Kaapstad

Capetown, oftewel Kaapstad, is in meerdere opzichten het bezoeken waard. Het stadsleven met bijna 2 miljoen inwoners is bruisend en stijlvol. Het nationale parlement van Zuid-Afrika is hier gevestigd. Ook dankzij de bijzondere natuurlijke omgeving is het een plaats geworden die hoog op het verlanglijstje van wereldreizigers staat. De omgeving bestaat uit wijngaarden, besneeuwde bergtoppen van Drakensburg en stranden.

Historische plek

Vlakbij Kaapstad liggen oude historische steden zoals Franschhoek, Paarl en Stellenbosch.

Stellenbosch is in 1679 door Nederlanders gesticht en zou daarmee een reden voor je kunnen zijn om te bezoeken. In deze stad zijn namelijk typisch Nederlandse huisjes te vinden (hoe die er dan ook uit mogen zien) en museumpjes kunnen je van alles vertellen over het koloniale verleden van het land. In de omgeving van Stellenbosch – ook bekend onder de naam Boland – liggen wijngaarden, zodat je ook nog ‘ns lekker een lokaal wijntje kunt drinken.

Een alternatief is Constantia. In deze wijngaard staat een koloniaal huis dat ooit het bezit geweest van een rijke Kaapse gouverneur. Tegenwoordig is de wijnmakerij staatseigendom.

Natuur

Heel interessant natuurlijk, al die oud-Hollandse bezienswaardigheden, maar breng niet al je tijd door in musea.

De natuur rond Kaap de Goede hoop is te mooi om over te slaan tijdens een verblijf in Zuid-Afrika. Je kunt het jezelf bijvoorbeeld makkelijk maken door de Kirstenbosch Botanic Gardens te bezoeken. Deze tuinen hebben een enorme verzameling aan bijzondere tropische bloemen. Ook onvergetelijk is een ontmoeting met de natuurkrachten op Cape Point. Je staat hier op de winderige, rotsachtige top van Kaap de Goede Hoop, vanwaar je uitkijkt op de plaats waar het koude water van de koude Atlantische Oceaan overvloeit in de warmte van de Indische Oceaan.

Hoogseizoen

November tot en met februari

Gem. temperatuur zomer

26 graden

Gem. temperatuur winter

20 graden

Uitgaanstips

Een levendig stadsdeel is Observatory, met een mengelmoes van culturen, funky café’s en bontgeverfde huizen. Het uitgaansgebied Victoria en Alfred is een gerenoveerd havengebied: sfeervol en gezellig door de overvloed aan restaurantjes, winkeltjes en terrasjes.

Watersport

Zuid-Afrika is een mooie en populaire surflocatie. De meeste surfers zullen ongetwijfeld gehoord hebben van Jeffrey’s Bay, maar er zijn nog genoeg alternatieven waar je vrijwel ongestoord op je plank kunt staan, vooral aan de oost- en zuidkust. De beste tijd om te surfen in KwaZulu-Natal, Transkei en het zuidoosten van de Kaap is tussen april en juli.

Outdoor

In Zuid-Afrika kun je schitterende trektochten maken. Je moet wel op tijd boeken, want dit soort activiteiten zijn erg populair. De meeste routes worden beheerd door The National Parks Board of de regionale Forest Regions.

Trendsport

Cape Town heeft verschillende mogelijkheden als het gaat om trendsport, zoals bungeejumping en kloofing (van een watervalletje af springen).

Recreatie & diversen

Als je tijd over hebt, kun je het vissersdorpje Kalk Bay bezoeken. Het is heel makkelijk te bereiken met de trein. In Kalk Bay werd niet naar huidskleur of geloof gekeken en hierdoor nam het in de tijd van de apartheid een bijzondere plek in.

In de omgeving van Cape Town kun je veel verschillende sporten beoefenen zoals bungee jumping en van een waterval afspringen (kloofing). Spanning dus.

Openbare telefoon

Erg duur

Telefoonnummer VVV

00-27-21-3044934