TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
Afrika Auteur : Roland & Marjolein Woutersen
 Azië 
Australië E-mail adres : woutersen@flakkee.net
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://members.tripod.lycos.nl/woutersen/reisweb
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Cambodja  China  Vietnam


 China, reisverhaal Roland & Marjolein Woutersen. TravelSource.nl
Onze reis door Zuid-Oost Azië begint in Peking. Het enige wat we hebben geregeld is een vliegticket terug naar Amsterdam vanaf Singapore op oudejaarsdag. Na het lezen van het boek 'Wilde zwanen' (drie generaties in China) wisten we het zeker: Wij wilden naar China, op Canada en Rusland na het grootste land ter wereld! Beijing is de hoofdstad van het land met ruim 1,2 miljard mensen.
Op 1 oktober 1949 riep de communistische leider Mao Zedong vanaf de Poort van de Hemelse vrede (links) over het Tian-An-Men-plein (rechts) de stichting van de Volksrepubliek China uit.

Het Tian-An-Men-plein is het grootste plein ter wereld (ca. 40 ha). Midden op het plein staat een obelisk ter nagedachtenis van de helden van de Chinese revolutie.


Het plein zullen vele kennen vanwege de studentenopstand op 4 juni 1989.  De poort van de Hemelse vrede geeft toegang tot de Verboden Stad; het keizerlijk paleis van de Ming- en Qing-dynastiën.

Mannen brengen de dag zoveel mogelijk met kaartspelen buiten door, zittend op bamboestoeltjes op het trottoir. Sommige mannen zijn nog gehuld in de sombere 'Mao-pakken'. Dit is nog het typische, echte Beijing ...


De Chinese muur, één van de zeven wereldwonderen, is één van de grootste ooit geleverde menselijke prestatie. De hoeveelheid steen en bakstenen die nodig waren voor de bouw van deze muur zou de aarde met een 2,5 m hoge dijk kunnen omspannen.
Eerst werden er afzonderlijke stukken  muur aangelegd om de vanuit het noorden binnenvallende nomadenstammen tegen te houden. Later hebben ca. 300.000 mensen (vnl. politiek gevangenen) deze stukken muur met elkaar verbonden. De muur is nu nog ca. 6000 km lang.

Na een behoorlijk vermoeiende klim is het uitzicht overweldigend, de muur kronkelt zich zover als het oog reikt door de bergen..  

Via Nanjing, rijden we in een 'hard sleeper' met de trein door naar Huangshan.

We zien onderweg nog een stoomtrein. Marjolein krijgt direct haar eerste Chinese les van een 17-jarig Chinees meisje.

Vervolg CHINA

Van een Chinese lerares krijgen we in Huangshan bij familieleden, in een echte Chinese huiskamer, als diner de gekste 'lekkernijen' voorgeschoteld. De volgende morgen vertrekken we vroeg met een busje naar de Huangshan-gebergten.

Eeuwenlang is deze bergketen een belangrijke inspiratiebron geweest voor Chinese dichters en schilders. Wij raken echter al snel de weg kwijt, met als gevolg dat we mét rugzak de klassieke bedevaartsroute voor Chinezen moeten zien te volbrengen. Maar doordat je het idee hebt voortdurend in een Chinees landschapschilderij te lopen, is dat zeker de moeite waard!


Nadat we in Nanchang een paar dagen hebben uitgeziekt, brengt de trein ons verder naar het zuiden tot aan Kanton. Kanton staat onder meer bekend om zijn fascinerende en huiveringwekkende Qingping-markt.


Alles wat op voedsel lijkt wordt er verkocht, dood of levend.
Zielig kijken ze je van achter de tralies aan.

Met een boot (veerpont met vieze vliegtuigstoelen) gaan we verder naar Hong Kong. Ineens staan we, voor ons gevoel, in een geheel ander land. Ondanks dat Hong Kong nu bij China hoort (na de 99 jaar in bruikleen door Groot-Brittannië) is het even wennen tussen de inmens hoge moderne gebouwen. Helaas is het tijdens de dagen dat wij in Hong Kong zijn wat nevelig, maar desalniettemin genieten we van het uitzicht vanaf Kowloon.
Overdag varen de jonks met hun bruine zeilen voorbij en 's avonds kunnen we niet genoeg krijgen van de schitterend gekleurde skyline ...

Achteraf is het een té gekke stad, de mix van kleuren en culturen maakt het geheel heel bijzonder.

Met de metro, gevolgd door trein (zittend tussen het Chinese leger), gaan we weer terug naar het ware China, en komen uiteindelijk terecht in Guilin. Guilin is bekend om zijn unieke landschap van karstformaties. Dit 'stenen woud' van hoog oprijzende, begroeide kalksteenheuvels staat als een keten rondom Guilin en langs de oevers van de Li.  Maar Guilin blijkt naast het mooie landschap ook aparte culinaire hoogstandjes op het menu te hebben. We bestellen kippensoep, en krijgen dan ook ÉCHTE kippensoep, nl. compleet mét kop, pootjes en nageltjes ...

Op een andere dag worden we door een student uitgenodigd om in het restaurant van z'n broer te komen eten. En wat blijkt, met slangen als specialiteit ... Op het moment dat we binnenkomen wordt zojuist een slang gevild. Het bloed wordt vermengd met alcohol, hetgeen een geliefd drankje voor de Chinese mannen oplevert.

vervolg reisverslag ChinaHomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp