TravelSource.nl LogoReisverhalenZuid Amerika
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Carla, Peter, Pablo, Hilly, Laura en de rest van de groep.
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : zaexpeditie@yahoo.com
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.geocities.com/zaexpeditie99/
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : 26 weekse Zuid Amerika Expeditie 1999/2000
Reisverhaal 26 weekse Zuid-Amerika Expeditie 1999/2000

ZUID-PERU

Op 4 oktober arriveerde het eerste deel van de groep op het vliegveld in Lima. Deze 12 deelnemers gingen de talencursus Spaans van 3 weken in Arequipa volgen. Daarna komen ook de overige 7 deelnemers waarna de reis via Cusco en Puno wordt vervolgd.

LIMA

Na de 15 uur durende vlucht via Madrid werden we verwelkomt door de reisbegeleiders Martin en Jan en onze eigen bus "Juanito".
De eerste dagen in Lima leren we al snel het chaotische verkeer, de smog en de Zuid-Amerikaanse sfeer kennen.
Dichtbij Plaza San Martin slapen we in een hotel waar we 's nachts worden opgeschrikt door een aardbeving (althans voor de toeristen; voor de Peruanen zijn het niet anders dan trillingen). Generaal San Martin heeft begin 18e eeuw Argentinie en Chili bevrijd van de bezetting van de Spanjaarden. Samen met de bevrijder Bolivar is ook  Peru door hem bevrijd van de Spanjaarden. Een gedeelte van het Peru uit die tijd is genoemd naar Bolivar: Bolivia.

Plaza San Martin, Lima

Markt voor San Francisco kerk

"Cuy"-bereiding in Peru

In deze pan wordt de traditionele Peruaanse maaltijd "Cuy", ofwel cavia voorbereid. Voor de Peruanen is dit een speciale maaltijd, voor Nederlanders een beetje vreemd. Maar zeker het proberen waard.

PISCO EN DE BALLESTAS EILANDEN

Na een kort verblijf in Lima (we zullen de laatste dagen van de reis hier nogmaals doorbrengen), gaan we langs de droge kuststreek naar Pisco. In Pisco maken we al een van de vele religieuze feesten mee die Peru kent. Pisco, de nationale drank wordt vooral in deze streek gestookt.
Er wordt een excursie gemaakt naar de Ballestas eilanden waar we op de kleine rotseilanden vele zeehonden, zeeleeuwen, pelikanen en pingquins zien. Ook zien we de meer dan 100 meter hoge Candelabra. Van deze tekening op de rots weet niemand de betekenis of herkomst.

NAZCA

Deze week zullen we gebruiken om van Lima naar Arequipa te gaan waar de talencursus Spaans plaatsvindt.
In Nazca kunnen we uiteraard de beroemde Nazca-lijnen bewonderen waarvan de reden van het ontstaan nog steeds onbekend is (of waren er in die tijd toch luchtballonen?). Vanuit de lucht kunnen we zien dat de uitgegraven geulen tekeningen vormen zoals een spin en condor. Hierna bezoeken we de begraafplaats Chaucilla. Op deze begraafplaats liggen verschillende mummies uit de pre-inca tijd. Het is ook interessant om de ondergrondse aquaducten van Cantalloq te zien. Deze zijn nog steeds voor irrigatie in gebruik.

PUERTO INCA

In Puerto Inca hebben we voor de eerste keer gekampeerd. Bij een hotel, dus een voorzichtige expeditie-start. De eerste Inca-ruines zijn hier te bewonderen. Door het woestijnklimaat zijn deze goed bewaard gebleven Puerto Inca was vroeger de havenplaats van Cusco. Het was ook de startplaats van de estafette die de Inca-boodschappers naar Cusco liepen. Door de koude golfstroom die langs de hele kust van Peru voert is het water nog best koud.

AREQUIPA

Langs de smalle kuststrook gaan we naar Arequipa.In Arequipa verblijven we 3 weken om een cursus Spaans te volgen. Deze wordt afgewisseld met het ontdekken van het Arequipaanse uitgaansleven waar het plaatselijke Arequipena-bier en de Inca-cola gedronken wordt. Tevens wordt regelmatig op het mooie Plaza des Armas vertoefd. Ook wordt  het Santa Catalina Klooster bezocht. Dit klooster is pas opengesteld voor buitenstaanders in de jaren zevenig. Hiervoor leefden bijna 500 nonnen in grote afzondering van de buitenwereld.
De met sneeuw bedekte 5820 meter hoge vulkaan El Misti wordt beklommen. Een behoorlijk pittige klim. Drie personen hebben waren deze uitdaging uitgegaan met als resultaat dat Harry bij terugkomst in het hotel 2 liter water in een teug leegdronk, Jeroen ziek werd teruggestuurd en Carla ook voortijdig opgaf.
In Arequipa  hebben we Cuy gegeten en een Picanteria bezocht. In de Picanteria kan īs middags allerlei kleine vleesgerechtjes gegeten worden (herkomst soms onduidelijk) welke met het Chicha-bier (maisbier) weggespoeld worden.
We konden ook gebruik maken van het sportcomplex tegenover het hotel, zodat we regelmatig gezwommen, gefitnesst of getennist hebben. Ook hebben we er ontdekt  dat het medium internet wel heel handig is voor contacten met het thuisfront.
Uiteraard kan een tweedaags bezoek aan de Colca-Canyon, een prachtig natuurgebied met een Canyon die twee keer zo diep is als de Grand Canyon,  niet vergeten worden. 's Ochtendsvroeg kunnen we de Condors zien die vanuit hun nesten diep in de Canyon omhoog vliegen.

CUSCO

Na een doortocht door Juliaca en het mooie Andesgebergte, kwamen we na 2 dagen in Cusco aan. Deze tocht zal meteen de zwaarste van de gehele reis zijn door de onverharde wegen, het vele stof, de lange duur en de hoogte. Sommigen herkennen het Plaza des Armas in Cusco niet meer, omdat de mooie oude bomen onlangs gekapt zijn. De burgemeester die hiervoor verantwoordelijk was, zit nu voor 15 jaar in de gevangenis...
Cusco was vroeger hoofdstad van het Inca-Rijk. In Cusco is heel veel van deze Inca-cultuur te zien, waarbij de ruines van de Machu Picchu het hoogtepunt zijn. Deze is op allerlei manieren te bereiken: de 2 of 4-daagse Incatrail, de trein of bus en voor de liefhebber per helicopter. In Cusco zijn ook vele Spaanse koloniale invloeden terug te zien. De Spanjaarden hebben er ongeveer 300 jaar geheerst.
Cusco is een heel toeristische stad, toeristen die we in andere plaatsen tegengekomen zijn, zien we hier weer.

Startpagina

Volgende blz.

 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help