TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 Afrika Auteur : Iwan Oprins
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : oprins@concepts.nl
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://home.concepts.nl/~oprins/luxemburg.html
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : Luxemburg

Reisverhalen Afrika Reisverhalen Zuid Amerika Reisverhalen Noord Amerika Reisverhalen Europa Reisverhalen Azië Reisverhalen Australië
 Luxemburg, reisverslag jeugdherberg-wandeling.
Reisverslag wandeling
Echternach - Bourglinster - Luxembourg
13 t/m 15 juni 1997
REISPLAN
In het weekend van 13 t/m 15 juni 1997 heb ik (Iwan Oprins, 23 jaar) een wandeling gemaakt van jeugdherberg naar jeugdherberg in Luxemburg. Ik ben op vrijdag met de trein naar Luxemburg gegaan en daarna verder met de bus naar Echternach. Daar heb ik in de jeugdherberg overnacht. Zaterdag heb ik 30 kilometer gewandeld naar de jeugdherberg van Bourglinster, waar ik overnacht heb. Zondag het traject naar Luxembourg (stad) gelopen (17 km) en de stad bezocht.
Met een schoolreis van de HAVO heb ik in april 1990 ook een gedeelte van deze route gelopen (maar toen heb ik ook in de jeugdherberg van Vianden overnacht). Zo kon ik nog wat herinneringen opdoen.
Hieronder een reisverslag van deze wandeling en de verblijven in de jeugdherbergen.
Misschien kan het een idee zijn voor een korte weekendvakantie 'dicht bij huis' in een mooie omgeving.
Onder het verslag staan nog tips, adressen en verwijzigingen.
Mijn plannen voor een langere jeugdherberg wandeling in Luxemburg in 1998 staan nu ook op internet.
Vrijdag 13 juni 1997: Met trein en bus naar Echternach
's Morgens heb ik nog gewoon gewerkt, maar daarna ben ik met trein vertrokken voor een kort wandelweekend in Luxemburg, met overnachtingen in jeugdherbergen. Ik kom om 12.37 uur met de trein aan in Roosendaal. Daar zie ik al een donkerrode Belgische trein staan, waar ik in eerste instantie instap. Op het bord staat echter niets aangegeven. In het Engels werd mij door andere rugzaktoeristen gevraagd of dit de trein naar Brussel was, ik dacht van wel. Later hoorde ik weer van hen dat de goede trein achter de trein waar ik uit kwam is binnengekomen. Vrij snel weer naar die trein. De vele omroepberichten maken het er niet duidelijker op, omdat er vandaag (vrijdag de dertiende) een computerstoring is tussen Lage Zwaluwe en Rotterdam. Om 12.53 uur vertrekt de Belgische sneltrein naar Antwerpen.
Daar moet ik snel overstappen op een andere trein naar Brussel op perron 6. Men is momenteel nog steeds bezig de rode overkapping te restaureren van dit schitterende station. De trein gaat weer terug en we stoppen alleen in Mechelen (met zijn vierkante kerktoren). Na een treinreis van circa een half uur stap ik uit op het station Brussel-Noord. Ik heb voldoende tijd, zodat ik hier wat rondwandel.
Dan is het wachten op de trein naar Luxemburg. Om 14.30 uur komt hij het station binnen en ik kan een aardig plekje aan de raamzijde vinden, zodat ik toch van het uitzicht kan genieten. Schuin tegenover me zitten twee Canadezen die samen op vakantie zijn en een reisgids over Oost-Europa bij zich hebben. Ik krijg nu al weer zin om ook weer op Interrail te gaan. Het is vrij druk in de trein. Verder moest ik in Brussel uitkijken waar ik instapte, want alleen de eerste 3 wagons gingen naar Luxembourg.
We passeren het Zoniënwoud van Brussel en tot Namur (Namen) is het vol in de trein. Nu wordt de omgeving al mooi. Je bent nu echt in de Ardennen: glooiende weilanden en beboste heuvels met regelmatig een dorp. Het weer is nu af en toe zonnig, zodat je regelmatig een prima uitzicht hebt vanuit de trein.
In Arlon was het overstappen op een andere trein. Dit stond niet in mijn dienstregeling die ik had opgehaald via Internet van de Duitse Spoorwegen. In het Frans vraag ik daarom voor de zekerheid of deze trein toch niet naar Luxemburg gaat. In de andere trein kom ik bij een drietal Amerikanen te zitten. De Amerikaanse vrouw vloekt een beetje, omdat ze al haar bagage nu weer kan versjouwen en ze denkt dat dit aan vrijdag de dertiende ligt ('Black Friday', zoals ze zelf zegt). Niet veel later zijn we al in Luxemburg en om 17.15 uur stap ik uit in Luxembourg (stad). Ik zoek meteen een dienstregeling op en zie dat op perron 6 nog bus lijn 110 naar Echternach staat. Ik stap meteen in en betaal 120 LUF. Het is vrij druk in de bus. We rijden een mooie route (via Bourglinster en Berdorf). Zo zie je meteen al iets van het mooie Luxemburgse landschap. Tussen Berdorf en Echternach rijdt de bus door het bekende 'Klein Zwitserland' (een bos met prachtige rotsstenen).

Gemeentehuis van Echternach
Om 18.20 uur arriveert de bus in Echternach. De weg naar de jeugdherberg is eenvoudig te vinden. Vanaf het busstation loop je rechtdoor de winkelstraat (Rue de la Gare) in. De winkels zijn inmiddels gesloten, maar verschillende mensen zitten momenteel op terrasjes. Wel waait het redelijk. Bij het einde van de winkelstraat ga je rechtsaf en meteen links is dan de jeugdherberg.
Het 'loket' waar je je kunt melden is gesloten en ik druk daarom op de bel. Ik wordt vriendelijk ontvangen, betaal en krijg kamer 8 toegewezen. Ik heb zelf beddegoed meegenomen. Aangekomen op mijn kamer op de tweede verdieping, is er al een bed bezet. Er hangen wat spullen van een fietser (wielrenbroek, fietstassen). Ik maak alvast mijn bed op en leg wat spullen klaar. Om 18.30 uur ga ik Echternach in. Eerst naar de markt, met zijn mooie, oude gemeentehuis. Daarna bezoek ik de basiliek en ga de cripte in. De kerk is gewijd aan St. Willebrord (apostel der Friezen). Nadat ik de cripte verlaten heb, gaat het licht in de kerk uit. Het is nu 19.00 uur en dus precies op tijd geweest om de kerk te bezoeken.
Ik wandel langs de Oranjerie (tuin) richting de rivier de Sûre. Helaas vallen er grote regendruppels naar beneden en ik moet daarom schuilen onder een boom. De lucht wordt donkerblauw en de regenbui wordt heviger. Het is een echte stortbui. Omdat ik zelfs onder de grote boom nat wordt, moet ik gaan schuilen in een klein portiekje. Daar is het wat droger. De straat voor me is een 'wild riviertje' geworden en de mensen die met paraplu's snel over straat lopen, moeten uitkijken voor de plassen. Wat een rotweer... Ik heb bijna drie kwartier moeten schuilen, en mijn schoenen en sokken zijn al aardig nat geworden. Toen het wat minder werd ben ik in een flink tempo teruggelopen naar de jeugdherberg.
Aangekomen op de kamer lag ook de andere gast op zijn bed. Ik hang eerst wat spullen uit en doe mijn haar weer in model. Daarna knoop ik een gesprek aan. Eerst in het Engels ('Where do you come from?'), maar als hij zegt dat hij uit 'Belgium' komt, gaat het gesprek al snel over in het Nederlands. Hij komt vandaag uit Eupen en fietst morgen naar Bouillon, iedere dag zo'n 150 km. Vandaag heeft hij goed weer gehad. Het is een leuke, goedlachse man, ouder dan mij met een opvallend klein beugeltje. Ik haal beneden enkele foldertjes van de omgeving en lees die door en bekijk de kaart voor morgen.
Als het weer wat droger is besluit ik met regenpak toch maar weer Echternach in te gaan, net als de Belg. Alleen ga ik om 20.30 uur het plaatsje in. Eerst zoek ik de markeringen op die ik morgen moet volgen. Het zijn witte driehoekjes, en ik zie er snel een paar op lantaarnpalen: dat moet geen probleem opleveren morgen. Ik loop langs een oude stadsmuur (en torentje) en ga even over de brug over de Sûre naar Echternacherbruck. Dit is Duitsland, dus ik heb vandaag 4 landen bezocht (NL, B, L en D). De regen is opgehouden en het regenpak kan weer uit. Langzaam via verschillende straatjes loop ik weer terug naar de herberg waar ik om 21.15 uur weer ben. Op het verhoogde terras aan de achterzijde van de jeugdherberg staat buiten een tafeltennistafel en een aantal bankjes. Dit komt me nog wel bekend voor van de HAVO-schoolreis, maar verder kon ik eigenlijk maar weinig uit mijn herinnering terughalen. Het is een prettige jeugdherberg om te verblijven. Mooi interieur (bijvoorbeeld houten wanden op mijn slaapkamer met 4 stapelbedden). Ook heeft men er zelfs kluisjes waar je waardevolle spullen in kwijt kunt (of je rugzak). Neem dan zelf een hangslot mee. Eerst nog even de afstanden van de wandelroutes tussen de jeugdherbergen opgeschreven die ophangen bij de receptie. Om ongeveer 21.45 uur wil ik gaan slapen, maar dan komt de Belg terug van zijn bezoek aan de stad. Ik praat nog even met hem. Hij heeft op een terrasje gezeten en heeft gehoord dat de stroom is uitgevallen door het onweer. Dan ga ik slapen, maar ik wordt nog wel een paar keer wakker van een groep Duitse jongens die veel lawaai maakt. Het raam staat open en het regent nog steeds flink. Hopenlijk wordt het morgen beter...
Zaterdag 14 juni 1997: Wandeling Echternach - Bourglinster (30 km)
Iets voor half acht sta ik op en begin aan de dagelijkse ochtendrituelen. Zo pak ik alvast mijn rugzak zoveel mogelijk in. Gisteravond laat kwam er nog een Amerikaanse jongen binnen, zodat we met drieën op een kamer sliepen, terwijl de jeugdherberg alleen van 17.00 tot 23.00 uur geopend is. Ik kijk alvast naar buiten naar het weer: het is droog, maar wel bewolkt. Het heeft afgelopen nacht erg veel geregend.

Jeugdherberg van Echternach
Ik ga alvast naar beneden en haal mijn jeugdherbergkaart alvast op en koop een paar ansichtkaarten als aandenken. Dan ga ik om 8.00 uur met de Belg, die op mijn kamer sliep, eten. We zitten alleen aan een tafel, waar later nog een viertal Amerikanen bijkomen (waaronder de jongen die gisterenavond laat arriveerde). Verder zit de groep Duitsers ook aan tafel voor het ontbijt en een tweetal oudere Belgen.
Het ontbijt bestaat uit twee harde witte bolletjes die ik met jam besmeer. De man komt uit een (Nederlandstalige) plaats bij Brussel, waar hij werkt en elke dag met de fiets naar toe gaat. De route die hij dit jaar fietst (Brussel, Eupen, Echternach, Bouillon, Brussel) heeft hij vorig jaar ook zo ongeveer gefietst, maar andersom. Ik heb daarna het lunchpakket opgehaald, wat zeer goed gevuld was. Je moet dan nog wel de (bruine) boterhammen opsmeren met kaas, vlees of iets anders. Verder zit er een sinaasappel, een koek en een pakje sinaasappelsap bij. Dit moet wel voldoende zijn om de tocht vandaag te 'overleven'. Ik wens hem een goede reis en na het definitief inpakken van de rugzak vertrek ik om 8.35 uur. Het was droog, maar toen ik vertrok was er al zeer lichte motregen die wat later wel ophield. Meteen de witte driehoekjes gevolgd, die goed aangegeven stonden. Al snel door een mooie laan met bomen en een mooie kapel (Notre-Dame). Ik zie hier al twee (jonge) boomklevers en een vrouw die een hond uitlaat, maar de hond heeft zelf de riem in zijn bek.
Na het verlaten van Echternach bijna langs het meer van Echternach. Daarna een snel stijgende asfaltweg die meteen het bos in gaat. Een man op mountainbike komt hier met piepende remmen naar beneden. Hierna volgt een scherpe haarspeldbocht naar links. Hier het eerste 'probleem': de route op de kaart wijkt af van de markeringen in het bos. In de haarspeldbocht zou ik rechtsaf moeten, maar er staan alleen pijlen die verder de asfaltweg volgen. Ik besluit hier de markeringen te volgen in de veronderstelling dat de route wat aangepast zal zijn (alleen later zal blijken dat dit niet het geval is). De route loopt door prachtige bossen met statige bomen over mooie brede bospaden. Waarschijnlijk een soort boswachter passeert in een jeep. Rechts van het pad zie ik een grote mierenhoop. Het ging licht regenen, dus voor het eerst mijn regenpak aan.
Om 9.45 uur pauzeer ik even, omdat ik (nu al) last krijg van een klein blaartje op een kleine teen. Snel een pleister erop, zodat de pijn snel verdwenen is. Dat heeft bij mij in ieder geval altijd het beste resultaat. Het pad daalde licht en toen zag ik zelfs een grote, lichtbruine ree wegrennen: een prachtig gezicht. Heerlijk alleen zo, midden tussen de natuur. Een paar honderd meter later zie ik ook in het struikgewas aan de kant van de weg nog een andere ree weglopen. Dit was toen ik ging kijken naar een verregende, bruine broodzak. Dit was dezelfde die ik heb meegekregen uit de jeugdherberg in Echternach, dus ik zit op de goede route (dacht ik).
Het pad kwam uit bij weilanden en rechts was een boerderij te zien. Hoogstwaarschijnlijk een jager met twee achter de auto rennende honden passeerde mij en ging linksaf een bospad in. Op deze plaats ging ook de jeugdherbergroute naar links. Toch maar weer eens op de kaart kijken. Als ik dat pad zou gaan volgen dan was dat niet meer in de richting van Bourglinster, mijn bestemming vandaag. Het leek er meer op dat dit pad naar Grevenmacher liep. Na een korte bedenkpauze besluit ik toch maar deze route te verlaten en naar de 'echte' jeugdherbergroute van Echternach naar Bourglinster te wandelen. Later herinner ik me dat op een prikbord in de jeugdherberg een bordje hing dat er een nieuwe route was tussen Echternach en Grevenmacher. Waarschijnlijk heb ik die gevolgd en deze route stond niet op de kaart. Ik had dus in de haarspeldbocht toch rechtsaf moeten gaan (maar in dat pad zag ik, volgens mij, geen witte driehoekjes).
Ik loop nu eerst naar het gehuchtje Geijershaff. Ik loop langs wat boerderijen en ga richting de weg CR 132. Deze steek ik over en ga een pad tussen de weilanden in. Alleen staat het gras en onkruid zo hoog dat je daar wel erg nat van zou worden na al die regen. Dus toch de regenbroek maar weer aan. Het pad was erg begroeid en niet vaak belopen al zijn er wel twee 'karresporen'. Hier ook veel naaktslakken op de grond. Er lagen ook enkele plassen, maar mijn schoenen werden door de natte planten zo nat dat dit door mijn (toch redelijk goede) wandelschoenen ging lekken. Dit betekende natte sokken en 'soppende voeten'.
Ik kwam gelukkig uit op de drukke weg tussen Junglinster en Echternach. Deze steek ik over bij het gehucht Rosswinklerhaff. Op de kaart staat achter een hoeveboerderij een stippellijn getekend (een pad dus), welke weer uitkomt op de goede route. Echter ik stond voor de boerderij en het pad was niet te bereiken (en er was niemand te zien). Ik loop daarom iets terug en ga richting bosrand. Hier houdt het pad op en daarom langs de bosrand en over een akkerland weer terug naar de drukke weg. Ik probeer het volgende pad op de kaart. Dit loopt langs een smalle beek. In het begin ging het nog wel, maar ook dit pad was erg begroeid: hier heeft vast al lang niemand meer gelopen. Na het overwinnen van enkele stroompjes op het pad blijkt het pad later echt onbegaanbaar te zijn. Dus maar weer terug naar de drukke weg, waarbij ik nog wat tegen een brandnetel loop.
Voorzichtig loop ik aan de rand van de drukke weg. Het volgende pad richting de route is asfalt, dus dat levert geen natte voeten meer op. Wel zal ik een stukje moeten afsnijden, want anders kom ik misschien niet op tijd in de jeugdherberg in Bourglinster aan (je weet nooit wat je nog tegenkomt onderweg). Ik neem geen grote risico's en na het passeren van het dorpje Wolpert, volg ik een andere wandelroute (gele rondjes). Op een bank eet ik om 12.00 uur mijn boterhammen op. Deze route staat weer goed aangegeven. Wat later ga ik het bos weer in en de route is nu verrassend mooi. Rechts prachtige rotspartijen en links een smal beekje. Een smal paadje voert door dit, voor mijn gevoel, echt Luxemburgse landschap. Raar is een klein, loslopend hondje dat ik alleen tegenkom.
Bij een samenkomst van twee beekjes ben ik om 12.35 uur weer op de route en ik zie weer de witte driehoekjes! Ik zit weer op het goede pad en de omgeving is nog steeds prachtig. Ik zie bijvoorbeeld ook een specht. Later weer via een asfaltweg en ik verlaat het bos. Nu gaat het pas echt flink regenen en het regenpak gaat weer aan. Ik passeer wat boerderijen van het plaatsje Kobenbour. Bij een bosrand eet ik de overige boterhammen op en plak nog een pleister op een blaartje. Nu gaat het ook nog onweren, uitkijken dus. Nu een hele tijd door een mooi bos over aardige paadjes. Door de regen valt mij op dat je onder naaldbomen eigenlijk lang niet zo nat wordt als onder loofbomen. Het regent nu best hard soms. Onderweg in het Marscherwald kom ik de eerste twee wandelaars vandaag tegen, met wandelkaart en regenpak ('bonjour'). Alweer zie ik een ree weglopen uit struikgewas.
Na een flinke afdaling kom ik weer op een weg en loop nu door de plaats Blummenthal. Daarna stijgend het bos (Bëlebos) weer in. Langs een golfbaan en daarna verlaat ik het bos weer via een asfaltweg naar Junglinster. Ik zie grote donkere wolken richting Junglinster trekken. Links staan de drie, grote rood-witte zendmasten van Radio Luxembourg. Nog even geschuild onder struiken langs de weg voor de regen (en het onweer). In Junglinster langs de kerk (hier is een splitsing van de jeugdherbergroute naar Grevenmacher). Junglinster weer verlaten en weer flinke regen. Ook eventjes fout gelopen, even onduidelijkheid over markering, maar de route op de kaart is korrekt.

Jeugdherberg van Bourglinster
Het pad daalt langzaam af naar Bourglinster. Nu nog weilanden. Daarna langs wat bossen en bij een boerderij is Bourglinster (gelukkig) in zicht.
Bij een bank onder een rots kijk ik toch droog nog even naar de kaart. Ik passeer mooie pastelkleurige huizen in Bourglinster. Bij een kruising in het centrum staan weer wandelbordjes van de jeugdherbergroute en een pijl naar links naar de jeugdherberg. Daar ben ik om 16.30 uur. Alleen gaat de jeugdherberg pas om 17.00 uur open, zodat ik nog even wat rondwandel en omhoog ga naar het kasteel. Het wordt weer droog en ik kan om 17.00 uur zonder regenpak aanbellen bij de jeugdherberg. Ik ben nog alleen. Na het inchecken en bestellen van het avondeten en een lunchpakket wordt ik naar boven geleid. Op de tweede verdieping in een grote slaapzaal staat een bed voor mij gereed.
Ik heb voldoende keus en kies een bed dicht bij een raam met uitzicht op het kasteel. Ik hang alles te drogen uit en ruim wat op en maak mijn bed klaar. Ik maak alvast wat notities en rust wat uit. Heerlijk die rust en blij dat ik nu binnen ben al is het nu wel droog. Het raam heb ik open gezet en hoor wat vogels fluiten. Om 19.00 uur ga ik (met natte schoenen) eten. Het is een soort warm aardappelgerecht, maar wat het precies is weet ik niet. Ik eet alles alleen op in het eetzaaltje. Er zit een bruin broodje bij en yoghurt met müsli. Nadat ik rustig alles heb opgegeten moet er nog wel worden afgewassen (dat is meestal normaal in Luxemburgse jeugdherbergen!). Het ziet er naar uit dat ik de enigste gast ben vandaag. Ongeveer de helft van de jeugdherberg is een gewoon woonhuis, waar de jeugdherbergbeheerder woont met zijn vrouw en kind(eren).
Om circa 20.00 uur ga ik al op bed liggen om te rusten, al is zo vroeg in slaap raken niet zo eenvoudig. Toeristisch is Bourglinster niet. Het is een klein dorpje, waar weinig te beleven is, waar wel een mooi kasteel is op de rotsen. Ik heb er maar één winkel en één café gezien. Terugkijkend op de dag is het best regenachtig geweest, maar dat hoeft de pret niet te drukken. De omgeving is vaak geweldig en met regen wandelen is toch een bijzondere ervaring. Alleen moet je gewoon de jeugdherbergroute goed op de kaart volgen en normaal gesproken hiervan niet afwijken. Dan loop je ook niet fout, zoals ik per ongeluk gedaan heb. Een goede wandelkaart is echter onontbeerlijk en hou goed in de gaten waar je bent! Een prima eerste dag die wel wat langer was dan 30 km, maar morgen verder naar Luxembourg.
Zondag 15 juni 1997: Wandeling Bourglinster - Luxembourg (17 km)
Om 7.20 uur sta ik op. Ik heb prima geslapen na de lange wandeling van gisteren. En je hebt weinig last van anderen als je alleen op een kamer met 15 stapelbedden slaapt. Wel is er gisteravond nog een groep jongeren gearriveerd. Deze groep kwam ik tegen tijdens het ontbijt om 8.00 uur. Het was een basketbalteam (10 jongens) en een begeleider uit de omgeving van Veenendaal. Het ontbijt bestond uit bruin brood dat je met vlees, kaas, chocoladepasta of jam kon beleggen. Ook heb ik meteen mijn lunchpakket klaargemaakt (moet je wel bestellen). Daarbij zat ook nog een koek, sinaasappelsap en een bekertje yoghurt.
Om 8.30 uur was het tijd om de jeugdherberg te verlaten en te beginnen aan de wandeling naar Luxembourg. Het weer was in ieder geval al een stuk beter dan gisteren. Ik verliet het kleine, maar mooie Bourglinster en ging al snel stijgend de bossen in. De paden waren goed beloopbaar, maar nog wel wat 'modderig' van de vele regen van gisteren. Het pad ging daarna omlaag naar Imbringen. Over het asfalt verder naar Eisenborn via slingerende en stijgende, smalle asfaltwegen. Hier passeerde ik om 9.05 uur de jeugdherberg van Eisenborn. Daarna weer het bos in en later een stukje over de weg. Onderweg zie ik nog wat sporen van een ree in de vochtige bosgrond.

Jeugdherberg van Luxemburg
Na het verlaten van de weg loopt het wandelpad verder langs de Rengelbaach. Dit is een smal beekje. Het pad loopt bijna parallel aan dit slingerende beekje, wat slechts licht stijgt. De omgeving is bijzonder. Waarschijnlijk door een storm zijn aan beide zijden van de beek vele bomen omgewaaid en groeien er intussen vele jonge boompjes en struiken. Opvallend zijn de verschillende plantensoorten langs de kant van het pad in verschillende kleuren. Zelfs zie ik beschermde paarse klokjes. Ook kom ik hier twee andere wandelaars tegen. Onderweg rust ik nog even op een omgezaagde boom die prima dienst kan doen als bankje. Het weer is echt prima zo. Het is wel bewolkt, maar regelmatig komt ook de zon er tussendoor. Wel is de temperatuur iets koeler dan gisteren.
Ook dit pad komt uit op een autoweg die eventjes gevolgd moet worden. Daarna is de weg weer verkeersvrij, maar alleen bestaat de ondergrond nu uit (ongelijk liggende) stenen. Het is een stijgende en dalende weg, steeds rechtdoor door het bos. Onderweg kom ik een man tegen die een zwaardere rugzak bij zich heeft dan mij. We groeten elkaar met 'bonjour'. Bij een akkerland met graan staat een bankje en eet ik een aantal boterhammen op. Hier passeren ook wat hardlopers die puffend de hellingen nemen. In dit heuvelachtige landschap wandel ik toch liever. Daarna weer verder over mooie paden. Dan is het eerste huis van Luxembourg in zicht en komt het pad op een asfaltweg. Deze loopt naar een nog drukkere autoweg.

Zicht op Luxemburg-stad
Nu loopt de route een gedeelte over een fietspad langs de drukke weg Luxembourg-Junglinster. Hier liggen ook wat hotels. Een tijdje later gaat de route links omhoog door de rustigere woonwijk Dommeldange. De markeringen zijn ook hier nog steeds goed te volgen, zonder vaak op de kaart te moeten kijken, maar bij twijfel is dat niet onverstandig. Onder een spoorlijn door en een tijdje de spoorlijn gevolgd. Onder de grote, hoge, rode Pont. G.D. Charlotte en langs een mooi poortgebouw. Dit zijn ze momenteel aan het restaureren. Wat verder ligt rechts de jeugdherberg van Luxembourg. Hier ben ik om 12.15 uur. Van 10.00 tot 13.30 uur is deze gesloten, zodat ik het centrum in ga.
Dit doe ik niet voordat ik nog even op een bankje mijn overige boterhammen heb opgegeten. Ik maak nog een foto van een Japanner dit dat aan mij vraagt. Struinend door het centrum kom ik om 12.55 uur toevallig de groep basketballers tegen die ik ook al ontmoet heb in de jeugdherberg van Bourglinster. Ik loop over de markt en langs het dal van de Petrusse. Zoals gewoonlijk weer vele toeristen (je hoort verschillende talen).
Daarna ga ik terug naar de jeugdherberg en koop daar nog een ansichtkaart als herinnering. Omdat ik nog niet zo lang geleden het centrum van Luxembourg bezocht heb, besluit ik om deze keer het bezoek wat korter te houden. Ik ben wel door verschillende mooie straatjes in het centrum gelopen. Daarna loop ik terug naar het treinstation. Daar neem ik om 14.27 uur de trein naar Brussel-Noord.
Tot Namur door mooie Belgische Ardenennen met prachtige beboste heuvels en leuke dorpjes. Na een overstap in Brussel en een treinreis door het vlakke België stap ik uit in Antwerpen, waar ik bij Mc Donalds nog lekker een frietje met hamburger op eet. Daarna verder met de trein richting Roosendaal, waarbij onderweg nog een snelle Thalys passeert richting Paris. Mijn korte weekendreis zit erop. Vandaag mooi wandelweer gehad en een wandeling in een mooie omgeving. Luxemburg blijft voor mij een favoriete wandelbestemming, met ideale afstanden tussen de jeugdherbergen.
NIET VERGETEN...
Vergeet vooral niet de volgende belangrijke dingen mee te nemen voor een jeugdherberg-wandeling in Luxemburg:
 • Jeugdherbergkaart (kan eventueel ook in jeugdherberg aangeschaft worden)
 • Wandelkaart Luxemburg Zuid (schaal 1:50.0000) en kompas
 • Belgische (Luxemburgse) francs
 • Paspoort
 • Treinkaartje en buskaartje (160 LUF, kan in bus worden aangeschaft)
 • Lakenzak en kussensloop (kan ook gehuurd worden)
 • Adressen/telefoonnummers (van thuis en jeugdherbergen)
 • Taalgidsjes Duits en/of Frans
 • Rugzak en wandelschoenen
 • Regenkleding
 • Fototoestel
 • Reiswekker
 • Pleisters
 • Drinkfles
Ook dient daarnaast het volgende geregeld te worden:
 • (Telefonische) reservering van de jeugdherberg
 • Informatie over dienstregeling trein/bus
 • Reisverzekering
100 LUF is circa f 5,60 en Belgische francs kunnen ook in Luxemburg gebruikt worden.
VERWIJZINGEN
Treinreis:
- NS reisplanner
- Deutsche Bahn reisplanner

Luxemburg-informatie:
- Luxembourg City Tourist Office
- Luxembourg Tourist Office in London
- Luxembourg Central
- Echternach

Jeugdherbergovernachting:
- Jeugdherbergen Luxemburg

Jeugdherbergen wereldwijd:
- Jeugdherbergen wereldwijd
JEUGDHERBERGEN LUXEMBURG
Centrale des Auberges de Jeunesse Luxembourgeoises
2, rue du Fort Olisy
B.P. 374
L-2013 Luxembourg
Tel: (+352) 22 55 88
Fax: (+352) 46 39 87
PlaatsAdresPostcodeTelefoonnrFaxnummerBedden
Beaufort6, rue de l'Auberge63158 60 7586 94 6788
Bourglinster2, rue de Gonderange616178 01 4678 94 8480
Echternach9, rue André Duchscher643472 01 5872 87 35120
Eisenborn5, rue de la Forêt619678 03 55
78 84 59
78 05 4452
EttelbruckRue G.-D. Jos.-Charlotte90138 22 6981 69 3570
Grevenmacher15, Gruewereck673475 02 2275 91 4654
Hollenfels2, rue du Château743530 70 3730 57 83109
Larochette4, Osterbour76228 70 81
87 83 24
87 83 2674
LultzhausenRue du Village96668 94 2489 92 4590
Luxembourg2, rue du Fort Olisy226122 68 89
22 19 20
22 33 60292
Troisvierges24-26, rue de la Gare99069 80 1897 96 2460
Vianden3, Montée du Château94088 41 7784 94 2796
Wiltz6, Rue de la Montagne953895 80 3995 94 4072
Tarieven:
Normale kamer van 345 tot 415 LUF (Luxembourg) voor personen t/m 26 jaar. Voor personen boven de 26 jaar bedragen de extra kosten ongeveer 80 LUF. Voor Eisenborn en Larochette gelden speciale, iets hogere prijzen.
Een lunchpakket kost 125 LUF, een ontbijt 190 LUF en avondeten 260 LUF (behalve in Larochette 270 LUF).
De kosten voor het huren van lakens bedragen 125 LUF.

Wandelpaden:
Alle jeugdherbergen in Luxemburg zijn met elkaar verbonden door middel van gemarkeerde wandelpaden. De markering hiervan is een witte driehoek. De driehoek wijst alleen naar links of rechts (en bijvoorbeeld niet naar boven voor rechtdoor). Volg in principe altijd de jeugdherbergroute zoals die op de wandelkaarten staan aangegeven. De afstanden zijn:
Luxembourg-Hollenfels: 15 km, Luxembourg-Bourglinster: 17 km, Luxembourg-Grevenmacher: 30 km, Bourglinster-Grevenmacher: 23 km, Bourglinster-Echternach: 30 km, Bourglinster-Hollenfels: 13 km, Grevenmacher-Echternach: 20 km, Hollenfels-Ettelbruck: 23 km, Echternach-Beaufort: 17 km, Ettelbruck-Beaufort: 22 km, Ettelburck-Lultzhausen: 25 km, Ettelbruck-Vianden: 25 km, Ettelbruck-Bourglinster: 26 km, Beaufort-Vianden: 18 km.
STUUR EEN REACTIE...
Als je wilt kun je een reactie op het reisverslag naar me sturen (vermeld eventueel je E-mail adres):

E-mail: 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help