Info over Kenia

Kenia staat bekend als één van de meest ‘westerse’ Afrikaanse landen. De hoofdstad Nairobi heeft inderdaad vele hoge gebouwen en is een echte wereldstad met bewoners en bezoekers die overal vandaan komen. Ondanks dit, weet je dat je in Afrika bent. Matatus (beschilderde busjes) en gammele taxi’s rijden over de drukke wegen, overal wordt Swahili gesproken, de zon is intens en tussen de westers geklede mensen lopen vrouwen gewikkeld in ‘kangas’. Op de City Market kun je naast moderne huishoudelijke apparaten exotische vruchten en Afrikaanse kunstwerken kopen. Kenia heeft van oudsher aantrekkingskracht uitgeoefend op stammen uit verschillende delen van Afrika. Vanaf de Indische Oceaan kwamen handelsbeluste Arabieren, waardoor langs de kust een aantal steden zijn ontstaan met islamitische invloeden. Onder andere de stad Lamu was een belangrijke handelsplaats voor specerijen, zijde en parfums en is nog steeds door de islam gekenmerkt. Nadat een treinspoor gelegd was van Uganda tot Mombasa begonnen Britten in het begin van de twintigste eeuw Kenia te koloniseren. Deze Britse invasie heeft duidelijk ook ’n bepaalde invloed gehad. Nog steeds wonen vele ‘Ex Pats’ in koloniale stijl met Keniaanse bediening, bewakers en tropische tuinen in buitenwijken van Nairobi en langs de kust van de Indische Oceaan. De Britse invloed herken je ook in de trein van de Kenyan Railways die van Nairobi naar Mombasa rijdt. In de ‘Rift Valley’ zijn in 1967 de resten gevonden van wat de voorouder van eerste mens zou kunnen zijn: de Homo Habilis. Hier vormt de aarde een diepe kloof die zich vanaf het Baikalmeer in de Oekraïne tot Mozambique uitstrekt, een afstand van meer dan 5000 km. Deze kloof is in Kenia zo diep en breed dat je hem zelfs vanuit het heelal goed kunt zien. In de ‘Great Rift Valley’ liggen Nakuru Lake, Lake Bogoria, Lake Baringo en Lake Naivasha, meren die bewoond worden door talrijke vogels, antilopen en zelfs nijlpaarden. Rond Lake Naivasha is de bodem erg vruchtbaar. Hier worden fruit en groente gekweekt en liggen de Keniaanse wijngaarden. Nergens in Afrika is de natuur zo veelzijdig als in het natuurpark Masai Mara, ongeveer vijf uur rijden vanaf Nairobi. Ieder jaar vindt hier ook de trek van een miljoen wilde dieren plaats die in hun zoektocht naar nieuwe weidegronden honderden kilometers afleggen. Wie ook Amboseli (in de achtergrond Kilimanjaro!) en Tsavo (olifanten!) bezoekt kan het gevoel hebben in een film te zitten. Het is bijna onwerkelijk om een neushoorn in de verte te zien of een leeuwen ’tribe’ in de zon voor je auto te kunnen bekijken.

Hoofdstad

Nairobi

Oppervlakte

582.645 km2

Hoogste punt

5.199 m (Mt Kenya)

Aantal inwoners

28,2 miljoen

Voertaal

Engels en Swahili

Talen die ook gesproken worden

Kikuyu, Luo en nog een aantal inheemse talen.

Elektriciteit

240 V, adapter nodig voor stekkers

Tijdverschil

1 uur vroeger

Populaire reisaanbieders Kenia

Reisverhalen over Kenia

Kenya, Reisverhaal Arie Graus

Kenya, Reisverhaal Arie Graus

Geplaatst op 25 maart, 2021 door Arie Graus

1e Dag, Eindelijk is het dan zover, na veel lezen en het bezoeken van de voorlichtingsdag van de reisorganisatie Djoser uit Leiden vertrekken we vandaag dan eindelijk naar Kenya. Voor we deze reis kunnen beginnen hebben we ons ook laten voorlichten over eventuele vaccinaties en dergelijke. We hebben dan ook al de nodige injecties gekregen en […]

Kenya, Reisverhaal Arie Graus

Kenya, Reisverhaal Arie Graus

Geplaatst op 25 maart, 2021 door Arie Graus

1e Dag, Eindelijk is het dan zover, na veel lezen en het bezoeken van de voorlichtingsdag van de reisorganisatie Djoser uit Leiden vertrekken we vandaag dan eindelijk naar Kenya. Voor we deze reis kunnen beginnen hebben we ons ook laten voorlichten over eventuele vaccinaties en dergelijke. We hebben dan ook al de nodige injecties gekregen en […]

Communicatie

Kenia heeft een modern telecommunicatienet.

Cultuur

De Keniaanse bevolking (zo’n 28 miljoen mensen) is voor het grootste deel Afrikaans, met een klein aantal (invloedrijke) Aziaten, Arabieren en Europeanen. Met meer dan 70 verschillende stammen die bij elkaar wonen is het moeilijk om duidelijke verschillen aan te geven. Ook zijn westerse invloeden sterk waardoor traditionele waarden langzaam maar zeker lijken te vervagen. Wel blijft de stam waartoe je behoort heel belangrijk voor de meeste Afrikaanse Kenianen. Politieagenten kunnen de neiging hebben om je (zomaar!) aan te houden en van je te verwachten dat je – als rijke westerling – ‘chai’ (letterlijk ’thee’) aan ze geeft. Bij overhandiging van KSH 100 (±ƒ 3,50) laten ze je weer gaan. Het heeft niet zoveel zin om met de politie een discussie aan te gaan.

Religie

Katholiek(28%), protestant(26%), islamitisch(6%).

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag 1 mei: Dag van de Arbeid 12 December: Onafhankelijkheidsdag 25 en 26 December: Kerstmis En verder de belangrijkste christelijke en islamitische feestdagen.

Eten en drinken

Kenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een groot buffet gepresenteerd. De kuststreek staat bekend om tropisch fruit en zeevruchten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook westerse snacks en zelfs exotisch wildvlees (zebra en krokodil!) eten. Als je geen zin hebt om uit eten te gaan zul je in de winkels geen probleem hebben om ‘bekende’ producten te vinden. Wel zijn alle dingen die geïmporteerd worden veel duurder dan de nationale producten.

Specialiteiten

In Kenia wordt veel verbouwd en gevangen. Je kunt je dus tegoed doen aan Keniaanse koffie, thee, bier (’tusker’, héél lekker), wijn, papaya’s, mango’s, tomaten en vingerbananen. Uit de Indische Oceaan komen zeer veel verschillende soorten vis. Kreeft is zeer betaalbaar en verser dan vers te verkrijgen van vissers die aan het strand direct hun vangst verkopen. In een aantal restaurants wordt voor toeristen exotisch wildvlees geserveerd. Het nationaal gerecht is ‘sukumu wiki’ (een spinazie-achtige groente), ‘ugali’ (maismeel, gekookt tot een stevige pap) met een beetje vlees en jus. Dit hoor je met de handen te eten.

Fooi

In de meeste hotels en restaurants is fooi officieel al inbegrepen, toch is een (extra) fooi voor bijna elke prestatie gebruikelijk. Je moet altijd in een bar fooi geven en aan een (safari)gids.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. De GGD beschikt over de meest recente informatie omtrent de nodige voorzorgsmaatregelen. Wij raden je aan om geruime tijd vóórdat je naar Kenya vertrekt te bellen om te informeren. Malaria kan wel een probleem zijn in bepaalde gebieden, met name rond Mombasa en het Victoriameer waar het heet en vochtig is. Het algemene advies luidt: neem twee weken vóór je vertrek en tot twee weken na je thuiskomst een preventief middel in en slaap onder een klamboe. Malaria is een gevaarlijke, vervelende ziekte die door westerse toeristen veel te gemakkelijk wordt onderschat. In principe komt leidingwater uit waterzuiveringsinstallaties, dus kun je het drinken. Toch krijgen gasten die in hotels verblijven voor de zekerheid gefiltreerd water. Zelf raden wij je dan ook aan om gebottled water te drinken. Zwem niet in meren en rivieren en drink dit water absoluut niet.

In je toilettas

Zonnebrandcrème, want in Kenia schijnt de zon van de evenaar!

Water

Drink niet uit rivieren of de zee.

Eten

Was en schil fruit en groente zorgvuldig.

Grensformaliteiten

Elke bezoeker moet een visum hebben om Kenia binnen te mogen, tenzij je alleen op doorreis bent en de papieren hebt die dit aan kunnen tonen.Wil je langer in Kenia verblijven dan moet je tenminste drie maanden vóór binnenkomst in Kenia een aanvraag indienen aan de Keniaanse ambassade (ongeveer Euro 50,- + 2 pasfoto’s). Veel reizigers beginnen hun Afrika-trip in Kenia en vragen hier de visa aan die ze voor andere Afrikaanse landen nodig zullen hebben.
Je kunt een redelijke hoeveelheid (persoonlijke) bezittingen vrij invoeren maar in sommige gevallen moet je een borg afgeven. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor video-uitrusting en muziekinstrumenten. De Kenianen willen zeker weten dat alles wat je invoert ook weer mee teruggenomen wordt.

Visum

Je hebt een visum nodig.

Paspoort

Het paspoort moet langer dan 6 maanden geldig zijn.

Weer en klimaat

De evenaar deelt Kenia in tweeën met als gevolg dat het hele jaar door de zon opkomt rond 06.00 uur en ondergaat rond 18.00 uur. Omdat het land geografisch gezien zeer uiteenlopend is zul je te maken krijgen met verschillende mini-klimaten. Overdag stijgt de temperatuur in de omgeving van Nairobi zelden boven 27 graden, ’s nachts koelt het af tot 10 graden. Aan de kust kan het warmer zijn met een zeer hoge luchtvochtigheid, hoewel hier de zee vaak voor een aangename bries zorgt. Rondom Mt Kenya kun je van een tropisch regenwoud naar sneeuw trekken, in de wildparken sta je op droge steppen waar het gras en de planten vergeeld zijn. De meeste regen valt tijdens twee regenseizoenen in maart-mei (’the long rains’) en in oktober-november (the ‘short rains’). Vaak zijn dit korte maar hevige buien. Tijdens de regentijd kan het af en toe lastig zijn om te reizen. Sommige wegen in de wildparken kunnen onbegaanbaar worden. Toch beginnen ook de dagen in het regenseizoen met strakblauwe lucht en warme zonnestralen, omdat de regen normaal ’s middags valt, tijdens korte, heftige buien. Na ’the long rains’ is het landschap schitterend groen, alles wordt langzaam kaler naarmate de zomermaanden verstrijken.

Gem. temp. zomer

27 graden (Nairobi), het hele jaar door.

Zomer / Winter

Kenia kent geen winter, wel twee regenseizoenen.

Beste periode om land te bezoeken

Midden mei/juni en december/januari.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen