Info over Zuid Afrika

Sinds de afschaffing van de apartheidspolitiek in 1994 is Zuid-Afrika volledig opgenomen in de internationale gemeenschap. Wereldreizigers stromen weer toe in groten getale en de historische banden met Nederland worden stevig aangehaald. Ondanks serieuze overgangsproblemen – spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, armoede en criminaliteit – ligt voor het nieuwe democratische Zuid-Afrika waarschijnlijk een mooie toekomst in het verschiet: ‘alles sal reg kom’!

Nu is het moment dus daar om dit grote land te verkennen. Je zult je nietig voelen in de verlaten woestijnen en op de uitgestrekte zoutvlakten, die juist door hun ruigheid een schitterend plaatje vormen. In de waterrijke gebieden zwemmen krokodillen langs je bootje of duikt plotseling een complete nijlpaardenfamilie op uit het water. Je kunt lekker uitrusten op prachtige zandstranden en staren naar woeste golven die tegen de rotsen beuken.

Naast de vele natuurparken en reservaten kom je in Zuid-Afrika ook cultureel aan je trekken, bijvoorbeeld in steden als Johannesburg, Kaapstad, Pretoria of Bloemfontein.

Oppervlakte

1,12 miljoen km2

Aantal inwoners

38 miljoen

Voertaal

Vooral Afrikaans, Engels, isiZulu en isiXhoha.

Talen die ook gesproken worden

Er zijn maar liefst 11 officiële talen

Elektriciteit

220V en 230V

Tijdverschil

1 uur later

Populaire reisaanbieders Zuid Afrika

Reisverhalen over Zuid Afrika

Zuid Afrika reisverslag

Zuid Afrika reisverslag

Geplaatst op 25 maart, 2021 door Huub Wolters

Zuid-Afrika is volgens vele boeken en tijdschriften een schitterend land. Een goede reden om dit land eens te bezoeken en te kijken of het allemaal waar is wat geschreven wordt. Kleine kinderen in Soweto Tegen de avond vertrok ons vliegtuig richting Johannesburg. Daar we redelijk goed konden slapen in het vliegtuig, viel de vlucht ontzettend […]

Zuid Afrika reisverslag

Zuid Afrika reisverslag

Geplaatst op 25 maart, 2021 door Huub Wolters

Zuid-Afrika is volgens vele boeken en tijdschriften een schitterend land. Een goede reden om dit land eens te bezoeken en te kijken of het allemaal waar is wat geschreven wordt. Kleine kinderen in Soweto Tegen de avond vertrok ons vliegtuig richting Johannesburg. Daar we redelijk goed konden slapen in het vliegtuig, viel de vlucht ontzettend […]

Communicatie

De meeste postkantoren zijn de hele week open. Internationaal bellen is behoorlijk duur. In de grotere steden zijn veel internetcafés en steeds meer hotels bieden de mogelijkheid om te e-mailen. Zuid-Afrika is prominent aanwezig op het wereldwijde web.

Internationale landen code

27

NL. Ambassade ter plaatse

Het Nederlands consulaat zit in Kaapstad op het volgende adres: 100 Strand Street, Cape Town 8001. Tel.: 00-27-21-4215660. Fax: 00-27-21-4182690. E-mail: nlgovkaa@iafrica.com

Open: ma. t/m vr. van 9.00 to 12.00 uur.

De Nederlandse ambassade is gevestigd in Pretoria op het volgende adres: 825 Arcadia Street. Tel.: 00-27-12-3443910. Fax: 00-27-12-3439950. E-mail: eapret@dutchembassy.co.za

Ambassade Nederland

070-3924501

Noodnummer

999 (ambulance), 10111 (politie), 2222 (brandweer)

Toeristenbureau in Nederland

020-4714661

Cultuur

Sinds de afschaffing van de apartheid moeten de verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika het zwart-wit-denken afleren. Dat valt natuurlijk niet mee. Er is nog een lange weg te gaan, voordat het ideaal van een vreedzame multiculturele samenleving is bereikt.

Zuid-Afrika wordt de laatste jaren geteisterd door een golf van criminaliteit. Als je de volgende punten in acht neemt voorkom je al een hoop narigheid. Ga niet lopen pronken met westerse rijkdom, vooral niet in armere streken. Ga niet zonder begeleiding naar de zogenaamde ’townships’ rond de grote steden. Dit zijn zeer armoedige en vaak gevaarlijke wijken, waar je geen vrolijk gevoel van krijgt. Laat daarom je waardevolle spullen achter in kluizen. Let op dat je tijdens autoritten je deuren op slot houdt. Het komt voor dat stilstaande auto’s – bijvoorbeeld bij stoplichten – overvallen worden. Vrouwen kunnen over het algemeen maar beter in mannelijk gezelschap rondlopen.

Religie

Christelijk, islamitisch, hindoe en joods.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

1 mei: Dag van de Arbeid

25 en 26 december: Kerstmis.

Eten en drinken

Zuid-Afrikanen gaan vaak uit eten. De vele restaurants bieden menu’s uit alle windstreken. Barbecuen (‘braaien’) is ook een geliefde bezigheid.

Specialiteiten

Bekende culinaire specialiteiten zijn ‘bredies’ (stoofpot), ‘bobotie’ (gekruide maaltijd), ‘koeksisters (stroperige deegrolletjes) en ‘melktert’ (melktaart en -gebak).

Fooi

Het is gebruikelijk om een fooi van 10 procent te geven.

Gezondheid

Hoewel Zuid-Afrika vrij is van veel enge ziektes die in de rest van Afrika heersen zijn er twee die problemen kunnen veroorzaken: malaria en bilharzia (tropische parasitaire worm). Inentingen tegen dtp, tyfus en malaria zijn verplicht. De GGD en huisarts beschikken over de meest recente informatie.

Andere dingen waar je op moet letten zijn rottige beestjes zoals teken, gifslangen en schorpioenen. Vooral de laatste twee hebben soms de neiging om in je slaapzak of schoenen te kruipen. Klop daarom alles eerst even uit.

In je toilettas

Zonnebrandolie, anti-muggenspul, anti-diarreespul.

Water

Kraanwater is redelijk veilig om te drinken.

Grensformaliteiten

Visum

Voor een bezoek aan Zuid-Afrika is geen visum verplicht, tenzij u langer dan 90 dagen gaat verblijven. Voor reizigers met een buitenlands paspoort gelden andere bepalingen voor deze bepalingen raden wij aan om contact op te nemen met de Zuidafrikaanse ambassade.

Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.

Infrastructuur

Zuid-Afrika beschikt over mooie en goede snelwegen. Openbaar vervoer is beperkt en meestal prijzig. De busmaatschappijen Translux en Greyhound zijn luxueus maar duur. Intercape Mainliner is iets goedkoper en eenvoudiger. De spoorwegen worden gerund door Spoornet en hebben verschillende routes.Huur in ieder geval géén busje! Je loopt dan namelijk het risico dat je voor een taxi wordt aangezien en door andere taxichauffeurs wordt overvallen! Er woedt in Zuid-Afrika een heuse taxi-oorlog.

Weer en klimaat

Het Zuid-Afrikaanse klimaat is vergelijkbaar met dat van het Middellandse Zeegebied. Ook in de ‘winter’ (juli-augustus!) is het overdag vaak lekker weer. ‘s Nachts kan het in deze periode vriezen.

Houd er ook rekening mee dat het een groot land is, dus dat het weer aan de kust anders is dan in het binnenland en dat tussen het noorden en zuiden een aantal graden verschil kan zitten. In de maanden juni, juli en augustus zie je vanwege waterschaarste en beperkte begroeiing de meeste wilde dieren.

Klimaattype

Tropisch klimaat

Gem. temp. zomer

28 graden

Gem. temp. winter

18 graden

Zomer / Winter

December-maart / juli-september

RegenSeizoen

November tot en met februari

Beste periode om land te bezoeken

Juni, augustus en oktober

Geld

Munteenheid

Rand (R), onderverdeeld in 100 cents

Openingstijden banken

Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur

Omliggende landen