TravelSource.nl LogoReisverhalenZuid Amerika
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Carla, Peter, Pablo, Hilly, Laura en de rest van de groep.
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : zaexpeditie@yahoo.com
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.geocities.com/zaexpeditie99/
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : 26 weekse Zuid Amerika Expeditie 1999/2000
Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

ARGENTINIE

Op 13 december vertrekken we uit Santiago de Chili om naar Argentinie te gaan. Behalve de hoofdstad Buenos Aires zien we ook plaatsen zoals Mendoza, Cruz de Eje en Cordoba. In Buenos Aires vieren we kerst. Oudjaarsdag zullen we in Argentinie zijn, dichtbij de watervallen van Iguacu. Op nieuwjaarsdag vertrekken we naar Brazilie.

Argentinie-info

Argentinie is het tweede grootste land van Zuid-Amerika en het achtste grootste land op wereldniveau. Niet alleen het landoppervlak is groot, ook de steden, de ranches, de steak etc zijn dat. Midden twintigste eeuw was het een van de rijkere landen en het leek het Texas van het Zuiden te worden. De rijkdom was echter zeer ongelijk verdeeld, met veel grootgrondbezitters. De crisis van de jaren dertig met de ineenstorting van de prijzen van landbouwproducten raakte Argentinie hard. Veel industrieen in Argentinie zijn nog steeds gericht op de voedselverwerking Mede door de slechte economische toestand grepen de militairen meerdere keren in. Argentinie is later dan ook meer bekend geworden door de dictaturen.
Argentinie is een vrij westers land, als jer er rond rijdt zou je ook kunnen denken dat je in Zuid-Europa rijdt. Samen met Chili is Argentinie ook het welvarendste land van Zuid-Amerika. Momenteel gaat het economisch echter niet zo goed hier, de koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar heeft de concurrentiepositie danig verzwakt. Brazilie zag zijn Real met tientallen procenten devalueren en het land is voor investeerders daarmee interessanter geworden.   

Meer over Argentinie:

http://www.turismo.gov.ar

Mendoza-Cruz del Eje-Cordoba

Vanuit Chili reisden we via de Andes, waar we de hoogste berg van Zuid-Amerika, de Aconcagua, passeerden op bijna 7000 meter hoogte. In Mendoza overnachtten wij op een mooie camping, zelfs met een mooi zwembad en jawel.. internet. Laat in de 19e eeuw hebben zich er veel mensen uit Italie en Frankrijk gevestigd. Mendoza staat ook bekend als het centrum van de Argentijnse wijnindustrie. Ook wij ontkwamen niet aan een bezoek aan een bodega, zodat we 's ochtends vroeg de wijn al konden proberen. Bij Cruz del Eje kampeerden we bij een geologisch park. Hier zijn de oudste dinosaurusbotten ter wereld gevonden, zoīn 230 jaar terug. Ook het landschap was schitterend om te zien, dit park wordt ook wel maanvallei genoemd.
Cordoba
kent een aantal heel mooie universiteiten en mooie koloniale gebouwen. Met het kamperen hadden we wat minder geluk. Althans, het werd echt noodweer, zodat we īs nachts de tent afbraken en in het restaurant gingen slapen. Maar ook hier werden sommigen īs ochtends in het water wakker.

http://www.cordoba.gov.ar

Meer over Cordoba:

Het landschap

Het landschap in Argentinie is zeer gevarieerd. Het noordelijke deel behoort tot de subtropen, terwijl het zuidelijkste deel niet ver van Antarctica ligt. Rond Menoza en Cruz de Eje is het landschap deels droog, maar er zijn ook groenere gebieden. Dit zijn nog de uitlopers van de Andes en het landschap is dan ook heuvelachtig. Veel hoger dan een paar honder meter boven zeeniveau is het hier echter niet. Nabij Cordoba wordt het landschap vlakker, dat is het begin van de pampa's. Dit deel is tegenwoordig vrijwel geheel in cultuur gebracht.

Buenos Aires

De hoofdstad van Argentinie wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Eind 18e eeuw zijn veel immigranten, arme boeren uit het Noorden van Italie en uit Spanje gekomen. Dat was de tijd dat Argentinie erg welvarend was door de produktie van het rundvlees. Degenen die er rijk van werden (de rundvleesbaronnen) stuurden hun zonen naar Europa. De stad was het centrum van mode en kunst van Zuid-Amerika. Er werden brede straten aangelegd en ieder had een (dure) smaak.
Buenos Aires voor Argentinie een belangrijk economisch, politiek, financieel en industrieel centrum. Er zijn wijken met erg moderne kantoorgebouwen te vinden.
Wij hebben in mooie restaurants, cafes en confiterias (lijkt op grand cafe, vaak met dansvloer) vertoefd (met bijbehorende prijzen).
We hebben nog een poging ondernomen de tango te dansen, de dans waar Argentinie zo bekend om is. Voor de meesten bleef het maar bij een les.
Kerst was voor ons een kerstontbijt in korte broek, picknick in het park en op kerstavond veel vlees eten. De liefhebbers volgden een kerstmis in de Metropolitana Kathedraal, gelegen aan het Plaza 25 Mayo..

La Boca, de kleurrijke Italiaanse wijk in Buenos Aires.

Plaza 25 Mayo met het roze gekleurde parlementsgebouw.

Iedere donderdagmiddag protesteren de Dwaze Moeders op de Plaza 25 Mayo. Hun zonen zijn tijdens het bewind van de laatste dictator Videla verdwenen.

Begraafplaats Recoleta met onder andere het mausoleum van Eva Perron.

San Ignacio

In 1600 kwamen een aantal Jezuiten priesters naar Argentinie, Paraguay en Brazilie. Zij stichtten missieposten en gaven onderdak aan Guarani Indianen. In de 18e eeuw kwam het met 100.000 inwoners tot het hoogtepunt van hun beschaving. Een van de weinige restanten van deze missieposten is de ruine in San Ignacio welke we bezochtten.

Jezuiten klooster in San Ignacio.

Vrij snel hierna gaan we naar de watervallen van Iquacu. Op oudjaarsdag zijn we er aan de Argentijnse kant, en op nieuwjaarsdag aan de Braziliaanse zijde.
Op oudjaarsdag wordt door enkelen al een uitstap gemaakt naar Brazilie, want wat is het nieuwe jaar inluiden nu zonder vuurwerk? Al zingend, feestend en dansend luiden we het nieuwe jaar in. Voor sommigen tot vroeg in de morgen.

Startpagina

Vorige blz.

Brazilie

 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help