Info over Malediven

De Malediven bestaan uit meer dan 2.000 koraaleilandjes. Ze liggen in de Indische Oceaan, ongeveer 750 kilometer ten zuidwesten van Sri Lanka. Verspreid over ongeveer 100.000 km2, liggen de eilanden zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond. Slechts 202 eilanden zijn bewoond. Male is de hoofdstad (gelegen op het gelijknamige eiland) en heeft zo’n 63.000 inwoners.

In 1965 werd het eilandenstaatje onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Drie jaar later werd het een republiek. Onder bedreiging van Sri Lankaanse Tamil-huurlingen werd het regime al snel militaristisch en streng. Sinds de jaren negentig is er sprake van een geleidelijke democratisering en modernisering. Toerisme heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Hierdoor is de infrastructuur aanzienlijk verbeterd.

In het water tussen de riffen leven vele soorten zeedieren: tropische vissen, dolfijnen en witte haaien. Op de Malediven groeien exotische planten, zoals kokospalm, bananenplanten, bamboe, ficus, bougainville en hibiscus. Langs de kusten, in zoutzoete wateren, groeien mangrove-gewassen. De stranden zijn parelwit.

De laaggelegen Malediven dreigen als gevolg van de zeespiegelstijging (broeikaseffect) in de 21ste eeuw onder water te verdwijnen. Diverse eilandjes worden daarom met zandzakken of stenen muurtjes tegen het opkomende zeewater beschermd, maar of dat helpt?

Hoofdstad

Male

Aantal inwoners

270.000

Voertaal

Divehi

Talen die ook gesproken worden

Engels

Elektriciteit

220 V.

Tijdverschil

4 uur later.

Populaire reisaanbieders Malediven

Reisverhalen over Malediven

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Openbare kaarttelefoons zijn aanwezig op alle bewoonde eilanden. Bij the Maldives Telecomunication Company zijn mobile telefoons te huur. Zij zijn ook de internetprovider van de Maldiven.

Internationale landen code

940

NL. Ambassade ter plaatse

Er is geen Nederlandse ambassade ter plekke. Bevoegd is de ambassade in Sri Lanka:

Torrington Avenue

Colombo-7

Sri Lanka

tel: 00-940-1596914

Ambassade Nederland

Er is geen ambassade in Nederland. Je moet daarvoor in Groot-Brittannië zijn:

22 Nottingham Place

London W1M 3FB

tel:00-44-171-2242135

Toeristenbureau in Nederland

00-49-69-27404420 (Duitsland, Frankfurt am/Main).

Internet site

www.visitmaldives.com

Cultuur

Als islamitische staat hebben de Maldiven een machtige president. Hij is politiek, militair en geestelijk leider. Alle inwoners zijn soennitische moslims. Vrouwen hebben wel meer vrijheid dan in de meeste andere islamitische staten. De zee speelt een grote rol in het dagelijks leven en de cultuur. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het geloof in boze zeegeesten, de jinni’s. De bevolking is een mengeling van Arabieren, Afrikanen, Indiërs en Indonesiërs.

De bewoners laten graag wat van hun cultuur zien tijdens feestelijke avonden in de toeristische gebieden: traditionele dansen en tromgeroffel op holle boomstammen (bodu-beru-trommels).

Religie

Islamistisch

Feestdagen

3 november: Bevrijdingsdag

11 november: Dag van de Republiek

Verder hebben zijn er veel islamitische feestdagen, zoals de Ramadan, ‘Kuda Id’ (feest van de nieuwe maan) en de geboortedag van de profeet Mohammed.

Eten en drinken

In de hoofdstad Male zijn theehuizen een populaire ontmoetingsplek. Je kunt hier kleine gerechtjes bestellen, vooral met vis en kokos. Als drank wordt natuurlijk thee geschonken.

Vanwege hun geloof mogen de inwoners geen alcohol drinken. In de resorts zijn wel alcoholische dranken te koop.

Een voorraad consumptieartikelen voor overlevingstochten van tenminste drie maanden ligt in kolossale koelhuizen opgeslagen. Elk bewoond eiland beschikt, ver buiten gehoorafstand van de toeristen, over een eigen mini-krachtcentrale. Zware dieselmotoren draaien hier dag en nacht voor de levering van de benodigde elektriciteit. Tevens beschikt bijna elk eiland over een eigen ontziltings-installatie om zoetwater uit de kraan te laten komen.

Specialiteiten

Vis en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten. Vlees wordt minder vaak gegeten.

Gezondheid

Vaccinaties en malariapillen zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen (DTP). Op de toeristische eilanden is meestal een Engels sprekende arts aanwezig.

In je toilettas

Omdat de enige apotheek van de Maldiven zich op Male bevindt, is het verstandig om voldoende medicijnen mee te nemen. En verder: EHBO-pakketje, zonnebrandcreme (hoge factor) en anti-muggenspul.

Water

Kwaliteit verschilt per eiland!

Grensformaliteiten

Natuurbescherming staat hoog in het vaandel in deze eilandenstaat. Je mag dus geen stukjes koraal, schelpen of sieraden waarin dit materiaal is verwerkt meenemen.

Alcoholische dranken mag je niet invoeren.

Visum

Verplicht. Maximaal 30 dagen geldig.

Paspoort

Een geldig paspoort.

Infrastructuur

Dankzij het florerend toerisme is de infrastructuur van de Maldiven de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Op de eilanden is geen vervoer aanwezig, omdat de eenvoudige reden dat alles op loopafstand is. Tussen de eilanden varen traditionele vissersboten (‘dhoni’s’). Toeristen worden vanaf het vliegveld met een boot, helikopter of watervliegtuig naar de verschillende eilanden gebracht.

Weer en klimaat

Met een tropische klimaat is het op de Maldiven warm (25 tot 35 graden) en vochtig (de luchtvochtigheidsgraad is 80 %). Doordat het er altijd een beetje waait is het er toch goed toeven.

’s Nachts koelt het maar 2 tot 5 graden af.

Een zuidwestelijke moesson brengt van mei tot augustus meer wind en maakt het natter. Maar ook in deze periode is het meestal mooi weer. De noordoostelijke moesson, van november tot maart, zorgt voor stabiel weer, met veel zon en weinig wind. Dit is tevens het hoogseizoen.

Klimaattype

Tropisch

Gem. neerslag in mm.

1613 mm.

RegenSeizoen

Van mei tot november.

Beste periode om land te bezoeken

In het droge seizoen, van december tot april.

Omliggende landen

Laatste blogartikelen