Info over Indonesië

13.000 eilanden vormen samen het immense land Indonesië. ‘De gordel van smaragd’ ligt op de kruising van de zeeroutes tussen Azië en Australië. De archipel heeft alles in zich: prachtige flora en fauna, tropische stranden, 300 verschillende volkeren, heerlijk eten en aan cultuur ontbreekt het ook zeker niet. Indonesië is verdeeld in 3 tijdzones: op Sumatra, Java en West- en Centraal Kalimanten is het 6 uur later dan bij ons; op Bali, Nusa Tenggara, Zuid- en Oost-Klaimanten en Sulawesi is het 7 uur later; en op Irian Jaya en de Molukken is het 8 uur later.

Hoofdstad

Jakarta

Oppervlakte

1.904.000 km2

Aantal inwoners

209.774

Voertaal

Bahasa Indonesia

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

6 tot 8 uur later

Populaire reisaanbieders Indonesië

Reisverhalen over Indonesië

Reisverslag Indonesië: Java, Bali & Sulawesi

Reisverslag Indonesië: Java, Bali & Sulawesi

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Woensdag 2 oktober; De taxi is snel bij het vliegveld een half uur en kost ons 7000rp. Op het vliegveld blijken we 10.000 rp airport tax te moeten betalen. Na een paar uurtjes wachten vliegen we dan met een tamelijk groot en behoorlijk leeg vliegtuig van Garuda naar Ujung Pandang, Sulawesi. Vanuit […]

Sumatra Indonesië reisverslag

Sumatra Indonesië reisverslag

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Travelsource

Dinsdag 28 September. Glenmore – Ubud (Bali). De kaart van Bali Nadat we om 6.00 uur zijn gewekt en een ontbijtje naar binnen hebben gewerkt vertrekken we om 7.00 uur richting de haven om ons met de boot over te laten zetten naar Bali. Na enig oponthoud op de kade […]

Communicatie

Internationale landen code

62

NL. Ambassade ter plaatse

Rasona Said KAV 5 – 3

Kuningan Jakarta

Selatan

tel.: 00-62-215251515

Ambassade Nederland

Tobias Asserlaan 8

2517 KC Den Haag

Tel.: 070-3108100

Internet site

www.tourismindonesia.com

Cultuur

Indonesië heeft een bloeiende cultuur, en kunstnijverheid staat op een hoog peil. Ieder eiland heeft ook z’n eigen culturele activiteiten en bezienswaardigheden. Java heeft de ‘kraton’; paleizen die een indruk geven van de vroegere beschavingen. Op het eiland Kalimantan houden de Dayaks hun longhouses nog steeds in ere. Op Bali kun je genieten van ceremoniële dansen bij maanlicht in een Balinese tempel en bloedige buffeloffers tijdens een Toraja begrafenis.

Religie

Islamitisch, christelijk, hindoe.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

Ramadan

Chinees nieuwjaar

maart/april: Pasen

30 mei: Boeddha’s verjaardag

17 augustus: Nationale feestdag

25 december: Kerstmis

Eten en drinken

Wie kent en lust niet het heerlijke Indonesische eten? De keuken is rijk aan vitaminen en de ingrediënten komen vers van het land. Je kunt er overal tropische vruchten vinden. De mensen in de hooglanden verbouwen zelf hun groente en aan de kust wordt de vis vers gevangen. Het eten wordt vaak per regio op verschillende wijze bereid.

Specialiteiten

Soto ayam: kippensoep (makkelijk te verkrijgen bij eetkraampjes op de markt)

Pisang goreng: gebakken banaan

Nasi putih: gekookte rijst

Nasi goreng: gebakken rijst met groente en/of vlees, vis en eieren

Saté: stukjes vlees, vis, varkensvlees, kip of lamsvlees met pindasaus

Fooi

Het geven van fooi is niet gebruikelijk in Indonesië, maar wordt voor speciale diensten wel op prijs gesteld. Iemand die je tas draagt of je gids is verwacht vaak wel een fooi. Piccolo’s verwachten ook een fooi van een paar honderd roepia’s per tas.Dit geldt ook voor toeristische attracties. De taxichauffeurs in Jakarta gaan uit van een fooi van 500 roepia’s.

Gezondheid

In sommige gebieden heb je wel malaria-tabletten nodig en in andere gebieden weer niet. Als je reist naar Nias, Kalimantan, Molukken, Flores, Timor en Sumba is het aan te raden voorzorgsmaatregelen te treffen tegen malaria. Je DTP-inenting moet nog steeds geldig zijn.

Een inenting tegen gele koorts is nodig voor mensen die vanuit gebieden komen die besmet zijn.

Je moet altijd ruim van te voren je huisarts of GGD te raadplegen. Zij beschikken immers over de meest recente informatie over vaccinaties.

Het water moet gezien worden als een bron die ziekte kan veroorzaken. Het moet voor gebruik altijd eerst gekookt worden. Melk zou ook gekookt moeten worden. Aan te raden is poedermelk of melk in blik. Probeer melkproducten te mijden die lijken te zijn gemaakt van ongekookte melk. Eet vlees of vis doorgekookt of gebakken en bij voorkeur heet geserveerd.

In je toilettas

Anti-muggenspul, zonnebrandolie, middeltjes tegen diarree.

Grensformaliteiten

Paspoort

Nederlanders moeten in het bezit zijn van een paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, én een retourticket of een ticket naar een verdere bestemming.

Na lang gestechel meldt persbureau AP dat buitenlanders die vanaf 1 februari 2004 Indonesië willen bezoeken tóch een visum nodig hebben.

Op 28 november 2003 meldde de Indonesische ambassade nog dat de visumplicht werd uitgesteld, maar de Indonesische minister van justitie – Yusril Ihza Mahendra – heeft volgens AP nu dan toch gemeld dat buitenlandse toeristen een visum moeten gaan aanschaffen.

Jakarta voert de visumplicht in, omdat het denkt het aantal illegale arbeiders in het land te kunnen verminderen. Indonesië schafte de visumplicht twintig jaar geleden af om het land aantrekkelijker te maken voor toeristen.

Infrastructuur

In Indonesië heb je een ruime infrastructuur. Het land is met 13000 eilanden zo groot dat alle facetten aanwezig zijn.

Lucht: Indonesië heeft een goed internationaal systeem dat bijna alle grote steden aandoet. Op populaire routes is het aan te raden van te voren te boeken.

Zee: Pelini is een staatsbedrijf dat met zes moderne schepen vaart en alle belangrijke havens over het gehele land aandoet. Ook hier is het weer aan te raden om van te voren te boeken.

Trein: Er is 7000 km aan spoorwegennet op Sumatra, Madura en Java. De Bima Express heeft een slaapcoupé en restaurant. Deze trein rijdt tussen Jakarta en Surubaya. Je kunt 3 klassen boeken als je per trein reist. Ook is het hier weer aan te raden om te reserveren.

Auto: Het verkeer rijdt links in Indonesië. Er is voor 378.000 km aan wegennet waarvan 28.500 hoofdwegen en nationale wegen en 200 km is snelweg. Bijna de helft van het wegennet is bestraat. Er zijn goede verbindingen in Java, Sumatra en Bali in een iets minder stadium. De andere eilanden hebben slechte wegen alhoewel er met de opkomst van het toerisme hard aan gewerkt wordt. De bussen zitten vaak overvol en veel ervan hebben airconditioning. Je vindt in Indonesië ook ‘Bis Malam’; nachtbussen die concurreren met de trein.

In de steden heb je lokaal transport dat kan bestaan uit:

Bemo: pick-up truck met aan beide kanten een rij stoelen

Opelets: minibussen

Bajaj: auto-riksja’s

Becaks: fiets-riksja’s

De meeste vormen van vervoer zijn goedkoop. Veel steden hebben ook taxi’s. Aan te raden is wel een tarief van te voren af te spreken.

Geldigheid rijbewijs

Internationaal rijbewijs verplicht

Weer en klimaat

Tropisch klimaat variërend van gebied tot gebied. De oost-moesson brengt het droogste weer (juni tot september), terwijl de west-moesson voornamelijk regen brengt (december tot maart).

Klimaattype

Tropisch klimaat

Beste periode om land te bezoeken

Het droge seizoen (tussen mei en oktober)

Omliggende landen

Laatste blogartikelen