TravelSource.nl LogoReisverhalenZuid Amerika
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Carla, Peter, Pablo, Hilly, Laura en de rest van de groep.
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : zaexpeditie@yahoo.com
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.geocities.com/zaexpeditie99/
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : 26 weekse Zuid Amerika Expeditie 1999/2000
Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

CHILI

Na het bezoek aan de zoutmeren in Bolivia, komen we aan in Chili. Bij de expeditie-reizen van Ashraf komt het regelmatig voor dat mensen even uit de groep stappen. Om bijvoorbeeld plaatsen te bekijken die niet in het reisprogramma zijn opgenomen, om vrienden te bezoeken of om wat voor reden dan ook. Ook onze fotograaf Peter is in Chili en Argentinie even uit de groep geweest en heeft met Rick en Marcel een bezoek gebracht aan Patagonie. Daarom van deze landen iets meer tekst en minder foto's, maar als extra schitterde fotoīs van Patagonie.

Chili-info

Vanaf de grens met Peru naar het zuiden telt het land zo`n 4300 km. In de breedte niet meer dan 180 km. Chili behoort economisch tot de kopgroep in Zuid-Amerika. Ook historisch behoort het tot de winnaars. In de vorige eeuw kon het grondgebied behoorlijk worden uitgebreid. Rond 1880 werd een deel van het grondgebied van Bolivia en een klein stukje van Peru veroverd. Bolivia werd zo van de zee afgesneden, hetgeen het land economisch nog steeds parten speelt. Chili veroverde in deze oorlog (ook wel de Pacific-oorlog genoemd) de gronden waar nitriet werd gewonnen. Later verloor dit aan belangrijkheid, door de uitvinding van kunstmest, maar Chili heeft er decennia lang van geprofiteerd.

SAN PEDRO DE ATACAMA - CALAMA - ANTOFAGASTA - VINA DEL MAR

De overgang van Bolivia naar Chili is overduidelijk. De onverharde wegen van Bolivia veranderen net over de grens in een fraaie tweebaans asfaltweg. In San Pedro de Atacama kwamen wij het land in. Hier vertoeven vooral veel gringoīs (zo wordt iedereen genoemd die uit Europa of Noord-Amerika komt). Heerlijk was, na een aantal dagen in de woestijn en hoogvlakten van West-Bolivia, dat we weer gewoon de wc op slot konden doen, konden doorspoelen en zelfs konden douchen. Veel meer dan bier drinken en op het Plaza de Armas zitten doen we niet. Via Calama komen we bij de grootste open kopermijn ter wereld in Chuquicamata. In dit op Bolivia veroverde deel van Chili wordt nogal wat erts gewonnen, onder meer koper. Chili is de grootste exporteur van kopererts.
Toen gebeurde het, we kwamen bij Antofagasta aan de kust, we zagen de Pacific of Grote Oceaan weer. Hier hebben we heerlijk gezwommen, we zaten op een camping aan het strand en hier vierden wij ook sinterklaas.
Via een paar overnachtingen aan het strand, onder andere in het fraaie La Serena, kwamen wij aan bij het wijndorpje Los Vinoles. Hier konden we douchen (tja de standaardbezigheden in Nederland worden op een expeditie heel essentieel) en zeer goedkoop wijn drinken (volle limonadeglazen). Het meest gevaarlijk was te gaan slapen zonder tent. Om dan te gaan slapen als alles van boven komt, onder andere een fiets en een 5 liter fles wijn, is erg lastig.

Antofogasta

SANTIAGO DE CHILI 

Langzaam zagen we het landschap veranderen, van de (Atacama-)woestijn, via semi-woestijn naar een groen zeer vruchtbaar land. Rond de hoofdstad Santiago de Chili is het klimaat mediteraan en er kan dan ook heel veel worden verbouwd. Verschillende fruit- en groentestalletjes zagen we op onze weg.  De meeste mensen (75%) wonen in midden-Chili, meer dan 1/3 van de totale bevolking van 14 miljoen wonen in Santiago de Chili.
Santiago is een mooie stad, met een leuke uitstraling. Het centrum heeft een aantal oudere gebouwen, verder is er (in het zakencentrum) heel wat hoogbouw.  Een aantal mensen brachten,  om de stad te ontvluchten, een bezoek aan het fraaie Isla de Negra. In tegenstelling tot hetgeen de naam doet vermoeden is dit geen eiland, maar gewoon een klein plaatsje aan de kust met een leuk strand. Ook kon er een bezoek aan het museum van Neruda (beroemde dichter van Chili, nobelprijswinnaar) gebracht worden.
In Santiago was een bezoek aan een van de parken (bijv. Santa Lucia of Parque Metropolitano) of de museums of de kathedraal de moeite waard. Zondag stond in het teken van de presidentsverkiezingen. Veel was hierdoor dicht. Door het centrum wandelen en ijs eten was wat de Chilenen deden. Hoewel (of dankzij) de vele politie op straat en het verbod op de verkoop van alcohol was het heel rustig. In januari zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden omdat de twee belangrijkste kandidaten (van de 7) wel veel stemmen gekregen hadden (beiden bijna 50 %) maar niet de vereiste meerderheid.

PATAGONIE

Begin december hebben Marcel, Rick en Peter de groep voor een tijdje, ongeveer drie weken, verlaten. Zij hebben in deze periode het zuiden van Chili verkent; Patagonie. Hieronder volgt een verslagje van Peter.

De reis begon met het afleggen van vele kilometers. Er werd gestart in Calama, het noorden van Chili. Vanuit Calama werd in 24 uur met de bus naar Santiago gereden. Vanuit de Chileense hoofdstad namen we het vliegtuig naar Punta Arenas, het zuiden van Chili.
In Punta Arenas verbleven we een paar dagen en bezochten onder andere de pinguins bij het plaatsje Kon Aiken.
Na een busrit van zes uur door een prachtig uitgestrekt landschap kwamen we in Puerto Natales aan. Vanaf deze plaats hebben we het natuurpark Torres del Paine en de Perito Moreno Glacier in El Calafate (Argentinie) bezocht.

De Glacier Moreno is een van de bekendste gletsjers doordat er grote hoeveelheden ijsbrokstukken in de periode december tot maart dagelijks afbreken, zeer spectaculair om te zien en te horen.

Het natuurpark Torres del Paine is zeer geschikt voor trektochten. Wij besloten vanwege de beperkte tijd die we in Patagonie hadden om een trektocht van 5 dagen door het park te houden. Drie van de vijf dagen waren de weersomstandigheden redelijk tot zeer goed zodat we een groot gedeelte van de route zonder al te veel problemen konden afleggen.
In het park zijn vele diersoorten te zien waaronder de condor, die we ook al in de Colca Canyon in Peru hebben gezien, daarnaast een aantal gletsjers, de bekendste is de Grey Glacier. Helaas hebben we deze niet gezien vanwege het noodweer de laatste dagen. De Torres del Paine zijn de drie grote rotsen naast elkaar, die met een beetje geluk in de vroege ochtend na een pittige bergbeklimming in het rood/oranje licht van de zon te zien zijn.

Tot slot van ons uitstapje stond een vierdaagse boottocht door het Lake District op het programma. De tocht begon in Puerto Natales en eindigde 1500 km noordelijker langs de kust van Chili in Puerto Montt. Vandaaruit hebben we de bus via Bariloche, ook in een prachtig natuurgebied gelegen, richting Buenos Aires genomen (een rit van 30 uur) en ons daar weer bij de groep gevoegd.

Perito Moreno Glacier,  bij El Calafate.

Pinguins, Kon Aiken.

PATAGONIE

Vooraanzicht van de Glacier Perito Moreno, hoogte ongeveer 80 meter.

Een paar mooie uitzichten in het natuurpark Torres del Paine.

Startpagina

Argentinie

Vorige blz.

 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help