Info over Egypte

Egypte kent een van de oudste beschavingen ter wereld. De beroemdste historische monumenten zijn de piramides en de tempels rondom Luxor en Aswan.

Het hectische Caïro is de grootste stad van het Afrikaanse continent. Hier vind je sporen van de oude Egyptische beschaving, de Griekse en Romeinse Oudheid, het Midden-Oosten, Afrika en het moderne Europa.

Buiten de piramides en de tempels staat Egypte bij toeristen bekend als een duikparadijs. De Rode Zee biedt duikers en snorkelaars schitterende onderwatertaferelen: kleurrijk koraalrif en veel verschillende soorten vis.

Hoofdstad

Caïro

Oppervlakte

997.738 km2

Hoogste punt

2.629 m

Laagste punt

-133 m

Aantal inwoners

61,5 miljoen

Openingstijden winkels

Ma. t/m vr. van 8.00 tot 20.00 uur. Za. gesloten

Voertaal

Arabisch

Talen die ook gesproken worden

Engels en Frans

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

Mei/sept. 2 uur later en okt./apr. 1 uur later

Populaire reisaanbieders Egypte

Reisverhalen over Egypte

Egypte, reisverslag Paul en Monique Schilders

Egypte, reisverslag Paul en Monique Schilders

Geplaatst op 25 maart, 2021 door Paul en Monique Schilders

Egypte ’96   1e DAG 31-03-96 Amsterdam – Caïro Op Schiphol melden we ons om 15.00 uur bij de medewerker van Djoser om onze tickets op te halen. Als de groep compleet is worden de tickets verdeeld en krijgen we te horen dat we al minstens 2 uur vertraging hebben. Tijd genoeg dus om kennis te maken met de rest […]

Egypte, reisverslag Paul en Monique Schilders

Egypte, reisverslag Paul en Monique Schilders

Geplaatst op 25 maart, 2021 door Paul en Monique Schilders

Egypte ’96   1e DAG 31-03-96 Amsterdam – Caïro Op Schiphol melden we ons om 15.00 uur bij de medewerker van Djoser om onze tickets op te halen. Als de groep compleet is worden de tickets verdeeld en krijgen we te horen dat we al minstens 2 uur vertraging hebben. Tijd genoeg dus om kennis te maken met de rest […]

Communicatie

Telefooncellen zijn nog lekker simpel met muntgeld te gebruiken, als ze tenminste niet kapot zijn. Caïro heeft twee internetcafé’s waarvan eentje in het Hilton Hotel. Postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag, tussen 7.00 en 19.00 uur.

Internationale landen code

20

NL. Ambassade ter plaatse

Tot juli 2001 geldt het volgende adres:
Chancery

36, Mohamed Mazharstreet

Zamalen, Caïro

Tel.: 00-20-23401936 of 00-20-23406434.

Ambassade Nederland

Badhuisweg 92 2587 CL Den Haag

070-3604075

Noodnummer

123 of 77 0123 (kan even duren)

Luchthaven info

00-20-2914255 (Caïro)

Toeristenbureau in Nederland

00-33-45629442

Collect call nr. naar NL

Vanuit Caïro: 365-4431. Daarbuiten: 02-365-4431.

Internet site

www.touregypt.net

Cultuur

In Egypte leven verschillende bevolkingsgroepen. Europeanen hebben er zich bijvoorbeeld vooral sinds de negentiende eeuw gevestigd. Zij hebben een grote invloed gehad op de economische en politieke ontwikkeling van het land. In de woestijn leven diverse nomadenvolken.

Egyptenaren zijn over het algemeen erg gastvrij. Bezoekers worden regelmatig thuis uitgenodigd voor een kopje thee.

Religie

Islamitisch (90%) en christelijk (7%)

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

25 april: Bevrijdingsdag van de Sinaï

1 mei: Dag van de Arbeid

23 juli: Dag van de revolutie

6 oktober: Oorlog van 1973

Vaste gebruiken en gewoonten

De islamitische rustdag is op vrijdag. De banken en overheidsinstellingen zijn dan gesloten. De winkels sluiten over het algemeen op zondag. Ook de bazaar in Caïro is op zondag gesloten.

Eten en drinken

Verschillende bevolkingsgroepen hebben de Egyptische keuken beïnvloed. Zowel Afrikaanse als Griekse elementen zijn erin terug te vinden. Langs de kust wordt veel vis gegeten terwijl landinwaarts meestal vlees op het menu staat.

Specialiteiten

De Egyptenaren eten alles van geslachte dieren, dus kijk niet vreemd op als je hier en daar wat ‘edele delen’, ogen of hersenen krijgt voorgeschoteld. Gewoon ogen dicht en doorkauwen.

Fooi

Het is niet verplicht om fooi te geven maar het wordt altijd op prijs gesteld.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet nodig. Er is echter één uitzondering: als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst moet je je hiertegen hebben ingeënt.

Door de warmte droog je snel uit dus zorg dat je altijd een fles water binnen handbereik hebt. Kraanwater moet je beslist niet drinken. Eet ook geen ijs of salades. Het water van de Nijl en de Nijldelta is besmet met bilharzia (platte parasiterende wormpjes die zich kunnen nestelen in je bloed en je blaas), pootje baden raden wij dus af.

In je toilettas

Neem voldoende zonnebrandolie mee. De zon maakt lange en intensieve dagen in dit land, dus je raakt snel verbrand. Kleed je daarom ook niet al te schaars. Blijf je overnachten in de woestijn dan moet je ook warme kleren inpakken. Het koelt hier ’s nachts namelijk flink af.

Grensformaliteiten

Visum

Je hebt een visum nodig.

Paspoort

Je hebt een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is. Ook wil het nog wel eens voorkomen dat je een retourticket moet laten zien. Je mag maximaal 3 maanden in het land verblijven.

Infrastructuur

Het rijgedrag van de Egyptenaren is erg chaotisch. Het busvervoer is meestal snel en comfortabel maar het valt niet altijd mee om een plekje te veroveren. Het is een goede manier om de lokale bevolking te ontmoeten. De treinen komen in vrijwel alle belangrijke steden.

Buiten de grote steden kun je je als een echte toerist met kameel of ezel laten vervoeren.

Taxi’s rijden er ook rond maar daar zit een nadeeltje aan vast: chauffeurs wachten vaak net zolang tot ze (over)vol zitten.

Weer en klimaat

In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot 40 graden overdag en 30 graden ‘s nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De zeer lage luchtvochtigheid maakt de hitte redelijk goed te verdragen en vooral op zee is het dan aangenaam.

’s Winters kan het in de wind wat kouder zijn maar als je een beschut plekje opzoekt kun je uitstekend in de zon liggen. De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari. Regen valt er nauwelijks maar als dit gebeurt is het effect – op z’n zachtst gezegd – bijzonder.

De beste periode om Egypte te bezoeken is afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Als je het noorden en Luxor wilt bezoeken zijn juni en augustus niet aan te raden. Bovendien is ’s zomers de kust aan de Middellandse Zee het drukst. Mei en april zijn de beste maanden om de Egyptische stranden te verkennen, terwijl het voorjaar en de herfst de beste seizoenen zijn voor een bezoek aan de hoofdstad Caïro.

Klimaattype

Woestijnklimaat

Gem. temp. zomer

36 graden

Gem. temp. winter

13 graden

Zomer / Winter

Mei-september / november-maart

Beste periode om land te bezoeken

Voorjaar en najaar

Omliggende landen

Laatste blogartikelen