Info over Jordanië

Jordanië, het rijk van koning Abdulla de Tweede, is ruim twee keer zo groot als Nederland. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak en Saudi-Arabië. De Dode Zee ligt in het noordwesten en de Rode Zee in het zuidwesten.

De bevolking is bijzonder gastvrij en er is veel te zien. De mooiste bezienswaardigheid is ongetwijfeld de ruïnestad Petra, in het zuiden van het land. De drukke hoofstad Amman daarentegen is best gezellig maar ook nogal lelijk en heeft geen bijzondere attracties. Wel is het een geschikte thuisbasis om uitstapjes te maken naar prachtige historische bestemmingen als Pella, Umm Quais en de oud-Romeinse stad Jarash.

Hoofdstad

Amman

Oppervlakte

89.2006 km2

Hoogste punt

1754 m (Jabal Ramm).

Laagste punt

-410 m (Dode Zee).

Aantal inwoners

4.434.978

Autoletter

JOR

Voertaal

Arabisch

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

220 V

Tijdverschil

1 uur vroeger.

Populaire reisaanbieders Jordanië

Reisverhalen over Jordanië

Israël en Jordanië groepsverslag

Israël en Jordanië groepsverslag

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Paul en Monique Schilders

Groepsverslag Jordanië Israël ’99 Zondag, 11 april 1999 Israëlische grens, Mizpe Ramon, Kibboets Mashabei Sade. Om half negen vertrekken we met de bus naar de Israëlische grens. Iedereen heeft enorm genoten van de tocht door Jordanië. Bij de Jordanese grens gaat Bregje op stap met onze passen, wij kunnen intussen […]

Jordanië en Israël reisverslag

Jordanië en Israël reisverslag

Geplaatst op 28 juni, 2021 door Paul en Monique Schilders

Jordanië/Israël ’99 9e DAG 11-04-1999 Aqaba – Kibboets Mashabe Sade Na het ontbijt vertrekken we om 8.30 uur naar de grens met Israël. Bij de Arava Boarder Crossing wisselen we onze laatste Jordanese dinars om in Israëlische sheqels. Na de gebruikelijke vragen moeten we met onze bagage […]

Communicatie

Buiten Amman zijn niet veel openbare telefoons, maar vaak mag je voor een lokaal belletje gebruik maken van de telefoon in een winkeltje of supermarkt. Mobiele telefoons zijn te huur.

Internationale landen code

962

NL. Ambassade ter plaatse

22 Embassy Street

4th Cicle Amman

Tel: 00-962-6-5930089

Ambassade Nederland

Badhuisweg 79

2587 CD Den Haag

Tel.:070-4167200

Fax:070-4167209

Internet site

www.w2go.com/jordan

Cultuur

In Jordanië is het overgrote deel van de bevolking islamitisch. Daarnaast is een klein deel christelijk. Veruit de meeste Jordaniërs zijn Arabieren, waarvan bijna de helft Palestijnse vluchtelingen. Minderheden die hier leven zijn Circasiërs uit de Kaukasus, Armeniërs, Koerden en Turken.

Tapijten en sieraden worden in Jordanië al eeuwen lang gemaakt. Sieraden zijn een financiële verzekering, vooral voor de vrouwen die ze bij hun huwelijk krijgen. Tapijten worden handmatig gemaakt door de nomaden, maar tegenwoordig ook machinaal.

In juli kun je in Jerash veel zien van de Jordaanse cultuur. Tussen ruïnes uit de Oudheid vindt dan het jaarlijkse festival plaats, met dans, concerten en marktjes.

Religie

Islamitisch en christelijk.

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaardag

15 januari: Boomdag

22 maart: Dag van de Arabische Liga

1 mei: Dag van de Arbeid

25 mei: Onafhankelijkheidsdag

25 december: Kerstmis

Daarnaast worden in Jordanië uiteraard de belangrijke islamitische feestdagen gevierd, zoals de ramadan.

Vaste gebruiken en gewoonten

In het islamitsche Jordanië gaan de mensen kuis gekleed, vooral buiten de grote steden. Ook van toeristen wordt verwacht dat ze zich aan deze ‘dresscode’ houden, en dus hun armen en benen bedekt houden. Op het strand kun je bijvoorbeeld beter een badpak dragen dan een bikini.

Eten en drinken

Eten is in Jordanië een belangrijke sociale gebeurtenis. Het is daarom goed mogelijk dat je bij iemand thuis uitgenodigd wordt. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Als hoofdgerecht wordt meestal gevogelte of lamsvlees met rijst en groenten geserveerd. Lamsvlees met rijst, pijnboompitten en een yoghurtsaus – ‘mansaf’ genaamd – is het nationale gerecht.

Jordaniërs houden erg van zoete desserts met honing, deeg, noten, rozenwater en kaneel. Tot slot drinkt men sterke koffie (met onderin de koffiedrab, die je natuurlijk niet opdrinkt!), zoete thee of mintthee.

Gezondheid

Inenting tegen geelzucht, Hepatitis (A en B) en tyfus wordt aangeraden, maar is niet verplicht.

Water

Geadviseerd wordt water uit flessen te drinken.

Grensformaliteiten

Hou altijd je paspoort bij de hand. In bepaalde gebieden, zoals de Rode Zee, stuit je regelmatig op militaire controles.

Visum

Een visum is verplicht.

Paspoort

Je hebt een geldig paspoort nodig.

Infrastructuur

Tussen Amman en Akaba wordt de enige binnenlandse vlucht uitgevoerd. Verder rijdt tussen Amman en Damascus twee keer per week een trein.

De grotere steden worden met elkaar verbonden door de bussen van JETT. Voor drukke lijnen kun je het beste reserveren. In de kleinere steden rijden minibussen.

De wegen in Jordanië zijn goed. De verkeersregels komen

overeen met de onze. Over het algemeen rijden de Jordaniërs redelijk netjes. Een auto huren kun je met een internationaal rijbewijs en als je minimaal 25 jaar bent.

Max. snelheid

80 km/u.

Geldigheid rijbewijs

Internationaal

Weer en klimaat

Het oosten van Jordanië bestaat vooral uit woestijn, hier is dan ook een zogeheten woestijnklimaat. Het is hier bloedheet en droog. In het westen heerst nog deels een mediterraan klimaat. In dit gedeelte valt genoeg regen om bijvoorbeeld aan landbouw te doen. In de bergen valt ook regen, ’s winters sneeuw. In Aqaba, bij de Rode Zee, is de temperatuur ’s winters ook nog aangenaam.

De zomers zijn in heel Jordanië heet.

Klimaattype

Steppeklimaat (westen) en woestijnklimaat.

Beste periode om land te bezoeken

Van maart tot juni en rond september.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen