Sao Nicolau

Het eiland Sao Nicolau ligt in het noordelijke deel van de archipel. Het eiland werd ontdekt op 6 december 1461, maar was nog lange tijd onbewoond. In het midden van de zeventiende eeuw begonnen ze te bouwen aan het eerste dorp, Porto da Lapa. Omdat het eiland geregeld piraten op bezoek kreeg verhuisden de mensen naar het binnenland. Zo is Ribeira Brava ontstaan, een karakteristieke plaats met smalle straatjes en kleurige huizen. In de baai van Sao Jorge werd een fort gebouwd dat de piraten moest afweren.

Historische plek

In Ribeira de Prata is de Rocha Escrita, oftewel ‘rots met inscriptie’. Op deze rots staan een aantal ondefinieerbare letters of woorden. Sommigen zeggen dat ze geschreven zijn door de eerste bewoners van het eiland, anderen beweren dat het de piraten zijn geweest dit ze erop gezet hebben.

Strand

Dichtbij Preguica is het strand van Gales. De stranden van Tarrafal zijn echt een bezoek waard. Ze bestaan uit zwart lavazand, dat zelfs een genezende werking schijnt te hebben.

Natuur

Het bergachtige eiland is weliswaar kaal, maar het heeft wel veel vergezichten. Het vulkanische verleden van het eiland zie je terug in de Monte Gord (1304 meter), het hoogste punt van het eiland. Daar vandaan lopen twee bergketens: van noord naar zuid en van oost naar west. Ze eindigen in zee als steile kliffen. Veel valleien zijn smal en diep, behalve Vale de Fajá. Deze is wijder en er wordt aan landbouw gedaan. Een leuke trip, met de auto of wandelend, is om vanuit het binnenland naar de kust te gaan, naar Caleijao. Je komt door een afwisselend landschap van valleien en plantages. Vanaf de vulkaan Caldeira (letterlijk ‘kokende ketel’) heb je een mooi uitzicht.

Gem. temperatuur zomer

20 tot 29 graden

Gem. temperatuur winter

20 tot 29 graden

Gem. temperatuur water

20 tot 27 graden

Watersport

Vissen is een populaire bezigheid en het is goed mogelijk dat je een keer een ‘big one’ vangt, zoals een ‘blue marlin’ (een flinke jongen met speervormige snuit).

Outdoor

Je kunt lekker trekken over dit eiland. Je zult af en toe flink moeten klimmen, maar het grandioze uitzicht beloont je keer op keer.

Recreatie & diversen

Pasen wordt met processies en wedstrijden gevierd in het dorpje Faja. Net als op Sao Vicente wordt carnaval enthousiast gevierd. De doop is heel belangrijk voor de inwoners van Sao Nicolau. ‘Guarda cabeca’ is een traditie en betekent letterlijk ‘het babyhoofdje beschermen tegen de duivelse heksen’. Dit wordt gedaan op de zesde en zevende dag na de geboorte. Er wordt een hoop lawaai gemaakt en veel gegeten en gedronken.