Info over Maleisië

Maleisië bestaat uit twee delen. Het westelijk deel ligt op het zuidoostelijke puntje van het Aziatische vasteland – onder Thailand – en wordt ook wel ‘Peninsular Malaysia’ genoemd. Oost-Maleisië grenst aan Borneo, Indonesië. Beide regio’s worden gescheiden door de Zuidchinese Zee.

De meeste mensen wonen op het vasteland en daar zijn ook de meeste culturele bezienswaardigheden te vinden. Oost-Maleisië, dat is opgedeeld in de deelstaten Sabah en Sarawak, bestaat grotendeels uit oerwouden en is dunbevolkt.

Maleisië is één van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië. Naast de oosterse sferen zijn er westerse gemakken, onder andere doordat Maleisië een voormalige Britse kolonie is.

Behalve in de steden, jungle en nationale parken is ook onder water veel te zien. Er zijn prachtige plekken om een duik te maken.

Hoofdstad

Kuala Lumpur

Oppervlakte

329.750 km2

Hoogste punt

4.101 m

Aantal inwoners

19,7 miljoen

Voertaal

Bahasa Malaysia (Maleisisch)

Talen die ook gesproken worden

Engels en Chinese dialecten

Elektriciteit

220 en 240 V

Tijdverschil

7 uur later

Populaire reisaanbieders Maleisië

Reisverhalen over Maleisië

Sorry, nothing to display.

Communicatie

Openbare telefoons zijn aanwezig. Je kunt munten gebruiken maar ook telefoonkaarten.

Luchthavens:

Kuala Lumpur (KLIA): (603) 8787 4212

Langkawi: (604) 9557 155

Kuching: (082) 246 575

Penang: (604) 6430 510

Terengganu: (609) 6221 433

Internationale landen code

60

NL. Ambassade ter plaatse

4 Jalan Mesra

(Off. Jalan Damai/Jalan Ampang)

55000 Kuala Lumpur

Postadres:

P.O. Box 10543

50716 Kuala Lumpur

Tel:00-60-3-2485151

fax:00-60-3-2411959

E-mail: nlgovkl@po.jaring.my

Openingstijden:

Ma. t/m do. van 09.00 tot 14.00 uur (consulair)

Vr. van 09.00 tot 13.00 uur (consulair)

Ambassade Nederland

Rustenburgweg 2

2517 KE Den Haag v

tel: 070-3506506

Openingstijden: ma. t/m vr. van 09.00 tot 16.00 uur.

Noodnummer

Politie/Brand/Ambulance: 999

Luchthaven info

Kuala Lumpur International (KLIA) (603) 87874212

Toeristenbureau in Nederland

(Duitsland) + 49 69 283 782/783

Internet site

www.tourism.gov.my

Cultuur

Maleisië is na de dekolonisatie in 1957 een democratie geworden.Orrspronkelijk was Maleisië een ontmoetingsplaats voor zowel reizigers als handelaars vanuit oost en west. In de huidige multiculturele samenleving leven Maleisiërs, Chinezen en vele etnische minderheden. Dankzij de verscheidenheid aan mensen en religies is Maleisië rijk aan festivals en feestdagen. Hoewel Maleisisch (of ‘Malay’) de officiële taal is, kun je met Engels heel ver komen. Deze taal wordt dan ook verplicht onderwezen in alle scholen.

Religie

Overwegend islamitisch

Feestdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag

januari/februari: Chinees nieuwjaar

15 april: Malacca historische dag

juni/augustus: Dragon Boat Festival

31 augustus: Onafhankelijkheidsdag

oktober/november: Diwali, of ‘Deepavali’, het lichtfestival voor Hindoes

25 december: Kerstmis

Vaste gebruiken en gewoonten

Als je een Maleisisch huis, moskee of tempel binnengaat is het gebruikelijk dat je je schoenen uittrekt. Het is niet gebruikelijk om een dame de hand te schudden tenzij ze zelf deze toesteekt. De traditionele groet, de ‘Salaam’ lijkt een beetje op handen schudden, zonder echt de handen van de ander vast te pakken, en is in Maleisië meer iets voor mannen. Je raakt lichtjes met twee handen de twee handen van de ander aan en brengt dan de handen naar de borst, wat in feite wil zeggen: ‘ik groet je vanuit mijn hart’. Als het goed is herhaalt de ander dan dezelfde beweging.

Je hoort je rechterhand te gebruiken als je eet, en om voorwerpen die aangereikt worden aan te pakken. Wijzen doe je niet met je rechterwijsvinger maar met de duim, terwijl de andere vier vingers gevouwen zijn.

In dit land waar zoveel mensen islamitisch zijn is het niet gewoon om te proosten.

Eten en drinken

Door de mengelmoes van culturen is een unieke combinatie van de Maleise, Chinese en Indische kookkunsten ontstaan: de Nonya keuken. Maleise gerechten zijn te vergelijken met Indonesische (saté, nasi goreng). De curry kwam met de Indiërs naar dit gebied.

Bij deze gerechten wordt bijna altijd rijst gegeten.

Vis en andere zeevruchten worden veel gegeten. In de kustgebieden groeit de kokosnoot. De melk ervan wordt in veel gerechten gebruikt. De Maleisiërs maken hun maaltijden nog altijd op de traditionle manier klaar, zowel in de steden als op het platteland. Het beste Maleise eten is in eenvoudige tentjes te krijgen. Zelfs de welgestelden komen daar vaak eten.

Alcoholische dranken zijn tamelijk duur. Je zult voor een drankje naar een hotel moeten gaan of bij een van de Chinese slijters naar binnen moeten lopen. In tropische warmte smaakt wijn vaak niet zo goed. Bier wordt wel geserveerd maar is zelden koud.

Fooi

Het geven van fooien voor verleende diensten is in Maleisië heel gebruikelijk. Op straat of in kleine restaurants wordt een kleine fooi gewaardeerd. In de chique restaurants en hotels is 10 procent een goede leidraad. Vaak staat dit al vermeld op de rekening.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht om toegang te krijgen tot Maleisië, maar inentingen tegen DTP, tyfus en geelzucht zijn wel aan te raden. Het is ook beter om malariatabletten te slikken. Omdat medicijnen malaria niet meer onder alle omstandigheden kunnen voorkomen, is het verstandig om meer voorzorgsmaatregelen nemen. Draag bijvoorbeeld na zonsondergang kleding die je lichaam bedekt en gebruik een muskietennet.

In je toilettas

Insectenwerend middel.

Grensformaliteiten

Voorwerpen zoals camera’s, horloges, pennen, draagbare radio’s, parfum en cosmetica zijn normaal gezien ‘duty free’ in Maleisië. Breng je dit soort dingen het land in, dan kan het zijn dat je een borg moet betalen (van 50% van de waarde) die je bij het verlaten van het land weer terug krijgt. Je krijgt uiteraard een officiële bewijs van betaling van deze borg. Het kan handig zijn om kopieën van je reisdocumenten -zoals paspoort en visum- achter te laten bij familie of bekenden. In het geval dat je iets kwijt zou raken kunen je officiële gegevens gefaxt worden.

Bij vertrek uit Kuala Lumpur betaal je een luchthavenbelasting van 40 ringgit.Voor binnenlandse vluchten betaal je 5 ringgit.

Visum

Alleen nodig bij verblijf langer dan 3 maanden.

Paspoort

Wanneer je naar Maleisië reist moet je in het bezit

zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog

tenminste 6 maanden geldig is.

Infrastructuur

Wanneer je snel van de ene naar de andere plek wilt in Maleisië, kun je over het algemeen het beste in een vliegtuig stappen.

Malaysia Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij, voert lijndiensten uit op verschillende plaatsen in heel het land.

Vooral in Oost-Maleisië zijn weinig wegen, waardoor vliegen soms de enige mogelijkheid is om ergens te komen. Een andere, veelgebruikte manier van reizen is per boot over de rivieren.

Per boot kun je natuurlijk ook tussen de beide delen van Maleisië heen-en-weer reizen, net als naar verschillende eilanden en kustplaatsen.

Een goede manier om door het land te reizen, en tegelijkertijd veel te zien, is met een (huur)auto. Deze heb je voor een redelijke prijs. Voorwaarden: je moet 23 jaar of ouder zijn en aan de linkerkant van de weg rijden!

Op het schiereiland kun je de trein pakken. Er zijn twee grote spoorlijnen: van de Thaise grens naar Singapore en van Gemas naar Kota Baru. Ze rijden op tijd, hebben airconditioning, en je kunt lekker genieten van het uitzicht.

Busstations zijn te vinden in alle steden. Bussen rijden door het hele land en zijn goedkoper dan de trein.

De taxi kun je natuurlijk ook nemen. In de steden hebben ze vaak vaste standplaatsen. Ze zijn niet duur, zeker als je de taxi deelt met anderen. Bepaal als er geen meter is vooraf een prijs.

En, als je een stad op een meer traditionele manier wilt bekijken is de riksja een leuke mogelijkheid. Vooral in de oudere en kleinere steden kun je je in deze driewielers laten rondrijden. Bespreek weer vooraf de prijs.

Geldigheid rijbewijs

Internationaal rijbewijs

Weer en klimaat

Het klimaat is tropisch, met het hele jaar door temperaturen tussen de twintig en dertig graden. Vaak valt er een verfrissende, korte maar hevige regenbui aan het einde van de dag.

Door de moesson is het aan de westkust is het relatief nat in september en oktober. Aan de oostkant van het vasteland regent het relatief veel van november tot februari.

Klimaattype

Tropisch klimaat

Gem. temp. zomer

25 graden

Gem. temp. winter

25 graden

Gem. neerslag in mm.

2000 tot 2500 mm

RegenSeizoen

Van september tot februari

Gemiddelde aantal dagen zon

6 uur per dag

Beste periode om land te bezoeken

Het gehele jaar door

Omliggende landen

Laatste blogartikelen