Ilha do Sal/Santiago

Het eiland Sal was net als de andere eilanden oorspronkelijk vulkanisch, maar daarvan is weinig meer te zien. Het is nu nagenoeg vlak. Het hoogste punt is Monte Vermelho, maar liefst 406 meter ‘hoog’. De naam Sal heeft het eiland te danken aan een lagune waar zout gevonden werd. De lagune Pedra do Lume ligt in een oude krater. Tot er zout gevonden werd, was Sal eigenlijk onbewoond. Het werd door de bewoners van het buureiland Boavista gebruikt als graasweide voor de dieren.
Santiago is het grootste eiland van de groep. Het is het meest Afrikaanse eiland van Kaapverdië. De markten zijn kleurrijker en hopelijk maak je een van de festivals mee. Muziek speelt hierbij een grote rol. De hoofdstad Praia ligt in het zuiden.

Historische plek

Op Santiago, ongeveer tien kilometer ten westen van Praia ligt de oude hoofdstad van Kaapverdië, Cidade Velha. Dit was de eerste stad die door de Portugezen werd gebouwd. Hier staat het oude fort Real de Sao Felipe. Het is wel even klimmen, maar dan heb je ook een mooi uitzicht

Strand

Op Sal komen vooral in de regio rond Santa Maria tegenwoordig veel toeristen. Mensen komen er natuurlijk vooral voor de mooie stranden en om aan watersport te doen.
De baai van Tarrafal op Santiago heeft een zandstrand. Er liggen kleine kleurige vissersbootjes. Het is een plek waar de plaatselijke bevolking ook graag komt om de vrije zondag te vieren. Praia heeft ook twee stranden: Praia Mar en Quebra-Canela, ten westen van het centrum van de stad.

Natuur

De meest pittoreske plek van Sal is Pedra do Lume, de krater van de vroegere vulkaan. In 1804 hebben ze een tunnel gemaakt om erin te kunnen komen. De krater ligt op zeeniveau en wordt, ondanks dat de zee een kilometer verderop ligt, steeds gevuld met zeewater. Buracona is een natuurlijk zwembad dat met vloed gevuld is en bij eb leegloopt.
Santiago is een bergachtig eiland met groene valleien en bananenplantages. In het noorden ligt de sprookjesachtige baai van Tarrafal. De uitzichten op het eiland zijn weids. Vooral vanaf het hoogste punt van het eiland, de top van de Santo Antonio. Vlakbij Assomada, in het dorpje Boa Entrada, kun je een boom zien met een gigantische omtrek.

Gem. temperatuur zomer

20 tot 29 graden

Gem. temperatuur winter

20 tot 29 graden

Gem. temperatuur water

20 tot 27 graden

Uitgaanstips

In Espargos en Santa Maria op Ilha do Sal moet je goed je best doen om geen restaurant, terras of discotheek te vinden.
De avonden op Santiago kun je lekker lang maken, met eten en stappen. Di Nos is dé nachtclub in Praia. Langs de stranden vind je veel bars en clubs, ook in Tarrafal.

Watersport

De zee is de grootste attractie van Sal. De toeristencomplexen van Santa Maria hebben veel faciliteiten om aan watersport te kunnen doen. Ook zijn er mogelijkheden om als beginner instructies te krijgen. Je kunt hier windsurfen, vissen en duiken.

Outdoor

Je kunt een jeep huren om rond te trekken, maar ook fietsen zijn te huur.
Op het schitterende eiland Santiago met de mooie valleien en ruige rotsen kun je je lekker uitleven. Mountainbiken of een lange trektocht maken met ’n jeep of te voet, en dan ’s avonds een etenje op een terras aan het strand!

Recreatie & diversen

Voor mensen die van volleybal, basketbal of tennis houden zijn er in Santa Maria op Sal genoeg mogelijkheden. Voor een duik in zoet water kun je terecht in een van de vele zwembaden.