Info over Kaapverdië

Kaapverdië ligt 645 kilometer voor de kust van Senegal en bestaat uit negen bewoonde en acht kleinere onbewoonde eilanden. Het is een van de kleinste en armste landen van Afrika. Ondanks buitenlandse investeringen is het massatoerisme op de eilanden nooit echt van de grond gekomen. De Portugezen koloniseerden de (toen nog onbewoonde) archipel eind vijftiende eeuw en gebruikten het als doorvoerhaven voor hun Afrikaanse slaven. Sinds 1975 is Kaapverdië onafhankelijk en in 1992 werd het eindelijk een parlementaire democratie. Vanwege de slechte economische situatie hebben veel Kaapverdianen hun heil elders gezocht. In 1990 leefde 70 procent van hen in het buitenland.

Hoofdstad

Praia

Oppervlakte

4.033 km2

Hoogste punt

2.829 m (Pico do Cano, Fogo)

Aantal inwoners

399.857

Voertaal

Portugees

Talen die ook gesproken worden

Crioulo, Engels en Frans.

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

2 uur vroeger

Populaire reisaanbieders Kaapverdië

Reisverhalen over Kaapverdië

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Openbare telefoons zijn te vinden bij de postkantoren (CTT). Deze zijn open van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur.

Internationale landen code

238

NL. Ambassade ter plaatse

Bevoegd is de ambassade in Senegal:
B.P. 3262
Rue Kleber 37
Dakar
Tel.: 00-221-8237071

Ambassade Nederland

Burg. Patijnlaan 1930
2585 CB Den Haag
Tel.: 070-3553651

Internet site

www.caboverde.com

Cultuur

De bevolking van de Kaapverdische eilanden is ontstaan uit een mix van Portugese kolonisten en hun oorspronkelijke Afrikaanse slaven.
Het land kent diverse muziekstijlen. Erg populair is bijvoorbeeld de ‘funana’; swingende dansmuziek die vooral te horen is in de steden. Een stuk langzamer en melancholieker is de ‘morna’; het nationale levenslied.
Daarnaast kent het kleine landje een rijke literaire traditie. Vóór de onafhankelijkheid in 1975 was bevrijding een belangrijk thema. Tegenwoordig wordt vooral veel geschreven over racisme en de massale emigratie. Hoewel sommige schrijvers nog altijd in de lokale creoolse taal schrijven, overheerst het Portugees.

Religie

Katholiek (96%), protestants

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag.
20 januari: Nationale Heldendag.
1 jmei: Dag van de Arbeid
1 juni: Jongerendag.
5 juli: Onafhankelijkheidsdag
15 augustus:
1 november:
25 december: Kerstmis

Eten en drinken

Het nationale gerecht van Kaapverdië is cachupa, een bonenschotel met maïs en worst. Natuurlijk wordt hier ook veel vis gegeten, vers gevangen. Kip en vlees staan minder vaak op het menu.
Pasteitjes met een pittige vulling worden de hele dag door gesnackt.

Gezondheid

Ziekenhuizen en apotheken zijn op alle eilanden aanwezig, dus er is altijd hulp aanwezig, mocht er iets gebeuren. Vaccinaties tegen geelzucht, hepatitis A & B en tyfus zijn niet verplicht maar wel aan te raden. Qua hygiëne is Kaapverdië een stuk aangenamer dan de meeste landen op het Afrikaanse continent.

Grensformaliteiten

Visum

Verplicht

Paspoort

Een geldig paspoort.

Infrastructuur

Er is een netwerk van vluchten tussen de eilanden met TACV. Tussen de grote steden wordt bijna dagelijks gevlogen. Daarnaast kun je ook per boot islandhoppen. Taxi’s zijn er niet veel en vaak erg duur. Je kunt het beste per bus over een eiland reizen. Op Santiago, Fogo, Sao Vicente en Sal kun je een auto huren.

Weer en klimaat

De eilanden staan bekend om de stevige winden. De eilanden worden in twee groepen verdeeld: de bovenwindse eilanden (Santo antao, Sao Vicente, Santa Luzia, Sao Nicolau, Sal en Bao Vista) en de benedenwindse eilanden (Maio, Santiago, Fogo en Brava). In augustus en september zijn er wat regenbuien, waardoor het er beter uit te houden is dan in de droge tijd.

Klimaattype

Tropisch maritiem

Gem. temp. zomer

26 graden

Gem. temp. winter

23 graden

Gem. neerslag in mm.

206 mm

RegenSeizoen

Van augustus tot oktober

Beste periode om land te bezoeken

Van augustus tot oktober

Omliggende landen

Laatste blogartikelen