TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
Afrika Auteur : Jenny Smit
Azië 
Australië E-mail adres : 
 Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://www.ikreis.net
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : BulgarijeIndonesiëThailand


 Reisverslag over Bulgarije van Jenny Smit. TravelSource.nl

Bulgarije

In juli en augustus 1999 ben ik naar Bulgarije geweest. Redenen om dit Oost-Europesche land te bezoeken waren het feit dat Bulgarije niet wordt overspoeld door masa's Nederlanders, maar wel een hoop te bieden heeft. Een andere reden was de volledige zonsverduistering in (Zuid) Europa: ruim anderhalve minuut iets ten noorden van Varna, aan de Zwarte Zee. En dit zeldzame natuurverschijnsel wilde ik natuurlijk niet missen... Soort reis: Rondreis. Losse vlucht vanuit Nederland, de rest is ter plekke geregeld.

Route:
Sofia, Plovdiv, Burgas, Varna, Sofia

De reis begon in Sofia, de Bulgaarse hoofdstap. Sofia is een bonte mengelmoes van verschillende historische tijdperken: kerken uit de Byzantijnse tijd, gebouwen daterend uit de Turkse bezetting maar natuurlijk ook een hoop restanten van het communisme.

Vervolgens per trein naar Plovdiv gegaan. Niet het snelste vervoermiddel, maar wel comfortabel. In Plovdiv zijn nog een hoop overblijfselen uit de Romeinse tijd. Een van de bekenste is nog wel het amfitheater, wat nog steeds soms wordt gebruikt. Ook de historische binnenstad van Plovdiv is erg mooi.

Toen per bus naar Burgas, een de zwarte zee. Een stuk minder toeristisch dan Varna, met veel leuke plaatsjes in de omgeving.

De laatste plaats die we bezocht hebben was Varna, onze uitgangsplaats voor het zien van de zonsverduistering. Leuke stad, heel gezellig.

Uiteindelijk zijn we per touringcar weer naar Sofia gegaan. Wat me het meest opviel onderweg, waren allerlei verkeersborden waarop stond dat de snelweg verboden was voor paard en wagen. Echter, veel Bulgaren trokken zich er niks van aan: we hebben verschillende wagens gezien die door paarden werden getrokken en zelfs een paar handkarren op de snelweg!!!

Sofia

Sveti Georgi-kerk op de binnenplaats van het later gebouwde hotel.
De hoofdstad van Bulgarije, Sofia, heeft me werkelijk verbaasd. Zo veel beziens-waardigheden uit zoveel verschillende tijden zo dicht bij elkaar (op loopafstand dus)! De manier van bouwen in Sofia is op zijn zachts gezezegd facinerend. Zo staat de Sveti Petka Samarddzijska-kerk (begin deze jaartelling) midden in een rotonde. Om de kerk heen zijn verschillende winkeltjes gevestigd waarin drank, eten en souveniers verkocht worden.

Om de Sveti Georgi-kerk (4de eeuw) is een of ander poeinig hotel (Sheraton Sofia Hotel Balkan) gebouwd. Bulgaren weten grond efficiŽnt te benutten en daarbij oudheden te sparen. Het comministische Mausoleum van Georgi Dimitrov werd echter net afgebroken...

Sveti Sofia-kerk
Pracht en praal o.a. bij het gouden dak van de Alexander Nevski-kathedraal en de Sveti Sofia-kerk. Ook het interieur van de Nedelja-kerk is rijkelijk van goud voorzien.

Rondom de Alexander Nevski Kathedraal is een leuke antiek markt. Hier worden veel antieke dingen, maar nog meer nep-oude dingen, voor een prikje van de hand gedaan. Sieraden, oude muntjes, leger attributen, je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. En och, antiek of niet, who cares? Ikke niet! (Zolang je maar geen kat in een zak koopt;-) ) Ideaal voor iedereen die het leuk vindt om langs allerlei kraampjes met prullaria te struinen...

Ook het nationaal historisch museum is wel een bezoekje waard. Thracische goud en zilverschatten, behorend tot de oudst bekende ter wereld, worden hier tentoongesteld. Ook zijn er velen recentere opgravingen to bewonderen, o.a. uit de Griekse en Romeinde tijd.

Alexander Nevski-kathedraal
Een appart deel van het museum is gewijd aan de relatie tussen de Bulgaren en de Turken, met name van tijdens de Turkse bezettingen. Nadeel van dit prachtige museum is dat niet alle tentoongestelde voorwerpen van Engels onderschrift zijn voorzien. Soms is het moeilijk te achterhalen waar je eigenlijk naar aan het kijken bent...

Het Vitosa gebergte bij Sofia is met een taxi snel te bereiken (vast ook met het openbaar vervoer, maar niemand kon me in het Engels uitleggen hoe...). Leuk authentiek restaurant in een oude watermolen bij Dragelevski. Compleet met volksdansen...

En voor verkoeling is een uitstapje naar de Ledenika grotten een goed idee. Mooie treinrit door massale rotspartijen!

En voor wie dichter bij de stad wil blijven: een frisse duik in het wedstrijdbad in het oosten van de stad is ook fijn.

Plovdiv

Amfitheater op de Akropolis
Plovdiv, de oude stad op de heuvels... Plovdiv is een karakteristieke stad in het midden van Bulgarije. Het oude Plovdiv bestaat uit miniscul beschilderde huizen, typische doorgangetjes en pitoreske binnenplaatsjes. Straten zijn bekleed met keien, wat een authentieke uitstraling geeft. In het oude centrum zijn veel kunstenaars gevestigd, die o.a. beschilderd porselein aan de man proberen te brengen. Dat Plovdiv ook ten tijden van de Romeinen reeds bewoond was, blijkt uit verschillende opgravingen die te bewonderen zijn. Vanaf de Akropolis heb je een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Hier ligt ook het oude amfitheater, waar nog steeds voorstellingen gegeven worden. Terwijl door een tunnel auto's onder je door rasen, waan je je in dit amfitheater even terug in de tijd.

VVV Plovdiv: 13, Patriarch Evtimii Street, tel 2-55-64

Burgas

Klein lief kerkje naast grote betonnen flat.
Burgas is een stad van tegenstellingen. Aan de ene kant is er een mooi aangelegd en goed onderhouden park, aan de andere kant is de stad eigenlijk best wel grauw in de schaduw van donkere flatgebouwen.

In Burgas zelf valt niet zo heel erg veel te doen, maar vanuit Burgas vertrekken verschillende bussen naar bezienswaardigheden in de omgeving. En hoewel bussen vaak oud en versleten zijn, zorgen gaten in de bodem van de bus wel voor wat extra ventilatie. Nooit weg in een overvolle bus! Een nadeeltje: bussen rijden vrij infrequent, de laatste bus soms al redelijk vroeg. Houd vertrektijden goed in de gaten!

Sozopol is een leuk museumstadje met een aantrekkelijke vissershaven. Mooi uitzicht over de zee met lieftallige kleine eilandjes. Niet helemaal overspoeld door bussen touristen, maar nog steeds idylisch en authentiek. En het strand is ook niet te versmaden!

Byzantijnse kerk in Nesebar
Nog mooier, maar ook touristischer, is het stadje Nesebar. Nesebar bevindt zich op een schiereiland, de landengte is nauwelijks breder dan de smalle weg die erover loopt. Nesebar stad is omringt door een oude stadsmuur in Byzanthijnse stijl, met bij de muur een oude molen. Verschillende Byzanthijnse kerkjes binnen de stad, zoals Sveti Ivan Krastitel en Carkvata Vsedarzatel, zijn goed bewaard gebleven.

Op pleintjes voor de kerken worden mooie aquarellen van de stad verkocht. Ook typisch zijn de houten huizen met mooie balkonnetjes. Zelfs het ziekenhuis van de stad is opgetrokken uit hout! Eerlijkhiedshalve moet ik wel bekennen dat dit niet alleen mooi uitziet, maar toch ook wel een beetje ouderwets aandoet. Gelukkig heb ik geen bezoek aan de binnenkant van het ziekenhuis hoeven te brengen. (Ik weet het, vooroordelen horen niet...) Het strand bij Nesebar is erg mooi en schoon en een ideale plaats om een paar uurtjes ontspannen door te brengen.

Varna

Varna is een trekpleister voor zon, zee en strand. Net buiten de stad bevinden zich verschillende resorts die het de tourist zo comfortabel mogelijk willen maken. Varna schijnt met name bij Amerikanen erg in trek te zijn, alleen niet in 1999, tijdens mijn bezoek. De situatie in het Klein-JoegoslaviŽ heeft veel mensen afschrikt... (Niet dat je ook maar iets van de onrusten in het buurland merkte, maar toch...) Goed, ik ben niet iemand om in een resort te liggen, heb ik ook niet gedaan en dus kan ik er niets over zeggen.

Midden in de stad Varna liggen oude Romeinse thermen. Deze ancient site is vrij toegankelijk voor publiek, net als 2000 jaar geleden kun je door de verschillende vertrekken lopen langs allerlei trapjes en zuilen (dit in tegenstelling tot in Nederland, in het 'Thermenmuseum' in Heerlen, daar mag je alleen vanaf een loopbrug de thermen bekijken).

Door het stadspark met wuivende palmen kun je richting boulevaard en strand lopen. In het park liggen verschillende touristische attrakties, als bijvoorbeeld een dolfenarium en een dierentuin. Helaas laat de behuizing van de dieren nogal te wensen over, meestal klein en zonder kooiverrijking.

Uitzicht over Balcik
Bij Balcik, net ten noorden Varna, ligt een uitgestrekte Botanische tuin. Het feit dat deze tuin op een helling ligt, maakt dat de tuin heel appart aandoet. Muurtjes, hofjes en hagen scheiden bepaalde delen van de tuin, zodat ieder deel van de tuin een unieke sfeer heeft. Hierdoor worden bovendien leuke doorkijkjes gecreŽerd. Ook noemenswaardig is de speciale cactustuin, met stekels in heel veel verschillende soorten en maten. Beekjes en watervalletjes werken sfeerverhogend.


HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp