Beijing

Beijing is de culturele hoofdstad van de Volksrepubliek China. Vanaf de Mingdynastie woonden keizers in de ‘Verboden Stad’, vergezeld van een enorme hofhouding van eunuchen en hofconcubines. De Verboden Stad is het grootste pagodepaleis ter wereld waar je gemakkelijk een halve dag kunt ronddwalen. In het paleis, dat nu dienst doet als museum, zijn een aantal kostbaarheden van de keizerlijke families tentoongesteld.
Beijing biedt nog meer fraaie bezienswaardigheden zoals de Hemeltempel, het Zomerpaleis en natuurlijk de beroemde Chinese Muur. Dit grootste bouwwerk ter wereld maakt nog eens duidelijk waar de oude Chinezen toe in staat waren. Je zult een bezoek brengen aan een deel van de Muur ten noorden van Beijing dat gerestaureerd is. Al deze historische monumenten herinneren aan de aloude glorie van het Rijk van het Midden.
Beijing is ook een moderne miljoenenstad waar het gezellig kuieren is door de volkse steegjes ten zuiden van de Qianmen Poort of door de muzelmaanse wijk. Een week Beijing is even ondergedompeld worden in een andere wereld waar het heerlijk vertoeven is. De taxi is een prima middel van vervoer, maar een verkenningstocht per fiets is een absolute aanrader. Laat je heerlijk meedrijven op de zee van fietsers over de Chang’an Avenue, voor de Verboden Stad langs.
Op de fiets kun je een goed beeld krijgen van de stad. Fiets hiervoor bijvoorbeeld door de oude wijken van de stad (die noemen ze Hutongs) met hun karakteristieke hofjeswoningen of ga voor inkopen naar de Zijdemarkt of de antiekbuurt bij Qianmen.

Historische plek

In Beijing zijn genoeg historische plaatsen te vinden. Een klein opsomminkje.
Het centrum van de stad is de Verboden Stad. Hier was vroeger de residentie van de Ming en Qing keizers. Verder is er een museum en een park. Tiananmen Square, de langste hoofdstraat ter wereld, is hier ook te vinden.

Op het grote Tiananmen Plein staat het Mausoleum van Mao, de bejubelde en verguisde leider van de Volksrepubliek.

Heb je iets met tempels dan moet je de volgende eens gaan bekijken.
De Tempel van de Hemel dateert uit de 15e eeuw en hier kwam de keizer vroeger bidden voor een goede oogst. Het hele complex bestaat uit verschillende gebouwen die elk een eigen doel hadden en is geheelomgeven door een mooi groot park.
De Tempel van de Hemel is gebouwd in de 15de eeuw en vormt samen met de Chinees/ Tibetaanse Lama Tempel unieke locatie om te bewonderen. Buiten de stad bevinden zich verder nog de Grote Muur, de Ming Tombes en het Zomerpaleis.

De Drumtoren is een hele hoge toren, waar ze vroeger bij zonsopgang en zonsondergang op de drum werd geslagen, zodat het in heel Beijing te horen was. Je kunt hem ook beklimmen. Het is wel even 65 treden naar boven klimmen, maar het uitzicht is zeker de moeite waard. In de verte zie je de hoogbouw van de stad en vlak onder je zie je een sloppenwijk…het contrast dat heel groot te noemen is.

Natuur

China heeft aan bijna alle zijden natuurlijke grenzen; in het oosten verschillende zeeën, die overgaan in de Grote of Stille Oceaan, in het zuiden enorme bergketens en dicht tropisch regenwoud, in het westen hoge plateaus en bergketens en in het noorden uitgestrekte woestijnen en de wouden van Siberië.
Over het algemeen kent het Chinese landschap een sterk reliëf.

Seizoeninfo

China kent een kort voor- en najaar en heeft relatief lange zomers en winters. Er heerst een landklimaat: de zomer is warm en vochtig, de winter koud en droog. Eind oktober begint het weer af te koelen, waarna je in november tot en met maart moet rekenen op droge vorst met een gure wind. Begin april doe je er goed aan een jas of trui mee te nemen! Vanaf mei tot en met het begin van oktober heb je genoeg aan zomerkleding. Da’s ook weer fijn.

Winterseizoen

November tot en met maart.

Zomerseizoen

Mei tot en met oktober.

Uitgaanstips

Beijing betekent ook proeven. ’s Avonds nodigen de straatrestaurantjes uit tot het proeven van gerechten uit verschillende regio’s van China en natuurlijk ontbreekt de beroemde Beijing-eend niet op het menu.
Denk je aan China, dan hoort thee daar ook bij. Daarom moet je in een klein tentje echt eens typische Chinese thee gaan drinken!!

Beijing zelf een is een moderne stad geworden waar de modernisering van China in al zijn vormen zichtbaar is, compleet met een ‘Hard Rock Café’, luxe winkelcentra en fastfood restaurants. Was ooit het Beijing hotel het enige hoge gebouw in de stad, nu wordt de bezoeker overweldigd door een bijna Amerikaanse skyline van wolkenkrabbers en fly-over wegen.

Recreatie & diversen

De verschillende religies hebben feestdagen die uitbundig gevbierd worden. De volgende dagen kunnen door bijvoorbeeld optochten onmogeljikl aan je voorbij gaan:
(Het is even tellen en maankalenders erbij halen, maar toch leuk om een keer mee te maken zijn feestdagen die gerelateerd zijn aan de maanstanden.)

De eerste dag van het nieuwe maanjaar is het Chinese nieuwjaar en op de vijftiende dag van het nieuwe vieren ze het maanjaarlantaarnfestival. De vijfde dag van de vijfde maanmaand houden ze een drakenbootfestival. Op de vijftiende dag van de achtste maanmaand : maanfestival

Aangezien China een communistisch land is, hebben ze ook feestdagen die ter ere van het volk zijn, zoals bijvoorbeeld de dag van de arbeid (1 mei),jeugddag (4 mei), kinderdag (1 juni), partijdag (1 juli) en legerdag (1 augustus). De nationale feestdag is 1 oktober, waarop men de oprichtings van de Volksrepubliek China viert.