TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
Afrika Auteur : Eef en Geert
 Azië 
Australië E-mail adres : eef.geert@hetnet.nl
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://www.instantsites.nl/14/eefgeert
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Kenya & Tanzania   Marokko   Peru   Sri Lanka   Transsiberie Express 


 Reisverslag Sri Lanka van Eef en Geert. TravelSource.nl

Sri Lanka 1999

Negombo, Colombo

Bruid in Colombo
Het leuke van Sri Lanka is dat het de wereld in een notendop is. Het eiland is ongeveer zo groot als Nederland en Belgie samen, maar het herbergt een ongekende verscheidenheid aan natuur en cultuur. Van hoge bergen tot parelwitte stranden, van prachtige boeddhistische en hindoeistische tempels tot de oude forten van de Oostindievaarders.


We beginnen onze reis met een paar dagen acclimatiseren, aan het strand in Negombo. Heerlijk! Het hotel ligt in een weelderige tropische tuin, pal aan het met palmen omzoomde strand. Deze eerste dagen gebruiken we om uit te rusten. Het vissersplaatsje Negombo bezoeken we wel aan het eind van onze reis. Na een dag of drie worden we opgehaald voor het begin van onze rondreis, die start in de hoofdstad Colombo. Een zeer hectische stad, maar met veel bezienswaardigheden uit de tijd van de Oost-Indische Compagnie. Ook de oude wijk met z'n kleine winkeltjes en smalle straatjes is erg leuk. We lopen langs prachtig versierde hindoe-tempels; als we onze schoenen uittrekken mogen we ook naar binnen. De terugweg naar het hotel leggen we af per tuk-tuk: een overdekt brommertje met chauffeur.

Naar het zuiden

Prive-eilandje voor de zuidkust van Sri Lanka
Vanuit Colombo reizen we langs de kust zuidwaarts. De kustlijn van Sri Lanka is prachtig. Witte stranden, omzoomd met palmbomen. Het strand in Negombo is daar nog niks tegen: het kan duidelijk nog vele malen mooier. Onderweg naar de stad Galle bezoeken we een zeeschildpadden-farm, met name bedoeld om de soort te beschermen, maar tevens een prima toeristische attractie.

Galle ligt aan de zuidwestpunt van het eiland. De stad was in de tijd van de Oostindievaarders een belangrijke havenplaats, en dat zie je overal om je heen nog terug. Hollandse protestantse kerken, begraafplaatsen met Nederlandse namen op de grafzerken, oude vervallen forten en hier en daar zelfs het logo van de Oost-Indische Compagnie nog op de muren. Heel bijzonder, om een stukje Hollandse geschiedenis terug te vinden aan de andere kant van de wereld! We blijven de zuidelijke kustlijn volgen. Helemaal in het zuidelijkste deel van het eiland maken we een jeepsafari door het Budale Game Sactuary; een prachtig, weids park met veel wild. Er zouden ook nog heel wat olifanten moeten leven, maar die vinden we helaas nergens.

De bergen in

Binnenland
We verlaten de kust en rijden in noordelijke richting het binnenland in. Het landschap verandert voortdurend, wordt steeds groener en glooiender. Prachtige rijstvelden strekken zich uit. Hoe verder landinwaarts, hoe groener en bergachtiger het wordt. De theeplantages hier zijn ongelofelijk mooi. De pluksters in hun bonte gewaden lijken wel vlinders tussen die groene struiken! Ook de theefabriek die we bezoeken is zeker de moeite waard. We overnachten in een zeer Brits aandoend plaatsje: Nuwara Elya. Niet alleen de gebouwen die hier vroeger door de Britse overheersers zijn gebouwd dragen daaraan bij: ook het klimaat hier is typisch Engels. Koud, winderig en mistig.Een stukje geschiedenis

Monnik op de Leeuwenrots
De stad Kandy is een must als je naar Sri Lanka gaat. Met name de boeddhistische tempel van de Tand is prachtig. We bezoeken hier verder een folkloristische dansavond en de mooie botanische tuinen, een edelsteen-slijperij en een batik-fabriekje. We reizen nog verder naar het noorden. De typische Leeuwenrots, Sygiriya, steekt vreemd en kaal boven het groene landschap uit. Via een trap, die begint tussen twee enorme uitgehakte leeuwenpoten kun je de rots beklimmen. Naar men zegt heeft vroeger een koning zijn verblijf boven op deze rots gebouwd; de ruines zijn boven inderdaad nog te vinden. De oude hoofdsteden van Sri Lanka, Anuradhapura en Polonnaruwa zijn prachtige overblijfselen van de oude Sri Lankese beschaving. Jammer dat we er zo weinig tijd kunnen doorbrengen; je zou hier dagen tussen de oude tempels en ruines in het groen kunnen ronddwalen.

Terug naar de kust

Dagoba in de rijstvelden
Langzaam begeven we ons weer richting de kust. Een bezoek aan het grottenklooster in Dambulla laat ons de honderden prachtige Boeddha-beelden zien. We bezoeken het Olifantenweeshuis in Pinnewala, en maken zelf een prachtige tocht op de rug van een olifant. We eindigen onze reis waar we hem begonnen: aan het strand in Negombo. We bezoeken de plaatselijke vismarkt en bekijken nog wat tempels, maar rusten vooral nog een paar dagen heerlijk uit aan het strand. Sri Lanka: de wereld in een notendop. Een onvergetelijke reis.


HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp