Info over Tunesie

Tunesiƫ is de kleinste staat van Noord-Afrika, maar is toch weer net 3 keer zo groot dan Nederland. Het noorden en het oosten grenzen aan de Middellandse Zee en hebben prachtige zandstranden. In het westen en noordwesten zijn uitlopers van het Atlasgebergte te vinden. Verder kun je chotts (zoutmeren, meestal uitgedroogd) en grassteppen op je weg tegenkomen. Deze zijn erg kenmerkend als voorbode van de woestijn. Het zal je bekend zijn dat ook in Tunesiƫ een stukje Sahara te vinden is. Het land is rijk aan cultuur en je vindt er een hoop overblijfselen uit de Romaanse, Arabische, Turkse, Fenicisch en Franse tijd.

Hoofdstad

Tunis

Oppervlakte

163.610 km2

Hoogste punt

1544 m

Laagste punt

17 m

Aantal inwoners

9,25 miljoen

Voertaal

Arabisch

Talen die ook gesproken worden

Frans, Engels en Duits

Elektriciteit

220 en 110 V

Tijdverschil

Geen tijdsverschil

Populaire reisaanbieders Tunesie

Communicatie

NL. Ambassade ter plaatse

6-8 rue Meyen1082 Cite el Mahrajane, Tunis 00-216-1-799442

Ambassade Nederland

Genstestraat 982587 HX, Den Haag

070-351225

Noodnummer

197 (politie) of 198 (brandweer).

Toeristenbureau in Nederland

020-6224971

Collect call nr. naar NL

Via de Tunesische operator.

Cultuur

Tunesiƫ beschikt over een lange en rijke traditie en heeft dankzij opeenvolgende beschavingen een waardevol erfgoed opgebouwd. Het zilver- en goudsmeedwerk is erg populair, vooral dat van de Souks van Tunis en Djerba. Maar de andere eeuwenoude ambachten leveren ook mooi werk; keramiek (Nabeul), aardewerk (Djerba), Carthaags geblazen glas en koperen voorwerpen (Tunis). De tapijten zijn een verhaal apart. Elke streek heeft zo zijn eigen kleur en materiaalgebruik, maar alleen een echte kenner kan het onderscheid tussen de streken en hun tapijten maken. Toeristen vinden ze alleen maar mooi.

Religie

Islamitisch, joods, rooms-katholiek

Feestdagen

1 januari: nieuwjaarsdag 20 maart: onafhankelijkheidsdag 21 maart: dag van de jeugd 1 mei: dag van de arbeid 3 augustus: nationale feestdag 13 augustus: dag van de vrouw

15 oktober en 7 november

Eten en drinken

In de meeste hotels wordt de Tunesische keuken met een westers vleugje geserveerd. De nationale drank is groene muntthee. Het lokale bier ‘Celtia’ moet zeker geproefd worden, net als verschillende soorten plaatselijke mineraalwaters. TunesiĆ« heeft vele uitstekende witte en rode wijnen en rosĆ©. De bekendste nationale alcoholische dranken zijn boukha (een vijgenjenever) en thibarine (op basis van dadels).

Specialiteiten

Specialiteiten in Tunesiƫ op het gebied van eten zijn:

Couscous, een soort papje van griesmeelkorrels dat als aanvulling bij groenten en vlees wordt geserveerd en

Briq (krokant gebakje met verschillende vullingen).

Fooi

Bij het kopen van souvenirs is afdingen een must.

Gezondheid

De medische voorzieningen zijn erg modern en aan apotheken is zeker geen gebrek. Elk zichzelf respecterend dorp heeft een apotheek die de hele nacht open blijft.

Grensformaliteiten

Toeristen met de Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig. Een toeristenkaart is alleen geldig als men in bezit is van een accomodatievoucher.

Visum

Geen visum nodig.

Paspoort

Geldig paspoort.

Infrastructuur

De bus is een populair en betrouwbaar vervoersmiddel, met een groot landelijk bereik. Nog sneller en comfortabeler, maar ook iets duurder, zijn de taxi’s. De trein komt maar op een beperkt aantal plaatsen. Het wegennetwerk en wegmarkeringen zijn in orde, dus je loopt niet het risico opeens van de weg af te rijden en ergens zielsalleen zonder benzine te stranden.De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland.

Max. snelheid

50 km (bebouwde kom) en 110 km (snelweg).

Geldigheid rijbewijs

Je bent 21 jaar en hebt min. 1 jaar een rijbewijs

Weer en klimaat

Noord-Tunesiƫ heeft een Middellands zeeklimaat met warme droge zomers en milde natte winters. De bergen in het noordwesten krijgen wel eens sneeuw, terwijl het steeds warmer en droger wordt naarmate je meer naar het zuiden gaat.

Gem. neerslag in mm.

Noord 1000 mm en zuid 150 mm

Beste periode om land te bezoeken

Van mei tot en met september

Omliggende landen

Laatste blogartikelen