TravelSource.nl LogoReisverhalenAziŽ
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Patrick de Grande
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : pdegrande@cs.com
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.infocorner.org
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : Maleisisch Borneo   (English)     Nepal   (English)     Ladakh   (English)
Het reishoekje

Indische vlag

[ English pages ]

L A D A K H

... een zomers gerecht
© Patrick De Grande (1994)
IngrediŽnten

Ladakh heeft veel gekende ingrediŽnten : grootsteden als heksenketels die alles en iedereen opslorpen, de totale verkeerschaos, de grote contrasten tussen arm rijk, het fenomeen en beroep 'bedelen', de ellende, de schoonheid van de mensen in hun eenvoud, het staren van hun diepbruine ogen, de vele aroma's en kleuren, ... en dit alles overgoten met een sausje van mystiek en religie.

Bereiding

Een half jaar hadden wij nodig om een nieuw recept samen te stellen waarin heel wat bergen, Kashmiri's, gompa's, lama's, chang en de zeer vriendelijke Ladakhi's aan bod kwamen. We bereidden het in drie weken.

Voorgerecht

Als voorgerecht namen we de stad Srinigar in Kashmir. Na ons goed te hebben geÔnformeerd, vonden we het de moeite deze, misschien gewaagde verblijfplaats, als opwarmer op te nemen in ons menu. Bij aankomst in dit groene paradijs zagen we heel veel militairen en Kashmiri. Gelukkig kwamen we bij een heel vriendelijke familie terecht die een prachtige gesculpteerde boot bezat op het Dal-meer. De boot droeg de naam 'Garden of Heaven' en het was geen probleem hier een kamertje te huren.
Altaf, onze shikarabestuurder bracht ons naar een drijvende tuin en de "ochtend"-groentenmarkt.
Afspraken die te maken hadden met het begrip 'tijd' waren een groot probleem. In plaats van om 7 uur werden we reeds gewekt om 4.30 uur met de volgende vraag : "Goodmorning Sir, what's the time on your watch ?". Nou ja, zoiets werden we gewoon !
Tijdens een fietstocht rond het meer genoten we van de prachtige rijstvelden, theeplantages en ... militairen.
Eenmaal terug op de boot 'Garden of Heaven' werden we belaagd door heerschappen die zich 'business-men' noemden en die 'very useful stuff' bij zich hadden voor 'very cheap prices'.
We hadden snel genoeg van dit 'startertje' en wilden het hoofdgerecht ontdekken. De ober weigerde aanvankelijk want er was een staking aan de gang van de openbare diensten in de stad. We kregen enkele straffe verhalen te horen over de route naar Leh : buschauffeur gegijzeld, twee mensen vermoord (twee toeristen dan nog), doch achteraf bleek dat men ons enkel bang wou maken. Dit voorval gaf echter wel een bitter bijsmaakje aan dit anders wel lekkere gerechtje.

Ladakh HomepaginaGa naar bovenLadakh, het hoofdgerecht


Borneo | Ladakh | Nepal | Links |

 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help