TravelSource.nl LogoReisverhalenZuid Amerika
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Carla, Peter, Pablo, Hilly, Laura en de rest van de groep.
 Azië
 Australië E-mail adres : zaexpeditie@yahoo.com
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.geocities.com/zaexpeditie99/
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : 26 weekse Zuid Amerika Expeditie 1999/2000
Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

ECUADOR

Ecuador is het kleinste land wat we zullen bereizen in Zuid-Amerika. We zullen hier dan ook de kortste tijd (kleine 2 weken) zijn. Er wordt een bezoek gebracht aan Otavalo, bekend om de grote zaterdagmarkt waar vele souvenirs gekocht kunnen worden. In Ecuador bezoeken we ook nog Baņos, Quito en Cuenca. Een aantal mensen van de groep zijn in Bogota al naar Quito gevlogen om een uitstap naar de Galapagos eilanden te gaan. Maandag 27 maart passeren we de grens met Peru.

Ecuador-info

Ecuador, omgeven door de Andes, is bekend om de verschillende vulkanen, de regenwoudreservaten, indianenmarkten en de Galapagoseilanden.
Er zijn zelfs meer verschillende soorten planten (25.000) en vogels (1.500) dan de Verenigde Staten hebben, welke qua oppervlakte 34 keer groter is.
In Ecuador valt meteen de indianenbevolking op. Vrouwen met mooie klederdracht en lang gevlecht haar. De mannen hebben vaak ook lang haar en dragen een hoed. Er wordt veel Quecha (en varianten) gesproken. Ook zien we weer meer toeristen. Ecuador is immers al jarenlang bekend als een voor toeristen goed te bereizen land.

Na de bevrijding van Ecuador door Simon Bolivar maakte Ecuador aanvankelijk enige tijd deel uit van Gran Colombia. Daaronder hoorden, naast natuurlijk Colombia, ook het huidige Venezuela en Panama. Venezuela maakte zich al rond 1822 los en Ecuador in 1830. Daarmee kwam een eind aan de droom van Simon Bolivar. Het stukje gemeenschappelijke geschiedenis van Colombia, Venezuela en Ecuador heeft er toe geleid dat de vlaggen van de landen vrijwel gelijk zijn. Ecuador heeft zijn munt genoemd naar de rechterhand van Bolivar, Sucre. De munt in Venezuela heet al Bolivar.

Ecuador is sinds de onafhankelijkheid niet altijd even fortuinlijk geweest. Zo heeft het diverse oorlogen gevoerd met Peru om flinke stukken Amazonegebied. Ecuador heeft die verloren. Op Ecuadoriaanse kaarten is Ecuador veel groter dan op Peruaanse en internationale kaarten. Het geschil is in de 20e eeuw in het verdrag van Rio de Janeiro wel geregeld, maar Ecuador was het daarmee niet eens omdat het onder geweld afgedwongen zou zijn. Inmiddels hebben Peru en Ecuador de zaak enkele jaren terug "bijgepraat".

De economie van Ecuador steunde met name op de teelt van bananen. Toen werd er echter olie gevonden en Ecuador is nu voor een behoorlijk deel van zijn exporten en wat overheidsinkomsten aangaat van de olie afhankelijk. De lage olieprijs van medio jaren tachtig heeft het land geen goed gedaan. Inmiddels verkeert het land enige maanden in een crisis, financieel en politiek. De president wilde de munt, de Sucre, koppelen aan de Dollar, maar dat leverde grote protesten op. Een of meer presidenten en (surrogaat?) staatsgrepen verder is de koppeling nog niet doorgevoerd, maar de huidige regering zou er wel een voorstander van zijn. De inflatie is hier groot. Na de devaluatie is het land spotgoedkoop geworden.

Otavalo

Meer dan de helft van de bevolking van Otavalo heeft direct of indirect inkomsten uit weven. Behalve op de markten in Otavalo zelf, wordt veel geexporteerd naar de Verenigde Staten, Canada en Europa. Wij slaan onze slag op de grote zaterdagmarkt om souvenirs te kopen zoals truien en tapijten.
De Otavolanen hebben als eerste taal Quichua (variant op Quecha).

Voorbeelden van de vele mooie geweven kleden die op de grote zaterdagmarkt in Otavalo aangeboden worden.

Behalve de grote zaterdagmarkt waar vooral veel toeristen op afkomen, vindt er die dag ook een veemarkt plaats.  Behalve groot vee worden ook wat kleinere versnaperingen verkocht (zie foto hieronder).

Quito

Quito is op 2.850 meter hoogte de tweede hoogste hoofdstad van Zuid-Amerika. La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia, is hoger (3.636 meter). De stad ligt aan de voet van de vulkaan Pichincha. Deze inca-stad is in 1534 door Pizarro's luitenant Sebastian de Benalcazar opnieuw gesticht.
De hoofdstad bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. In het oude gedeelte is veel van de Spaanse koloniale architectuur bewaard gebleven. In 1978 is Oud-Quito als UNESCO monument verklaard. Vanaf de top van de Cerro Panecillo,183 meter hoger, is er een mooi uitzicht op dit gedeelte en de omringende vulkanen en bergen. Op deze berg staat de heilige Gabriel.
Nieuw Quito is nog veel moderner dan menigeen dacht. Dit gedeelte staat vol met moderne flatgebouwen, vele restaurantjes en internetmogelijkheden. Ook zijn er een aantal mooie parken en musea te vinden. Van het park Metropolitano wordt gezegd dat het het grootste park van Zuid-Amerika is. Wij hebben op zondag ons prima kunnen vermaken in park El Ejido. Hier gingen veel Ecuadorianen en toeristen heen om te flaneren of souvenirs te kopen. In dit park staan verschillende musea van de Centrale Bank van Ecuador. Het Archeologisch museum is zeker de moeite waard. Op zondag is het in Quito uitzonderlijk rustig.

Mitad del Mundo

Vanuit Quito is het een klein uur rijden om naar het middelpunt van de wereld te gaan. In 1735 is hier namelijk de exacte ecuadoriale lijn bepaald door de fransman Charles-Marie de la Condamine. Hieromheen is een echt toeristisch dorp gebouwd met verschillende restaurants en souvenirswinkels. Ook is er een museum, een planetarium en een manquette van oud-Quito te zien. Ideaal ook om je hier te wegen. De weegschaal geeft door de lagere zwaartekracht 2 kilo minder aan dan in Nederland (en 4 kilo minder in vergelijking met de Noord- of Zuidpool).
Vanuit Mitad del Mundo is het 10 minuten rijden naar Pululahua. Dit is een dorp met zo'n 100 indianenfamilies, gelegen in een 270 meter diepe krater. Er gaat een voetpad naar beneden wat de meeste mensen uit dit dorp gebruiken (half uur naar beneden, ruim uur naar boven). De gids geeft ons uitleg over de verschillende planten met medicinale werking. De mensen uit het dorp gaan namelijk eerder naar een sjamaan, de medicijnman, of gebruiken zelf allerlei natuurlijke middeltjes. We hebben planten gezien die goed waren tegen de dorst, om het geheugen te verbeteren of om pijnen te verlichten. In de krater is veel vruchtbare grond die voor de landbouw en veeteelt gebruikt wordt. Met name de oudere mensen hebben nog geen horloge, maar kijken naar de stand van de zon om te zien hoe laat het is. Bij laaghangende bewolking geeft de ezel, die om het half uur balkt, de tijd aan.
Er is wel electriciteit, maar geen telefoon.

BAŅOS

Baņos is een soort Costa del Sol van Ecuador. Althans, normaal gesproken.  Door de nabij gelegen vulkaan Tungurahua zijn de inwoners van Baņos enige maanden geevacueerd geweest. Op het moment dat wij er komen, zijn de inwoners alles weer aan het opbouwen, openen etc. Ook komt de toeristenstroom weer op gang.
Het is genieten in de warmwaterbaden. Ook kan de Basiliek bezocht worden waarin te zien is dat Baņos veel wonderen te danken heeft aan de "Seņora del Agua Santa" (vandaar dat de vulkaan niet is uitgebarsten?).  Er is een dierentuin en er kunnen verschillende tochten gemaakt worden; lopend of fietsend naar bijvoorbeeld de San Martinkloof en het beeld van de heilige maagd.  De meesten gebruiken deze dag om weer energie op te laden. Door uit te slapen, wat rond te lopen, terrassen zitten of om naar de warmwaterbaden te gaan. 's Avonds kan met een bus de krater van de vulkaan bezocht worden.

Cuenca

Na een lange dag rijden (zijn we niet meer gewend) komen we in Cuenca, de derde grootste stad van Ecuador en hoofdstad van de provincie Azuay. Helaas kunnen we de hoogste berg van Ecuador, de Chimborazo (6.310 meter) door de mist, niet zien.
In 1557 is deze stad door de Spanjaard, op de resten van de Incastad Tomebamba gesticht. Er is weinig van de Inca-cultuur bewaard gebleven. In het koloniale Cuenca zijn wel veel pas gerestaureerde gebouwen te zien. In Heladeria Holandes kunnen we oudhollandse posters aan de muur zien,  overheerlijk ontbijten of ijs eten. Na Cuenca vervolgen we onze reis naar Peru.

In de Andeslanden vinden dagelijks wel diverse markten plaats.

Startpagina

Vorige blz.

Galapagos

 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help