TravelSource.nl LogoReisverhalenZuid Amerika
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Carla, Peter, Pablo, Hilly, Laura en de rest van de groep.
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : zaexpeditie@yahoo.com
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.geocities.com/zaexpeditie99/
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : 26 weekse Zuid Amerika Expeditie 1999/2000
Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

NOORD-PERU

Begin april zijn we weer in het land waar we een half jaar geleden begonnen zijn.. Peru. Hoewel we realiseren dat een vakantie van 2-3 weken voor de meesten gewoon is, hebben we nu het idee dat onze reis bijna ten einde is. Maar we kunnen ons gelukkig nog steeds verbazen over al het moois wat Noord-Peru te bieden heeft. We rijden langs de Noord-kust door naar Lima en zien mooie stranden, vissersdorpen en woestijnvlaktes. Maar wat de meesten verbaasde waren de mooie archeologische (pre-Inca) sites.

Puerto Pizarro

In Puerto Pizarro, net over de Peruaanse grens dichtbij de plaats Tumbes, overnachten we in een toeristencomplex. Deze plaats wordt echter door weinig Europeanen bezocht dus we (de dames althans)  hebben meteen aanspraak als we in deze vissersplaats wat rondlopen of ergens wat gaan drinken. Vanuit Puerto Pizarro gaan we een dag met een vissersboot het water op. We zien de Mangrovebossen, worden bijna overspoeld door de zee of verbranden door de zon die wel erg hard schijnt.

Chiclayo

Chiclayo, hoofdstad van het departement Lambayeque, is een van de snelst groeiende steden van Peru. Het is een belangrijk commercieel centrum. Behalve de winkels is er ook dagelijks een enorme markt (Mercado Modela) waar van alles te koop is zoals kruidendrankjes of geluksamuletten.

Meer (reizigers)info over Chiclayo:

http://www.aries.com.pe/irc-chiclayo

Lambayeque

Vanuit Chiclayo is het 11 kilometer  naar Lambayeque. In deze kleine stad is het Bruning museum gevestigd wat absoluut de moeite waard is.  Voor de Incas zijn diverse culturen in Peru geweest, zoals de Moche-cultuur aan de Noord-kust (0. - 700 n. C.). De Moche hebben grote tempels gebouwd, zoals de zon- en maantempel bij Truijilo. Ook is van de Moche-cultuur in 1987 een graf in Sipan gevonden. De resten hiervan zijn in Sipan, 30 kilometer van Chiclayo te zien. Het Bruning museum in Lambayeque is wellicht nog meer de moeite waard. In dit museum wordt het graf getoond van de heer van Sipan. Ook zijn de vele gevonden aardewerken vazen, sieraden en nog veel meer te zien in dit museum. In de graven werden behalve de gestorvene ook de bijbehorende mensen en materialen begraven, voor het leven na de dood.

Graf van de heer van Sipan.

Huanchaco

In Huanchaco, een vissers- en vakantieplaats aan de kust bij Truijilo, verblijven we een aantal dagen. We overnachten dichtbij het strand waar we de typische rieten vissersboten zien. Ook gaan we archeologische opgravingsterreinen bezoeken en voor de laatste keer Juanito schoonmaken. Omdat het tevens een van de laatste keren is dat we nog met zoveel mensen bij elkaar zijn, sluiten we het verblijf in Huanchaco af met een barbecue.

Trujilo

Trujilo is met z'on 750.000 inwoners de grootste noordelijke stad van Peru. In 1536 is deze stad door Pizarro gesticht. Er is nog veel van het koloniale karakter bewaard gebleven. Er zijn bijvoorbeeld mooie grote houten balkons te zien. Op zondagochtend wordt met veel status en deelname van diverse (militaire) groepen de vlag verwisseld.

Verwisseling van de vlag in Trujilo.

Nabij Trujilo zijn de zon-en maantempel van de Moche cultuur te bezoeken. De Zonnetempel is gebouwd uit 140 miljoen adobe stenen, en bestaat origineel uit diverse lagen,die verbonden waren met diverse stijle trappen. De namen van deze religieuze tempels van de Moche cultuur zijn overigens gegeven door de Inca's.

Voor de Inca's, floreerden de Chimucultuur (1000 -1470 n.C.). De hoofdstad van deze cultuur was Chan Chan. Resten hiervan zijn dichtbij Trujilo in de vorm van gedecoreerde muren nog steeds te bezoeken.  Dit complex bestond uit negen delen, die elk op zich weer een stad waren.  Elk gedeelte had een eigen koningsgraf met de bijbehorende offeringen. De muren zijn met name gedecoreerd met zaken die te maken hebben met visserij, water, lucht en aarde.

Een ander restant van de Chimu-cultuur is het (kleinere) tempelcomplex  in het teken van de regenboog. Doordat deze tempel jarenlang onder het zand lag, tot de ontdekking in 1963, zijn de tekeningen gerelateerd aan de regenboog duidelijk te zien.

Casma

We rijden van Huanchaco richting Lima. Het lijkt wel een geurreis. Vooral Chimbote, met de visgeur, overheerst. Net voorbij Casma bezoeken we de archeologische site van Sechin. Er is niet zoveel bekend van deze cultuur. De tekeningen die resteren op de muren van het tempelcomplex zijn de moeite waard. Het bijbehorende museum wat minder (of het moet zijn om de mensen te bekijken die het museum zelf bekijken, want ieder had een vragende uitdrukking op het gezicht). In Baranca hebben we in een heel primitief hotel overnacht. Sommigen gingen naar de bios (is de film "la Playa" nu wel of niet goed?), anderen Chinees eten (in heel Peru zijn de Chinese restaurants in het algemeen goed en veel te vinden).  De meesten kwamen al dan niet dronken thuis van de kroeg. 

Lima

Terug waar we begonnen zijn.. Heel Peru, maar Lima nog iets meer, staat in het teken van de presidents- en senaatverkiezingen die op onze terugreisdatum, 9 april gehouden worden. Er worden pamfletten uitgedeeld, demonstraties gehouden, er zijn bijna geen lege muren meer te vinden zonder verkiezingsleuzen of zonder plaatjes die aangekruist moeten worden om de juiste kandidaat te kiezen.

Voor de verkiezingen wordt geen muur onbeschilderd gelaten.

In Lima zijn diverse museums te vinden waarvan met name het Nationaal Museum en het Goudmuseum de moeite waard is. Ook is het interessant om 30 kilometer ten zuiden van Lima de archeologische site Pachacamac te bekijken. Dit is een groot complex, lopend doe je er ruim een uur over. Het complex is onder andere gebouwd door de Lima cultuur rond het jaar 0. Later hebben andere culturen zoals de Inca's er een andere invulling aan gegeven of het een en ander bijgebouwd.
Het is ruim een uur in de bus en deze busrit is op zich al een hele belevenis. In de deuropening staat iemand die zo luid en snel mogelijk de plaatsen roept waar de bus heen gaat. Ook naar alle dames moet geroepen worden. De chauffeur stopt 't liefst zo kort mogelijk en daarom is het belangrijk zo snel mogelijk in de bus te gaan zitten. Handen vast en rijden maar.

Lima bestaat uit diverse delen. Voor de Peruaan is het eigenlijke Lima het koloniale gedeelte. Maar door de buitenstaander wordt Miraflores ook als onderdeel van Lima gezien. Miraflores, aan de kust, is het decadente gedeelte met dure flatgebouwen, terrassen, funboulevard etc. Wij hebben er in elk geval een avond doorgebracht voor het verrassingsfeest van Martin. Een geslaagde avond, maar wie had er gedacht dat er 3 dagen voor de verkiezingen al geen alcohol meer geschonken mocht worden? Maar ook hier is weer een oplossing te vinden.

Wisseling van de wacht van het regeringspaleis op Plaza Mayor. De fundamenten van dit paleis zijn nog door Pizarro aangebracht.

Een aantal mensen reizen nog wat langer door in Zuid-Amerika. Maar voor de meesten vertrekt op 9 april het vliegtuig naar Nederland zodat we maandagavond weer in Nederland zijn. We zijn zo gewend om bij aankomst in een nieuwe stad zo snel mogelijk weer te orienteren: wat kunnen we bezoeken, waar is goede koffie en goede restaurants, wat is de (waarde) van de valuta en waar kunnen we internetten. Maandag kunnen we weer zien wat de kleur van het Nederlandse tientje ook weer is, maar vooral  terugdenken aan deze schitterende reis.

Laatste nieuws over Peru:

http://www.elcomercioperu.com.pe

Tips

Startpagina

Vorige blz.

 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help