Shanghai

De levendige havenstad Shanghai is het hart van China. De stad ontstond als koloniale vrijhaven, en de invloeden uit de verschillende landen zijn nog steeds aanwezig. Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk te zien aan de architectuur.
Shanghai is een bruisende stad van de moderne jongerencultuur waar oud, jong en nieuw naast elkaar bestaan.Shanghai is de modernste stad van China en is met haar 14 miljoen inwoners één van de grootste steden ter wereld.
Aan de westzijde van de Huangpu-rivier ligt de traditionele Chinese binnenstad terwijl aan de oostzijde de torens van het modern Pudong-district verrijzen.
In Shanghai is het het duidelijkste zichtbaar dat China op de drempel van een nieuw millennium staat.

Shanghai kreeg haar bekendheid vooral in de eerste helft van deze eeuw, toen deze vrijhaven ‘het Parijs van het Oosten’ werd genoemd. Aan die tijd herinneren nog de Westerse gebouwen in het centrum en langs de Bund. Aan de andere kant van de rivier verrijst Pudong, het nieuwe Shanghai.

Historische plek

De meer traditionele kant van Shanghai vind je in de Longmen Tempel, de Jaden Boeddha Tempel of in de oude Chinese wijk met zijn nauwe steegjes en de mooie Yu-tuin.
Maar op Nanjing Lu zie je hoe modern en cultureel divers Shanghai is. Op het Volksplein staat het recent geopende Shanghai Museum, zonder meer een aanrader.