Info over Fiji Eilanden
Palmen, hagelwitte stranden en een groenblauwe zee. Fiji was vroeger berucht vanwege de koppensnellers, maar is nu één van de vriendelijkste en kleurrijkste landen van de Zuid-Pacific. De archipel was tot 1970 een Britse kolonie en bestaat uit 322 eilandjes, waarvan er 100 bewoond worden door Maleisiërs, Polynesiërs, Chinezen en wat nieuwsgierige Europeanen. Allemaal hebben ze uit hun land van herkomst cultuur meegenomen, wat een verrassende mix oplevert. Ook de diversiteit van de natuur en de gastvrijheid van de bewoners maken de Fiji-eilanden tot een fascinerende vakantiebestemming.Klik hier voor het reisaanbod Nieuw Zeeland
Hoofdstad Suva |
Oppervlakte 18.333 km2 |
Hoogste punt 1323 m |
Laagste punt 1000 m |
Aantal inwoners 772.000 |
Openingstijden winkels 9.00 tot 17.00 uur; ook op zondag open |
Voertaal Engels |
Talen die ook gesproken worden Dialecten, zoals Bauan en Fiji-Hindi |
Elektriciteit 240 V |
Tijdverschil 11 uur later |
Populaire reisaanbieders Fiji Eilanden
Reisverhalen over Fiji Eilanden
Communicatie
Om te kunnen bellen is het handig om op één van de eilanden een telefoonkaart aan te schaffen. Het is wel aan te raden om van tevoren even te controleren of de telefoon het doet, want de helft van de 500 telefooncellen is op de meest onhandige momenten buiten werking. Je kunt ook in openbare telefoonruimten bellen, maar de kans dat iedereen mee probeert te luisteren is erg groot.
Onlangs heeft het eerste internetcafé van Fiji haar deuren geopend. Je kunt het vinden in Laukota: The Last Call Italian Restaurant, 21 Tui Street.
Internationale landen code 679 |
NL. Ambassade ter plaatse Vertegenwoordiger in Nieuw-Zeeland: Featherstone-Balance Streets Wellington New Zealand |
Luchthaven info www.bulafiji.com/airlines/airpac |
Algemene vervoersinfo Toeristenbureau (Suva) Box 92; tel. 302970. |
Collect call nr. naar NL Is niet mogelijk, terugbellen vanuit Nederland wel |
Internet site www.bulafiji.com |
Cultuur
In Fiji lijkt de tijd letterlijk en figuurlijk niet gelijk te lopen met die van de westerse wereld, maar dat is ook meteen de charme van deze eilandengroep. Veel producten worden nog op de traditionele manier met de hand gemaakt. Toch beginnen er langzaamaan ook hier westerse invloeden door te sijpelen, wat grotendeels te ‘danken’ is aan het toerisme.
Fiji heeft een kleine gemeenschap van schrijvers, met beroemde figuren zoals Jo Nacola, Vilsoni Hereniko en Joseph Veramu. De laatste heeft een verhalenreeks heeft geschreven genaamd ’the Black Messiah’. Verder heeft Veramu een roman geschreven over de jongeren in Suva, getiteld ‘Moving Through the Streets’. Sommige lokale schrijvers vertellen hun verhalen in dialect, die later weer vertaald worden in Engels en Hindi.
Religie Christelijk(53%), hindoeïstisch(38%), islam.(8%). |
Feestdagen 1 januari: Nieuwjaarsdag. Februari: Festival van de kleuren April: Geboorte van Rama Naumi Juli: Geboorte van Mohammed September: Suikerfeest Oktober: Onafhankelijkheidsdag November: Feest van het licht |
Vaste gebruiken en gewoonten De traditionele dans heeft nog altijd een sterke plaats in de samenleving. Ook de daarbij gezongen traditionele volksliederen worden daarmee in ere gehouden. Zang en dans wordt van generatie op generatie overgedragen en men gelooft dat hierbij een direct contact in stand wordt gehouden met de geestenwereld. Voor elke belangrijke gebeurtenis (geboorte, overlijden, oorlog, huwelijken en het uitwisselen van bezit) is een dans met begeleidende zang. Daarnaast wordt er sinds jaar en dag de Kava-ceremonie opgevoerd. Het gaat hier om een dans, vergezeld van het bereiden van ‘kava’. Deze drank bestaat uit het sap van de wortels van een plaatselijke plantensoort, die een verdovende werking heeft op de wangen en lippen. De Fijianen gebruiken kava vooral tegen pijnen en om te ontspannen aan de dagelijkse ellende. Als je buiten de luxueuze resorts een dorpje bezoekt, is het beleefd om buiten de dorpsgrenzen even te stoppen om aan het dorpshoofd toestemming te vragen om het dorp binnen te rijden. Je krijgt altijd toestemming, maar het is een blijk van respect voor de inwoners. Ben je bij één van de dorpelingen thuis uitgenodigd, dan kun je maar beter niet te lang bewonderend naar het interieur staren. De mensen voelen zich dan vaak (uit beleefdheid) verplicht om het bewonderde voorwerp aan je te geven. Het is natuurlijk wel ’n goedkope manier om aan souvenirs te komen… |
Eten en drinken
Het eten en drinken in deze eilandengroep is integenstelling tot andere Zuid-Pacificlanden, erg goedkoop. Voor het avondeten kun je het beste bij een Chinees terecht, waar er ook alcohol bij het eten geserveerd kan worden. Als je rond lunchtijd als hongerig bent geworden kun je op zoek gaan naar een Indiaas eettentje. De gerechten uit deze keuken zijn pittig. Verwacht geen enorme keus aan vleesgerechten, want religieuze groeperingen zoals moslims en hindoestanen eten uit overtuiging bepaalde vleessoorten niet.
Specialiteiten Specialiteiten zijn: Roti: een platte pannenkoek van deeg, vaak gevuld met roergebakken groenten en ei. Wordt de roti in een oven gebakken, dan wordt het deeg hard en noem je het ineens ‘naan’ (het lijkt dan meer op een pitabroodje). Palau is een rijstgerecht met erwten en andere groentesoorten. Lassi is een yoghurt aangelengd met water. Het wordt geserveerd als verfrissend drankje. Mahimahi is een vissoort die veel gegeten wordt. Je moet het visje in kwestie maar zie als een zwaardvis die bereid wordt op de barbecue. |
Fooi Er wordt niet van je verwacht dat je fooi geeft als je ergens hebt gegeten. Onderhandelen over de prijs wordt (behalve door taxichauffeurs) zelfs als beledigend gezien. De uitzondering op deze ongeschreven regel is van toepassing op de Fiji-indianen. Buiten de luxe resorts leven deze mensen in armoedige omstandigheden. Daar is het weer gebruikelijk om te onderhandelen. Ook geloven ze dat het ongeluk brengt als de eerste klant van de dag uiteindelijk niets koopt, dus de onderhandelingen kunnen ook nog eens goed uitvallen. Vooral handig als je heel graag iets wil hebben: vroeg komen is het advies. |
Gezondheid
Je moet oppassen voor muggen, want je loopt het risico om door hun beet de zogenaamde dengue-koorts op te lopen. Een inenting tegen tetanus, tyfus en difterie is aan te raden als je van plan bent om echt door de natuur te trekken. Als je de eilanden Tuvalu, Nauru of Kiribati gaat bezoeken, moet je ingeënt zijn tegen cholera. Als je in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst, moet je hiertegen 6 maanden van tevoren een inenting hebben gehad.
In je toilettas Zonnebrandolie, lippenbalsem met zonnefactor en middeltjes tegen diarree. |
Water Water drinken dat uit een fles komt. |
Grensformaliteiten
Je hebt voor een verblijf van maximaal vier maanden geen visum nodig voor dit land. Na zes maanden moet je Fiji verlaten. Je hebt officieel uitreispapieren nodig om het land te kunnen verlaten, maar daar wordt zelden naar gekeken. Bij aankomst op het vliegveld moet je luchthavenbelasting betalen van rond de 15 Euro.
Visum Geen visum nodig tot vier maanden. |
Paspoort Geldig paspoort. |
Controle Er wordt zelden gecontroleerd. |
Infrastructuur
Je kunt vrij eenvoudig door Fiji reizen tegen een lage prijs. Vooral reizen met veerboot of kleine particuliere bootjes kan voordelig zijn. Op de eilanden is reizen per bus ook een mogelijkheid. Het is er erg gezellig: de reizigers knus op elkaar naar films te kijken. Ondanks al die lichamen is het niet erg warm, want er zitten over het algemeen geen ruiten in een bus. Bedenk je onderweg dat je vergeten bent om een cadeautje te kopen voor een vriend, dan kun je bij elke bushalte iets kopen van een handelaar. Handig.
Per taxi kun je ook aardig wat van het land zien. Afdingen is een ‘must’ en zorg ervoor dat je voordat je de taxi instapt een prijs hebt afgesproken. Veel chauffeurs proberen je te laten geloven dat ze geen wisselgeld hebben, dus probeer een prijs af te spreken die je gepast kunt betalen.
Het enige probleem met openbaar vervoer is dat er op Vitu Levu maar één geasfalteerde rondweg is, die rondcirkelt tussen de hoofdstad Suva en Nadi. Op de andere eilanden is geen openbaar vervoer aanwezig.
Max. snelheid Als het je lukt: 90 km/u. |
Weer en klimaat
De eilanden hebben schitterende riffen, lagunes en bosgebieden. Vele zijn nog onaangetast door het toerisme. Sinds de jaren zestig zijn er veel bossen gekapt, wat voor erosie heeft gezorgd. Er is nooit veel aandacht aan het natuurwelzijn geschonken, waardoor sommige visgebieden vervuild zijn geraakt.
Fiji heeft een stabiel klimaat, dankzij de grote watervlakten die de eilandengroep omgeven. Op zee kan elke storm uitrazen voordat ze, in veel onschuldiger vorm, het vasteland gaat bezoeken. Alleen in de periode tussen november en april kunnen er cyclonen voorkomen. De regenperiode is op Vitu Levu iets bijzonders: de oostkant van het eiland maken de regenbuien het land groen, terwijl het aan de westzijde van het eiland droog blijft.
Klimaattype Tropisch klimaat |
Gem. temp. zomer 25 graden |
RegenSeizoen Van november tot april |
Beste periode om land te bezoeken Van mei tot oktober |