Hurghada

Hurghada was aan het begin van de negentiende eeuw nog een onbekend vissersplaatje aan de Rode Zee. In de jaren zestig van de twintigste eeuw trokken de eerste duikers naar deze plek en ontdekten het onderwaterparadijs. Het dorpje is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke badplaats én tot een uitstekend duikcentrum. Hurghada bestaat uit twee delen. Sakkala is het oude centrum met nog altijd een bedrijvige visserij. Hier kun je het kalme levensritme van Egypte nog vinden. De slagerij met hangende vleeshompen, een bakkerij waar het brooddeeg buiten in de zon ligt te rijzen… Alsof de tijd hier helemaal geen haast heeft om de mensen kennis te laten maken met het jachtige hedendaagse leven. Dit kun je vinden in het moderne centrum van Hurghada. Het heet Dahar en is een lange strook van uiterst luxe tot spotgoedkope hotels. Er zijn talloze cafeetjes en restaurantjes waar je gewoon doorsnee Europees eten kun krijgen, maar je kunt je ook wagen aan Egyptische specialiteiten. Er loopt een weg naar het zuiden waarbij je langs enkele plaatsen van betekenis komt: Safaga, El Quseir en de resorts Marsa Alam en Makadi Bay.

Historische plek

Het nabijgelegen Luxor is ideaal voor een bijzondere dagtrip. De drukke stad die duizenden jaren beschaving weerspiegelt ligt in het magische Nijldal, dat overheerst wordt door koninklijke graftombes en grote kale heuvels op de westelijke oever. Behalve de tempel van Luxor herbergt het Nijldal één van de grootste heiligdommen van Egypte: de tempel van Karnak.

Natuur

De riffen hebben prachtige kleuren met talrijke vissoorten. De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari. Regen valt er nauwelijks. De woestijn is een verhaal apart. In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot 40 graden en 30 graden ’s nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De lage luchtvochtigheid maakt deze hitte redelijk goed te verdragen en vooral in het water kan het aangenaam aanvoelen.

Seizoeninfo

’s Winters – van november tot eind februari – is het weer overal aangenaam. In het noorden is het meestal zonnig met af en toe wat regen, in het zuiden droog en gematigd. De nachten kunnen in het zuiden wel koud zijn. In de lente is het warmer maar dit is ook de periode waarin af en toe de ‘khamsin’ waait die stof- en zandstormen kan veroorzaken. ’s Zomers is het heet in het noorden. In het zuiden voelt het dan minder heet aan omdat de lucht daar droger is.

Hoogseizoen

November tot en met april.

Gem. temperatuur zomer

34 graden

Gem. temperatuur winter

12 graden

Gem. temperatuur water

24 graden

Uitgaanstips

In downtown Dahar gebeurt het allemaal. In de avonduren kun je vermaak zoeken. Naast cafés zijn er ook veel romantische restaurantjes waar je tot laat in de avond kunt tafelen. Overdag kun je slenteren langs een fruitmarkt of eindelijk zo’n kitscherige waterpijp aanschaffen. De keus is groot.

Watersport

Rond Hurghada kun je leuk duiken, maar natuurlijk is het in deze superpopulaire badplaats behoorlijk druk. Tussen de betoverende koraalriffen zwemmen honderden vissoorten die tot de kleurrijkste ter wereld behoren. Je kunt ook naar fascinerende scheepswrakken duiken. El Quseir is een klein plaatsje, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Hurghada, waar je ook goed kunt duiken, in helder water. Het duiken gebeurt vrijwel uitsluitend vanaf de kant vanwege een gebrek aan geschikte ankerplaatsen.

Recreatie & diversen

Ten zuiden van Hurghada ligt een stoffig stadje met een zeehaven voor goederenopslag. Het is weinig ontwikkeld en het toerisme staat nog op een laag pitje. De basisbehoeften zijn wel aanwezig, zoals een bank, restaurants en winkeltjes. De riffen zijn nog ongerept en herbergen een grote rijkdom aan kleurrijke vissoorten. Voor wie niet teveel luxe wilt is dit een goede reisbestemming.

Openbare telefoon

Munttelefooncellen die regelmatig kapot zijn.

Postkantoor

Ma. t/m vr. van 07.00 tot 19.00 uur geopend.