Johor & de eilanden

e staat Johor ligt aan het zuidelijkste deel van het Maleise schiereiland en is met een goede wegen-en spoornet nauw verbonden met Singapore. Deze nabijheid maakt Johor een populaire bestemming voor zowel de Singaporeanen als ook ander internationale toeristen die daar verblijven. Siamezen noemden Johor ‘Gangganu’ wat gekoesterde stenen betekent, maar het gebied stond lange tijd ook bekend als ‘Het einde van het land’ omdat het aan het uiterste puntje van het vasteland van Azië ligt. De huidige naam Johor is afgeleid van Arabisch ‘Juahar’ dat ook staat voor gekoesterde stenen. Johor is de enige staat van Maleisië met de zee aan beide kanten. Aan de ene kant de straat van Malakka en de Zuid Chinese zee aan de andere.
Johor heeft vele ongelooflijke natuurlijke attracties die outdoor en recreative activiteiten maar ook het gewone relaxen een nieuwe dimensie geven. Zonaanbidders, natuurliefhebbers, zwemmers, snorkelaars en duikers kunnen hun hart ophalen.

De mooiste stranden en onderwater taferelen vind je aan de zuidkant waar prachtige -ten dele onbewoonde- eilanden pronken in de Zuid Chinese Zee, de meesten binnen één of twee uur varen vanaf de kustplaats Mersing. De bekendste eilanden zijn Pulau Rawa, Pulau Besar, Pulau Tengah, Pulau Tinggi, Pulau Pemanggil en Paulau Aur. Van alle Maleise eilanden gelegen voor de kust van Johor kun je zeggen dat ze een idyllische uitstraling hebben. Bijna allemaal bieden ze accommodatie van eenvoudige hutten tot zgn chalets, met airconditioning.Sommigen zijn onbewoond. Het is ook niet zo gek dat Televisie ploegen deze eilanden hebben gekozen als locatie voor het programma ‘Expedition Robinson’.

Mersing – waarvandaan je de boot neemt om op één van de eilanden te komen – is een visserdorpje op 138 km ten noorden van Johor Bahru (ongeveer twee a drie uur rijden met de auto).

Paulau Tegah, 9 km voor de kust van Mersing, is vanaf 1985 beschermd natuurgebied dorodat er in de nabijheid talloze zeldzame vis- en koraal soorten leven. Schildpadden komen elk jaar (rond juli) aan dit eiland aan land om hun eieren te leggen.
Iets meer naar het noorden ligt Pulau Besar, het grootste eiland van het stel. Dit eiland staat bekend om haar prachtige stranden en is een paradijs voor onderwater avonturen. Besar dient als perfecte uitvalbasis om de andere eilanden te bezoeken.Hier kun je ook prachtig snorkelen en duiken maar ook jungle tochten met gids maken waarbij je ook de afgelegen delen van het eiland zal zien.
Het meest afgelegen eiland, Pulau Aur, ligt 75 km van Mersing (vijf uur varen) en heeft lagunes die een groot nauurlijk bassin hebben gevormd. Het onderwaterzicht is hier fantastisch. Vanaf de oostzijde van het eiland kun je oog in oog komen te staan met de zeldzame walvishaai- de grootste vis van de wereld.

De hoofdstad Johor Bahru is een bruisende stad waar je kunt winkelen (locale souveniers maar ook westers aandoende shopping malls) en uitgaan. Je kunt de Sultan Abu Bakar Moskee bezoeken en een kijkje nemen in de ‘Royal Museum’. Verder vind je er de ‘Johor Art Gallery’, de ‘ Mawar Handicraft Centre’ en de ‘Dataran Bandaraya’ gebouwd als gedenkteken aan de oprichting van de stad in 1944. Twee specialiteiten die je moet proberen in één van de vele locale restaurants zijn ‘Laksa Johor’ en ‘Lontong’. Je moet wel een beetje van ‘heet’ houden want beide gerechten worden geserveerd in een zeer hete kokos saus.

Strand

Desaru is de bekendste ‘beach resort’ van Johor, en bestaat uit een lang zandstrand, hotels en een 18 holes golfbaan. Het ligt zo’n 100 km van de hoofdstad Johor Bahru. Alle eilanden in de Zuid Chinese zee staan verder bekend om een hoog ‘bounty island’ gehalte. Pulau Rawa heeft het witste koraalzand en de hoogste palmbomen en is misschien wel het meest paradijselijk van al deze paradijselijke eilanden. Hier ligt het rif pal voor het strand en kun je neon gekleurde vissen en ander exotisch onderwater leven met gemak bekijken. De houten chaletjes nestelen zich tussen de Kokos palmen.

Natuur

Wie van natuur houdt kan een bezoek brengen aan Endau-Rompin park, vlakbij de grens met de staat Pahang. Dit meer dan 250 jaar oude regenwoud is de thuis van een aantal met uitsterven bedreigde diersoorten. Je zult hier ook spectaculaire Livistona Endauensis palmen zien. Buaya Sabngut en Upeh Guling, twee beroemde watervallen, liggen in dit park.
Wat dichter bij Johor Bahru, op 56 km, liggen de Kota Tinggu watervallen. Hier kun je gerust een picknick bezoek aan plannen. Onderweg rijd je door reusachtige palmolie en koffie plantages.

Je kunt zelfs kamperen in de Panti, Gunung Belumut, Gumut Ledang (met de berg ‘Ophir’ 1.276 m), Gunung Arong, Gunung Lambak en Gunung Pulai – allemaal natuurparken, de meesten met goede (kampeer) faciliteiten.

Communicatie info

Tourism Malaysia Information Center
Johor Tourism INformation Center (JOTIC)
Jalan Ayer Molek
80000 Johor Bahru, Johot
tel : + 607 2223591 / 2240288

Department of Tourism Johor
Jalan Ayer Molek
80000 Johor Bahr, Johor
tel : + 617 2234935 / 2249960
e-mail: mtpbjhb@tourism.gov.my