Sharm el Sheikh

De kustplaatsen van de Sinaïwoestijn staan bekend om hun kleurrijke onderwaterwereld. Eén van die plaatsen is Dahab. De naam Dahab betekent ‘goud’ in het Arabisch en is een populaire vakantiebestemming aan een mooie baai, met gouden zandstranden, turquoise wateren en een alternatief uitgaansleven. Dahab ligt in het zuidelijke deel van de Sinaï en was vroeger een slaperig gebied waar nauwelijks vreemden kwamen. Tegenwoordig loop je hier meer backpackers dan bedoeïenen tegen het lijf. De klokken van Dabah zijn ergens in de jaren zeventig stil blijven staan, gezien het grote aantal hippies. Naast dit uitermate ontspannend sfeertje kun je in Dabah ook actief bezig zijn. De wateren zijn mooie locaties om te zwemmen of snorkelen. De omgeving heeft daarnaast ook genoeg bezienswaardigheden. Ongeveer een uur ten noorden van Dahab ligt Sharm el Sheikh. Deze plaats ligt aan Na’ama Bay en heeft een bruisend stadsleven. Hier is dan ook het meeste te doen voor de toerist

Historische plek

Het St. Catherineklooster is gebouwd tussen 527 en 565. De kapel staat op de plek waar volgens de overlevering de bijbelse figuur Mozes God ontmoette in de gedaante van een brandende braamstruik. Anderen beweren weer dat op de plaats van het klooster Mozes ooit de tien geboden van God ontving. Via de trappen van een eeuwenoud pelgrimspad kom je op deze heilige grond terecht. Het klooster heeft haar naam gekregen omdat hier de resten van de heilige Catharine worden bewaard. Door het hele gebouw zijn afbeeldingen van haar te vinden. Verder kun je er unieke kunstschatten bekijken, variërend van Arabische mozaïeken en Griekse en Russische iconen tot marmerbrokken en olieverfschilderijen. In de bibliotheek van het klooster wordt de op één na grootste verzameling van oude bijbelrollen bewaard (het Vaticaan heeft de meeste in bezit). De manuscripten zijn in verschillende talen geschreven, zoals het Arabisch, Hebreeuws en Syrisch. Opmerkelijk is dat het klooster een kleine moskee heeft die ergens in de tiende of elfde eeuw gebouwd is om de islamitische autoriteiten tegemoet te komen. Voor de liefhebbers van horror: de kapel van St. Triphone heeft ook een knekelhuis, met schedels van overleden monniken.

Natuur

Eindeloze zandvlaktes met steile gekleurde rotspartijen en groene oases, het is allemaal te vinden in de Sinaï woestijn. Voor de kust liggen mooie visrijke koraalriffen.

Seizoeninfo

’s Zomers wordt het in Dabah regelmatig 40 graden Celsius. In de winter schommelen de temperaturen rond de 19 graden. Alleen in de woestijn kan het zowel in winter als zomer flink afkoelen, het kan er zelfs licht vriezen.

Uitgaanstips

Dahab heeft genoeg plaatsen waar je wat kunt eten. De restaurantjes hebben geen stoelen maar ligkussens, waterpijpen, kaarsen, marihuana en vooral hele relaxte mensen. Een perfecte plaats om uit te rusten en ’s avonds bij te komen van alle belevenissen. Het werkt erg simpel: ’s ochtends sta je op, je wandelt naar zo’n restaurantje, speelt een potje backgammon terwijl je op je ontbijt wacht en rekent 2,5 uur later af. ’s Avonds lees je wat, eet je de meest heerlijke dingen, ben je wat in de weer met een waterpijp (waar je ook gewoon wat appeltabak in kunt roken) en luister je wat naar de langsdrijvende geluiden. En dit allemaal terwijl je in een kussen wegzakt. Sharm el Sheikh is bruisend. De plaats bestaat uit een ruim opgezette boulevard met allerlei uitgaansgelegenheden.

Watersport

Het water leent zich voor uren snorkelen, zwemmen en duiken bij de koraalriffen. Ongeveer 5 km buiten het dorp ligt één van de toplocaties wat duiken betreft: ’the blue hole’. Tijdens het duiken kom je heel veel verschillende diersoorten tegen: baarzen, napoleonvissen, murenen, mata’s, schildpadden en… soms zelfs haaien!

Postkantoor

Van 07.00 tot 19.00 uur, op zaterdag gesloten.

Telefoonnummer VVV

00-20-2854509 of 00-20-2841970 (Caïro)