om onduidelijke redenen moeten we onder politiebegeleiding de 280 kilometer naar het zuiden in kolonne rijden met nog een aantal andere bussen.

Het is 4.00 uur als we naar het verzamelpunt van de kolonne bij het vliegveld rijden. Hier wordt geregistreerd wie de woestijn in gaat en wie eruit komt.

Na zo'n 5 kilometer in de woestijn is van de kolonne niet veel meer over, er is geen bus of politie meer te zien. Onderweg stoppen we even voor de wat tegenvallende zonsopkomst in de Sahara. Nu het licht is zien we wat meer van de omgeving, een zwarte asfaltweg dwars door een gigantische zandbak. Als we om 8.00 uur arriveren bij Abu Simbel krijgen we van de chauffeur te horen dat we slechts anderhalf uur de tijd hebben bij dit beroemde tempelcomplex.

Abu Simbel: Vanwege het strategische en economische belang besloot Ramses II in het westelijk deel van de Libische woestijn, tussen het eerste en het tweede cataract, twee rotstempels uit te laten hakken. De ingang van de grote tempel bevindt zich tussen vier kolossale zittende beelden van Ramses II en leidt via een aantal zalen naar het allerheiligste. De tempel is zo uitgehakt dat de zon twee maal per jaar bij haar opkomst tot in deze, diep in de rotsen gelegen, heilige plaats schijnt. Door de komst van het Nassermeer heeft men ook deze tempels moeten verplaatsen en is men er, ondanks moderne hulpmiddelen, niet in geslaagd de originele data van dit fenomeen te handhaven. De gevel van de kleine tempel van Nefertari wordt gesierd door 6 beelden. Aan elke zijde van de ingang staat een beeld van Nefertari geflankeerd door twee beelden van Ramses II. De rotswanden achter zowel de grote als de kleine tempel zijn knap gecamoufleerde gigantische betonnen koepels.

Het uitzicht op de gevels van beide tempels pal aan het Nassermeer is indrukwekkend. Vanwege de drukte bezoeken we eerst de kleine tempel van Nefertari en daarna de grote tempel. Hoe goed we ook zoeken van het verplaatsen van de tempels is niets meer te zien, tot we via de betonnen koepel van de grote tempel terug lopen naar de bus.

De diarree heeft inmiddels weer toegeslaan en ik (Paul) stap knap beroerd in de bus voor de terugreis. Onderweg stoppen we bij een verzamelplaats voor kamelen. Volgens ons zijn het dromedarissen maar deze worden hier ook voor kameel versleten. Om te voorkomen dat ze weglopen is één poot bij elkaar gebonden. Inmiddels is het zo heet dat er fata morgana's ontstaan en dus stoppen we nog een keer om er één op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is 13.30 uur als we terug zijn bij het Isis-hotel.

Monique gaat in de tuin van het hotel zitten lezen en ik kruip een uurtje in bed. We lopen samen even naar Aswan Moon om wat te eten. Het eten smaakt me niet en dus kruip ik vlug terug in bed en Monique neemt haar plekje bij het zwembad weer in.

s'Avonds is het nog niet veel beter dus gaat Monique met de groep naar het Panorama restaurant. Een uurtje later voel ik (Paul) me fit genoeg om er ook even heen te lopen. We lopen na het eten terug naar het hotel en gaan slapen (23.30 uur).

8e DAG 07-04-96 Elephantine eiland - Westbank

Met een klein bootje vertrekken we om 9.00 uur naar het eiland Elephantine dat voor Aswan in de Nijl ligt. Eerst brengen we een bezoek aan het archeologisch museum. Vlakbij dit museum is in de rotsen aan de oever van de Nijl een zogenaamde Nilo-meter aangebracht. Hierop kon men de stand van de Nijl tijdens de jaarlijkse overstroming aflezen. Dit was een maat voor de hoeveelheid aangespoeld vruchtbaar slib en de oogst en dus voor de hoeveelheid te innen belastingen. Vervolgens maken we een wandeling door een klein Nubisch dorpje op het eiland.

Elephantine: Op dit eiland wonen de oorspronkelijke inwoners van dit gebied in Egypte, de Nubiers. Naast een tempel en een Nilo-meter bevindt zich op het eiland een klein archeologisch museum waar voorwerpen uit de gehele geschiedenis van deze streek worden tentoongesteld.

Felucas op de Nijl Weer aan boord van het bootje varen we naar de Westbank. Onderweg hebben we een mooi uitzicht op de granieten rotsen van de eerste cataract, de vele feloeka's (zeilbootjes) op de Nijl en ons volgende doel, het Mausoleum van Aga Khan. Via een bergpad beklimmen we de heuvelrug langs de Nijl en brengen een bezoek aan het graf van deze moslimleider.

Mausoleum van Aga Khan: Na zijn dood (1877-1957) is op een heuvelrug aan de oever van de Nijl, de lievelingsplek van Agha Khan, dit grafmonument gebouwd.

Iets verder in de heuvels ligt het Simeonsklooster. De corrupte politie van dit land vraagt geld voor 'bescherming' tijdens de wandeling er naar toe. Om een paar pond uit te sparen klimmen we over de omheiningsmuur van het mausoleum en lopen zo 'onbeschermd' naar het klooster. Hier krijgen we een rondleiding van twee kinderachtige Egyptenaren. Met gebarentaal leggen ze uit hoe het er vroeger aan toe moet zijn gegaan in dit klooster.

Simeonsklooster: Dit klooster werd van de 7e tot en met de 13e eeuw bewoond door koptische monniken. Door watergebrek werd het verlaten en pas in 1925 teruggevonden.

Via het mausoleum lopen we terug naar beneden en varen verder naar het Kitchener eiland. We lopen van de ene naar de andere kant van dit 'botanische' eiland. Hier worden we weer opgepikt en varen opnieuw naar de Westbank.

Kitchener eiland: Ooit behoorde dit eiland, El Atrun, toe aan de Engelse generaal Kitchener. Deze liet van het eiland één grote botanische tuin maken.

Een deel van de groep heeft andere plannen maar wij gaan met de rest eten bij de Nubische kapitein. Het menu bestaat uit rijst, salade, vis, saus, water en mint-thee.

Omdat we toch op de Westbank zijn besluiten we om de rotsgraven te bezoeken die we vanuit ons hotel kunnen zien liggen. Opnieuw beklimmen we de heuvelrug langs de Nijl, via één van de hellingen waar-over ooit een sarcofaag naar boven is gesleept. Boven treffen we vijf onverwacht mooie graven aan.

Rotsgraven: Vanuit Aswan kan men de hellingen zien liggen waarover men de sarcofagen van hoogwaardigheidsbekleders naar boven werden getrokken, om vervolgens in rotsgraven, uitgehouwen in de heuvelrug langs de Nijl, te worden geplaatst.

Met de lokale pont steken we, voor 25 Piasters per persoon, de Nijl weer over, lopen terug naar het hotel en ploffen om 16.15 uur neer aan het zwembad.

We eten weer in het Panorama restaurant (18.00 uur) en gaan op de weg terug nog even de stad in voor wat kaarten en als souvenier een beeldje van Anubis, de god van de mummieficatie. Terug in het hotel pakken we, voor we gaan slapen (23.00 uur), nog even in omdat we morgen vertrekken naar Luxor.

9e DAG 08-04-96 Kom Ombo - Edfu - Luxor

Vandaag rijden we langs de Nijl naar Luxor. Ook deze rit van 225 kilometer moeten we in kolonne onder politiebegeleiding rijden. Om 8.15 uur vertrekt de kolonne richting het noorden.

Onze eerste stop is bij het tempelcomplex Kom Ombo dat vlak aan de Nijl ligt.

Kom Ombo: Dit dubbel-heiligdom bestaat uit twee achter elkaar liggende zuilenhallen. Opvallend aan deze tempel is dat bij de monumentale ingangspoort twee parallel lopende lengte assen beginnen, die elk in een allerheiligste uitmonden van één van de twee goden die hier vereerd werden.

In kolonne rijden we weer verder naar Edfu en bezoeken daar de Horustempel.

Horustempel: De pyloon (voorgevel), van deze 140 meter lange tempel, is met zijn breedte van 79 meter en een hoogte van 36 meter de grootste van Egypte. Voor de pyloon staan, net als voor de ingang van de voorste hal Horusbeelden. Dit gigantische heiligdom is de best bewaarde tempel van Egypte.

Vlakbij de tempel drinken we nog wat en zoeken daarna de bus weer op. Langs de groene oevers van de Nijl gaat het verder richting Luxor. Ongeveer 3 kilometer voor het hotel krijgen we een lekke band. De chauffeur heeft, ondanks dat we met z'n allen in de weg staan, het wiel snel verwisseld. We rijden Luxor binnen en checken in bij het San Mark hotel.

Samen met Rob en Marjan wandelen we door de stad en eten wat. Via de tempel van Amenhotep III lopen we naar de oever van de Nijl om de zonsondergang te bekijken. Door de nevel valt deze echter tegen.

Terug in het hotel eten we met de groep op het dakterras (19.00 uur) en gaan daarna slapen.

10e DAG 09-04-96 Thebe 1

Na het ontbijt lopen we om 6.45 uur naar de oever van de Nijl en pakken we de 'local ferry' naar de 'Westbank'. Hier worden we door de bus opgepikt en via de Memnon-kolossen rijden we naar de schitterende terrassen-tempel van Hatsjepsoet.

Memnon-kolossen: Deze 20 meter hoge beelden stonden ooit voor de dodentempel van Amenhotep III. Van de tempel is niets meer over omdat Ramses II het materiaal heeft laten verwerken in zijn dodentempel, het Ramasseum.

Tempel van Hatsjepoet Tempel van Hatsjepsoet: De dodentempel van de enige vrouwelijke farao bestaat uit drie terrassen. Achter de zuilen op het eerste terras zijn de wanden voorzien van fraaie schilderingen. Omdat de restauratie van de twee andere terrassen nog in 'volle gang' is kan men deze niet bezoeken.

Achter de heuvels bij de tempel van Hatsjepsoet ligt ons volgende doel, het Dal der koningen. Hier bezoeken we de koningsgraven van Ramses IV, Ramses IX, Toetanchamon en Ramses I.

Dal der koningen: Hier hebben farao's uit de 18e tot en met de 20e dynastie hun graven laten uithakken in de rotsen. Toetanchamon is de enige farao die nu nog in zijn graf ligt. Men heeft zijn mummie in de tweede vergulde doodskist in de granieten sarcofaag teruggelegd. Het graf van deze onbelangrijke farao is het enige dat vrijwel ongeschonden, in 1922 door Howard Carter, werd ontdekt.

Rob en ik (Paul) lopen verder het dal in en komen uit bij het graf van Toetmosis IV. We hebben geen kaartje maar de bewaker laat zich gemakkelijk omkopen. We dalen af in het diepe graf naar de grafkamer. Hier laat de bewaker ons door een spleet in de muur een opslagruimte vol mummies zien.

Vervolgens bezoeken we de opzichtersgraven van de arbeidersnederzetting Deir el Medineh in de heuvels vlakbij het dal.

Deir el Medineh: De arbeiders uit deze nederzetting werkten aan de graven in het dal der koningen. Twee voorbeelden van de mooie graven die ze voor zichzelf maakten zijn de twee fraai beschilderde opzichtersgraven van Sennedjem en Anerchau.

Na de lunch in een restaurantje voor de Medinet Habu gaan we terug naar het hotel. Na een uurtje pauze gaan we samen met Arjen, Rob en Marjan de stad in voor een bezoek aan de Luxor-tempel en het museum.

Luxor-Tempel: Aan de voorzijde van dit heiligdom begint de Sphinxen-allee. Deze 3 kilometer lange laan naar Karnak, die aan beide zijden geflankeerd werd door honderden sphinxen, verbond de Luxor-tempel met die van Karnak.

Als Monique in de tempel een foto van mij wil maken moet Arjen even populair doen en neemt mij in z'n nek. Als de foto gemaakt is en hij me weer neer wil zetten scheuren zijn onderbroek en korte broek van voor naar achter open.

Arjen gaat op zoek naar een kleermaker en wij naar het nieuwe museum. Het blijkt een mooi museum te zijn, we kijken er een uurtje rond en lopen daarna terug naar het hotel.

We eten weer met de groep op het dakterras en kruipen daarna vroeg (22.15 uur) onder de wol.

11e DAG 10-04-96 Thebe 2

Vandaag staat de tempel van Karnak op het programma. Langs de restanten van de Sphinxen-allee rijden we om 7.30 uur, met een deel van de groep, op huurfietsen naar het 3 kilometer ten noord-oosten van Luxor gelegen Karnak. De rest van de groep rijdt in een koetsje naar dit dorpje dat vroeger net als Luxor deel uitmaakte van de Hoofdstad Thebe.

Tempel van Karnak: Dit tempelcomplex werd tijdens vele dynastieën door alle regerende farao's voortdurend uitgebreid en bestaat dan ook uit een groot aantal tempels. Met name de 134 zuilen in de grote zuilenhal van de Amon-tempel vormen een hoogtepunt op het terrein van dit grootste heiligdom dat ooit op Egyptische bodem werd gebouwd.

De tempel loopt snel vol met toeristen en omdat Rob en ik de gids (George) snel beu zijn lopen we de tempel in om onze plaatjes te schieten. Naast deze tempel staat er op het hele terrein eigenlijk niet veel meer overeind. Na zo'n twee uur hebben we de hele 'bouwput' eigenlijk wel zo'n beetje gezien.

Op de weg terug naar Luxor pikken we, samen met Rob en Marjan, een terrasje en besluiten met z'n vieren een fietstocht te maken langs de Nijl richting 'Abu Simbel'. Het mooie groene landschap is een welkome afwisseling na de vele tempels. Na een tochtje van 15 kilometer zijn we terug bij het hotel en leveren onze fietsen weer in.

We pauzeren een uurtje en lopen daarna met z'n vieren over de shouk op zoek naar nog wat souveniers. Als we het gepluk van de Egyptenaren beu zijn gaan we terug naar het hotel en eten met een deel van de groep op het dak van het hotel. Morgen hebben we grootse plannen dus gaan we vroeg slapen (22.00 uur).

12e DAG 11-04-96 Thebe 3

Vandaag staan we extra vroeg op (5.15 uur) om de hitte voor te zijn. We willen namelijk de heuvelrug tussen de tempel van Hatsjepsoet en het dal der koningen beklimmen.

Met de 'local ferry' steken we de Nijl over en regelen op de 'westbank' een taxi die ons naar de tempel van Hatsjepsoet brengt.

Hier beginnen we via een smal pad aan onze tocht. Het is pas 6.30 uur en toch is het al heet en worden we zelfs tijdens de beklimming lastig gevallen door souvenier-verkopers. Toch blijkt het de moeite waard, het uitzicht over de tempel is namelijk adembenemend.

We klimmen verder tot pal boven de tempel en hebben hier, van zo'n 270 meter hoogte, een goed uitzicht over het dal der koningen en de twee hetelucht-ballonen die boven de vlakte voor de tempel zweven. We besluiten hier niet naar beneden te gaan maar nog een stuk verder te lopen over de heuvelrug. Marjan, Rob en ik (Paul) klimmen nog een goeie 100 meter hoger. Hier hebben we een schitterend uitzicht over de heuvels, de woestijn en de Nijl met zijn groene oevers.

Als we afgedaald zijn sluiten ons weer aan bij de rest van de groep en lopen verder. Onderweg lessen we onze dorst met wat flessen cola die we kopen van souvenierverkopers. Als we uitkomen bij Deir el Medineh hebben we opnieuw dorst en dus pauzeren we kort in het arbeidersdorp.

Via het Ramasseum lopen we dwars door de akkers, langs een spoorlijntje van wat suikerriet-plantages terug naar de Nijl en de 'local ferry'.

Uitgedroogd ploffen we neer in het zitje van het hotel en lessen onze dorst. Na een uurtje slapen gaan Monique en ik naar Club Med, een luxe hotel met een lekker zwembad. De entree is 18 pond maar dit krijg je terug in de vorm van consumptiebonnen. Tegen etenstijd gaan we terug naar het hotel.

In het hotel horen we dat er wat aan de hand is met een familielid van iemand in onze groep. Karina wil nog niets zeggen maar even later hoor ik van Arjen dat het gelukkig niets met ons te maken heeft,

We eten met een deel van de groep in het New Karnak restaurant. Tijdens het tegenvallende eten valt de stroom en dus het licht uit.

Terug in het hotel blijkt een familielid van Els in het ziekenhuis te liggen, ze vliegt morgen terug. Samen met Rob loop ik (Paul) nog even langs wat boekenwinkels, op zoek naar wat boeken en kaarten.

Moe van de lange en zware dag pakken we in het hotel nog wat te drinken en gaan om 23.30 uur slapen.

13e DAG 12-04-96 Thebe 4

Karina heeft voor de liefhebbers nog een bezoek aan de 'westbank' georganiseerd op deze vrije dag.

Na het ontbijt (6.30 uur) steken we opnieuw de Nijl over en rijden met een taxi naar het dal der koninginnen.

Dal der koninginnen: In dit dal zijn naast enkele koninginnen voornamelijk prinsen bijgezet. Er zijn maar een klein aantal graven open voor het publiek. Het mooiste graf in het dal is dat van koningin Nefertari. De entree voor dit pas gerestaureerde graf bedraagt 100 pond. Voor dit bedrag mag men het graf slechts 10 minuten bezichtigen.

Wij bezoeken achtereenvolgens de graven van Koningin Titi, Prins Amen her Khopshef en Prins Khaemweset. De mooie wandschilderingen in deze graven zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Vlakbij het dorpje Sjech Abd el Qurna ligt ons volgende doel, de graven van de nobellen.

Graven van de nobellen: Vlakbij het dorpje Sjech Abd el Qurna, op de berghelling tegenover het Ramasseum, bevinden zich 70 graven van hoogwaardigheidsbekleders in de rotsen.

De graven die wij hier bezoeken zijn die van vizier Rechmira en de oud burgemeester van Thebe Sennefer. In het eerste graf worden we door de bewaker met een spiegel bijgelicht. Voor we vertrekken naar het laatste onderdeel van het programma van vandaag, een bezoek aan de dodentempel Medinet Habu, pauzeren we even in het dorpje.

Medinet Habu: Deze dodentempel van Ramses III, waarvoor men materiaal van het Ramasseum gebruikt heeft, valt op door zijn unieke toegangspoort en kleurrijke reliëfs op de muren.

Terug in het hotel luieren we een uurtje en lopen daarna nog even de stad in om een paar linnen rugzakken te kopen. Inmiddels genezen van de diarree ben ik (Paul) toch nog zo slap dat ik grieperig geworden ben. Daarom wil ik snel terug naar het hotel en naar bed.

Monique pakt de rugzakken in en gaat daarna met de groep eten in het Toetanchamon restaurant op de 'westbank' van de Nijl. Ik (Paul) kom vandaag mijn bed niet meer uit.

14e DAG 13-04-96 Caïro - Egyptisch museum

Als we opstaan ben ik (Paul) weer redelijk opgeknapt. Na het ontbijt rijden we om 8.00 uur naar het vliegveld voor de vlucht naar Caïro.

Ook deze keer vliegen we met een Airbus 300 van Egypt Air, ditmaal de 'Nout'. We stijgen op om 10.30 uur en landen, na een onrustige vlucht, een uur later in de hoofdstad van Egypte. Het is 13.30 uur als we weer terug zijn in het Windsor hotel.

Met een deel van de groep wandelen we na de lunch naar het Egyptisch museum. Monique en ik willen met name de schatten van Toetanchamon nog eens bekijken. Na het eerste bezoek aan het museum en een rondreis van twee weken spreekt ook de rest van het museum ons meer aan.

Na een bezoek aan het terras van het Nile Hilton hotel wandelen we terug naar het hotel.

Met bijna de hele groep eten we opnieuw in het Happyton hotel en gaan vervolgens om 22.00 uur slapen.

15e DAG 14-04-96 Caïro - Amsterdam

Het is 7.30 uur als we vertrekken naar het vliegveld. Onderweg pikken we nog een andere 'Djoser-groep' op.

Op het vliegveld lijkt alles goed te gaan. We hebben snel onze tickets en zitten vrijwel op tijd (11.15 uur) in de 'Nefertari', een boeing 767-200 van Egypt Air. Helaas blijkt in het vliegtuig dat we toch vertraging hebben.

Na een uur wordt duidelijk wat er aan de hand is. Door vertraging van een andere binnenlandse vlucht moesten we op een aantal passagiers wachten. Hierdoor is het gereserveerde tijdvak in het luchtruim boven Athene en Rome verstreken en moeten we wachten tot er een 'gaatje' is.

Na vier uur vertraging vertrekken we uiteindelijk om 15.15 uur en landen om 19.15 uur op Schiphol.HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp