TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
Afrika Auteur : Jenny Smit
 Azië 
Australië E-mail adres : 
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://www.ikreis.net
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Bulgarije  Indonesië  Thailand 


 Deel 1 Reisverslag Thailand van Jenny Smit. TravelSource.nl

Thailand

Juli 2003 heb ik rondgetrokken in Noord- en Midden-Thailand en heb ik meelopen binnen een vrijwilligersproject bij de Akha Hill Tribe in de buurt van Chieng Rai.
Soort reis: Losse vlucht, geboekt bij Vliegwinkel, Steenweg 3, Utrecht. Ook voor binnenlandse vluchten in Thailand! In Thailand rondgetrokken en vrijwilligerswerk gedaan.
route: Bangkok, Kanchanaburi, Chieng Rai, Chieng Mai, Ayuthaya & Lopburi, Bangkok, Hua Hin & Phetchburi

Mijn eerste kennismaking met Thailand was in Bangkok. Een miljoenenstad met vele mooie tempels en veel faciliteiten voor touristen, maar ook een stad met veel vervuiling.

Vanuit Bangkok Kanchanaburi bezocht en per trein naar Nam Tok gegaan, het huidige eindpunt van de death railway.

Vanuit Bangkok ben ik per vliegtuig naar Chieng Rai gegaan. Een verademing! Dit stadje is nog niet door touristen ontdekt, maar is wel reuzengezellig. Hier heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de Akha Hill Tribe.

Vanuit Chieng Rai ben je met de bus binnen een paar uur in Chieng Mai, de roos van het noorden. Ook deze stad beviel me wel, het is tevens de beste plaats in Thailand om inkopen te doen. In Chieng Mai heb ik ook een kookcursus gedaan en heb ik deelgenomen aan een twee-daagse trekking. Behalve olifantrijden en bamboe-raften hebben we ook de Karen Hill Tribe bezocht en hier overnacht.

Vanuit Chieng Mai ben ik teruggevlogen naar Centraal Thailand. Van het vliegveld ben ik per trein naar Ayuthaya gegaan waar ik vele oude tempels heb bezocht. Vanuit Ayuthaya ben ik per trein naar Lopburi gegaan, om -juist ja!- meer tempels te bezichtigen. Beide steden waren zeker een bezoek waard. Na deze oude tempels ben ik naar Bangkok gegaan voor een paar dagen.

Mijn laatste dagen in Thailand heb ik doorgebracht in Hua Hin. Elke dag gaat een aantal treinen die kant op, net als vele bussen (maar de trein is leuker!). Zon, zee strand en niet verbrand :-) Ook heb ik Hua Hin gebruikt als uitgangsbasis voor mijn dagtocht naar Phetchaburi, slechts een uurtje per bus. Deze stad telt vele temples uit verschillende tijden, een leuk overzicht. Op een heuvel ligt een mooi historical park. De klim is niet al te zwaar en de bezienswaardigheden liggen niet al te ver van elkaar. De moeite waard dus wanneer je niet de hele tijd op het strand wilt liggen...

Tot slot: Thailand staat bij velen bekend als het land van de glimlach. Voor mij is het echter ook een land met fascinerende bergvolken. En hoewel ik alleen van de Akha-cultuur heb mogen genieten (tijdens mijn vrijwilligerswerk) en heel eventjes bij de Karen naar binnen mocht gluren (tijdens een trekking), hoop ik toch dat de bergvolken hun plekje in Thailand veilig weten te stellen!

Thaise dans Akha stam Karen stam


Bangkok

chaos in Bangkok
Bangkok is niet echt mijn meest favoriete stad. Het is groot, er is veel verkeer, het stinkt, het is chaotisch en zo kan ik nog wel even door gaan. Opdringerige tuktuk bestuurders proberen je een ritje aan te smeren langs allerlei bezienswaardigheden voor weinig geld, maar dan moet je wel even stoppen bij een tailor om een zijden pak aan te laten meten. Of ze gebruiken de smoes dat de bezienswaardigheid die je wilt bezoeken (waar je al bijna voor de deur staat) gesloten is, maar dat ze wel een alternatief weten: juist een tailor! Alles voor de commissie... Toch heeft Bangkok ook een aantal zaken die een bezoek de moeite waard maken. Negeer de stank en de tuktuk bestuurders maar voor een paar dagen en bezoek al het moois dat Bangkok te bieden heeft!

overzichtje over het koninklijk paleis
De Wat Phra Keo en het koninklijk paleis zijn waarschijnlijk de meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok.

Het paleislijk domein bestaat uit twee delen: het religieuze deel en het 'woon'deel. In het religieuze deel staan meer dan 100 tempels, maar de bekenste is toch wel de tempel van de Emerald Buddha (Wat Phra Kao). In deze tempel staat op een hoge zuil een jaden Buddha-beeldje van zo'n 75cm groot. Eigenlijk zijn er trouwens drie Buddha-beeldjes: een voor het warme seizoen, een voor het koude seizoen en een voor het regenseizoen.
één van de tempelwachters in het paleis
(De overige beeldjes staan tentoongesteld in een museum vlak voor de ingang van het paleis.) Elke afzonderlijke tempeltoren is een bezienswaardigheid op zich.

Het geheel van al deze tempels en tempelwachters bij elkaar is al helemaal betoverend. Veel goud en glimmedingetjes (soms echte edelstenen, soms stukjes glas), die schitteren in de zon. Kleine klokjes aan de dakranden, die mysterieus klingelen in de wind. Adembenemend.

Het woondeel van het paleis is wat soberder. Een deel is trouwens afgesloten voor het publiek. Minder goud en glans, maar veel mooie geboouwen en vooral groots en ruim opgezet.

Niet ver van het koninklijk paleis ligt de Wat Po, het oudste en grootste tempelcomplex van Bangkok. Ook hier zijn behalve de hoofdtempel meer dan 100 andere religieuze bouwwerken te vinden, waaronder een aantal kleinere tempels en vele chedi's. Heel mooi. De belangrijkste touristische attractie in dit complex is echter een liggende (reclining) Buddha, geheel van goud. Het beeld is zo'n 45 meter lang en 15 meter hoog, zeer indrukwekkend. Op het terein van deze tempel is verder nog een massageschool gevestigd. Voor 180 bath kun je je een half uur laten masseren (300 bath/ uur) en zul je je daarna weer als herboren voelen. De school biedt trouwens ook cursussen aan voor de echte liefhebbers, maar daar heb ik geen ervaring mee.

veel chedi's in de Wat Po reclining Buddha, Wat Po

De tempel op de Golden Mount is eigenlijk een aanfluiting, maar toch kan ik aanraden de Golden Mount te beklimmen. Deze gouden (naja, merendeels betonnen) berg biedt namelijk een prachtig uitzicht over de stad Bangkok. Bovendien kun je op deze 75m hoge heuvel even lekker uitwaaien... De Wat Saket is vanaf de Golden Mount goed te zien. Mooie tempel. Aan de andere kant van de Golden Mount ligt de Wat Ratchanatda. Een aparte tempel binnen de collectie van Bangkok, veel hout en een mooi aangelegde tuin rondom. Naast deze tempel bevindt zich trouwens een amuletten markt. Leuke Buddhistische amuletten in allerlei soorten en maten worden hier te koop aangeboden. Leuke souveniers, die weinig plaats innemen.

Wat Arun vanaf het water
De Wat Arun (temple of Dawn) is met een bootje makkelijk te bereiken. Hele mooie tempel, met name later in de middag. Het porselein van de tempel komt op mij enigszins breekbaar over, zeker vanwege de fijne versieringen, maar dat maakt het juist heel bijzonder.

Vele maatschappijen bieden crouses aan over de Chao Praya rivier, die dwars door Bangkok stroomt. Het is echter wel zo leuk en voordelig om gewoon de Chao Praya river express boot te nemen, een vorm van operbaar vervoer in Bangkok om van de ene naar de andere kant van de stad te komen (mits aan de rivier gelegen:-) ) Er zijn vele opstartplaatsen, de prijs hangt af van de afstand en er hoeft niet te worden onderhandeld (!). Wat wil je nog meer? Vanaf het water heb je een mooi uitzicht over verschillende tempels, als de Wat Arun en de Wat Po, maar ook over de wolkenkrabbers in het moderne Bangkok en de Klongs (paalwoningen) die ook nog overal te vinden zijn. Bovendien het je vanaf het water geen last van de herrie en de chaos van het normale wegverkeer in Bangkok. En reken er maar op dat je niet in de file belandt!

China Town moet je zeker bezocht hebben. Lekker slenteren over de vele marketen, waar werkelijk alles wel te koop is voor een fractie van de prijs wat het elders kost. Sieraden, horloges, maar ook kommetjes en eetstokjes. Veel winkels geven nog een extra korting bij 'whole sale', maar goed, persoonlijk weet ik met één horloge ook wel hoe laat het is. Verder zijn er natuurlijk heel veel levensmiddelen te koop, handig wanneer je trek of dorst krijgt. E het is natuurlijk leuk om je kruidenvoorraad thuis op een orginele manier uit te breiden (of ben ik de enige die regelmatig kruiden meeneemt van vakantiebestemmingen???).

Rondom Siam Square vind je het toppunt van het moderne Bangkok. Grote shopping malls, mega-bioscopen, wolkenkrabbers. Geen gezellige drukte als op een markt, de meeste Thai kunnen de aangeboden producten niet betalen. Prijzen zijn echter niet hoog voor Europesche maatstaven en merken zijn hier wel écht (even ten overvloede: het is officiëel verboden om nep-merkkleding in te voeren), bovendien is er airco wat shoppen toch wel aangenamer maakt. Alleen de sfeer, tja, dat valt tegen...

De meeste mensen zullen de wijk Patpong wel kennen van zijn beruchte gogo-bars. Ik kan alleen zeggen dat er heel veel van dergelijke bars zijn, daar ik nergens naar binnen ben gegaan kan ik er echter geen aanraden. De nachtmarkt is echter wel gezellig. Kleding, horloges e.d. worden hier te koop aangeboden. Stuikel niet over de proppers van de nachtclubs die je continu prijslijsten onder je neus duwen!

Wie kent Khao Sarn Road niet? Hét backpackers district van Bangkok met zijn ontelbare internetcafé's, barretjes, guesthouses, restaurant, travel agencies en al het andere wat een buitenlander wenst. Aan de ene kant is het grappig om te zien hoe het tourisme bloeit in Bangkok, aan de andere kant is het toch wel een beetje eng. In dit district zul je geen normale Thai vinden, hooguit een paar pubers die de illussie hebben dat alles was westers is goed is, en die zich zoveel mogelijk aan willen passen. Zowel qua kleding als qua kapsel, veel geverfde (geblondeerde) haren en dreads en vlechtjes dus, omdat dat is wat de stoere Khao Sarn tourist wil...

levendige handel op de floating market
Vanuit Bangkok kun je binnen een dat de floating market bezoeken. Maak niet de fout die ik maakte (na aandringen van mijn tijdelijke reisgenootjes) om met een tour operator te gaan, maar neem gewoon lekker de bus. Hoe eerder je op de markt arriveert, hoe beter. Rond een uur of 9 's ochtends worden de oorspronkelijke waren van de verkopers ingeruild voor touristische waren. Toch is het ook dan leuk om een bootje te charteren en lekker rond te varen over het water langs de klongs. Flink afdingen is trouwens een vereiste!

Met dezelfde tour ben ik ook nog naar de Rosegarden geweest. Niet echt een aanrader, veel te kitsch. Wanneer je echter alle Thaise cultuurvormen in een uur voorbij wilt zien komen, moet je vooral wel gaan. Voordeel: je kan in ieder geval zeggen dat je veel cultuurvormen gezien hebt:-)

mail 2 juli
(aankomst in BKK)

mail 4 juli
(o.a. Grand Palace, Wat Phra Po, Floaring Market)

mail 29 juli
(o.a. Siam Square, China Town)

mail 1 augustus
(vertrek uit Thailand)


overnacht in New Siam II, 50 Trok Mhai, Phra-A-Thit Road, tel 02-282-2795
www.newsiam.net
geweldig guesthouse, 3-persoonskamer 750 bath, airco, privé douche (warm- en koud water), airco, erg schoon, restaurant, internetcafé, safety card systeem enz...

Vanaf Bangkok Hualamphong vertrekt elk weekend een trein naar Nam Tok, de huidige eindbestemming van de Birma-spoorlijn. Deze trein stop onder meer in Kanchanaburi.Vervolg reisverslag
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp