Info over China

China is een van de grootste landen ter wereld. Millennia lang was het een keizerrijk. Uit deze tijd stamt de Chinese muur. Dit verdedigingswerk is 5.400 kilometer lang en loopt van Shanhaiguan Pass in het oosten tot aan de Jiayuguan Pass in het westen. Een andere bezienswaardigheid is het graf van een van de keizers dat ‘bewaakt’ wordt door een legertje terracotta-soldaten. Ook bijzondere zijn de Verboden Stad en de Hemeltempel in Beijing en talrijke tempels in het gehele land.

In 1949 werd China een streng geregeerde communistische ‘volksrepubliek’. De jongere generatie probeert de laatste jaren het ondemocratische regime te bewegen tot het verlenen van meer politieke en economische vrijheid, iets wat maar mondjesmaat lukt.

Het grote land bestaat uit een aantal regio’s: de uitgestrekte laagvlakte van het noordoostelijke deel; het heuvelachtige en waterrijke zuidoostelijke deel; het lössplateau van Centraal China; het hoogland van Tibet en Qinghai en de woestijn- en steppe gebieden van Xinjiang en Binnen-Mongolië.

Hoofdstad

Beijing

Oppervlakte

9.571.300 km2

Aantal inwoners

1,2 miljard

Voertaal

Mandarijn

Talen die ook gesproken worden

Overige Chinese dialecten en Engels.

Elektriciteit

220 V. en 240 V.; zowel 2- als 3-pools.

Tijdverschil

7 uur later.

Populaire reisaanbieders China

Reisverhalen over China

Trans Siberië Express: van Moskou naar Beijing

Trans Siberië Express: van Moskou naar Beijing

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Welkom bij dit uitgebreide reisverslag van Chris Oomes. In meer dan 20 pagina’s wordt de reis van Moskou naar Beijing met de Trans Siberië Express beschreven. Bovendien is de tekst voorzien van vele fraaie illustraties. Om het geheel wat overzichtelijker te maken, is het verslag opgesplitst in drie gedeelten. In het eerste deel krijgt u […]

Reisverslag de Zijderoute Centraal Azië

Reisverslag de Zijderoute Centraal Azië

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

China We rijden vanuit de omringende zand- en steenwoestijnen de oase van Kashgar binnen. Lemen huizen, kleine veldjes met tarwe en boomgaarden omzoomd met ruisende populieren. Irrigatiekanalen bevloeien de oase, die zo groot is als de provincie Utrecht, met smeltwater uit de bergen in de omgeving. De stad zelf […]

Communicatie

Vanuit veel hotels in grote steden als Beijing, Shanghai, Xi’an en Guilin kun je rechtstreeks (dat wil zeggen zonder tussenkomst van een lokale operator) internationaal bellen. Je kunt ook van een GSM-telefoon gebruik maken via het Chinese net.

Internationale landen code

86

NL. Ambassade ter plaatse

Liangmahe Nanlu 4

100600 Beijing

Tel.: 00-86-10-65321131

Fax: 00 86-10-65324689

E-mail: nlgovpek@iuol.cn.net

Openingstijden: ma t/m vr van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.

Ambassade Nederland

2517 JX Den Haag

Adriaan Goekooplaan 7

Tel.: 070-3065063

Openingstijden: ma t/m vr van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Toeristenbureau in Nederland

023-5731252

Internet site

www.china.com

Cultuur

Officieel, dus volgens de communistische regering van China, is de bevolking atheïstisch. In werkelijkheid zijn er christenen, boeddhisten, confusianisten, taoïsten en moslims.

Feestdagen

januari/februari: Chinees Nieuwjaar

8 maart: Internationale vrouwendag

1 mei: Dag van de Arbeid

4 mei: Feest van de Chinese jeugd

1 juli: Stichting van de Communistische partij van China

september: Maanfestival (midherfstfestival)

1 oktober: Nationale feestdag

Vaste gebruiken en gewoonten

Chinezen hebben de gewoonte zich nederig op te stellen.Verder is levensvisie en het dagelijks leven met elkaar verweven. In de parken doen mensen hun tai chi oefeningen, terwijl anderen er met hun kind lopen te showen. Als er bij het eten veel geboerd wordt, laat men weten dat het goed smaakt!

Eten en drinken

De Chinezen eten natuurlijk met stokjes, maar je kunt vaak wel om bestek vragen. Voor niet al te veel geld kun je goed eten. Je bent per persoon rond de tien Euro kwijt voor een maaltijd. Chinezen zijn meesters in het klaarmaken van bijzonder eten. Groente, kip, vlees, eieren, vis, alles vind je terug in de gerechten (soms zelfs katten). Vaak wordt het gegeten met rijst of als noodles verpakt. Door de Chinezen wordt vaak thee gedronken bij het eten, maar wijn, bier en frisdanken zijn ook te krijgen.

Een spreekwoord zegt dat ‘een Chinees alles eet wat vliegt, behalve een vliegtuig en alles eet dat poten heeft, behalve een

tafel’. Het resultaat van het feit dat men in de ook wat karige periodes voldoende voedsel moest vinden om de bevolking te voeden. Men kan met eenvoudige middelen en ingrediënten de meest fantastische maaltijden bereiden.

De kwaliteit van het voedsel is over het algemeen goed, zelfs in de kleinste restaurants. Doordat de ingrediënten in hete olie (en in een wok) worden bereid, zullen toeristen nauwelijks ziek worden van het eten, mits er maar voldoende rijst bij wordt geconsumeerd om maag en darmen de wat vettere hapjes zonder problemen te laten verwerken.

Meer zul je moeten wennen aan de Chinese tafelmanieren, zoals het laten van stevige boeren om aan te geven dat het goed gesmaakt heeft en het luidruchtig opslurpen van allerlei gerechten.

De Chinees eet nooit a la carte, maar bestelt zo veel schotels als er mensen aan tafel komen zitten. Je kunt van alle schotels steeds een beetje in je kommetje scheppen. Om de gaatjes aan het einde van de maaltijd te vullen, wordt soep geserveerd.

Specialiteiten
Fooi

Chinezen verwachten over het algemeen geen fooi.

Gezondheid

Niet verplicht maar wel aan te raden zijn vaccinaties tegen DTP, tyfus en gammaglobuline. Ook wordt aangeraden om malariatabletten te slikken.

Grensformaliteiten

Het is verstandig om voor je vertrek informatie op te vragen over de douanebepalingen. Deze worden regelmatig gewijzigd. Belangrijk om te weten is dat je aan de autoriteiten toestemming moet vragen om spullen uit het land mee te nemen die 100 jaar of ouder zijn.

De luchthavenbelasting bedraagt in China 10 Euro.

Visum

Een visum is nodig.

Paspoort

Je moet een paspoort hebben dat na vertrek uit China nog 6 maanden geldig is.

Infrastructuur

Door de grote afstanden is het aan te raden om per vliegtuig te reizen. Tickets zijn als je op tijd boekt vrij goed te verkrijgen.

De trein is het meest gebruikte transportmiddel van China. De belangrijkste spoorverbindingen zijn van Beijing naar Guangzhou, Shanghai, Harbin, Chengdu en Urumqi.

Op bijna alle hoofdrivieren vind je veerdiensten. Tussen Hong Kong en het vasteland varen geregeld boten. Net als tussen de grote kustplaatsen.

In de grote steden zijn taxi’s volop te krijgen. Op de zijkant van de taxi’s in Beijing, Xi’an, Shanghai en Guangzhou staat het kilometertarief aangegeven.

In Beijing en Shanghai is de metro een snelle vorm van openbaar vervoer. Een goedkope en relaxte manier is het huren van een fiets, maar je kunt je natuurlijk ook rond laten rijden in een fiets-riksja.

Weer en klimaat

In een groot land als China zijn verschillende klimaten aanwezig. In het noordoostelijke deel en centraal China zijn de zomers heet en de winters koud met veel zand- en stofstormen. Het zuidoostelijk deel heeft een tropisch klimaat en heeft een regenperiode in de zomer. De kustregio heeft een zeeklimaat met in verhouding meer regen in de zomer. Van juli tot oktober kunnen hier tropische cyclonen voorkomen. Tibet en Qinghai hebben een bergklimaat, met strenge winters en matig warme zomers, terwijl in de woestijn en steppegebieden van Xinjiang en Binnen Mongolië het verschil tussen dag (zeer heet) en nacht (koud) groot is. Hier valt ook minder regen.

Klimaattype

Berg-, woestijn, continentaal- en subtropisch.

RegenSeizoen

In de zomer, door de moesson.

Beste periode om land te bezoeken

Oktober.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen